A németek is csak nemrég találták ezt ki 7-8 éve ! Nem tudom az okát még nem láttam erről semmilyen értekezést.A 44 a német alapú hk zászlóalj az 56 meg az angolszász. Miért pont most akarsz 56-al szàmolni?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A németek is csak nemrég találták ezt ki 7-8 éve ! Nem tudom az okát még nem láttam erről semmilyen értekezést.A 44 a német alapú hk zászlóalj az 56 meg az angolszász. Miért pont most akarsz 56-al szàmolni?
Ez a 44-es szám valóban az elmúlt években lett kitalálva, márha 1942-t az elmúlt éveknek tekinted. 1942-ben a Tiger megjelenésével alakították ki (akkor még csaka nehézpáncélos-osztályok szervezeteként) a németek azt a struktúrát amit azóta is használnak kisebb nagyobb megszakításokkal.56 tal számoljál. Ez a 44 csak most kitalált szám az elmúlt években.
Hát nem 1944 páncélos hadosztály 170 páncélost tartalmazott. A leosztása változhatott belül. A 44 szám a nehézpáncélosokra meg a rohamlövegekre is vonatkozott.Ez a 44-es szám valóban az elmúlt években lett kitalálva, márha 1942-t az elmúlt éveknek tekinted. 1942-ben a Tiger megjelenésével alakították ki (akkor még csaka nehézpáncélos-osztályok szervezeteként) a németek azt a struktúrát amit azóta is használnak.
Ezt emlegettem néhány hónapja, és akkor mindenki hülyének nézett.Harckocsiból úgy érdemes számolnotok, hogy 1 zlj a nehéz dandárnak és 2 zlj egy hk dandárnak. Ez amúgy összesen igényelne 3+2IFV zászlóaljat.
Igen, 8 zl IFV.A 3db páncélgránátos dandár az kicsit erős lenne. Mert ahhoz minimum 6-9 Lynx dandárt kellene mellépakolni.
Szívesebben számolnék úgy, hogy 1x2 zl a hk dandárnak és 2x1 zl a két nehézdandárnak, amihez jön majd 3+3+2 zl IFV.Harckocsiból úgy érdemes számolnotok, hogy 1 zlj a nehéz dandárnak és 2 zlj egy hk dandárnak. Ez amúgy összesen igényelne 3+2IFV zászlóaljat.
Áruld el nekem, hogy mikor beszéltem hadosztályról? A 44-es Wehrmacht páncélos hadosztáy közepes harckocsi ezredet (csak 1-et 2db páncélos zászlóaljjal) foglalt magában, azok pedig nem 14 hanem 17 harckocsiból álltak századonként, mert a szakaszok nem 4 hanem 5 harckocsiból álltak.Hát nem 1944 páncélos hadosztály 170 páncélost tartalmazott. A leosztása változhatott belül. A 44 szám a nehézpáncélosokra meg a rohamlövegekre is vonatkozott.
ez nem egy MBT hanem páncélvadász. A jelenkorunk Tigrise lesz belőle
M18 Hellcat és M36 Jackson nagyot pukkantó könnyebben páncélozott forgótornyos páncélvadászok amik a német nagyvasakat is képesek voltak lyukasztani.A páncélvadász az mondjuk egy Hetzer. Nagyon nem Tigris.
Hogy képzeled el ezt a hadosztályt?Olvass vissza mi volt az előzmény. Én páncélos hadosztályról beszéltem amit magyarország ténylegesen meg tudna valósítani. Ergo kb 170 páncélossal kellene számolni. Erre hoztam a német példát. Sajnos nem találtam meg a korábbi ide betett német zlj felépítést amiben 56 pz volt. Kriss leírta a 3 zlj és ebből volt egy kis számcsata 44 kontra 56. A zlj páncélosainak száma úgy is a helyzettől fog függeni.
