Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nagy arc , pici ész , én ezt elengedtem , lövésed sincs miről beszélsz. Egy értelmes vitát Veled nem lehet kezdeni, csak mondod a saját hülyeséged...Tényleg nagyon ismerheted, mivel még a 90-es néphadsereg sem volt ekkora a sorállomány aránya.
Annak örülök, hogy már nem 10-15%-ról beszéltek, mint első nekifutásra.
Akkor rábasztunk. Értem mit akarsz, de józan ésszel megy szembe. Amúgy is iszonyú mennyiségű embert kellene toborozni, képezni és megfizetni hozzá, nem lehetne 15-20 év alatt megúszni!
Ausztria, Felvidék, Szerbia. Aranyositva Románia, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna.Melyik szomszédunknak nagyobb a harcképessége hasonló létszámokkal? (kb ugyan olyan szar mind egy részének meg szarabb is)
A probléma a nehézdandár kifejezéssel van.Mit takar?Lánctalpas járműállományt.Ez viszont önmagában nem adja meg ténylegesen a dd minőségét.A nehéz dd igy lehet BV10ekkel felszerelt könnyűpáncélos,de hk dd is.Ráadásul a három nehézdandárral az a baj, az egy súlyos ökölcsapás, test nélkül. Alkalmazd az összes erők szintjén is a dandárból ismert struktúrát! Ha van egy nehézdandárod, akkor minimum két közepes kell mellé! A nehézdandár a minőségi csapás az ellenségre, a közepesek hozzák a mennyiségi gyalogos munkát! Valahol katonáknak is kell harcolniuk, a tankok nem oldanak meg mindent, csak a fő problémát!
Hagyomány vagy örökség nélkül igen. És mi most a majdnem nulláról indulunk.+ 10-15 000 ember iszonyú mennyiség?
A felvidéknek? Bevethető HK-ja?Ausztria, Felvidék, Szerbia. Aranyositva Románia, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna.
Mindegyiknek több harcoló alegysege, bevethető harcjárműve, IPR je van. HK ugyanez. Gripennel ne gyere.
Fel sem tudod fogni azt amit írtam, az a 10 vagy 15% hányszor írjam le, hogy egy hasraütés volt, gyorsan írtam két számot. Azután realizálták 7-8%-ra és végül te saját magad írtad a 4-5%-ot a saját véleményed alátámasztására...
Nem az. Csak meg kell emelni a fizut és lesz ember. Jogászbol, penzugyesbol miért van annyi. Mert jól fizet.Hagyomány vagy örökség nélkül igen. És mi most a majdnem nulláról indulunk.
Ráadásul a három nehézdandárral az a baj, az egy súlyos ökölcsapás, test nélkül. A kilencvenes években hat sorállományú dandárt terveztek melléjük BTRel! Alkalmazd az összes erők szintjén is a dandárból ismert struktúrát! Ha van egy nehézdandárod, akkor minimum két közepes kell mellé! A nehézdandár a minőségi csapás az ellenségre, a közepesek hozzák a mennyiségi gyalogos munkát! Valahol katonáknak is kell harcolniuk, a tankok nem oldanak meg mindent, csak a fő problémát! A gyalogság az APCk tömegével jön, az IFVben utazók csak a saját harcjárműveket támogatják.
Ott kezdődik,hogy pl tisztet képezni az új alegységekbe minimum 4 év...Szóval hiába lesz egy halom embered ha nincs ki vezesse.Mert csapattisztből kevés van a mostani alegységekben is,te meg akarsz meg egy halom zászlóaljat.
Nem azzal van bajom hogy legyen nagyobb haderőnk , hanem az hogy fingja nincs mi a realitás... Te is írtad hogy ez nem reális , tiszta sor , de 8-10 év alatt nem lehet azt felépíteni amit 20-25 évig módszeresen és szándékosan le lett építve/szarva lett beleSzerintem kicsit mindenkinek igaza van, meg kicsit nem.
Az egyik dolog, hogy a jelenlegi megnyomorított, keretrendszerűvé züllesztett haderőstruktúrából indultok ki, ezt láttuk az elmúlt 30 évben, illetve egy ilyen leépülési folyamatot realitásnak élünk meg. Nem, ez nem realitás, a közel 30 ezres haderő jelenlegi harcoló szervezetei nevetségesen miniatűr képességeket biztosítanak.
A másik, hogy USA, német példákat hoztok, hogy az mennyire drága. Részben az. A fegyverrendszerek, a fenntartás, a kiképzés az nekünk is annyiba, vagy közel annyiba fog kerülni, mint egy amcsi vagy német hadosztály, dandár esetében. Viszont ott is a legnagyobb rész a bérköltség, nálunk ezt a magyar valósághoz kellene igazítani, és ezt kétféleképpen értve. Egyik, nem tudunk annyit fizetni egy katonának, mint a német vagy amcsi. A másik most szégyenteljesen keveset fizetünk a legénységnek, nincs is nagyon, mindenki csak pingvinezik, senki nem tehet róla, egyszerűen nem jönnek a fiatalok.
Ugyanakkor az MH jelenlegi kb. 29 000 fős B létszáma még mindig csak a fele a BKV (!) nak, vagy a rendőrségnek. Ha azokat a pozíciókat fel lehet tölteni, 50-60 ezer fős szervezeteknek van infrastruktúra (tudom, szar), van fizetés (tudom, ott is kevés), de vannak ezek a szervezetek, ekkora szervezettel éldegélnek.
