[HUN] Harckocsibeszerzés

Most őszintén, például sikerült úgy harckocsit rendelniük, új gyártásút, hogy nem volt rajta APS :D
A 2006-os Libanoni háború óta nyílvánvaló a világon mindenkinek, hogy a mai viszonyok között APS nélkül nem él már meg egy harckocsi.
Ezt bizonyította a 2014-es csetepaté is. De nem ők, gondolom a Földi Pál féle német páncélos könyv intelmei alapján vettek egy 70 tonnás nehéz páncélost APS nélkül XD
Ugyan ezen téveszme lehetett , hogy a kevés nehéz páncélos majd legyőzi a sok régi pici oroszt.
Hát ahogyan az 1940-es években sem jött be ez az elgondolás, úgy ma 2025-ben sem jött be a Keleti-fronton. :cool:

Szóval a véleményem az, hogyha valaki olyan hülye, hogy csillagászati összegekért vesz minimál darabszámban nehéz páncélost, akkor legalább APS-el rendelje meg.
A másik, ismeritek ezen véleményem, hogy én inkább a használt de nagyobb számú harckocsi beszerzés mellet kardoskodtam.
Ha nincs APS (ami utólag is felrakható a régebbi gépekre) legalább darabszámunk legyen, lehetőleg gyorsan.
IFV-nél ugyan ez volt nálam. Háborús helyzet a szomszédban, ki tudja előre mikor húznak bele minket, akkor nem rajzasztalról veszek valamit ami nem létezik, hanem létezőt, kipróbáltat veszek gyorsan. Ezért kardoskodtam a CV90 meg a K21 mellet is.

És hozzá tenném, hogy a milliárd Eurós dolgokkal kezdték, soha napján beérkezési időkkel.
A sokkal olcsóbb és szükségesebb, ruházat, gépkarabély, MANPAD, ATGM vonal meg csak csordogált vagy manpad pl. mai napig nincs....
Röhejes.
Ha jól tudom a Leo2A7 megrendelése kor 2018-ban az APS még nem volt ráintegrálva: nem lehetett azzal venni.
Ahol volt ilyen opció, pl. Lynx ott meg is vették.

Ha jól tudom a Leo2A7 megrendelése kor 2018-ban az APS még nem volt ráintegrálva: nem lehetett azzal venni.
Így van, a németek sokat szórakoztak az integrációval. A mi A7-eseink úgy vannak gyártva, hogy előkészítették a Trophy integrálására, tehát szándék esetén különösebb hozzányúlás nélkül (érts nem kell elvinni a gyárba, hogy szétvágják a fél tornyot) integráható a rendeszer. Az persze más kérdés, hogy a darabonként majd 1 millás APS-re mikor lesz pénzünk.

Igaz, de ha van APS de nincs harckocsi, akkor előbbre vagyunk? Az APSt lehet később is a harckocsira tenni, de APS alá harckocsit kicsit bonyolultabb. Legyártani is.
De nem csak az APS hiányzik,hanem a dronok elleni önlégvédelmi képesség is.
Most én is fényezem kicsit magam,de jómagam ezt már 22 elött is hiányoltam.És hogy mennyire nem találtam fel ezzel a spanyolviaszt,azt mutatja,hogy a már 22 elött tervezett nyugati hk koncepciókon mindegyikén van egy erre képes 30DEFA RCWS-vagyis a teoretikusokat,fejlesztőket valójában egyáltalán nem lepte meg ez az Ukrajnában látható dronvirágzás.....Amcsi Coyot elfogódron is 22 elötti tervezésű......
És ha a nyugati fejlesztők,de még egy műkedvelő kibic is gondolt,számitott erre,akkor a Zplán tervezőinek is qrvára számitaniuk kellett volna rá......Nem a 40 évvel ezelötti HH körülményyekre kellett volna tervezni mai technológiával,hanem a mai (és a közeljövő) technológia adta korszerű körülményekre....
Szóval a Zplán szerintem egy nem éppen sikeres tákolmány-látványpékség.
Nem az országvédeli képesség erőforráshatékony épitése a fő jellemzője,az biztos.

