[HUN] Harckocsibeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 500
93 717
113
Vicc és te meg komolyan veszed. :D Mert addig nem nézel fejben, hogy most 300 millió euro-ért nem egy zlj A5-öt vettünk, hanem semmit. Konkrétan nulla darab dolgot, ellenben a további hosszú kísérleti semmit azt megvettük. :D:mad:
Azt direkt nektek emeltem ki, hogy mkinek belőjem a vérnyomását! :cool:
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Az megvan hogy mikor fejlesztés topicban megosztják hogy az MH kiírt közbeszerzését az új szarosalsógatyákra a SZA-HU (Szarért Hugyért kft.) megnyeri akkor izekre szeditek oladalakon át sír mindenki hogy jaj de rossz a helyzet...mikor lesz már valami bejelentés?? Biztos csak a nyáron vagy tavasszal (ebben (is) Pöcshuszárnak lett igaza mert írta, hogy ősszel év vége felé várható) most meg mint a Lynxnél is bmeg mikor kiderül hogy a legmodernebb harckocsit gyártjuk...keresitek a kötelet meg nézitek a faágat hogy elbír-e hogy hova akasszátok magatokat.
Aztán a lynxnél is utólag meg már mindenki verte a f.szát hogy jaj milyen jó.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 500
93 717
113
Ezt az érvelést már mintha hallottam volna a Lynx.kapcsán.
Az egész vilag tőlünk rendel, ugye.
Aztán minden csipszar országnak felajánlanak saját gyártást.
Mert ezek egymásba kapcsolódó, egymást kiegészítő gyárak lettek volna, hazai végszerelésekkel.
Örültem volna ha van szlovák gyár pont az biztisíthatta volna gyorsan Zala nyereségét
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 624
14 954
113
Szerinted miért smúzolnak a katonai, HM-es vezetők mindenféle arab országok lazacos szendvics pusztítóival?
Az arabok de szinte minden ország valamilyen politikai, pènzügyi hattèralkuvak együtt vásárol bármit is ami fegyver.

Na nekünk se politikai, se pènzügyi súlyunk.

Szóval csak èlvezik a lazacot meg a kaviárt ők is.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 462
67 795
113
Az megvan hogy mikor fejlesztés topicban megosztják hogy az MH kiírt közbeszerzését az új szarosalsógatyákra a SZA-HU (Szarért Hugyért kft.) megnyeri akkor izekre szeditek oladalakon át sír mindenki hogy jaj de rossz a helyzet...mikor lesz már valami bejelentés?? Biztos csak a nyáron vagy tavasszal (ebben (is) Pöcshuszárnak lett igaza mert írta, hogy ősszel év vége felé várható) most meg mint a Lynxnél is bmeg mikor kiderül hogy a legmodernebb harckocsit gyártjuk...keresitek a kötelet meg nézitek a faágat hogy elbír-e hogy hova akasszátok magatokat.
Aztán a lynxnél is utólag meg már mindenki verte a f.szát hogy jaj milyen jó.
Talán lehet ehhez valami köze azon dolgoknak, hogy általában, de a katonák főleg valami olyan bejelntésre várnának, ami eszközt ad a kezükbe ha lehet most, nem arról szól, hogy milyen kurva faszát innováltunk már megint gyerekek. Ez aztán olyan aláírrással sejteti a jövő képességét, hogy amikor szexelek az asszonyal, így hívom! Aztakurva mekkora innoválás.

Igaz, hogy ez így egy faszrakat szar, de ezt a faszrakat szart ráadásul félkészen (se) megvettük, hogy egy rakás valójában nem létező hazug technológiát aminek az ábrándképe miatt megvettük ezt a kotvány gecit, kurva sok pénzért vagy ráfejlesszük erre a félkész Leopard 2 modernizációra vagy gyakorlatilag másik tankot fejlesszünk egyedül egy kibaszott ágyú miatt, amit a rejjnmetáll be akar betonozni a piacon.