Egyrészt a páncélvadász meghatározást arra szültem ezen esetben, hogy elsődleges feladata a páncélosok leküzdésére alkalmas fegyverének a kiaknázása. Mivel a KF51 lőszerkészlete korlátozott, a bevetése is az lesz ebből fakadóan, tehát nem általános harckocsi jellegű, ami tud vinni mind páncélos mind egyéb célpontok leküzdésére alkalmas lőszerkészletet megfelelő mennyiségben, mivel a KF51 ágyúja jószerével arra kényszeríti az alkalmazót, hogy ezzel így a harckocsi célokat küzdje le. A Tigris úgy keveredik ide, hogy sosem volt belőle elég a drágasága és bonyolultsága miatt, ami igen esélyesen erre a járműre is ráhúzható lesz. És bár a Tigrisnek volt megfelelő lőszerkészlete, a bevetése mégis elsősorban az ellenséges páncélosok nagy távolságból való leküzdésére fókuszált amire az ágyúja jószerével rákényszerített az alkalmazót. A többi harckocsi, Panther, Panzer IV, Panzer III, a rohamlövegek pedig a gyalogság típusú célokkal tudtak foglalkozni ezen idő alatt, persze kivéve a részüket a páncélos küzdelmekből is, ha szükséges volt, vagy előnyös volt.A páncélvadász az mondjuk egy Hetzer. Nagyon nem Tigris.
Egy páncélos dandár 2 zlj páncélossal 1 zlj páncélgránátos (lynx) 1 zlj vadász (felderítő) hitron 1 osztály (24) pz 2000 önjáró 1 osztály légelhárító (skyranger) 1 osztály mlrs (8-12) plusz páncélelhárítósok (gidrán?) és a többi szükségesek (műszaki, eü, logisztika stb)Hogy képzeled el ezt a hadosztályt?
2 páncélos dandárhoz kell legalább 2 lövészdandár, 1 nem elég.Egy páncélos dandár 2 zlj páncélossal 1 zlj páncélgránátos (lynx) 1 zlj vadász (felderítő) hitron 1 osztály (24) pz 2000 önjáró 1 osztály légelhárító (skyranger) 1 osztály mlrs (8-12) plusz páncélelhárítósok (gidrán?) és a többi szükségesek (műszaki, eü, logisztika stb)
A pánclgránátos dandár 1 zlj páncélos 2 zlj páncélgránátos 1 zlj vadász 1 osztály 24 pz 2000 1 osztály mlrs 1 osztály légelhárító plussz a szükséges. plussz hadosztály törzs illetve hadosztály közvetlenek. Ez kb 11 000- 14 000 ember.
Ezért írta a létszámot tág határok közé. Nekem nem szokott fájni a több akkor plussz 1-1 zlj páncélgránátos (lynx) mindkét dandárba és ott vagyunk a 14 000 főnél. Ezt még magyarország is meg tudja engedni magának és meg tudja ugorni mind létszámilag mint anyagilag. e mellé jöhet két közepes dandárból egy motorizált hadosztály2 páncélos dandárhoz kell legalább 2 lövészdandár, 1 nem elég.
Ezért is volna jó ismerni a HM terveit a haderő szervezeti felépítésével kapcsolatban. Ki lehetne kalkulálni miből mennyit várhatunk.Egy páncélos dandár 2 zlj páncélossal 1 zlj páncélgránátos (lynx) 1 zlj vadász (felderítő) hitron 1 osztály (24) pz 2000 önjáró 1 osztály légelhárító (skyranger) 1 osztály mlrs (8-12) plusz páncélelhárítósok (gidrán?) és a többi szükségesek (műszaki, eü, logisztika stb)
A pánclgránátos dandár 1 zlj páncélos 2 zlj páncélgránátos 1 zlj vadász 1 osztály 24 pz 2000 1 osztály mlrs 1 osztály légelhárító plussz a szükséges. plussz hadosztály törzs illetve hadosztály közvetlenek. Ez kb 11 000- 14 000 ember.
