[HUN] Harckocsibeszerzés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 137
9 253
113
Azért figyelembe kellene venni, hogy lesz 200+ Lynx ABM gépágyúval és 12,7mm-es géppuskával hőkamerás céllekövetős RCWS-ben - ezt utóbbi szinte minden(!) harcjárművünkön rajta lesz: még a Büffeleken is.
Szóval nem csak Skyranger lesz az egyetlen, ami drónok ellen használható. Szoftver fejlesztéssel BMS-be be kell építeni, hogy minden harcjármű lássa a radarok (pl a Skyrangerek radarjai) által kiszúrt drónokat néhány kilométeres körzetben és máris be tudnak segíteni az 50-es géppuskákkal vagy akár a gépágyúkkal. Egy szakasznyi Lynx vagy Leo2 is elég komoly tűzerőt tud az ég felé fordítani ha időben szólnak nekik merről várható a fenyegetés.
Háát ez az elmélet. Gyakorlatilag a GYHJ-k (egyik sem) dronvadász járművek és a gépágyúnak sokkal fontosabb céljai is vannak, így meg a lőszerfelhasználás menne el az égbe. Az ABM gépágyúk légvédelem esetén helikopterek ellen inkább hatásossak mint tömeges dróntámadás ellen.. Egyébként annyi RM-s felvétel van, amikre hivatkoznak az illetékesek. Annyi olcsó polgári alkalmazású drón kaptható olcsón. MIért nincs video és proba, hogy néhány KF-41 ellen feleresztenek mondjük 100 dront - több változatból - és mire mennek vele?? Mivel a polgári drónok robbanóanyagot nem hordoznak, ha ráesnének a Lnyx-ekre, csak max a festés bánná, de lenne legalább tapasztalat.
A kíséretre nem sok pénz kéne. Arra sem, hogy kiértékeljék?? Én eléggé szkeptikus vagyok a drónelhárító képességgel.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 137
9 253
113
Inkább tapasztalati bölcsességnek mondanám.

Elméletileg elég,de csak olyan elméleti számitással,amit @Aladeen is csinál.
Ugyanakkor a szükséges légvédelmi eszközök számát más is befolyásolja-pl a légi fölény,uralom kivivásának képessége.
A dronok elött is voltak olyan célok,amiket nem szokás a légvédelem célpontjaként kezelni,holott azok.Pl az argik 82ben lőttek le siklóbombát.

Igen,de én most kifejezetten a harcjármű szintű önlégvédelmi képességre utaltam.
De ami azt illeti,a MANPADS és az EW is beletartozik/beletartozhat a harcjármű szintű önlégvédelmi képességbe,nem csak az RCWS (vagy éppen lehetnek az RCWS eszközei is.......)
Szvsz egy harcjármű, amely ráadásul "be van gombolkozva" alig-alig veszi észre a drónokat, korlátozott a személyzet mennyisége, és így is elég komoly más dolgokra is figyelniük kell. Mondjuk ki, jelenleg az összes MBT-t és GYHJ-t amikor tervezték még a tömeges dróntámadás nem volt releváns képesség és ráadásul nagyobb méretű drónokkal számolta. Azóta ezek a páncélozott eszközök indultak sorozatgyártásba, közben pedig a fenyegetettségük megváltozott.. Amire tervezték őket, Akna, pctróörő rakéták, pctörő lövegekből indított klf. lövedékek és más egyéni páncélelhárító eszközök.. Kisméretű drónfelhők nem..

