Lényegtelen mit hiszel. Én tudom amit tudok.Most tényleg higgyem el, hogy a tataiak elkezdtek skineket rajzolgatni 3d studióban?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Lényegtelen mit hiszel. Én tudom amit tudok.Most tényleg higgyem el, hogy a tataiak elkezdtek skineket rajzolgatni 3d studióban?
Az álcafestésnek semmi köze a mozgó járműhöz. Nem is tudom, hogy ezt hogy gondolod.
Manapság már az akusztikai felderítés vagy a battlefield radarok jelenlétében sokkal hamarabb felderíthető egy mozgó harckocsi alakulat, minthogy meglássák.
Az optikai automata érzékelőkről már nem is beszélek. Pontosan erről szól a Lynx 360fokos térfigyelő rendszere.
Az álcafestésnek akkor van jelentősége, amikor az erdősávban rejtőzik az alakulat.
Vagy egy település házai között rejtőznek inaktív állapoitban.
Nem a világos a gond! A sárga, meg sok más, de az már nem is lényeges. Ilyen lett, majd a következő haderő megújulás alkalmával már okosabbak lesznek és egy egységes, szakmailag is és más szempontoknak is megfelelő dizájn lesz kitalálva.Hozok még egy példát a nagyon világos szín alkalmazására:
Ez egy kisérleti digitális továbbfejlesztése a MERDC-nek.
Állítólag 2x annyi idő kellett egy ilyenre festett M113-as azonosításához, mint a sima MERDC mintával festetthez. Dual-Tex a neve.
Ettől sokkal sokkal szomorúbb lehet az igazság. Ha a tataiakat vagy bárkit megkérdeztek volna, arról ti itt tudnátok. Ha senki nem tudja, hogy miért lett olyan, amilyen, akkor vagy nem lehet elmondani, vagy nem volt megkérdezve senki.Most tényleg higgyem el, hogy a tataiak elkezdtek skineket rajzolgatni 3d studióban?
Akit meg megkérdeztek hát valahogy nem az lett.Nem a világos a gond! A sárga, meg sok más, de az már nem is lényeges. Ilyen lett, majd a következő haderő megújulás alkalmával már okosabbak lesznek és egy egységes, szakmailag is és más szempontoknak is megfelelő dizájn lesz kitalálva.
Ettől sokkal sokkal szomorúbb lehet az igazság. Ha a tataiakat vagy bárkit megkérdeztek volna, arról ti itt tudnátok. Ha senki nem tudja, hogy miért lett olyan, amilyen, akkor vagy nem lehet elmondani, vagy nem volt megkérdezve senki.
"Mi a tipttye?"
Obammeg! Ugye most nem azt akarod mondani, hogy te a kontrasztosat arra érted, hogy az egész jármű kontrasztos-e a környezetével.Ne haragudj, ez nagyon laikus megközelítés. A harckocsit hőkamerával nagyon jól fel lehet deríteni, mégsem festjük rózsaszínre. Amikor egy optikába nézel, akkor egy, maximum két másodpercig látod a harckocsit. El kell döntened, hogy mit látsz (saját vagy ellenség), döntést kell hoznod (vagy jelentened, hogy mit látsz), és tüzet kell kiváltanod. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen távolságról, mennyire biztosan tudod felderíteni, illetve folyamatosan az irányzó csúcsot rajta vagy elé tartani, mert mozog. Ha beleoévad a környezetébe, nyilván nehezebb, ha meg nagy a kontraszt, akkor picit könnyebb. Ennyi a jelentősége. Amúgy barracuda, természetes álca mindig van használva, a katonák megoldják a többit.
Akkor volt valami oka annak, hogy miért nem a szakma véleménye érvényesült. A ti javaslatotok RAL kódját tudod? Kiváncsi lennék, hátha az is szar, és akkor nem is olyan nagy a baj.Akit meg megkérdeztek hát valahogy nem az lett.
Akkor volt valami oka annak, hogy miért nem a szakma véleménye érvényesült. A ti javaslatotok RAL kódját tudod? Kiváncsi lennék, hátha az is szar, és akkor nem is olyan nagy a baj.
