[HUN] Harckocsibeszerzés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 736
3 707
113
Ami azt illeti,qrvára kéne a nehézkes gépesitett dd-ba még hk.....Mert ez igy bizony minden nehézsége ellenére csak egy gyenge gépesitett dd.
Ezzel a nehézkesezessel nem jól olvasod a szobát szerintem.
Egyébként meg még nincs is, össze se állt meg, nem ismerjük a paramétereket.
Tudom,hogy hülyén hangzik,hogy 45 tonnás GYHJ-vekkel egy gyenge gépesitett dd,de sajnos 1 zl hk-val,kevéske tüzérségével elég gyengusz.
Fogalmunk sincs ismételten, hogy miből fog felállni.
Tippeljetjuk azt, hogy az 1 db Leo, 3 db lynx, 1 pzh zászlóalj/osztály az úgy kb tuti benne lesz, gyanítható, organikus csapatlegvedelemmel, muszakiakkal, gyanús, hogy meg valami felderítő nepseget is hozzájuk csapnak, remélhetőleg dronozas tekintetében is lesz valami...
Egyáltalán nem mondanám gyenge gépesített dandarnak. Főleg tüzérség tekintetében.
Igen, tudom, hogy jövő idő.

Nagyon kéne bele még 1 hk zl,legalább.(ha rajtam múlna,2,mert minden gép.zl-nak adnák egy hk századot szervezetszerűen).
Ártani nem ártana neki, de hát nemmlesz. Ez van.
És ezt meg is tudnánk oldani,féláron,a meglévő T72 vázaink alapos korszerűsitésével,becslésem szerint 2 éven belül.

Hatoooo. A meglévő t72 eseinket inkább hagyjuk. A nincs vasnal jobbak, de értelmes vasat azokból gombok ért nem csinálunk. Ha féláron lehetne 2 HK zászlóalj, akkor inkább legyen 1 Leo.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 577
113
Mármint egyesítik? Leo2 meg CV90120 lenne vegyesen?
15 A4-esük van csak, ami zászlóaljnak kevés...

Van arra NATO szabvány, hogy mit kell tudjon egy hk. műszakilag egy nehéz dandárban?
Ezt a CV90120-est elfogadnák nekik?
CV90120 még mindig NEM hk.Kisérő löveg feladatra felel meg.
Bocs,hogy megint az SADF mobil hcsop-ot hozom,de az nagyon jol szemlélteti.
Eredetileg a mobil hcsop-ban nincs hk.A Ratel90 (eredeti tervekben az Eland90,de gyorsan kiderült,hogy az nem tud lépést tartani a Ratelekkel.Igy fogták az AML90 tornyot,és rákopácsolták a Ratel testre megoldásképpen) látta el a hk feladatokat.Amig nem volt,illetve csak ősöreg T34/54 a kommunista oldalon,illetve nem voltak tábori erőditésekm,addig meg is felelt.De ahogy megjelent a T55/62 (meg a kubai jobban képzett harckocsizók és műszakiak),úgy a Ratel90 már kevés volt,mert nem volt hk.A hcsop-ok gyorsan kaptak egy század hk-t is.
CV90120 ugyan igy járna.Amig nincs szükség igazi hk-ra,addig megfelel.No de ez Europa.....Itt egyszerűen alapbol igazi hk kell.
Nem véletlenül nem sikeresek ezek a nehéz kisérő lövegek.Hadműveleti mozgékonyságbéli előnyük nincs,mint a kerekeseknek,ugyanakkor ugyanúgy nem képesek igazábol pótolni a hk-kat,mint ahogy azok sem.És drágák.Megközelitik egy új hk árát.
Régen ez nem volt probléma,mert volt folyamatos hk gyártás.A régebbi hk-kat korszerűsitették a gyalogsági kisérő szerepre,amikt azok jobban el tudtak látni,mint az ilyen kisérőlövegek.Csak most nemnagyon van mit korszerűsiteni (nekünk pont még lenne...).Igy sporolásbol csak az ilyen kisérő lövegek vállaszthatóak.De ezek nem hk-k,csak olyan szerepet tudnak ellátni,mint anno a Ratel90.Vagyis csak addig tudnak hk szerepben tetszelegni,mig nincs szükség igazi hk-ra.....De ez itten kérem Europa.....

