Mi a gond? Egy regi Nephadseregtol orokolt gep, kivontak reg. Miert ne adhatnak-vehetnek cegek, hasznositsak ahogy akarjak.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mi a gond? Egy regi Nephadseregtol orokolt gep, kivontak reg. Miert ne adhatnak-vehetnek cegek, hasznositsak ahogy akarjak.
Annál az embernél minden gépbeülés, rápillantás, véletlen odafordulás 2000-10000 forint plusz 500Ft fotójegyEz annak a budaörsi gépnek tűnik, ahol a legutolsó (általam is látogatott) repülőnapon valami 2000Ft-volt a „gépbeülés”...
Néztünk is irdatlan nagyokat... Azon meg főleg hogy sor volt mögötte
És ők bizony igen baráti árban kapják meg azokat.Szerbia jóváhagyja hat további Mi-17 aprító beszerzését.
És bár a lengyelek Apache-okat szeretnének, szerintem egy jó ajánlat esetén ők is szóba jöhetnek. Szerintem harci heli fronton is úgy járunk, mint a harckocsikkal. Addig halogatjuk a váltást, amíg nem marad potens gép kedvező áron a piacon. Bár nem mai vasak, de van bennük lehetőség.Majd bocskorosék kisöprik azt a készletet
Kiowa-k ban is reménykedtünk itt egy-két éve...
Én mondjuk a Mihukat sem bánom, hogy újra hadrendbe kerülnek (persze kizárólag akkor ha modernizálva is lesznek valamennyire).
És bár a lengyelek Apache-okat szeretnének, szerintem egy jó ajánlat esetén ők is szóba jöhetnek. Szerintem harci heli fronton is úgy járunk, mint a harckocsikkal. Addig halogatjuk a váltást, amíg nem marad potens gép kedvező áron a piacon. Bár nem mai vasak, de van bennük lehetőség.
Az USA kisöpri a maradék AH-1W helikopter készletét.
www.thedrive.com/the-war-zone/17810/pentagon-to-sell-off-its-ah-1w-super-cobra-attack-helicopter-fleet
Talán ez a szint már számunkra sem tiltott gyümölcs...legalábbis egy ajánlat kérést lehet hogy megérne.
A helikopterben benne van hogy alkalom adtán - ha lesz pénz és bizalom - AH-1Z változatra lehet felhozni.
Szerintem a harci helikopterek sokkal potensebbek, sokoldalúbbak. Nem igazán értek hozzá de úgy tudom, hogy az UCAV-ok kimondottan támadásra lettek kifejlesztve. Nálunk viszont, mint tudjuk ez nem prioritás. Nekünk most főleg migráns riogatásra kellenek a harci kopterek, eközben korlátozottan felderítésre is használhatóak, és a legfőbb erényük, amire az UCAV-ok tudtommal nem alkalmasak, a szárazföldi csapatok támogatása. Ezen kívül korlátozottan légi harcra, és a mihuk például deszantra is képesek. És hát a korszerűbb UCAV-ok ára vetekszik a harci helikopterekével.Mem tudom de en a mihu k kiesese utanra inkabb ucav kat allitanak hadrendbe. /igaz hogy fent all a zavaras veszelye de modern ucav zavarasahoz modern zavaro fegyverzet is kell ami igen draga ezert a bevethetosegi zonaja is korlatos/
Ebben a formában a komment értelmetlen. Mind a heli, mind a UCAV tűztámogató eszköz. Ez kb. olyan mint azon elmélkedni, hogy egy karakbély vagy tüzérségi löveg az támadó vagy védekező fegyver vagy egy harckocsi. Minden fegyvert lehet védekező és támadó hadműveletben is használni és a védekezési taktikát egy része a manőverező védekezés, ami lényegében ellentámadások sorozatából is állhat.Szerintem a harci helikopterek sokkal potensebbek, sokoldalúbbak. Nem igazán értek hozzá de úgy tudom, hogy az UCAV-ok kimondottan támadásra lettek kifejlesztve. Nálunk viszont, mint tudjuk ez nem prioritás. Nekünk most főleg migráns riogatásra kellenek a harci kopterek, eközben korlátozottan felderítésre is használhatóak, és a legfőbb erényük, amire az UCAV-ok tudtommal nem alkalmasak, a szárazföldi csapatok támogatása. Ezen kívül korlátozottan légi harcra, és a mihuk például deszantra is képesek. És hát a korszerűbb UCAV-ok ára vetekszik a harci helikopterekével.
Az nagy okosság lenne, kb pont annyi idősek mint a restaurálásra kiküldött Mi-24-es flotta.Az USA kisöpri a maradék AH-1W helikopter készletét.
www.thedrive.com/the-war-zone/17810/pentagon-to-sell-off-its-ah-1w-super-cobra-attack-helicopter-fleet
Talán ez a szint már számunkra sem tiltott gyümölcs...legalábbis egy ajánlat kérést lehet hogy megérne.