Ne kavarodj ennyire össze. A szlovák oroszos libafos festésétől indultunk. Az alakmásító hatásnak kisebb távolságon van jelentősége, kell hozzá azért egy eléggé változatos környezet. Bármelyik jármű nagyobb távolságról már inkább csak az uralkodó színvilágának megfelelő foltként látszik. A mi tankjaink nyilván alapvetően sötét tónusúak, egy kilométerről nincs jelentősége már az alakmásitó hatásnak. Azért mondtam a nyílt területet, mert ott a legveszélyeztetettebb. Az erdőben mindig használnak természetes álcát, igazából szinte minden terepszín jó lesz az erdő mélyén eldugni a tankot, a katonák nagyon kreatívok (láttam ágyűcsövet teljesen fakéreggel álcázva ).Obammeg! Ugye most nem azt akarod mondani, hogy te a kontrasztosat arra érted, hogy az egész jármű kontrasztos-e a környezetével.
Tényleg nézz már utana MERDC festésnek. Vagy szimplan a digitális festéseknek.
A kontrasztos az álcafestésben azt jelenti, hogy a camo mintában alkalmazott foltok színeinek nagy kontrasztban kell lenniük egymással, mert azt az érzetet keltik, hogy a jármű közepén van az átmenet 2 felület között. Azaz ott is körvonalat látsz, ahol nincs még vége a járműnek.
Ez az alakmásító hatás.
Ezért kell a nagy űrméretű harckocsi és SPG ágyúcsövét élénk színű foltokkal mintázni, mert a cső egy igen jellegzetes formavilággal bír, és azonnal felismerhető róla, hogy egy bokornak nem szokott 120-as egyenes ága lenni.
Jelzem, ha manapság még az optikával erősített saját szemednek hiszel, akkor halott vagy!
Felejtsd el, hogy mit láttál a 72-es, vagy a BTR optikájában!
Hát nem tudom én ha ilyen sárgát látok optikán keresztül egyből odanézek mégegyszer....Ennek a camonak 2 alapvetően nagyon eltalált része van. Az antracit, és a sárga. Az antracittal egy olyan színt pakolt bele, ami minimum megb@ssza az ember szemét a való életben is. De camoban alkalmazva nem egy színt jelent, hanem 3-4-et.
A sárga meg olyan kontrasztot ad, hogy besz@rsz.
De mutatok egy olyan képet ami szerintem egyértelműsíti a helyzetet:
Tessék! Nincs is ennél jobb demonstrációja annak, hogy mit jelent az alakmásítas. Ránézel a képre, és elsőre rohadtul nem tudod megmondani, hogy hol kezdődik az egyik harckocsi, és hol a másik.
És ez kisebb sárga foltokkal nem működik.
A szem először kiszúrja a világos foltot, ami a természetben is előfordul, de nem tudja azt egy harckocsihoz kötni.
Nézd meg a képet közelről, meg távolról. Ugyan az az antracit ugyan azon a képen, és ugyan azon az eszközön is közelről szürkének látszik, távolról meg fekete.
Ha ez véletlenül lett ilyen kurvajó, akkor le kell borulni a tervező előtt, mert ösztönből csinálta királyra.
Egy autófényező egyből mondaná a RAL DESIGN kódot. Nekem tetszik, nyugaton olive green szokott lenni hasonló névvel.
Pont az antracit meg a sárga nem kéne bele.Hát nem tudom én ha ilyen sárgát látok optikán keresztül egyből odanézek mégegyszer....
Adaptive green fantázianéven fut.Egy autófényező egyből mondaná a RAL DESIGN kódot. Nekem tetszik, nyugaton olive green szokott lenni hasonló névvel.
Kíváncsi vagyok milyen okból lett más.
Hát nem tudom én ha ilyen sárgát látok optikán keresztül egyből odanézek mégegyszer....
Sajnos ott a pont, Krisssnek igaza van. Amit írsz, az alakmásító hatás, az igaz. De az lehetne fekete és fehér színnel is, annak lenne igazán jó kontrasztja, nem azzal csinálják.Ennek a camonak 2 alapvetően nagyon eltalált része van. Az antracit, és a sárga. Az antracittal egy olyan színt pakolt bele, ami minimum megb@ssza az ember szemét a való életben is. De camoban alkalmazva nem egy színt jelent, hanem 3-4-et.
