[HUN] Harckocsibeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 385
31 702
113
Az RM a toronyórát is megígéri...de a képen 105-os löveggel van...
Egyébként meg hiába lenne 50 tonna...a védettsége nem lenne semmivel jobb, mint az IFV verzióé...mivel ha a 46 tonnás IFV verzióra rárakasz egy olyan tornyot amibe belefér a 120 mm-es+maga az ágyúnak is elég komoly súlya van+ a statikai megerősítések, akkor kb. 50 tonnánál jársz...
A T72 valóban 41-42 tonna...de mekkora a mérete?
Az a Marder I hk változatának,az argentin TAM hk-nak a tornya.
4ea5009b68ed0350da6b2701d886661a.jpg

Demo.Különben az argik tervezték a TAM modernizálását,csak üres a kassza.Még hosszabbitot 120milis ágyús változatrol is álmodoztak,de annak már a protójára sincs pénz.
lYlp7ffoDQThwP6sl3z8sfhDR-3tGW_pfa8QXDwNwgYzPRIG1sab9LRMw4mjkhVq5jqth3RzGqrSqip9T5RdzTVJto_yd6OglxOAXGY0vokDb-42DtQZMU0LZncfmg

Lynx hk változat fő feladata.nem a hk-k elleni harc lenne,hanem az IFV változat harcának támogatása.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
S

speziale

Guest
Az a Marder I hk változatának,az argentin TAM hk-nak a tornya.
4ea5009b68ed0350da6b2701d886661a.jpg

Demo.Különben az argik tervezték a TAM modernizálását,csak üres a kassza.Még hosszabbitot 120milis ágyús változatrol is álmodoztak,de annak már a protójára sincs pénz.
lYlp7ffoDQThwP6sl3z8sfhDR-3tGW_pfa8QXDwNwgYzPRIG1sab9LRMw4mjkhVq5jqth3RzGqrSqip9T5RdzTVJto_yd6OglxOAXGY0vokDb-42DtQZMU0LZncfmg

Lynx hk változat fő feladata.nem a hk-k elleni harc lenne,hanem az IFV változat harcának támogatása.

akkor úgy kérdezem, hogy egy IFV-nek hk elleni harcot leszámítva mégis miért lenne szüksége 105mm-es supportra? Mi az amire a 35-40mm vagy a szállított desszant eszközei (pl.: CG, Panzerfaust, RGW110) nem elegendőek?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 244
67 210
113
akkor úgy kérdezem, hogy egy IFV-nek hk elleni harcot leszámítva mégis miért lenne szüksége 105mm-es supportra? Mi az amire a 35-40mm vagy a szállított desszant eszközei (pl.: CG, Panzerfaust, RGW110) nem elegendőek?

Közvetlen tüzérségi támogatás(105 mm huzagolt, van hozzá repesz-romboló), élőerő demoralizálása, pusztítása. Lesállásból tankvadász funkcióból harckocsik pusztítása. Ha nem a legmodernebb technika jön szembe, akkor frontból harckocsik pusztítása. Gyors előretörések kivitelezése már kialakult csaták bekerítő mozdulataira, felderített egységek meglepése. A harckocsiágyú gyorsabb tűzkiváltású eszköz, mint egy atgm általában véve. SZóval lényegében rohamlöveg-páncélvadász szerepkör amit be kell töltenie.

Maga a harckocsi elsődleges feladata, hogy bevigye a fegyvereit az ellenséges vonalak mélységébe és ott a gyalogságot, eszközállományt pusztítsa. Az hogy ellenséges hk ellen még mindig a legjobb fegyver a szárazföldi arzenálban csak képességet ad neki arra is, hogy ellenséges hk erőkkel ütközzön meg. De ettől függetlenül a leglényegesebb feladata az első sor, bár persze ökölként az áttörések vezetője.