A legjobb és legreálisabb nyílvános szárazföldi haderő szervezetnek én magyarországnak a Pállfy altábornagy elgondolását tartom a modern fegyverzethez igazítva. 4 hadtest 8 dandár 72 360 fő!Ezért is volna jó ismerni a HM terveit a haderő szervezeti felépítésével kapcsolatban. Ki lehetne kalkulálni miből mennyit várhatunk.
Jelenleg még mindig a 3 dandáros koncepció amit hivatalosan lekommunikáltak. Az sem tiszta, hogy az tartalmazza-e a Vitéz Bertalan Árpádot, vagy létre kívánnak hozni 1 újabb dandárt. Amennyiben tartalmazza, az azt jelenti, hogy nem kívánnak hozzányúlni a tudatosan leredukált szerkezethez.
Valamint a 3 dandár kizárólag a NATO-nak felajánlott képességeket biztosítja, az ország megvédésének képességét nem.
Sajnos még folyosói suttogás szintjén sincs tervben hasonló méretű haderő.A legjobb és legreálisabb nyílvános szárazföldi haderő szervezetnek én magyarországnak a Pállfy altábornagy elgondolását tartom a modern fegyverzethez igazítva. 4 hadtest 8 dandár 72 360 fő!
az még most nem is olyan baj míg az átfegyverzés, kiképzés , új szervezet re való átállások meg nem valósulnak. Ő is több lépcsőben évek alatt akarta elérni ezt míg ezek meg nem történnek.Sajnos még folyosói suttogás szintjén sincs tervben hasonló méretű haderő.
Egyrészt a páncélvadász meghatározást arra szültem ezen esetben, hogy elsődleges feladata a páncélosok leküzdésére alkalmas fegyverének a kiaknázása. Mivel a KF51 lőszerkészlete korlátozott, a bevetése is az lesz ebből fakadóan, tehát nem általános harckocsi jellegű, ami tud vinni mind páncélos mind egyéb célpontok leküzdésére alkalmas lőszerkészletet megfelelő mennyiségben, mivel a KF51 ágyúja jószerével arra kényszeríti az alkalmazót, hogy ezzel így a harckocsi célokat küzdje le. A Tigris úgy keveredik ide, hogy sosem volt belőle elég a drágasága és bonyolultsága miatt, ami igen esélyesen erre a járműre is ráhúzható lesz. És bár a Tigrisnek volt megfelelő lőszerkészlete, a bevetése mégis elsősorban az ellenséges páncélosok nagy távolságból való leküzdésére fókuszált amire az ágyúja jószerével rákényszerített az alkalmazót. A többi harckocsi, Panther, Panzer IV, Panzer III, a rohamlövegek pedig a gyalogság típusú célokkal tudtak foglalkozni ezen idő alatt, persze kivéve a részüket a páncélos küzdelmekből is, ha szükséges volt, vagy előnyös volt.
Szóval mégha részben különböző, részben pedig azonos okokból is, de a végeredménye a KF51 alkalmazásának ugyanez a kritikus ponton beavatkozó harckocsipusztító szerep lesz. Hacsak nem rendszeresítjük a 120 mm-es fegyverzetű harckocsi darabigényéhez képest dupla számban a hadműveleti igények és a lőszerkészlete korlátozottságának metszete miatt, hogy megfelelő rotációban folyamatosan tudjon műveletben résztvevő és feltöltés alatt álló géppark a rendelkezésre állni, ami ugye ostoba pazarlása lenne az erőforrásoknak már ha csak a dupla gyártási költséget, dupla üzemanyagfogyasztást nézzük. Ha nem lesz belőle elegendő, abban az esetben a haderőnek továbbra is igénye lesz egyéb harckocsi típusra, ami képes megütközni az ellenséges harckocsikkal is, de képes egyben megfelelő ideig a műveleti térben maradni, a lökéseket kivitelezni, a gyalogságot pusztítani, ez viszont akkor kérdésessé teszi a KF51 hasznát.
Ez ennek a gépnek a csapdája, ezért inkább páncélvadász, ezért rejlik benne egyfajta Tigrises brutalitás és hasonlóan korlátozott bevethetőség.