Amihez nem tud a jelen formában elég lőszert vinni, de legalább még kevesebbet vihet ha beleinnováljuk a sok csodát aminek az igézete oda van írva tehát tökre van, csak innoválni kell kicsit, meg esetleg kifejleszteni.

Ami annyira újgenerációs, hogyha egy A4-re Strykeshield-et raksz, el is érted a védelmét.

És ha véletlenül mégsem sikerüne, akkor is olyann de olyan kibaszott innovatív költés volt. A haderő? Kit érdekel? Ja háború van? Ööö, a béke pártján állunk. Ismételjétek! A...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 500
93 717
113
Ha a fejlesztési költségeket is mi fizetjük (márpedig ha nem lesz export akkor csak mi fogjuk!) akkor tök mindegy hogy adó meg járulék stb. mett még így is olcsóbb lehet Leopardot vagy a "közös európai tankot" venni.
Az egész Panther jövője nagyon kérdéses, mert két összeurópai harckocsi projekt is fut. Azt meg nehezen látom hogy mi térségünkben tőlünk vennének tankot - igazából már mindenki eldöntötte mit fog venni vagy épp magának gyártani.
Baromira magunkra maradhatunk a Pantherrel - kockázatos ez az egész!
Nem magunk vagyunk, hanem az RM-el közösen haladunk.
Sok a kérdés ez nem vitás, de ott ülünk az asztalnál a játékosok között, 5 éve még a szobából is ki voltunk tiltva, mert kiscserkészeknek nem volt belépés.
Na ez az! Óvatosabban kéne ilyenekbe bele ugrani! Lynx után sem kapkodnak egyelőre - Papperger nagyokat ígér, keveset teljesít...

Csak a szenet meg az acél? :D
MINDENT importálunk hozzá!
Direkt a zalai fejlesztést emeltem ki.
Miből tanulhatnak a magyar hadiipari mérnökök, technikusok. Ha összeszerelünk egy kifutó CV90-est, vagy ha vért hugyozunk napi 12 órában, hogy a tapasztalt német mérnökökkel, technikusokkal együtt egy fejlesztés alatt álló LYNX-ből vagy egy új generációs tankelképzelésből működő, ütős harcjármű legyen. Miből lesz a know how, a tudás,(ez az egyik fő szlogen itthon, mint kritika) ami itthon ragad, mint a kosz, ha nem ezekből.
Ezeket ilyen projekteken és nem az egyetemen lehet megtanulni.

Amire meglesz, talán lehet ember is aki beleül. Most első körben úgyis a LYNX-et kell feltölteni.
Majd a vadaszgépbeszerzésbél is figyeljetek, mit kap mellé az AV, és mi lesz belőle itthon.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 016
38 349
113
A K2 nem egy kategória a Párduccal. Az EMBT projekt bár politikailag támogatott (francia, német kormány), eléggé bizonytalan.
A 130-as RM löveg lehet a következő nyugati szabvány, különösen, ha a francia 140-es késik, és/vagy sikertelen lesz.
Tény, hogy van kockázat ebben az üzletben, de nagyon jól is járhatunk, ha bukik, vagy nagyon késik az EMBT.
Akkor sok lepattanó labdát szerezhetünk, mert következő generációs harckocsi nem igen lesz a piacon...
Ehhez persze be kell rendelni, ezért sok pénzt kell kockáztatni.
Nem igazán értem mitől következő generációs a Panther.
Gyengébb a páncélzata mint a Leopard-2A7-nek - kisebb tömegéből adódóan ez egyértelmű. Van rajta egy fölöslegesen erős 130 mm-es löveg max 20-22 lőszerrel, vagyis félóránként mehet hátra újratölteni. Addig szól az ellenségnek hogy "időt kérünk, várjatok picit"! Drónkkal ez a lőszer készlet felére csökken, ami már tényleg a vicc kategóriává teszi
Lesz rajta APS - hát, ez már a A8-ason is lesz, szóval ebben sem úttörő.
Ez lényegében egy 130-as löveggel szerelt Leopard-2A5-klón APS-sel - a jelenlegi információk szerint lényegében erről van szó.