images

Khm....Mikori is ez a képecske?Még Aktiv AMAP volt a csempe neve,mikor készült......
Egyébként meg ajánlottak már APSt bármilyen hk-ra utolag integrálhatóan 18 elött a zsidók és az ukránok is (ukrán tipus liszenszét a törökök megvették,és telepitették az M60TM tipusra)

images

Khm....Mikori is ez a képecske?Még Aktiv AMAP volt a csempe neve,mikor készült......
Kivel szerződtünk az A7-re és kié a képen látható rendszer és milyen verziójú Leopardon van?!? o_O

Az ilyen integrálgatás nem két mondat ám mint ahogy te ezeket lerendezed itt. Pláne nem két olyan cég között akik utálják egymást mint a a szart!
KMW máig nem volt képes normálisan integrálni a DEFENDER-t a Leopardokra, pedig megrendeltük, kifizettük!

• Tetszik
Reactions: Catles and Hortator
Kivel szerződtünk az A7-re és kié a képen látható rendszer és milyen verziójú Leopardon van?!? o_O

Az ilyen integrálgatás nem két mondat ám mint ahogy te ezeket lerendezed itt. Pláne nem két olyan cég között akik utálják egymást mint a a szart!
KMW máig nem volt képes normálisan integrálni a DEFENDER-t a Leopardokra, pedig megrendeltük, kifizettük!
Kifogás.
18ban még nincs tömeges rendelés.Ha csempézve kéred,azzal kapod.Csak fizesd meg.
Éppenséggel a csempét és az ukrán APSt nem nagy truváj integrálni,mert simán blokkonként fölhelyezhetők.Egy jobb mai Claas traktort szerelni képes TSZ műhely megcsinálja.
Pulat.jpg
fg_1957833-idr-2902.jpg

Egyszerűen rápimpelik a tank külső felületére.Se a Zaslon/Pulat,se az RM SS nem igényel különösebbben bonyorult integrációt.Iron Fist az igen,de ezek inkább aktiv ERA jellegű blokkok,tényleg "csak" ki kell velük csempézni a gépet (na,azért egy kicsit bonyorultabb,de nem sokkal)

Kifogás.
18ban még nincs tömeges rendelés.Ha csempézve kéred,azzal kapod.Csak fizesd meg.
Éppenséggel a csempét és az ukrán APSt nem nagy truváj integrálni,mert simán blokkonként fölhelyezhetők.Egy jobb mai Claas traktort szerelni képes TSZ műhely megcsinálja.
Pulat.jpg
fg_1957833-idr-2902.jpg

Egyszerűen rápimpelik a tank külső felületére.Se a Zaslon/Pulat,se az RM SS nem igényel különösebbben bonyorult integrációt.Iron Fist az igen,de ezek inkább aktiv ERA jellegű blokkok,tényleg "csak" ki kell velük csempézni a gépet (na,azért egy kicsit bonyorultabb,de nem sokkal)
Igenis k,. nehéz bármit integrálni ha a gyártó közli hogy nem akarja rárakni azt amit te kitalálsz vagy olyan árat mond, hogy abból kijön egy egy-két harckocsi szakasz.

Te egy álomvilágban élsz! Nem így működik a mai hadiipar!
Amiket itt mutogatsz nem új cuccok, nincs rájuk garancia, az hegesztesz rájuk amit akarsz. Nálunk meg KMW mondja meg mit lehet és mennyiért.

Igenis k,. nehéz bármit integrálni ha a gyártó közli hogy nem akarja rárakni azt amit te kitalálsz vagy olyan árat mond, hogy abból kijön egy egy-két harckocsi szakasz.

