[HUN] Helikopterbeszerzés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Phoenix : De ha "páncélozzák" a gépet akkor ugye jelentősen megnő a tömege. Ha pedig ez nem történik meg akkor az fatális hiba lehet.. bár a kompozit anyag + páncélzat.. nekem nagyon nem tetszik. Mellesleg a fegyverzet is nagyon kevésnek tűnik...
 

zerge

New Member
2012. január 21.
18
1
1
Phoenix: Köszönöm szépen a felvilágosítást! A cikkből indultam ki, abban a tudatban, hogy az ott leírtak helytállóak.
sf-frown.gif
 

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
553
1 255
93
"ha "páncélozzák" a gépet akkor ugye jelentősen megnő a tömege"

Igen, de legalább van teljesítménytartalék, amiből lehet a páncél okozta tömegnövekedésre áldozni.

Nem azt akarom mondani, hogy istenkirály gép az AW139-es (és a gyártótól sem kapok szponzorációs pénzt), de fejlesztési alapnak jó lehet.
 

ifff

Member
2013. február 4.
71
0
6
Phoenix  

 

 A teljesítmény tartalék az üres és a teljes felszálló súly közti különbség. Ezzel lehet játszani. Vagyis, ha páncéloznak valamit, akkor valamiből el kell venni. (Ne beszéljünk a vészhelyzetekről, mert ezekre is méretezik a gépeket, de ezek nem szokványos üzemmód)

Ezen felül helikoptereknél nem csak a hajtómű teljesítményt kell figyelni, hanem a forgószárny teljesítményét is. E két teljesítmény tényező adja a helikopter tényleges teljesítménybeli képességeit. Ezért ezek együttesen értékelendőek.

De mint mondtam, az AW-139 NEM szállító helikopter!!
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Phoniex : Nem értek egyet veled,ifff indoklásával annál inkább.

ifff: De nem is harcihelikopter.

 

Ennél a változatnál a képességvesztés szinte biztos.. a gyalogságot nem igazán tudja támogatni.. sem harcitevékenységben,sem pedig szállításban. Vagyis erősen korlátozva.. 
 

geza

New Member
2010. június 19.
25
0
1
Én azt nem értem hogyha a repülőtanknak becézett Mi-35 is  már csak  kábszerkereskedők elleni alkalmatosság, akkor a többi típustól   mégis mi az ami szerintetek elvárható ? Repülni meg csak kell valamivel (egyébként az én érzésem az hogy ennek a típusnak a valódi alternatívái vagy hasonló teljesítményű de nagyobb étvágyú gyártmányok, vagy még csak protók ). Vagy egy olyan variáció lenne elképzelhető hogy pl: Caracal + Rooivalk/v. mégolcsóbb eastend konstrukció, de akkor a könnyű-kategória  még mindig hiányzik és az így is  megfogyatkozott flotta száma is tovább csökken .. stb - ami a kiszámíthatalan üzemeltetési kultúra esetébe üt  vissza  
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 701
113
ifff: "De mint mondtam, az AW-139 NEM szállító helikopter!!"

 

Az Aw-139 szállító helikopter, csak nem katonai szállító.

 

http://www.youtube.com/watch?v=5-pJ2XaKu2o&feature=player_embedded#!

 

Ez így kb. 2 tonna amit visz külső függesztéssel.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 701
113
(Ez a videó már volt a 352. hozzászólásban, de nem lehet közvetlenül hozzászólást linkelni.)
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
Szállító , de max 2 Tonna és még jön a felpáncélozás tömeg lesz max 1,5-1,6 f@sza.... Esélytelen hogy jó választás legyen, szerintem.
A 2. Világháborúba az olaszoktól vettük meg a repülőgépünk licencét amit MÁVAG gyártott és felturboztunk egy kis páncélal , amitől megváltoztak a repülés jellemzők  és elméletileg ebbe is halt bele Horty Miklós fia és többen is rossznak minősitették. 
A lényeg hogy egy megpöckölt sufnituningos, utólag páncélozott helikopterből  sok jó nem sülhet ki szerintem. :( :( :(

Ha Hende Csaba tényleg komolyan veszi a munkáját, ezt a gépet NEM választhatják, ha méguis akkor részemről beállt a politikusok sorába állt, feladta  ami elkezdett. :(
 

Pela

Member
2013. január 9.
126
0
16
Most desertfoxal is egyet értek...