Mitől is következő generációs a KF51? :p

Én szerintem a Hiúz utáni gyártás jó elgondolás a következő évtized meghatározó hadereje és hadiipara érdekében.
Ez a meghatározó haderő ez lózung. Az kb. a lengyel szint közelében kezdődik (GDP 4% védelmi kiadás)
De ehhez legalább két zászloaljnyi Párduc kell...
Az A7 mellett.
Kb. ez a maximum ami még reális: 3 hk zászlóalj - az is kb. 30-as évek közepére.
Egyelőre a 209 Lynx is jó esetben 2029-re lesz meg...

A lengyel, román, szerb harckocsi csapatok méretéhez képest ez nem túlzás, kivitelezhető, ha folyamatosan a GDP 2 %-át honvédelemre fordítjuk.
Azt még muszáj.
Akkor ezekkel a kockázatokkal adunk egy esélyt magunknak, hogy valamiben az élre törjünk.
Mi itt az "él" amire törünk? :)
Semmi forradalmi nincs a KF51-ben - talán a lövege, de az meg inkább hátrány mint előny.

A három-négy harckocsizászlóalj amúgy is kellene, hisz a mellékelt ukrán háború mutatja: továbbra is a harckocsi a szárazföldi műveletek alapvető harceszköze.
Inkább tüzérségből kellene sokkal(!) több. Kis ország védekezésben tűzerőfölénnyel tud nyerni: az oroszok ellen védekezni készülő finneknek van arányosan a legtöbb tüzérségi eszközük Európában - nem véletlen!

De mi a saját aknavető gyárunktól is csak pár tucat 120-as aknavetőt veszünk, pedig az egy tök olcsó eszköz... :(

Egyelőre az aknamezőkön eléggé elvérzik a nehéz technika, sajnos.
Egy anekdóta szerinte a németeknél Leopard-2 kiképzésen lévő ukrán harckocsizók megkérdezték:
  • Mit tegyünk ha aknamező van előttünk?
  • Kerüljétek meg! - mondta német
  • De az egész front egy összefüggő aknamező!
Erre nem tudtak mit mondani a német kiképzők...

Szóval 44 harckocsinál biztos több kell, de más eszközben jobban megtérül a pénz konkrét védelmi képesség terén.
X millió Euróból milyen eszköz pusztít el több ellenséget? Biztos hogy nem a tank!
3x44 azért kellene...
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Ja.

Meg aki beviszi a pulyájat a gyermek osztályra a kórházba.

Mert a budin se szappan,se wc papír, se kèztörlő.

Ès mondjuk egy 3 èvesnek nehèz elmagyarázni hogy tartsa vissza, mert már beadtunk a papírt.
Itt várunk 1.5 órája.
Ha elmegyünk venni ès addig hívnak be ülhetünk mèg itt megint annyit.

Nem baj. A haderő fejlesztès legalább jók halad.
Ja az sem. :confused:
Miskolcon minden patika a GYEK-en ! az elmúlt 8 évben 4 x volt ott a gyerek műtéteken egy szavam se lehet ! Mind a hely mind az ellátás teljesen korrekt ! Jobbulást a gyerkőcnek !
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 759
15 698
113
Annak mint az olimpia: k. drága, beleroppanunk, de lehet vele vagánykodni!
5 perc hírnév az újságban.
Mondjuk nem kizárt, hogy egy olimpiánál az idejövő külföldi turisták többet tesznek be arányaiban az államkasszába, mint amennyit egy kizárólag általunk, minimális darabszámban rendszeresített hk gyártása/fejlesztése hoz nekünk.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 016
38 349
113
Mondjuk nem kizárt, hogy egy olimpiánál az idejövő külföldi turisták többet tesznek be arányaiban az államkasszába, mint amennyit egy kizárólag általunk, minimális darabszámban rendszeresített hk gyártása/fejlesztése hoz nekünk.
Igen, még az is jobban megtérülne...
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 500
93 717
113
Talán lehet ehhez valami köze azon dolgoknak, hogy általában, de a katonák főleg valami olyan bejelntésre várnának, ami eszközt ad a kezükbe ha lehet most, nem arról szól, hogy milyen kurva faszát innováltunk már megint gyerekek. Ez aztán olyan aláírrással sejteti a jövő képességét, hogy amikor szexelek az asszonyal, így hívom! Aztakurva mekkora innoválás.