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 132
45 433
113
CV90120 még mindig NEM hk.Kisérő löveg feladatra felel meg.
Bocs,hogy megint az SADF mobil hcsop-ot hozom,de az nagyon jol szemlélteti.
Eredetileg a mobil hcsop-ban nincs hk.A Ratel90 (eredeti tervekben az Eland90,de gyorsan kiderült,hogy az nem tud lépést tartani a Ratelekkel.Igy fogták az AML90 tornyot,és rákopácsolták a Ratel testre megoldásképpen) látta el a hk feladatokat.Amig nem volt,illetve csak ősöreg T34/54 a kommunista oldalon,illetve nem voltak tábori erőditésekm,addig meg is felelt.De ahogy megjelent a T55/62 (meg a kubai jobban képzett harckocsizók és műszakiak),úgy a Ratel90 már kevés volt,mert nem volt hk.A hcsop-ok gyorsan kaptak egy század hk-t is.
CV90120 ugyan igy járna.Amig nincs szükség igazi hk-ra,addig megfelel.No de ez Europa.....Itt egyszerűen alapbol igazi hk kell.
Nem véletlenül nem sikeresek ezek a nehéz kisérő lövegek.Hadműveleti mozgékonyságbéli előnyük nincs,mint a kerekeseknek,ugyanakkor ugyanúgy nem képesek igazábol pótolni a hk-kat,mint ahogy azok sem.És drágák.Megközelitik egy új hk árát.
Régen ez nem volt probléma,mert volt folyamatos hk gyártás.A régebbi hk-kat korszerűsitették a gyalogsági kisérő szerepre,amikt azok jobban el tudtak látni,mint az ilyen kisérőlövegek.Csak most nemnagyon van mit korszerűsiteni (nekünk pont még lenne...).Igy sporolásbol csak az ilyen kisérő lövegek vállaszthatóak.De ezek nem hk-k,csak olyan szerepet tudnak ellátni,mint anno a Ratel90.Vagyis csak addig tudnak hk szerepben tetszelegni,mig nincs szükség igazi hk-ra.....De ez itten kérem Europa.....
Pedig ők HK-nak / HK helyett vennék...velük vitatkozz! ;)

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 132
45 433
113
Továbbra is úgy gondolom, hogy egy "hazai kútfőből" kiguritott StrikeShield-es, SupaShock Spike/Hero inditós LYNX 120 nagyon ütős tűztámogató lenne. :rolleyes:
Nekem is tetszik ez a cucc!
Ne hívjuk harckocsinak, de biztos baromi hasznos lenne a Lynxeink mellé programozható 120-as lőszert tüzelő löveggel.
Csak mondjuk már nem hiszem el az RM-nek, hogy belátható időn belül ebből tudna működő példányt készíteni.
Alig van sikeres fejlesztésük, amit végig is visznek.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
20 225
35 577
113
Nekem is tetszik ez a cucc!
Ne hívjuk harckocsinak, de biztos baromi hasznos lenne a Lynxeink mellé programozható 120-as lőszert tüzelő löveggel.
Csak mondjuk már nem hiszem el az RM-nek, hogy belátható időn belül ebből tudna működő példányt készíteni.
Alig van sikeres fejlesztésük, amit végig is visznek.
Csak az árábol simán felpofozol a legkorszerűbb szintre egy T72-t,ami tényleg alkalmas kisérő hk szerepre.És még 10 évnyi üzemeltetésre is marad pénz,meg egy rakat lőszerre.
Lynx meg már igy is egy rohadtnagy hodály.Arra rápakolni még egy 120milis tornyot is....Qrvanagy célpont lesz,gyenge védelemmel.
És mennyibe kerülnek ezek a cuccok manapság?