2 tonna van rajta függesztve. Várjunk csak .. nem felejtettünk el valamit? Ja igen, erre még jönnek a védelmi rendszerek,meg gondolom jóval komolyabb cuccok kerülnek bele, az a sokszor pár kiló is számít,aztán a páncélzat,fegyverzet és az utasok.. akkor mennyi lesz kb? 1 max 1,5 tonna?
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 701
113
A pápai/vatikáni helikopter egy fehér AW-139. Milyen védelemmel lehet ellátva? Biztos nem egy sima civil változat.  
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 701
113
Aláírták az olasz-magyar haditechnikai megállapodást

http://www.honvedelem.hu/cikk/36689_olasz_magyar_haditechnikai_megallapodast_irtak_ala_budapesten
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 927
113
„A pápai/vatikáni helikopter egy fehér AW-139. Milyen védelemmel lehet ellátva?”

sokan imádkoznak érte. :)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
Urak

Lehet itt álmodozni bármilyen újtipusú helikopterről a MH-ben, de jó tudni, hogy egy új tipus rendszeresítése csak évek múlva eredményez azonnali bevethetőséget, Mert ugye ha holnap reggel leszáll Szolnokon 5-10 bármilyen újtipusú gép, azzal még hétfőtől senki nem ad kutató-mentő készültséget, nem szállít bevetésre felderítőket még gyakorlaton se, nemhogy éles bevetésen, nem végez árvizi mentést stb.!  Nincs hozzá se kiképzett pilóta, se műszaki, egyik még a hajtóművet se tudná beindítani, másik meg azt se tudná, milyen olajat és hova kell feltölteni, márpedig egy heli üzemeltetése ezeknél azért jóval több tudást és gyakorlatot kíván. Szóval hogy egy új tipus mindenre készen rendelkezésre álljon, az szerintem még gyorsított képzés esetén is min. másfél-két év, itt meg még döntés sincs arra a problémára, hogy lassan a pápának is több repülőképes helikoptere van, mint a MH-nek. És akkor a miből-témáról, tehát a pénzről még nem is beszéltünk. Hiába gondolkoznak a HM-ben hosszútávon is megfelelő megoldásról, ez olyan, mintha a távoli szigeten frissen felfedezett hajótöröttnek nem vizet meg kaját dobnak le, hanem elindítják a mentőhajót, aztán mire odaérnek kiderül, hogy éhen-szomjan pusztult szerencsétlen - pedig még kaviár meg csülök pékné módra is várta a fedélzeten! Szóval először is elsősegély kell a félhalottnak, utána a habzsi-dőzsi! Szerintem tehát először is pánikszerűen nagyjavíttatni kellene néhány rendelkezésre álló gépet, mert ezekhez beérkezésük pillanatától minden rendelkezésre áll az azonnali használathoz, utána lehet gondolkozni hosszútávú és gazdaságos megoldásokon! Ráadásul pillanatnyilag ez olcsóbb is, mint új gépeket venni.

Üdv ML
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 139
73 701
113
ML: aki végigolvasta ezt a topikot és a vonatkozó cikkeket, az kb. hasonlóan látja mint te. Azt nem látjuk/értjük mit akar a kormány. Ezt próbáljuk kitalálni. Jelenleg nem sok jel mutat arra, amit te leírtál. 
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
emel:

Ilyeneket ne irkáljál , mert itt megköveznek érte. Olvass vissza.

Az arany....ban is kb 4-5 cikk fikázza az An-26-ot, meg isteníti ezt az olasz vip-helikoptert. Bár leírják azt is , hogy csak arra nem jó, amire megvették :)).
 

ksspsta

Member
2013. február 18.
452
0
16
Terminátor:

Mit akarnak?

Megoldani a problémát+kitakarítani az orosz technikát.

Olyan gépeket, ami mindenre jó...ebből az következik, hogy majd igazából meg semmire se lesznek jók:). (csak villantani)
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
ksspsta

Megkövezni könnyű, attól még nem annak van igaza, aki a köveket dobálja. Inkább cáfolják meg tényekkel amit írtam, attól én is okosabb leszek, meg talán a MH helikopteres-képességeit is gyorsabban helyre lehetne állítani - mert attól félek, EZT fenntartani ezen a szinten már nem érdemes!  Javítani igen, de ha ez nem megy, akkor kár belé a forint! Sajnos...

Üdv ML