Igenis k,. nehéz bármit integrálni ha a gyártó közli hogy nem akarja rárakni azt amit te kitalálsz vagy olyan árat mond, hogy abból kijön egy egy-két harckocsi szakasz.
Te egy álomvilágban élsz! Nem így működik a mai hadiipar!
Amiket itt mutogatsz nem új cuccok, nincs rájuk garancia, az hegesztesz rájuk amit akarsz. Nálunk meg KMW mondja meg mit lehet és mennyiért.
Akkor nem veszem meg.És 18ban még nem úsztak a megrendelésben-egy jó képességű üzletkötő kitárgyalhatta volna.
Különben én nem is vettem volna Leot.Marha drága,és drága fentartani.Marha nehéz.
Egyszerűen nem nekünk való.
Ha mégis ilyen szupernehéz hk-t akarunk,akkor inkább Merkava.Annak az az előnye is meglehetett volna,hogy univerzális platformnak is jó.
Ha tetszik,ha nem,a tank fogyóeszköz.Persze,törekedni kell rá,hogy minnél kevesebb vesszen el,de akkor is csak fogyóeszköz.Ez egyszerűen a feladatköréből adódik.
És jóval több kellene belőle.1 tank nem tank,csak levélnehezék.100 éve kikisérletezték már az ideális gyalogság/hk arányt.3+2.Ezt az azóta lefolyt háborúk is megerősitették.Rubin hadrend vegyes dd szervezete egyébként pont ilyen volt.....(plusz 1 század?/szakasz? jó lenne még a felderitő század?/osztály? szervezetébe.Ezen is el lehet mélázni...)
Szóval lett vona más lehetőség,ha nem is sok.
De mivel ha komolyan gondoljuk,hogy országvédelmi erőt épitsünk,kell még hk,valójában most is illene számba venni az egyébb lehetőségeket.
Én továbbra is inkább a tescogazdaságos használt cucc modernizálás vonalra szavaznák.Ugyanannyi pénzből szerintem több harcérték hozható ki igy.
Ukrajnai háború nagyrésze hadműveleti harcászatban valójában nekünk nem releváns.Egyszerűen nincs akkora hadseregünk,hogy az egy folyamatos frontvonalat kialakitva állóvédelmet folytasson.Harcászati tapasztalatok már érdekesebbek.Úgy nézz ki,hogy a francik jó irányba mentek,mikor rátették a 20mils gá-t az AMX30ra (frissekv oltak az algériai/indokinai tapasztalatok.....Érdekes,hogy a zajló vietnámi háború alatt tervezet MBT70 szintén rendelkezett gá-val....).Ahogy az IDF mindenhová gp-t aggató,mindenre 60milis av-t telepitő gyakorlata is újfent helyesnek bizonyult.Mert a gá nem csak a dronok ellen kell,hanem a gaz ellen gyalogságának lefogására is.Az a legjobb védelem,ha lelőjük az RPG kezelőt,mielött inditani tudna......
Nagyon érdekes volt a harkoviak T64E/Bmpt64/UMp-64/BMP-K-64 sorozata
Egyetlen platformon,azonos logisztikai alapon meg tudná oldani a sereg nehéz harcjármű igényének perdöntő részét.Pénzhiány miatt prototipus szinten megrekedt a dolog.
Tervezték a családot T72 alvázon,de abbol már csak a T72E protója készült el (úgyahogy)
A terveket megvéve (ellopva,lekoppintva),saját fővállalkozásban,nyugati segitséggel és technológiával (német,izraeli,elsősorban) belevághattunk volna.Saját T72,és 22 elött hegyekben álló kivont hk állományra alapozva.(igazábol még most is meglehetne valósitani,van még a világban eladó kivonásra itélt T72,pl Indiában).
De az ötletet meg lehetne valósitani akár Leclerc alapon is-akár az új felpimpelt változaton is.....
Leo "A7Hu szerintem pont ugyan olyan,mint a LynxHu.Vadonatúj hipermodern méregdrága szupercsoda-éppencsak nem felel meg a modern harctér és az ország védelmi igényeinek...
És vissza lehet keresni.Még mielött megjöttek,azt irtam,hogy ezeket a dögöket nem átvenni kéne,hanem előbb modernizálásra küldeni.....És ez röhej.Úgy veszünk méregdrága tankot,hogy gyári újként modernizálásra szorul.....Bocsánat,hogy egy cseppet sincs jó véleményem a Zplánt ősszegányolókról.