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 230
2 824
113
Továbbra is úgy gondolom, hogy egy "hazai kútfőből" kiguritott StrikeShield-es, SupaShock Spike/Hero inditós LYNX 120 nagyon ütős tűztámogató lenne. :rolleyes:
Szerintem az a nagy terv, hogy majd akkor lesz, ha legyartottuk mar az osszes "sima" Lynxket. Bar probakepp en kiadnek a csapatokhoz mar most 4 db-ot, hogy legyen ido begyujteni a visszajelzeseket. Minden ido, neha parhuzamositani kell...de tudom . . . tudom. . . nincsen piiiiz. . .

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 299
9 796
113
Szerintem az a nagy terv, hogy majd akkor lesz, ha legyartottuk mar az osszes "sima" Lynxket. Bar probakepp en kiadnek a csapatokhoz mar most 4 db-ot, hogy legyen ido begyujteni a visszajelzeseket. Minden ido, neha parhuzamositani kell...de tudom . . . tudom. . . nincsen piiiiz. . .
El kéne felejteni ezt a batár nagy csökkentett 120-asel felszerelt Lnyx-t. Magasabb mint egy Tiger II. volt. (persze lehet ellenvélemény, hogy a drónketrecet még inkább emelik a harcjárművek magasságát és felderíthetőségét. Aztert egy MBT-tnek kell páncél, ez meg nincs a IFV-nek.. A Strikeshield szerintem - vessetek meg érte - az elméletben nagyon jó, olyan országban, ahol asszimetrikus hadviselés van, és talán támadás éri a járművet ott működik is. De számoljátok már ki, magas intenzítású háborúban (pld. Orosz-ukrán) egy harcjárműre mennyi Strike Shield aktív védelmet számoljunk, ha 1-2 naponta legalább bevetésre kerül?? Ráadásul bevetésenként is ha több találat éri, akkor érdemes visszavonulnia, hogy ne legyen nagyobb javitás, karbantartás vagy gépvesztés.. Igy el lehet érni harcászati célokat..?? - ha vissza kell vonnunk a kurva drága IFV-ket az aktiv védelem kimerülés miatt?
Szerintem az aktív védelmet kéne a helyén kezelni, és kiszámolni, kimutatni, hogy milyen helyzetben mennyire véd, és huzamosabb harcfelhasználás során mennyire használható.. Mert a gyári adatok, meg bemutatók stb. ezek csak példák, ráadásul az aktív védelmek amikor tervezték őket pld. az RM-nél akkor valószínűleg nem számoltak ilyen konfliktussal. Szerintem csak a zsidó állam gondolkodott ilyenben, Az amcsik sem, mert korlátlan légifölény stb-ban számoltak. Nem véletlenül aktív védelem ott is a Throphy a M1-nél. IFV-nél meg kvázi szinte nincs is az RM megoldásánál...

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 498
25 627
113
El kéne felejteni ezt a batár nagy csökkentett 120-asel felszerelt Lnyx-t. Magasabb mint egy Tiger II. volt. (persze lehet ellenvélemény, hogy a drónketrecet még inkább emelik a harcjárművek magasságát és felderíthetőségét.
A Lynx mérete egy tény, kivül hátrány, belül előny!
Az én véleményem szerint ez a méret abszolút nem hátrány, lásd Boxer-t vagy bármi mást, egyszerűen ahogyan az MBT-k is nőttek, hiztak, ezek is. Egy sima páncélozott 4x4 sem olyan és akkora mint korábban. A "tekknika" számit...hogy egy örök klasszikust idézzek. :)
A "csökkentett 120-as" szóhasználat is elcsépelt, egy mozgékony jól felszerelt láncos 120-as a mai korszerű tüzvezető és önvédelmi rendszerekkel pont hogy nme felejtős, ha anyagilag, gyártásilag és fenntartásilag arányosan viszonyul egy modern MBT-hez (azaz számottevően kedvezőbb, olcsóbb).
Aztert egy MBT-tnek kell páncél, ez meg nincs a IFV-nek..
Mert ez nem MBT. Ennyire egyszerű. :rolleyes:
A Strikeshield szerintem - vessetek meg érte - az elméletben nagyon jó, olyan országban, ahol asszimetrikus hadviselés van, és talán támadás éri a járművet ott működik is. De számoljátok már ki, magas intenzítású háborúban (pld. Orosz-ukrán) egy harcjárműre mennyi Strike Shield aktív védelmet számoljunk, ha 1-2 naponta legalább bevetésre kerül?? Ráadásul bevetésenként is ha több találat éri, akkor érdemes visszavonulnia, hogy ne legyen nagyobb javitás, karbantartás vagy gépvesztés.. Igy el lehet érni harcászati célokat..?? - ha vissza kell vonnunk a kurva drága IFV-ket az aktiv védelem kimerülés miatt?
Megint csak osztom @Negan meglátását, hogy kombinálni kellene egy másik rendszerrel is, amely nagyobb távolságon eliminálja a beérkező lövedékeket. A két rendszer zavarmentesen tudna együttműködni, hiszen a StrikeShield csak a nagyon közelre átjutó dolgokra mozdulna csak rá. Ez a kétlépcsős védelem szerintem nagyon overkill lenne...