Ha így nézem furcsa a felháborodásotok, hogy nem lehet az MH létszámát megemelni. Egyrészt egyszer már meg is emelték, amit önkorlátozással, mesterségesen nem engednek feltölteni. Valami 37 ezer aktív és 20 ezer tartalékos erőről beszélünk. Tehát a politikai szándék is meg van, vagy meg lesz.
Bármely szomszédos országgal összevetve szembetűnő a strukturális problémánk. Képzeljétek minden szomszédunknak van két dandárja legalább, békében!
A fele ekkora Horvátország, a szintén fele ekkora Szlovákia is bír két-két dandárral, ráadásul azok nem is ennyire csonkák.
Miért gondoljuk, hogy akkor nekünk a három vagy négy dandár sok lenne, romba döntené a gazdaságot? Nem lehet, hogy a merjünk kicsik lenni filozófia, az elmúlt évtizedek hazug nemtörődömségének leplezése miatt szajkózott baromságok hatása alatt vagyunk?
Nem kell megriadni attól, hogy a méretünkhöz és biztonsági környezetünkhöz, illetve szomszédaink fegyveres erejéhez mérhető haderőt alakítsunk ki.
Sok a négy dandár? A románnak a kilenc (9), a szerbnek a négy (4) nem sok? A horvát bírja, a szlovák bírja az 5-6 lövészzászlóaljat, mi meg nem?
Igazából már nemigen van az se. A fiatalok nem maradnak meg annyira ilyen bérezés mellett, az idősebbje meg kikopik egyre gyorsabban.Úgy tudom pont tisztből van elég komoly felesleg.
Amúgy lenne minimum 4 év?
De ha annyi is lenne, hol írtam, hogy holnapra gondoltam?
Na innen látszik, hogy azt sem tudod kivel beszélsz csak írod a hülyeséget. Gyorsban írtam 2 számot a felvázolt hülyeségedre amit nem én javítottam kisebbre hanem más, majd te azt a kisebbet saját magad igazolására 4-5%-ra tovább csökkentetted úgy, hogy mindenki mondja amit írsz eszméletlen sok pénz lenne felépíteni... Aztán 30 ezer embert akarsz 3 hadosztályba így-úgy belerakni...Gyorsan írtál egy nagy hülyeséget, aztán kis utána számolással egy kisebbet.
A Gripen bérlet kb. a GDP 0,5%-a volt.
A GDP 0,5%-ából finanszíroztak egy 28 0000-es haderőt. Nagy vízfejjel - azaz aránytalanul sok jól fizetett, de katonailag nem sokat érő emberrel, minimális fejlesztéssel.
Tegyük fel, hogy 3 vadász alakulat 3 reptérrel mondjuk a GDP 1,5%-a lenne. Ez működés és fejlesztés egyben.
Az 1,6-szoros méretű haderő bérköltsége a korábbi 0,5% 1,6-szorosa, lenne, de kerekítsük föl a GDP 1%-ára. Még úgy is, hogy vízfejmentesítenék.
Ez eddig a GDP 2,5%-a. Ebben benne van a tejes sereg bér és működési költsége + kb. a légierő.
Az 1/3-1/3-1/3-os bérezés-működés-fejlesztéssel számolva beleférne a dolog a GDP 4%-ába, max 4,5%, deebbenmár a tartalékoselem is benne lenne.
A felvidéknek? Bevethető HK-ja?Horvátországnak az 1 zászlóalja van ami a Patriakkal van szerelve és bevethető. A szerbeknek most lett talán az orosz ajándékozás után valamennyi azt valóban nem számoltam. Az osztrákok meg nagyon (értsd nagyon nagyon) szarban vannak bevethetőség terén. A Szlovénok meg az egyetlen NATO ország akik konkrétan megbuktak egy Crevalon, pedig aztán te is tudod azok hogy működnek.
A felvidéknek? Bevethető HK-ja?Horvátországnak az 1 zászlóalja van ami a Patriakkal van szerelve és bevethető. A szerbeknek most lett talán az orosz ajándékozás után valamennyi azt valóban nem számoltam. Az osztrákok meg nagyon (értsd nagyon nagyon) szarban vannak bevethetőség terén. A Szlovénok meg az egyetlen NATO ország akik konkrétan megbuktak egy Crevalon, pedig aztán te is tudod azok hogy működnek.
Ezek a felderítő BVP-k egész pofásak lettek. Amúgy meg hadrafoghatósági adatokat az adott országokból származó tisztektől szoktam beszerezni a különöbő kiképzési rendezvények vagy missziók alkalmával, azok meg a saját tapasztalataik. Annak meg inkább hiszek mint a wikipédiának.Tévedés. Ne higgy el mindent, amit valakik mondanak.
A szlovákok egy harckocsiszázadot tartanak hadrendben, de 93-al rendelkeznek, aminek közép, esetleg nagyjavítására képesek. Tudom nekünk meg Currus. Nem, az nem az. Gyártottak Tatrapan-t, Modular sorozatvetőket GMLRS-hez is. Gyártottak 4x4-es aligátor páncélozott járműveket mindenféle combó-ban. Egy osztály sorozatvetőjük és egy osztály 152 mm-es Zuzana, de lehet, hogy már Dana önjáró lövegük van rendszerben. A két lövészdandár öt lövészzászlóalja BVP-1 és BVP-2 vel rendelkezik, ezek felújítását megkezdték tavaly , egy tucat már rendszerben is van belőle.
![]()
És fele akkora ország, mint kis hazánk.
A duplája! Ha harcoló alakulatokat veszed, akkor 3-4x-ese.Max 40 ezer emberről beszélünk. Az nem olyan hű de sokkal több, mint a mai állomány.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..