@zerge:
"Azzal a mondattal, hogy ugyan annyi lóerőre, mint a Mi-8 esetében, fele annyi tömeg jut, mégis kisebb hasznos terhet tud felemeli a gép, nem tudok mit kezdeni."
Az AW139-es sárkányszerzekete nem hagyományos alumíniumötvözetből készült, hanem korszerű kompozitanyagokból. Emiatt a gép szerkezeti tömege jelentősen alacsonyabb, mint mondjuk az UH-1-esnek, melynek hasonló a mérete. Adott teljesítmény mellett ez jobb manőverezőképességet biztosít a helikopternek, ami mondjuk magashegyi körülmények között nem hátrány. (Olyan ez, mintha azt néznénk, hogy vagy egy X tolóerejű sugárhajtómű és van egy félig megtankolt meg egy póttartályokkal zsúfolt F-16-osunk. Nyilván a könnyebb gépnek nagyobb lesz a tolóerő/tömeg-aránya.)
A "nem lehet beszállni a katonai verzióba" rész nem értem, jómagam is kint voltam Farnboroughban, ültem is a kiállított AW139-esben, de semmi probléma nem volt a pilonokkal, simán el lehet tőle férni. Nyilván még nem a szolgálatba állított verzió volt, majd a fejlesztési munkálatok végén nézzünk rá arra az indítószerkezetre, de nem kell attól félni, hogy nem lehet ki-beszállni.