Te egy álomvilágban élsz! Nem így működik a mai hadiipar!
Amiket itt mutogatsz nem új cuccok, nincs rájuk garancia, az hegesztesz rájuk amit akarsz. Nálunk meg KMW mondja meg mit lehet és mennyiért.
Akkor nem veszem meg.És 18ban még nem úsztak a megrendelésben-egy jó képességű üzletkötő kitárgyalhatta volna.
Különben én nem is vettem volna Leot.Marha drága,és drága fentartani.Marha nehéz.
Egyszerűen nem nekünk való.
Ha mégis ilyen szupernehéz hk-t akarunk,akkor inkább Merkava.Annak az az előnye is meglehetett volna,hogy univerzális platformnak is jó.
Ha tetszik,ha nem,a tank fogyóeszköz.Persze,törekedni kell rá,hogy minnél kevesebb vesszen el,de akkor is csak fogyóeszköz.Ez egyszerűen a feladatköréből adódik.
És jóval több kellene belőle.1 tank nem tank,csak levélnehezék.100 éve kikisérletezték már az ideális gyalogság/hk arányt.3+2.Ezt az azóta lefolyt háborúk is megerősitették.Rubin hadrend vegyes dd szervezete egyébként pont ilyen volt.....(plusz 1 század?/szakasz? jó lenne még a felderitő század?/osztály? szervezetébe.Ezen is el lehet mélázni...)
Szóval lett vona más lehetőség,ha nem is sok.
De mivel ha komolyan gondoljuk,hogy országvédelmi erőt épitsünk,kell még hk,valójában most is illene számba venni az egyébb lehetőségeket.
Én továbbra is inkább a tescogazdaságos használt cucc modernizálás vonalra szavaznák.Ugyanannyi pénzből szerintem több harcérték hozható ki igy.
Ukrajnai háború nagyrésze hadműveleti harcászatban valójában nekünk nem releváns.Egyszerűen nincs akkora hadseregünk,hogy az egy folyamatos frontvonalat kialakitva állóvédelmet folytasson.Harcászati tapasztalatok már érdekesebbek.Úgy nézz ki,hogy a francik jó irányba mentek,mikor rátették a 20mils gá-t az AMX30ra (frissekv oltak az algériai/indokinai tapasztalatok.....Érdekes,hogy a zajló vietnámi háború alatt tervezet MBT70 szintén rendelkezett gá-val....).Ahogy az IDF mindenhová gp-t aggató,mindenre 60milis av-t telepitő gyakorlata is újfent helyesnek bizonyult.Mert a gá nem csak a dronok ellen kell,hanem a gaz ellen gyalogságának lefogására is.Az a legjobb védelem,ha lelőjük az RPG kezelőt,mielött inditani tudna......
Nagyon érdekes volt a harkoviak T64E/Bmpt64/UMp-64/BMP-K-64 sorozata
Ukrainian%2BBMPT-64_001.jpg
BMPT-64_Ukrainian+heavy+infantry+fighting+vehicle_Ukrspecexport_T-64BM+Bulat_Ucrania_23.jpg

Egyetlen platformon,azonos logisztikai alapon meg tudná oldani a sereg nehéz harcjármű igényének perdöntő részét.Pénzhiány miatt prototipus szinten megrekedt a dolog.
Tervezték a családot T72 alvázon,de abbol már csak a T72E protója készült el (úgyahogy)
zabytyi-t-72e-chto-obshego-u-etogo-mnogopushechnogo-tanka-i-bmpt-azovec-uj4sdc2g-1639960021.t.jpg

A terveket megvéve (ellopva,lekoppintva),saját fővállalkozásban,nyugati segitséggel és technológiával (német,izraeli,elsősorban) belevághattunk volna.Saját T72,és 22 elött hegyekben álló kivont hk állományra alapozva.(igazábol még most is meglehetne valósitani,van még a világban eladó kivonásra itélt T72,pl Indiában).
De az ötletet meg lehetne valósitani akár Leclerc alapon is-akár az új felpimpelt változaton is.....
Leo "A7Hu szerintem pont ugyan olyan,mint a LynxHu.Vadonatúj hipermodern méregdrága szupercsoda-éppencsak nem felel meg a modern harctér és az ország védelmi igényeinek...
És vissza lehet keresni.Még mielött megjöttek,azt irtam,hogy ezeket a dögöket nem átvenni kéne,hanem előbb modernizálásra küldeni.....És ez röhej.Úgy veszünk méregdrága tankot,hogy gyári újként modernizálásra szorul.....Bocsánat,hogy egy cseppet sincs jó véleményem a Zplánt ősszegányolókról.:(