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 485
132 152
113
Azért figyelembe kellene venni, hogy lesz 200+ Lynx ABM gépágyúval és 12,7mm-es géppuskával hőkamerás céllekövetős RCWS-ben - ezt utóbbi szinte minden(!) harcjárművünkön rajta lesz: még a Büffeleken is.
Szóval nem csak Skyranger lesz az egyetlen, ami drónok ellen használható. Szoftver fejlesztéssel BMS-be be kell építeni, hogy minden harcjármű lássa a radarok (pl a Skyrangerek radarjai) által kiszúrt drónokat néhány kilométeres körzetben és máris be tudnak segíteni az 50-es géppuskákkal vagy akár a gépágyúkkal. Egy szakasznyi Lynx vagy Leo2 is elég komoly tűzerőt tud az ég felé fordítani ha időben szólnak nekik merről várható a fenyegetés.
A harckocsikra vett DeFNder 70 fokig emelhető, ami az egyik legmagasabb érték ebben a kategóriában. A LYNX RCWS-e +60 fokot tud, a lövege meg 45-öt.
Az a baj, hogy a kis drónok simán indulhatnak radarárnyékos fedett helyről és simán észrevétlenül közel kerülhet a járművekhez. A skyrangerrel is ugyan ez a gond kis drónok ellen ha egy átszegdelt terepszakaszon kell egy szétbontakozott alegységet oltalmaznia.
Fák, épület stb. Nem lehet ott az eszköz mindenhol és nagyon sok tereptárgy van ami nagyban korlátozza az elméleti képességeit.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 195
43 312
113
Háát ez az elmélet. Gyakorlatilag a GYHJ-k (egyik sem) dronvadász járművek és a gépágyúnak sokkal fontosabb céljai is vannak, így meg a lőszerfelhasználás menne el az égbe. Az ABM gépágyúk légvédelem esetén helikopterek ellen inkább hatásossak mint tömeges dróntámadás ellen.. Egyébként annyi RM-s felvétel van, amikre hivatkoznak az illetékesek. Annyi olcsó polgári alkalmazású drón kaptható olcsón. MIért nincs video és proba, hogy néhány KF-41 ellen feleresztenek mondjük 100 dront - több változatból - és mire mennek vele?? Mivel a polgári drónok robbanóanyagot nem hordoznak, ha ráesnének a Lnyx-ekre, csak max a festés bánná, de lenne legalább tapasztalat.
A kíséretre nem sok pénz kéne. Arra sem, hogy kiértékeljék?? Én eléggé szkeptikus vagyok a drónelhárító képességgel.
Egyelőre "tömeges drón támadást" sem láttunk még Ukrajnában sem. Én még olyat nem láttam nem hallottam, hogy 50+ drón rontson egy járműoszlopra.

Az olcsó civil drónokat könnyű zavarani. A komolyabb zavarvédettek katonai drónokból meg azért nem lehet több tucatot rá küldeni egy célpontra, mert azért az sem a fán terem.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 195
43 312
113
Az a baj, hogy a kis drónok simán indulhatnak radarárnyékos fedett helyről és simán észrevétlenül közel kerülhet a járművekhez. A skyrangerrel is ugyan ez a gond kis drónok ellen ha egy átszegdelt terepszakaszon kell egy szétbontakozott alegységet oltalmaznia.
Fák, épület stb. Nem lehet ott az eszköz mindenhol és nagyon sok tereptárgy van ami nagyban korlátozza az elméleti képességeit.
Akkor APS (drónok elleni szoftver upgraddel) vagy drónketrec (is) kell.

Egyébként Skyrangerek mellé kellene venni magasba feltolható Zsiráf radarokat, amik jobban kiszúrják az alacsonyan takarásból érkező drónokat.
Gondolom a csapatlégvédelmi zászlóaljnak is lesznek parancsnoki járművei, azokra vagy azok mellé is kellene néhány jobb, nagyobb rálátású radar. Ez sem fog mindent kiszúrni, de biztos többet lát mint a viszonylag alacsonyan elhelyeztt SPEXER a Skyrangeren.