A fenti med gépeket a nyomukban és a szárnyakon a támadással haladó erők megtámogatására lehet használni, az ellenség leszakadt, elvágott egységeinek a megsemmisítésére, erődített épületek robolására, műszaki akadályok rombolására, az ellenoldalról a gyalogság mellé beosztott kisebb harcértékű, a fő támadás vonalát elkerült harckocsik pusztítására, gyalogsági harcjárművek, apc-k, utánpótlást biztosító járművek pusztítására, és szükség esetén ha összefutnak vele, akkor persze hk elleni harcra is, ha nem tudják elkerülni.

Védelemben hasonló feladataik vannak, de a kihasználhatóságuk az ellenfél főcsapásának az útjában is magasabb a lesállásból és a mozgékonyságukból fakadó tűzcsapások mérésének lehetősége miatt. Ebben az esetben a fő harckocsik mellett velük kombinált műveletekben végezheti egységek bekerítését, és azok gyengébb oldala felől a megsemmisítésüket.

Ugyan a torkolati sebbessége a lövedékeknek a legtöbb esetben a legmodernebb aktív védelmi rendszerek ellenintézkedési sebessége alatt van, de azért az aktív rendszerek még nem elterjedtek minden haderőben, minden járművön. Az átütőereje még így is képes hk kilövésére, persze leginkább a gyengébb oldalait figyelembe véve. A 105-ös sokféle lőszerrel használható. De ahogy a fentiekben Negan is én is jeleztük, vannak 120 (vagy akár 130?) mm-es opciók is.
 
M

molnibalage

Guest
Én nem hiszem hogy az ezredes afgán tapasztalatai a tankok szerepével kapcsolatban számunkra bármit is jelentenek...
Nálunk itt Eu K.i felénben teljesen más a helyzet.
Nekünk célszerű lenne abból kiindulni hogy:
- hozzánk hasonló fejlettségű és méretű ellenféllel állunk szemben;
- aki alaposan el van látva fejlett ATGM fegyverekkel
- az egy százados légierőnk egyáltalán nem biztos hogy ura lesz a légtérnek (értsd.: a tankjainkat nem a csak földről hanem a levegőből is érheti fenyegetés)
- se mi, se az ellenfél nem képes önálló páncélos hadműveleteket végrehajtani (értsd: ehhez nincs se elegendő számú tank, se elegendő logisztikai potenciál)

Itt inkább arra kell felkészülni hogy az a minimális mennyiségű tank ami a konfliktus első napjaiban létezik lét lesz szórva a gyalogoság megerősítésére.
Az első hét után vagy kilövik őket sok km-ről Spikokkal vagy Javelinekkel, vagy a karbantartás (alkatrészek) hiánya miatt a harértékük fog rohamosan csökkenni.
Képtelen vagyok megérteni ezt a fajta mély harckocsi ellenességedet.
Az is érdekes fekete mágia, hogy csak a hk. harcértéke csökken. Az helié és az IFV-é nem..? Vagy azok karbantartás és alkatrészek nélkül elrepülnek...? Vagy mi? Mert a logisztika köddé vált mögöttük? Csak azért, mert 1982-ben egy Chinook előadta ezt, azért ne extrapoláljunk már a végtelenbe...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 711
55 632
113
Tulajdonképpen már A6 szint a L/55-ös ágyút leszámítva. Ráadásul az egyik legutolsó gyártású gépek, és ezek már eredetileg is ennek készültek.
A mostani Rev. upgrade lesz az első upgrade-jük.
Nem gondolom, hogy annak ellenére, hogy a 120-ból csak 88-at upgradeltek, a maradéktól megválnának. Biztos vagyok benne, hogy náluk maradnak tartalékban.
Az az igazság, hogy nekünk is minimum ezt a számot (vagy nagyon kicsit többet) kellene célba venni.
Tekintettel a kët ország topográfijára, nekik túl sok van, nekûnk meg túl kevés, szerintem.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 244
67 210
113
Remélem, mi a német verziót fogjuk használni!