Ugyanakkor ez a "kifogy az aktiv védelem" meg "visszavonul" koncepciód eléggé sántit, ha a StrikeShield-et nézzük. A panelek akkor fogynak el, ha az ütközet közben minden lehetséges irányból támadják a Lynx-et és minden szögből lerobban a védőtöltet. Videófelvételek vannak ugye tesztekről, ahol ugyanazt az oldalát lövik többször és az egymás melletti panelek szépen fogyva de védik a jármű oldalát. Tehát ha pár panel már lerobbant itt is ott is még nem kell a járműnek "visszavonulnia" és "újratölteni".

Az meg életszerűtlen, hogy egy Lynx csak úgy egymagában állva sorban kapja az áldást és nem harcol, nem csinál semmit, szóval a StrikeShield-es Lynx-et nem temetném abból a szélsőséges divatból, mert "magyar". ;)

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 989
135 167
113
El kéne felejteni ezt a batár nagy csökkentett 120-asel felszerelt Lnyx-t. Magasabb mint egy Tiger II. volt. (persze lehet ellenvélemény, hogy a drónketrecet még inkább emelik a harcjárművek magasságát és felderíthetőségét. Aztert egy MBT-tnek kell páncél, ez meg nincs a IFV-nek.. A Strikeshield szerintem - vessetek meg érte - az elméletben nagyon jó, olyan országban, ahol asszimetrikus hadviselés van, és talán támadás éri a járművet ott működik is. De számoljátok már ki, magas intenzítású háborúban (pld. Orosz-ukrán) egy harcjárműre mennyi Strike Shield aktív védelmet számoljunk, ha 1-2 naponta legalább bevetésre kerül?? Ráadásul bevetésenként is ha több találat éri, akkor érdemes visszavonulnia, hogy ne legyen nagyobb javitás, karbantartás vagy gépvesztés.. Igy el lehet érni harcászati célokat..?? - ha vissza kell vonnunk a kurva drága IFV-ket az aktiv védelem kimerülés miatt?
Szerintem az aktív védelmet kéne a helyén kezelni, és kiszámolni, kimutatni, hogy milyen helyzetben mennyire véd, és huzamosabb harcfelhasználás során mennyire használható.. Mert a gyári adatok, meg bemutatók stb. ezek csak példák, ráadásul az aktív védelmek amikor tervezték őket pld. az RM-nél akkor valószínűleg nem számoltak ilyen konfliktussal. Szerintem csak a zsidó állam gondolkodott ilyenben, Az amcsik sem, mert korlátlan légifölény stb-ban számoltak. Nem véletlenül aktív védelem ott is a Throphy a M1-nél. IFV-nél meg kvázi szinte nincs is az RM megoldásánál...
A lynx 120-ra rhm 120 l44a1 menne az pedig nem csökkentett.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
13 110
18 443
113

1- amennyire látom, az FPV drónok és Lancetek szempontjából nem oszt vagy szoroz, hogy hodály-Lynx vagy nyomortanya BMP a célpont

2 - az ugye megvan, hogy ha amiatt kell visszavonulnia a járműnek, mert elfogytak a csempék a túl sok hárítástól, az azt jelenti, hogy még megvan a járműved.