Továbbra is hasznosnak vélem ha a saját BMS-be bele fejlesztik a légihelyzetképet illetve egy drónveszély figyelmeztetőt. Egy Lynx vagy Leo2 parancsnoknak nem dolga a drónvadászat, de baromi hasznos ha felvillan egy jelzés hogy "drónraj közeledik 4 óra felől, 200 méteren repülve. Várható érkezés 5 perc múlva"
Akkor eldöntheti hogy húzás be a fák alá vagy ráfordítja a hőkamerás 50-es Browningot vagy 30-as gépágyút és tüzet nyit rájuk. Egy nagyobb drón rajba egy időzített 120-assal is érdemes lehet belelőni, ha elég alacsonyan jönnek hozzá.

Saját fejlesztésű a BMS-ünk, akkor azért ez nem lehet megfizethetetlen hogy ezt tudja a rendszer. Elég ha minden jármű csak 5-7 km-es körzetben látja mi folyik körülötte az égen vagy csak akkor kap figyelmeztetést ha drón felé tart és X km-es körzetébe ér.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 827
85 331
113
Szerintem nem Te vagy személyesen kipécézve..
De az tény, hogy Én is hittem 2017-től hogy elindul Nemzeti Konszenzuson alapuló összefegyvernemi haderőfejlesztés, és minden vartyogás ellenére ez ment is egészen az utolsó választásokig. Aztán kibukott, hogy a NER oligarcják nem érdekeltek benne, mert még Szijj Laci is bukott a Gidrángyártással, más meg nem igazán volt, nincs kvázi ipar hozzá amik meg vannak, abban nem a hazai klánvezérek a fő részvényesek. Hirtelen elfogyott a pénz, mert a NER inkább magára költötte (reptér, irodaépületek, 4IG , autópályák rogyásig stb. Arra is rájöttek, mégsem huzó ágazat a védelmi ipar, mert semmi külső megrendelésünk nincs.. A NER-nek rögtön kell pénz, nem tervezetten.

Közben Kínából jöttek a kölcsönök, mert tolvajoknak nem ad a Unió (nem a nép a tolvaj hanem a NER oligarcák+kormányzati ágak összefonodásában lubickoló egyének az Isten lábának apjáig és vejéig.

Igy aztán megrekedt a program, helyette lefejezték a HM/MH vezetését, majd átszerveztek, majd azóta minden korábban megrendelt eszköznek akkora feneket kerítenek, hogy csak na, de új beszerzések nem nagyon vannak, és ami probléma, hogy ezek miatt a beszerzett eszközök sem használhatóak teljes vertikumban. (Még a lassan elavuló JAS-39 ből az "S" betü hiányzik mert a tervezett Reccelite konténer is lecsoba ment (majd megszakértik, hogy helyette lesz a drónképesség)... De gyakorlatilag pld. nincs CAS helikopterrel, mert csak gépúgyuk vannak a helikoptereken (minimális 5 készlet, meg amelyik Mi-24-nél müködik.. rakéták nincsnek stb. A Leo2A7HU-k jönnek, menetrendszerűen a németek teljesítenek ahogy kell, csak hát vannak hiányok.. Nem írom le.. A Pzh2000 egy részét Ukránok vették át ami nekünk készült - a mi beleegyezésünkkel a késésbe, legalább nem kell fizetni... A lőszerek mennyisége az új eszközökhöz, hát minimális, pedig készletet kéne ebből is gyüjten majd (persze, ha indulnak a gyárak, akkor annyi lesz.. huha. A Gidrán program elcsúszott éveket, A Lynx prototípusokkal tartanak lövészeteket stb. meg benne vannak már a rendszerben, de még elég távol vannak a tényleges képességig. Megjöttek a H225M-ek.. Itt is érvényes a fegyverzeti probléma.. A H225M és 145M tárolóhelyek, hangárok épülnek csekély 2-3 évses késéssel.. Ha megjöttek volna a cseheknek átadott L--39NG-k, akkor nincs helyük mert Kecskeméten sem épült fel semmilyen hangár a NER-Foxnak.. Még jó, hogy el lett tolva az átvétel..
A brazil első szállító megjött. Örüljünk neki, de félek, hogy annyit repked a gép, és még (Pi)Csádba is akarják küldeni, hogy kirepülik az időt belőle rövid idő alatt. HOzzáteszem, valami fedél kéne a gép fölé, mert Magyarországon más az éghajlatt mint Braziliában, vagy Portugáliában. Igaz hasonló méretű szállítók is szabad ég alatt vannak, de gondolom a karbantartási javítási intervallumok mások egy hangárban vagy egy csillagos ég alatt álló repülőgép esetén, közép-európai éghajlaton..