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Az A8-ra lesz rendesen integrálva a Trophy. Volt egy német kísérlet az A7A1-re, de abból protípusnál többet nem láttam. 20-30 körül volt tervezve. Elvileg idén kellene már a sokadik haráridőre átadni belőle. Eléggé lassan halad.

Jah mert ebben az országban szarásig vagyunk pénzzel...

Nem vagyunk olyan csóró ország, mint amilyennek tűnik. Csak baromságokra verik el a pénzt.
Mint ahogy hiába visz haza valaki havi 500-at, ha a felét gyorsétteremre, cigire meg italra veri el, lelépi az életben az, aki csak 350-et keres, de rendesen beosztja a pénzét.
Na, a haverok zsebének a tömögetése, meg a mindenféle adózási szavazatvásárlás, de még az ebben a formában nagy részt eredménytelen pályázati- és támogatási szisztéma, az kb. pont ilyen.
De tovább megyek, ilyen a közvetítő cégeken keresztül történő beszerzés is. Ahol valakinek a cége kétszer, ötször vagy még többször drágábban megveszi azt, amit sereg is meg tudna, ha nem lenne kötelező valakinek a zsebét tömni.

Nem vagyunk olyan csóró ország, mint amilyennek tűnik. Csak baromságokra verik el a pénzt.
Mint ahogy hiába visz haza valaki havi 500-at, ha a felét gyorsétteremre, cigire meg italra veri el, lelépi az életben az, aki csak 350-et keres, de rendesen beosztja a pénzét.
Na, a haverok zsebének a tömögetése, meg a mindenféle adózási szavazatvásárlás, de még az ebben a formában nagy részt eredménytelen pályázati- és támogatási szisztéma, az kb. pont ilyen.
De tovább megyek, ilyen a közvetítő cégeken keresztül történő beszerzés is. Ahol valakinek a cége kétszer, ötször vagy még többször drágábban megveszi azt, amit sereg is meg tudna, ha nem lenne kötelező valakinek a zsebét tömni.
Sokat lopnak ez tény, de nem csak ezért nincs pénz. Nincs gazdasági teljesítmény 5 éve. Persze mondhatjuj, hogy a németeknél sincs, csak náluk úgy nincs, hogy amúgy marha gazdagok és van miből fedezniük (vagy legalábbis sokkal jobban mint nekünk) az 5 év kiesett gazdasági teljesiþményt.

• Tetszik
Reactions: Catles and Kávé
Ezen már csak röhögni tudok....
Van 2 (kettő) rendszer,amit könnyedén,hétvégi fusiban integrálni,de nem,mert ......mert csak.
Merthogy hű de bonyorult,meg a KNDS nem engedi!!!!.Akkor fogja a KNDS,és vigye a szarját,és fizesse vissza az árát.
Pusz azt,ki úgy irta alá a szerződést,hogy a KNDS akadékoskodhat,meg megtagadhatja ilyen egyébként triviális "nehézségű" integrálást,hanyag kezelésért futkosóra küldeni.Alap,hogy beveszem a szerződésbe az idővel,tapasztalattal felmerülő szükséges képességnövelés,modernizáció lehetőségét gyári támogatással.Aki e nélkül ir alá szerződést,arra rohadjon rá a műanyag lakat.Pont.
Zaslon/Pulat annyira primitiv "integrálni",hogy Józsi bácsi két MTZ javitás között megcsinálja a TSZ majorba.RM csempe kicsit munkásabb,de az se éppen atomfizika.
És viszonylag olcsók.
Trophy,Iron Fist már más tészta.Azok tényleg komoly integrációs munkát igényelnek.De az sem atomfizika.Zsidók kb mindenre is integráltak már mindkét rendszerből.
ironfist-1-1.jpg

