[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Forgattam közben ezt a gondolatot magamban, ám nem offolnék sokat. Az ilyen helyzetekre lehetne beszerezni "mindenhová" eljutó eszközöket és ezeket elhelyezni olyan helyeken (minden megyeszékhely), ahol szükség esetén könnyen hozzáférhetőek. Ha az olcsóbb megoldást nézzük és laktanyákat nem helyezünk át vagy nyitunk újat, a rendőrség rendszerint rendelkezik akkora alapterületű objektumokkal, ahol lehetne őket tárolni. S azt őrzik is 0-24 órában. Szükség esetén, nem csak a hóhelyzet de pl árvíz esetén is hasznukat lehetne venni (teherautók) a kihelyezett gépparknak. Alapvetően úgy vélem, hogy akár tartozhatna a katasztrófavédelem parancsnoksága alá is, s persze finanszírozhatnák is maguknak. Számomra újkeletű a honvédség ezen területen való megjelenése, még ha nem is az, csak mindenhol ezt szajkózzák.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Nani: Mit értél volna  a BTR-el de most őszintén.. az is megtud csúszni illetve arra tudtommal nincs hóeke... oda igen is a közútkezelő kellett volna,mivel a hó eltakarítás nem a honvédség feladata! (Mondom,ez úgy ,hogy tegnap este tört -elég rendesen- a kocsik eleje,mert keresztbe álltak az úton,egy fehér autóval.. semmi jelzét nem csináltak,hogy baleset van vagy ilyesmi.. természetesen ki kerülni nem lehetett,meg a jégen csúszott az autónk.. ja igen ahogy szokott lenni,vontatón jött haza a kicsikénk.. -bár a motor nem sérült-. Szóval szerintem én most nagyobb joggal háboroghatnék...) DE! Őszintén a Honvédséget mozgósítani kell,magától nem mondhatja egyik zászlóalj sem ezred..stb,hogy ők most kimennek segíteni..  mellesleg nagyon drága is a honvédségi eszközök alkalmazása.. ne feledjük,hogy tavaly még a honvédség is besegített az elakadt kamionokban, az eltorlaszolt településeknél. Azt mondom,hogyha elzárt településre kell vinni az ivóvizet vagy élelmet esetleg áramellátást, vagy több kamiont kihúzni, akkor oké, de hótolásra semmi szükség.. ott vannak erre a cégek akiknek kifizették.. nálunk is tolták a havat csak szórni felejtették el az utat, így lefagyott...             Szóval rendesen le kellett volna takarítani az utakat,azoknak akiknek ezért fizettek! Ami még mindig nem a Honvédség feladata. Azzal még egyetértenék,hogy települjenek ki a Műszakiak és ott csinálják a dolgukat (ők legalább értenek hozzá).

 

DE szerintem semmi értelme leverni a port a honvédségen,vagy a helikopterbeszerzésen, amíg parancsot nem kaptak rá. A tűzoltók sem játszhatnak önként autókihúzósdit.. majd bejelentés után.

 

A BTR-el semmit sem értél volna mert mennyi személyzet fér bele? 10 ember? Az nem nagy szállítókapacitás, vannak nekünk kiváló RÁBA szállítójárműveink.
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
Az OFF hóhelyzethez:
Noha szerintem ez azért nem egy nagy katasztrófa (esett már több hó is - '87), de abban nani-nak igaza van, hogy a HM-et hiányolom. Tavaly volt, hogy az OMSZ nagy havat jósolt, mire ment a farokverés és mutogatták a sajtónak a Bocskais (?) BTR-eket, Rábákat, hogy ha baj lesz, akkor mennek és segítenek és húha. Az RTL stábjával még rodeóztak is az egyik BTR-en. Most, hogy munka lenne? Síri csend.
A másik, hol vannak a PTS-ek? Nincs már egy sem? Emlékszem, mikor a '90-es években a híradóban mutatták, hogy mentek velük a nagy hóban az elzárt falvak felé. Most? Semmi!
Vagy csak akkor van PTS, ha az index.hu Attraktoros fiúk előtt kell menőzni? Értem, hogy oda kell őket vinni, kell a Trakciótól mozdony, pályavasúttal papírmunka, a GySEV vagy RCH-tól tehervagon, de ez ilyen lehetetlen? Nem vagyunk mi azért oly' nagy ország, hogy ennyire necces legyen a távolság lekűzdése. Már ha ez a gond. (Szerintem nem.)
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
702
1 941
93
A BTR-t azért írtam, mert szerintem az a legnehezebb öszkerekes jármű a honvédségnél, ami a 8x8 miatt mégsem merül el úgy mindenhol mint egy 4x4 es Rába!

Én nem azt mondom, hogy feltétlenűl szükség lett volna rájuk, hanem azt, hogy ha a honvédség katasztrófahelyzetekben akar helytállni, akkor itt is lett volna bőven lehetőség! Ha másra nem, legalább megelőzés céljából!

A költségeket emlegetni pedig elég morbid, akkor mikor egy sok 100milliárdos beruházás kapcsán merült ez fel. Ez, mondhatjuk azt , hogy ingyen lett volna!

Azt sem mondtam, hogy ki a hibás! De sajnos van aki magára vette! Elnézést! A fejétől bűzlik, ez nem vita!!!

Gyerekkoromban még  volt itt nálunk egy laktanya. Elég jól emlékszem, hogy akkoriban nem volt senkinek (vezetőnek) problémája azzal, hogy kizavarják a honvédeket "lapátolni"...

Az is igaz, hogy nem a honvédség feladata havat tolni!  De ha valamiféle okból kifolyólag azok nem bírnak a feladattal, akiknek dolga, akkor nem a hibást kell keresni, hanem a lehetőséget a megoldásra! Utána majd lehet felelősségrevonogatni....