Az akksigyártás projekt egy kurva nagy bukta volt és nem igazán lehet kiszállni..
Az utolsó országyülési választások óta kormány baklovései miatt honvédelmi program az egyik nagy kárvallot, a másik az önkormányzati rendszer, az oktatás, és eü és a többi ténylegesen fontos országos értékű dolgokra pedig nem nő a ráköltött összeg (nem a kormány játszása szerint alakuló forintban, hanem EUR-ban számítva.
Én már akkor is szkeptikus voltam.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 827
85 331
113
Ezt a böszmeséget felejtsd már el könyörgöm.....

Az ukránok használt PZH-kat kaptak német és olasz készletből nincs új gyártású gépük. 1 db nincs itt belőle amit BW bérel az új automata töltő és tűzvezető rendszer tesztelésére a saját rendelésükhöz.
Egyszerűen nem értem ez honnan kezdett el terjedni az utóbbi 2 hónapban....
A Portfoliós (ha jól emlékszem) cikkből veszik. Vagyis annak a tippjéből választja ki mindenki mag a számára a legszimpatikusabbat.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 137
9 253
113
Egyelőre "tömeges drón támadást" sem láttunk még Ukrajnában sem. Én még olyat nem láttam nem hallottam, hogy 50+ drón rontson egy járműoszlopra.

Az olcsó civil drónokat könnyű zavarani. A komolyabb zavarvédettek katonai drónokból meg azért nem lehet több tucatot rá küldeni egy célpontra, mert azért az sem a fán terem.
Ez igaz, de folyamatosan néhány drónt egyszerre a levegőben alkalmazva is lehet komoly problémákat okozni. Szóval lehetne próbálni sőt még HM szinten is, mivel ennyire olcsó kísérletet még mi is tudunk finanszírozni.. Igen akár pld. félórás drónt támadás a levegőben 4-8 polgári gyártású olcsó drónt több irányból egy járműoszlop ellen, huzamosabb ideig, amit a Lnyxet védenek. (legyenek teheratók, Gidránok is benne, legyen "életképesebb".. legyenek köztük géppuskával is felszereltek.. Szvsz a probléma, hogy nincs fél tucat Lnyx sem, aminek müködne a fegyverzete..

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
947
1 973
93
Szóval nem csak Skyranger lesz az egyetlen, ami drónok ellen használható. BMS-be be kell építeni, hogy minden harcjármű lássa a radarok (pl a Skyrangerek radarjai által kiszúrt) drónokat néhány kilométeres körzetben és máris be tudnak segíteni az 50-es géppuskákkal vagy akár a gépágyúkkal. Egy szakasznyi Lynx vagy Leo2 is elég komoly tűzerőt tud az ég felé fordítani ha időben szólnak nekik merről várható a fenyegetés.
Na látjátok én már 2 éve erről beszélgetek! Mivel a Skyranger nem tud teljes fedezetet biztosítani egyedűl- mondjuk csak egy szakasznak, - ám a többi harcigépen is lenne saját légvédelem, akkor a Skyranger értesítésére azok akikhez közelebb van a drón, azok tudnák felvenni a harcot velük szemben! A többiek a szakaszban végeznék tovább a feladatukat! Én úgy gondolnám hogy az egyes járműveken elég volna az 5-10km-s légvédelmi látás! Ám a szakasz légvédelemnek már több kellene!