Remélem ilyen a német verzió, mert az egy elírás a videó készítőjétől és svéd módi igazából. De hátha ugyanúgy csinálják. Remélem, hogy a leóinkat minden szempontból a lehető legjobban fogjuk kezelni.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 656
3 978
113
Sziasztok,

Akkor a megfelelo topicban probalok valaszolni.

Leo2-A4: A magyar T-72-esekhez kepest jelentos elorelepes (igaz, egy 1987-es szinvonalu T-72 szintjet azert nem eri el).
Bocs, elirtam, 1988-as es nem 1987-es T-72-t akartam irni!
Elmeletben az 1985-os 3VBM13 loszer 2000 m-en atlagosan 560 mm atutessel epp hogy nem uti at a Leo2A4 testet szembol, kisebb tavolsagon viszont igen, mar elso talalattal is (persze tudom, hogy ez csak elmelet!)
530mm-eres atütéssel a büdös életbe nem ütöd át a Leopard 2A4-et szemből,olyan 900mm-körül már van keresnivalód!

Olvasgatom, es ezeket talalom benne:
3VBM-13 ... 1985 ... Penetration at 2000m Avarage 560 mm

Vagyis ez atlagosan 560 mm-t ut at.

Leopard-2 A4 Hull armor: 600m KE, 710 mm CE

Szoval megiscsak 600 az a 900 mm, vagyis elmeletben csak 40 mm atutes hianyzik 2000 m-rol. Becslesi alapnak jo az, hogy a 3VBM-3 energiaja 9.6%-kal tobb 1500 m-en mint 2000 m-en (9.1/8.3 Mj) es 18%-kal tobb 1000 m-en (9.8/8.3 Mj), es becsulhetjuk ugy, hogy az atutes linearisan aranyos az energiaval, ez alapjan durva becsleskent 660 mm atlagos atutes jon ki 1000 m tavolsagra a 3VBM-13-ra (es 613 mm 1500 m-re).

T-72BM, 1988 Hull front: 850 mm KE, 1200 mm CE


Vagyis a T-72BM pancelja minden lovedektipus eseten jovel erosebb szembol, tehat ebbol a nem epp elhanyagolhato szempontbol jobb!

Bel[/QUOTE]
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 273
27 100
113
Ahogy Kriss is írja, az APS rendszerek ára elég horror. Leginkább a radarérzékelők és a vezérlőrendszer drága.
A Trophy Heavy, ami az Abrams-okra került kb. 600 ezer dollár dettó, és ezzel az olcsóbb rendszerek közé tartozik...
A tank hússzor, az IFV tízszer, a 4x4-es APC másfélszer ennyi, a magyar vér meg megfizethetetlen.
 

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 047
10 154
113
A tank hússzor, az IFV tízszer, a 4x4-es APC másfélszer ennyi, a magyar vér meg megfizethetetlen.

Ez gazdasági kérdés, de ha a magyar vér megfizethetetlen, akkor első sorban a dróntechnológiát (személyzet nélküli harcjármű) kellene erőltetni, illetve a nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket (pl. izraeli Spike-NLOS) és nem pedig a személyzettel ellátott harckocsik vásárlását...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 041
54 151
113
Ahogy Kriss is írja, az APS rendszerek ára elég horror. Leginkább a radarérzékelők és a vezérlőrendszer drága.
A Trophy Heavy, ami az Abrams-okra került kb. 600 ezer dollár dettó, és ezzel az olcsóbb rendszerek közé tartozik...


Hát, ha csaj lenne, ennyiért be is költozhetne...
Akkor egy T-72B-re, amink nincs, 2-2.5 misit alsó hangon el lehetne locsolni, hogy egy koporsónán többet érjen.
Ehhez képest 4 körül új T-90 est lehet venni.
Humm, Humm.....