Szerintem inkább az Iron Fist rendszerre kéne összpontositani.Több a rendszerben a fejlesztési tartalék.Több a felhasználási lehetőség.Igaz,bonyorultabb és drágább is.
De szerintem megéri a plusz költséget.
Azonkivűl könnyebb is integrálni,mint a Trophy irányitott repesztöltetes egységét.És van egy AIO (all in one) kongfia is,ahol a kivetőtorony talpazatán vannak a radar és optikai érzékelők
fg_2399976-idr-452.jpg
if-lc_725.gif

Van 2 (kettő) rendszer,amit könnyedén,hétvégi fusiban integrálni,de nem,mert ......mert csak.
Merthogy hű de bonyorult,meg a KNDS nem engedi!!!!.Akkor fogja a KNDS,és vigye a szarját,és fizesse vissza az árát.
Pusz azt,ki úgy irta alá a szerződést,hogy a KNDS akadékoskodhat,meg megtagadhatja ilyen egyébként triviális "nehézségű" integrálást,hanyag kezelésért futkosóra küldeni.Alap,hogy beveszem a szerződésbe az idővel,tapasztalattal felmerülő szükséges képességnövelés,modernizáció lehetőségét gyári támogatással.Aki e nélkül ir alá szerződést,arra rohadjon rá a műanyag lakat.Pont.
Zaslon/Pulat annyira primitiv "integrálni",hogy Józsi bácsi két MTZ javitás között megcsinálja a TSZ majorba.RM csempe kicsit munkásabb,de az se éppen atomfizika.
És viszonylag olcsók.
Trophy,Iron Fist már más tészta.Azok tényleg komoly integrációs munkát igényelnek.De az sem atomfizika.Zsidók kb mindenre is integráltak már mindkét rendszerből.
ironfist-1-1.jpg

Szerintem inkább az Iron Fist rendszerre kéne összpontositani.Több a rendszerben a fejlesztési tartalék.Több a felhasználási lehetőség.Igaz,bonyorultabb és drágább is.
Azonkivűl könnyebb is integrálni,mint a Trophy irányitott repesztöltetes egységét.És van egy AIO (all in one) kongfia is,ahol a kivetőtorony talpazatán vannak a radar és optikai érzékelők
fg_2399976-idr-452.jpg

if-lc_725.gif
Attól, hogy a te fejedben egy integráció könnyed dolog még nem lesz az. Ezt azért jó lenne felfogni.

Attól, hogy a te fejedben egy integráció könnyed dolog még nem lesz az. Ezt azért jó lenne felfogni.
1-olvasd el újra,hogy mit is irtam
2-Mucsajröcsögén,az inkonpetens kontraproduktiv szervilizmus hazájában semmi se megy.......Máshol meg igen.Elmennél az Elbithez,lefogadom,hogy 3 előtanulmányt és 6 előtervet mutatnának neked 5 perc alatt,hogy miképpen is lehetne Leora és Lynxre rákopácsolni az Iron Fistet.Aselsan meg konkrétan felkopácsolt már Zaslon/Pulatot Leora.RM csempe meg próbalövészeten vett részt Leon......De Mucsajröcsögén nem,semmit sem lehet megoldani.Sehogysem.

És viszonylag olcsók.
ironfist-1-1.jpg

fg_2399976-idr-452.jpg
if-lc_725.gif
Baromi gyerekesen állsz ehhez az egész integrációhoz. :D
Igenis a gyártó szava a döntő - pláne ha az illetőnek lényegben monopóliuma van az adott piacon. KMW-nek 2018-ban Európában mindenképp az volt és máig nagyon erős ezen a téren.

• Tetszik
Reactions: nyugger