 
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Van ám nekünk fincsi rába H-22 az is pl 8x8 :)

Értem én,hogy mit mondasz, de a Honvédség neve még nem lett Katasztrófavédelem, hála istennek!

A költségek hm.. szerintem nem csak én vagyok azon a véleményen,hogy ezek a költségek nem mennének másnak a zsebébe, legalábbis nem sok.. :)

Sorkatonaság nélkül nincs olyan sok ember akit lapátolni lehetne küldeni..

 

Parancsra kimennének és csinálnák amit kell,de így..

A felelősségre vonás pedig, csak az átlag polgárokra vonatkozik ... sajnos
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
702
1 941
93
H-22 ! Az zsíííír! Erre nem gondoltam! :)

Tegnap amúgy még gyilkosság is  volt, szóval volt Cellben világ!

No de nem offolok! Köszönöm a megértést a szerkesztőknek!

Amúgy még az elején érdeklődtem, hogy miért nem lehet a polgári piacról Mi17-et venni? De nem válaszolt senki. Tettem is be linket. Van bőven eladó! Még katonai kivitelből is!  Egy pár éves gép nálunk még az örökkévalóságig elkattogna.
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Nani: Ha rám gondoltál arra,hogy magamra vettem és azért kérsz elnézést,mert megsértődtem volna.. stb. Akkor közlöm,hogy nem! :) Csak leírtam,hogy a tegnapi nap után szerintem joggal lennék dühös,hogy hol ilyenkor a honvédség?! De nem,mert tudom,hogy nem a katonákon múlik,meg nem is biztos,hogy az eszközök megvannak.

Hans én úgy tudom,hogy a PTSZ-eket és a BMP-ket eladták de lehet rosszul tudom akkor bocsi.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/01/22/07/Hende_Olaszorszagtol_is_vehet_helikoptereket_a_honvedseg.aspx
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
Pela
A PTS-k még megvannak elvben (tavaly meg voltak - Attraktor, index.hu).
Közben találtam egy cikket (aktuálist), melyben írták, ha kell megy a HM, volt kép egy rakás tólólapos Ural-ról is pl, konkrétan az Arrabona volt szóba hozva, hogy mennének segíteni ny-magyarországi településeknek.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
AI-29. Hú, ezen néztem, hogy mi akar lenni.

http://digitality.comyr.com/milnet/heli/Mangusta.htm

Itt  43millió $/ db a nemzetközi verzió ára.

"The new 15-passenger AgustaWestland AW139 utility helicopter is designed around the transmission of the A129."

Ez jelentheti azt, hogy a két típus között lehet rendszerazonosság? Mert ha még más célra is készültek, könnyebb/olcsóbb lehetne a fenntartás.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 533
76 363
113
Az OFF hóhelyzethez:

http://www.raketaezred.hu/index.php/55-hirek/508-helyzet-van

http://www.honvedelem.hu/cikk/35859_felkeszultek_egy_esetleges_katasztrofahelyzetre
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
702
1 941
93
A múltkori helikopterbeszerzéses , indexes cikk végett tettem bejelentést a médiafelügyeletnél! Ma kaptam választ! Kb az a lényege , hogy leszarják! Átküldöm a Htka szerkesztőségének a levelet, ha érdekel valakit, hogy mennyire letojnak minket...
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
Az szép! Ha az ember pontosítani akar, vagy szólni, hogy ez megtéveszti az átlag embereket, akkor le se sz*rják. Ha meg össze-vissza beköpjük a másikat, hazudunk jobbra-balra, akkor meg azt elhiszik. Magyarisztán én így szeretlek!
 

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
555
1 261
93
@nani1980:

én az indexnek írtam, melyben (egy fél délután alatt) leírtam a cikkben lévő hibákat és írtam mellé javítást, végül felajánlottam a segítségünket a jövőbeni írásokhoz és említettem, hogy egy másik indexes kolléga már élt vele.

A vezetőség válaszra sem méltatott, a szerző csak annyit válaszolt, hogy az volt a célja, hogy vidám napot okozzon nekünk, szakértőknek...
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
45616 said:
a szerző csak annyit válaszolt, hogy az volt a célja, hogy vidám napot okozzon nekünk, szakértőknek…

Ez komoly?!! :O Komolyan a röhögőgörcs, az idegesség és a sírás kerülget egyszerre! :).

- Kedves <a title="Phoenix profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/phoenix/">Phoenix</a> és a HTKA többi szerkesztője! Én az Index cikkírója csak azért készítettem azt a cikket tele hibákkal, hogy nektek és a hozzáértőbb olvasóknak vidám napot okozzak. Remélem, hogy vidámak vagytok, üdvözlettel Humor Herold. Trolloloooo :)
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
3
18
<a title="hiryu profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hiryu/">hiryu</a>

Gondolom, hogy nem az én "válaszomra" gondoltál:). De ha netalán igen, akkor nyugodtan ;).

Viccesek ezek az újságírók nem? Ez a "szakmájuk/munkájuk" és amúgy nagyon nem néznek utána semminek és senkinek se (Tisztelet a kivétel). Lassan olyan lesz ez, mint anno a Simpson család egyik részében, hogy majmok írják Hollywoodban a forgatókönyveket:).
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
702
1 941
93
Betenném ide a levelet, de nem tudom! Tcat-nek elküldtem! Érdemes lenne betenni ide. Részemről mehet! Érdemes elolvasni! Hozzáteszem, ha többen kifogásoljuk, akkor indulhat eljárás! Én már csak azért is.....