A helikopterben benne van hogy alkalom adtán - ha lesz pénz és bizalom - AH-1Z változatra lehet felhozni.
Vajon előrefelé lövi ki a flare-t vagy thrusted flare?Az nagy okosság lenne, kb pont annyi idősek mint a restaurálásra kiküldött Mi-24-es flotta.
Mint ahogy írtam is, nem igazán értek hozzá, de ezek szerint a tűzerőben igazam volt. Az UCAV-ot (Uninhabited Combat Air Vehicle) viszont tudomásom szerint főként támadásra használják. Felderítésre inkább az UAV-ok, ilyen a MALE UAV (Predator), a HALE UAV (Global Hawk), és a TUAV (Shadow) van használva. Tehát ezek más kategóriák. Így a többféle feladatra többféle gépet kell rendszeresíteni. Az őrjáratozási idő is főleg ez utóbbiaknál jóval hosszabb, mert kimondottan felderítésre lettek kialakítva. Az éjszakai képességekről csak annyit mondanék, hogy a 21. században anélkül nem vennék katonai helikoptert. Az, hogy ha mi esetleg mégis kihagyjuk a mihuknál ezeknek a képességeknek a beépítését, csak minket minősít. De nyugodtan javíts ki, ha nincs igazam!Ebben a formában a komment értelmetlen. Mind a heli, mind a UCAV tűztámogató eszköz. Ez kb. olyan mint azon elmélkedni, hogy egy karakbély vagy tüzérségi löveg az támadó vagy védekező fegyver vagy egy harckocsi. Minden fegyvert lehet védekező és támadó hadműveletben is használni és a védekezési taktikát egy része a manőverező védekezés, ami lényegében ellentámadások sorozatából is állhat.
A harci helikopter egyáltalán nem sokoldalúbb, csak teljesen máshova van balanszolva, mint a UCAV. Lássuk pro és kontra.
- A harci heli abszolút tűzereje nagyobb tud lenni adott cél ellen, mint egy UCAV-é. Ez méret és fegyvertípus függő. Egy Mi-24 pl. tud elég szépen területet lefogni Sz-5 rakétákkal és UB blokkozva, de a UCAV meg MANPAD és adott estben még régebbi SHORAD-on kívül indít AGM-114 vagy dobja az LGB-t és a jövőben meg bőven az SDB-t is. Egy AH-64-en lehet 8-16 db AGM-114 is, az más kérdés, hogy a mai környezetben a 8 db is overkill mennyiség.
- Az UCAV őrjáratozási időben hülyére ver bármilyen harci helit úgy, hogy az utazósebessége kb. azonos.
- A UCAV a FLIR tornya miatt mindig full éjszakai képességes, mert enélkül nincs UCAV. A heliken meg vagy van FLIR torony és/vagy NVG vagy nincs. Lásd pl. magyar 24-eseket.
- Helin néha van légiharc-rakéta is, de ez nem jellemző. UCAV-n nemigen van AAM, Stingert talán kipróbálták már, de ebben nem vagyok biztos. UCAV-ra nincs sok értelm tenni a több másodpercevs lag és annak sebessége miatt. Még Cessna szerű gépek ellen sem nagyon tudná használni.
Előre?Vajon előrefelé lövi ki a flare-t vagy thrusted flare?
Látom nem sikerült megérteni. Egy tűztámogató fegyver és/vagy csapatnemnél nem értelmezhető az, amit te ki akarsz hozni...Mint ahogy írtam is, nem igazán értek hozzá, de ezek szerint a tűzerőben igazam volt. Az UCAV-ot (Uninhabited Combat Air Vehicle) viszont tudomásom szerint főként támadásra használják. Felderítésre inkább az UAV-ok, ilyen a MALE UAV (Predator), a HALE UAV (Global Hawk), és a TUAV (Shadow) van használva. Tehát ezek más kategóriák. Így a többféle feladatra többféle gépet kell rendszeresíteni. Az őrjáratozási idő is főleg ez utóbbiaknál jóval hosszabb, mert kimondottan felderítésre lettek kialakítva. Az éjszakai képességekről csak annyit mondanék, hogy a 21. században anélkül nem vennék katonai helikoptert. Az, hogy ha mi esetleg mégis kihagyjuk a mihuknál ezeknek a képességeknek a beépítését, csak minket minősít. De nyugodtan javíts ki, ha nincs igazam!
"Mint a tűzhöz (információkhoz) leginkább hozzáférőktől kérdezem: lehet tudni, hogy a két mundérba öltöztetett A-119-es gép mikor kerül a légierő állományába?"
Ezt egy másik blogon írták. Erről ti tudtok valamit? Miről maradtam le?