3-4 páncélgránátos dandár mindegyikben 1-1 hk zl-jal?
90es években át akartunk térni a Hart féle 2+3 szervezésű dd-okra.Igazábol soha nem állt fel rendesen egyik dd se.A maximalisták még a 4 százados zl szervezetet is forszirozták.Még egy könyv is született a témában (sajna már nincs meg,pedig még a harcászati alkalmazási előnyöket is elemzték benne).
Arrol is ment a vita,hogy mekkora és milyen legyen egy hk század.Vagy tucatnyi szervezési mintárol ment a vita.
Én magam a maximalisták pártján állok,de nem a legszélségesebbekén.Vagyis 10 század hk kéne a dd-ba.6 század a a két hk zl-ba,amik 4es osztatuak lennének,mindegyik zl kapna egy közvetlen kisérő gép. gyalog századot.3 század a gép. zl-akba,4. századnak,közvetlen kiséretre beosztva.És 1 század (a legjobb,válogatott század ) a felderitő osztályba.Szerintem a hk zl-ba is kell támogató század,de nem szabvány gépesitett gyalog,hanem kifejezetten támogató szervezésű.Aknavetők,gá-s és avg-s,esetleg MANPADos (VSHORAD jellegű) támogató járművek alkothatnák,elsősorban területlefogásra.
És még akkor a müszaki utász,és mentő páncélosok kérdése....Mennyi,milyen hová?Milyen felszereléssel?Stb,stb,itakdalse,unzóvájter,ecetarea....
Végül is a hivatalos cél a Hart féle 2+3 szervezés lett,felderitő osztállyal,egynemű hármas tagozódású zl-kal.Csak a felderitő osztályba kellet volna vegyes szervezetbe 1 hk század-de ez soha nem valósult meg.A felálló dd-nak csak felderitő századaik lettek.Azt hiszem,hogy Tatán és Kalocsán volt egy rövid ideig 2 hk zl,utána mindenhol csak 1.Közben a 6 állandó dd-bol is csak 3 lett.
Utána meg ment össze-vissza a szervezgetés,inkább leépités.De én azt már nem követtem,családi ügyeimmel foglakoztam (megnősültem),jobb dolgom is lett kis magyar operettseregi iszonyainkkal való foglalkozással.(98as C+Dre még elmentem,az asszonnyal-nagyon unta szegény....)
98as fikusz győzelem után egyébként is leállt a modernizációs program,Utána nemsokkal meg jött a vizözön,ami elmosott mindent.