A sárga meg olyan kontrasztot ad, hogy besz@rsz.
De mutatok egy olyan képet ami szerintem egyértelműsíti a helyzetet:
Tessék! Nincs is ennél jobb demonstrációja annak, hogy mit jelent az alakmásítas. Ránézel a képre, és elsőre rohadtul nem tudod megmondani, hogy hol kezdődik az egyik harckocsi, és hol a másik.
És ez kisebb sárga foltokkal nem működik.
A szem először kiszúrja a világos foltot, ami a természetben is előfordul, de nem tudja azt egy harckocsihoz kötni.
Nézd meg a képet közelről, meg távolról. Ugyan az az antracit ugyan azon a képen, és ugyan azon az eszközön is közelről szürkének látszik, távolról meg fekete.
Ha ez véletlenül lett ilyen kurvajó, akkor le kell borulni a tervező előtt, mert ösztönből csinálta királyra.
Az általad berakott kép a legjobb bizonyíték! Ha nem tüzelne éppen az A4, akkor bárki azt mondja, hogy egy bokor. A zöld szín nem másit alakot.Ne kavarodj ennyire össze. A szlovák oroszos libafos festésétől indultunk. Az alakmásító hatásnak kisebb távolságon van jelentősége, kell hozzá azért egy eléggé változatos környezet. Bármelyik jármű nagyobb távolságról már inkább csak az uralkodó színvilágának megfelelő foltként látszik. A mi tankjaink nyilván alapvetően sötét tónusúak, egy kilométerről nincs jelentősége már az alakmásitó hatásnak. Azért mondtam a nyílt területet, mert ott a legveszélyeztetettebb. Az erdőben mindig használnak természetes álcát, igazából szinte minden terepszín jó lesz az erdő mélyén eldugni a tankot, a katonák nagyon kreatívok (láttam ágyűcsövet teljesen fakéreggel álcázva ).
A képen: Itt van jelentősége az alakmásító hatásnak, szerintem működik is, de sárga. Látszik, ha a faágakhoz hasonló zöld lenne rajt, az mennyire jobban rejtene a nyílt területen is. Meg erdőben is. Ezért vagyok kritikus a sárgával.
Ő milyen tank? Kéne…Az általad berakott kép a legjobb bizonyíték! Ha nem tüzelne éppen az A4, akkor bárki azt mondja, hogy egy bokor. A zöld szín nem másit alakot.
Az egy nagy pacát csinál belőle.
A sárga viszont megtöri a várt formát.
És egyben optikailag kisebbíti a foltot.
Hogy megértsd miről szól az alakmásítás kontraszttal:
Ha zöld, vagy piros lenne a ruha közepe, akkor nem működik annyira.
A mozgásban való álcázásra visszatérve:
Te kimaradtál a megfigyelőrendszerek, meg a dróntechnológia, és alkalmazás forradalmából?
Ma már senki nem derít fel korlátozott képességű tűzvezető optikákkal.
Kérdezd meg erről az oroszokat!
Pont ezaz!!!Hát nem tudom én ha ilyen sárgát látok optikán keresztül egyből odanézek mégegyszer....
Az általad berakott kép a legjobb bizonyíték! Ha nem tüzelne éppen az A4, akkor bárki azt mondja, hogy egy bokor. A zöld szín nem másit alakot.
Az egy nagy pacát csinál belőle.
A sárga viszont megtöri a várt formát.
És egyben optikailag kisebbíti a foltot.
Hogy megértsd miről szól az alakmásítás kontraszttal:
Ha zöld, vagy piros lenne a ruha közepe, akkor nem működik annyira.
A mozgásban való álcázásra visszatérve:
Te kimaradtál a megfigyelőrendszerek, meg a dróntechnológia, és alkalmazás forradalmából?
Ma már senki nem derít fel korlátozott képességű tűzvezető optikákkal.
Kérdezd meg erről az oroszokat!