Az hogy mindenki lássa a Skyranger radarját azt nem gondolnám, mivel ha elektronikai zavarást használsz nem gondolnám hogy hatásos volna. Ám a saját felderítő radar az nem lenne rossz!

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 195
43 312
113
Ez igaz, de folyamatosan néhány drónt egyszerre a levegőben alkalmazva is lehet komoly problémákat okozni. Szóval lehetne próbálni sőt még HM szinten is, mivel ennyire olcsó kísérletet még mi is tudunk finanszírozni.. Igen akár pld. félórás drónt támadás a levegőben 4-8 polgári gyártású olcsó drónt több irányból egy járműoszlop ellen, huzamosabb ideig, amit a Lnyxet védenek. (legyenek teheratók, Gidránok is benne, legyen "életképesebb".. legyenek köztük géppuskával is felszereltek.. Szvsz a probléma, hogy nincs fél tucat Lnyx sem, aminek müködne a fegyverzete..
Olcsó drónokkal szerintem is lehetne, kellene kísérletezni.
Ha mi nem akkor a BW szerintem meg teszi és tőlük megtudjuk mit bír kezelni a Sksyranger: mi "túlterhelési limitje".
Az biztos hogy van neki, mert minden védelmi rendszer túl terhelhető. Kérdés, hogy reális forgató könyv-e hogy tényleg túl is terhelik. A drónok azért nem a fán teremnek. Egy komolyabb drón (pl. HERO120) inkább SPIKE árban van vagy legalábbis ahhoz közelít. A Lancet árát is 20-35 ezer dollár közé teszik - ez nem a 500-1000 dodós aliexpresses kvadkopter kategória...

A valóság nem azt mutatja Ukrajnában, hogy több tucat drónt küldenének egy célpontra. Inkább csak néhányat küldenek, de azokat próbálják ügyesen kormányozni, hogy egy gyenge pontot találjon el...

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 485
132 152
113
Ha mi nem akkor a BW szerintem meg teszi és tőlük megtudjuk mit bír kezelni a Sksyranger: mi "túlterhelési limitje".
Az biztos hogy van neki, mert minden védelmi rendszer túl terhelhető. Kérdés, hogy reális forgató könyv-e hogy tényleg túl is terhelik. A drónok azért nem a fán teremnek. Egy komolyabb drón (pl. HERO120) inkább SPIKE árban van vagy legalábbis ahhoz közelít. A Lancet árát is 20-35 ezer dollár közé teszik - ez nem a 500-1000 dodós aliexpresses kvadkopter kategória...

A valóság nem azt mutatja Ukrajnában, hogy több tucat drónt küldenének egy célpontra. Inkább csak néhányat küldenek, de azokat próbálják ügyesen kormányozni, hogy egy gyenge pontot találjon el...
A probléma mèg mindig az észlelés szegdelt terepen.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 485
132 152
113
Erre mondom, hiszem ha látom.. Én még abban is kételkedek, hogy van "végleges" konfiguráció a bizonyos alváltozatokban.. Azt nem kétlem, hogy protok már vannak (többé kevésbé teljes rendszerekkel).. Bocsi..
Édes faszom 16 eszköz volt kint 2 hete éleslövészeten a bakonyban a videóban többet látsz egyszerre lőni mint fél tucatot. Amiről beszélsz az kb március...

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 137
9 253
113

Igy van. Ezért nem egy célpontot hanem pld. amit írtatok gépjárműoszlopot dróntámadás sorozat, elhúzódva, több irányból egy járműre és több járművre. Itt is érvényes, hogy az elsőt és utolsót kinyírod a többinek le kell gurulni az ellenőrzőtt aknáktól szűz uton stb.".. Ha itt sikerül a túlterhelés mértékét megállíptani akkor a tőkeerős gyártó katonai drónokkal, tovább kísérlezhet..