Igaz, hogy ez így egy faszrakat szar, de ezt a faszrakat szart ráadásul félkészen (se) megvettük, hogy egy rakás valójában nem létező hazug technológiát aminek az ábrándképe miatt megvettük ezt a kotvány gecit, kurva sok pénzért vagy ráfejlesszük erre a félkész Leopard 2 modernizációra vagy gyakorlatilag másik tankot fejlesszünk egyedül egy kibaszott ágyú miatt, amit a rejjnmetáll be akar betonozni a piacon.

Amihez nem tud a jelen formában elég lőszert vinni, de legalább még kevesebbet vihet ha beleinnováljuk a sok csodát aminek az igézete oda van írva tehát tökre van, csak innoválni kell kicsit, meg esetleg kifejleszteni.

Ami annyira újgenerációs, hogyha egy A4-re Strykeshield-et raksz, el is érted a védelmét.

És ha véletlenül mégsem sikerüne, akkor is olyann de olyan kibaszott innovatív költés volt. A haderő? Kit érdekel? Ja háború van? Ööö, a béke pártján állunk. Ismételjétek! A...
Az ilyen hadiipari befektetések semmitől nem veszik el a pénzt, mert beszerzésre úgysem adták volna, erre még mindig összekotorják, mert később hozhat. Régen külön minisztériumi, de sztem most is külön kassza.

Háború jelen állás szerint minket nem fenyeget.
Amióta kiderült, hogy impotens az orosz hadsereg és az USA hajlandó az európai életszínvonal rovására végteleníg finanszírozni Ukrajnát, ami nem esik szét, így egy káoszba forduló Ukrajnából meginduló ukrán támadás esélye minimális.

A balkánon a szerbekkel kiegyensúlyozottak a kapcsolatok, így közvetlen támadás nem fenyeget.

Nem is lenne kinek hozni nagy számban eszközt, mert jelen állás szerint csak kiemelt fizuért mozdulnak a fiatalok.( ez nem kritika, teljesen megértem, így lehet csak kizsarolni a béremelést) Az meg jó esetben több év alatt fut át.

A haderő jövőjét hosszú távon egy magyar hadiipar biztisithatja, ami nemcsak a pénzt viszi, hanem hozza is.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Azèrt nem mindenki.

Amilyen szinten meg csúszik a szállítás, beigèrt kèpessègek jópár ember annyira ugyancsak nem örül.
Nem azokra értettem hanem magára az eszközre.
mi ez a 150? :D Te tudod mennyi tankot akarunk venni?
Meg a 300-ért egy darab tankot nem kapunk - ezen felül még simán kerülhet 25 millióba darabja!
Az is lehet hogy közlik: 300 millióért nem sikerült kifejleszteni a járgányt mert infláció miegymás, tessék szépen a kasszához fáradni még egy pár százzal...
A 300 ra írta hogy beugró...a gyár meg adott. Olyanok vagyunk mint a kormány vs. ellenzék hogy nem akarjuk megérteni a másikat hanem össze vissza misásolunk. Ez biztos hogy nem a teljes összeg.

300 millió belépő egy már meglévő iparral infrastruktúrával beszállítókkal saját gyártású csúcskategóriás (lásd lynx) eszközökre.


A Papi lehet hogy mindenkinek ajánlgatja a gyártást de az csak szemfényvesztés és politika meg a leopárd konkurencia és a német BW meg a NATO figyelmét felkeltő reklám volt...nem hülye az öreg...aki pl. ez alapján elhitte hogy ukrajnába akarta vinni a párduc gyártását az hüle.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby