Oh. Teljesen el is felejtettem már a gyújtós megoldást - my bad.
Az nem lett kipróbálva ukrajnában? Vagy van valami visszajelzés róla, ami nyilvános?
Hivatalos infóval nem találkoztam.Állitólag kaptak egy kisebb tételt a jenkiktől kipróbálásra-máshol meg tagadják.
Mert egy nehéz dandár árából nem fogsz "országvédelmi képességet" összevásárolni. Emlékeim szerint cc 2,5x - de legyen 3- oylan drága csak a felszerelése a nehéz dandárnak, mint bármi közepesnek, de akkor IFV-d nincs, harckocsid nincs, a tüzérséged nem olyan védett - mennyivel lennénk úgy előrébb?
Nem sokkal. De sokkal hátrább képesség tekintetében - nehéz, láncos technikán kívül miden más esetben súlyosan veszítesz a tűzerődből, védettségedből, harctéri mozgékonyságodból.
Ezt persze lehet leplezni mennyiséggel valamennyire, de nem hinném, hogy mi az az ország lennénk, amelyik megengedhetné ezt magának. Plusz történelmi tapasztalatok ugye - a könnyű erők veszteségei máig kísértenek.
A források tekintetében pedig...Montecucculi megmondta a 3 dolgot, ami a háborúhoz kell, és ez a mai napig igaz - és hát ugye si vis pacem, para bellum.
Egyrészt,nem feltétlen jelenti a hk hiányát,ha nem csak láncos lövészszállitóval számolunk.Sőt.Én mindig is a hk szám növelését propagáltam.Szerintem egy önálló dd-nak 2(kettő) hk zl-ra van szüksége a 3 gépesitett zl mellé.
Viszont ezeknek a tankoknak nem kell feltétlen a legdrágább,legnehezebb tipusnak lennie.Sőt,mivel a hadműveleti mozgékonyság igényli a tréleres szállithatóságot,kifejezetten hátrányos számunkra.
Egyáltalán nem jelent azt,hogy egy kerekes nem lehet GYHJ.Tűzerőben simán felveheti a versenyt egy rakat tipus.Sőt,akár meg is haladhatja a LynxHu tűzerejét.(több 35/50milis ágyús kerekes protó is készült,de egyik se került sorozatgyártásra).Páncélvédelem se feltétlen rosszabb.Badger (Patria búr változata) 28tonnás tömegből LvL6 értéket hozott ki úgy,hogy szemböl véd 30milis sabot ellen,körbe meg a 23x152 AP lőszer ellen (ZU23 lőszere,Afrikában az a nagyobb dzsihádmobilokon elterjedt).Jobb,mint a LynxHu védelme,az ismert követelmények alapján (mert az csak LvL5.Tényleges védettséget meg tudja a fene)
Terepmozgékonysága a kerekes IFV-knek valamivel valóban rosszabb,de koránt sem annyival,mint gondoljátok (érdemes megnézni Ocskay phd-je mellékletét.Ott van a 90es évekbeli felmérés,hogy Mo területén mekkora terület járható,nem járható BTR80 és T72 járgányokkal,évszakok szerint.És bizony a T72 vesztett.....Ami különben a BTRrel szemben szerintem is nagyon meglepő)
Viszont a kerekesek hadműveleti mozgékonysága nagyságrenddel jobb.És a rendelkezésre állási idejük is jobb.Plusz nem válnak mozgásképtelenné egy lánctalp elleni aknátol.....Ami a mai távaknásitási lehetőségek nagyon felfokozták az aknaveszély mértékét.Drasztikusan.
Nem a vétele sokkal olcsóbb a kerekes technikának,hanem az üzemeltetése.Harmada logisztika kell egy kerekes dd-nak,mint egy láncosnak,miközben a dd hk-ai láncossak maradnak.
Messzehordó tüzérségnek meg egyálltalán nem kell láncos alvázon lennie.
Oka van,hogy az IDF is,ami eddig kifejezetten láncos volt,hk-kat nem számitva kerekes többségűvé vállik.
Az ok kettős.Egyik bizony a pénz.Mert olcsóbb fentartani.Másik meg a hadműveleti mozgékonyság igény megnövekedése.
És itt van a kutya elásva.Mert csak a harcászati szentháromsággal törődtök,kiragadva a hadműveleti-harcászati összeföggéseiböl,és a haderőfejlesztés,fentartás finánciális lehetőség keretéből.
Megismétlem.Nehézkes dd-unk semmi másra nem jó,mint NATO magasabbegység kötelékében folytatott harcra.Önálló országvédelmi helyzetben elégtelen és értéktelen.És ennek bizony hadműveleti-harcászati okai vannak.
Ti valójában egy klasszikus hh-s tömeghadseregben gondolkodtok,modern kivitelben.
Csakhogy erre nekünk nincs pénzünk.Pont.
Tehát nem is alkalmazhatjuk a klasszikus hh-s gépesitett hadműveleti-harcászatot,mert nem tudunk hozzá felszerelni egy arra alkalmas hadsereget.
És ezért van,hogy kb xart sem ér a láncos nehéz dd fétisetek.Mert egy másfajta hadműveleti-harcászati hadviselésre lennénk kényszerűlve.Amihez a mi viszonyaink és lehetőségeink között másfajta felszerelés kellene.