[HUN] Helikopterbeszerzés

Szerintem jó döntés volt, persze az lenne a legszebb, hogy ha lejár az orosz gépek üzemideje, akkor ugyanakkora darabszámban azokat is pótolják hasonló nyugati típussal
Ha a közeljövőben az uniónak végre sikerülne kiegyeznie az oroszokkal és végre tényleges elhatátozásra jutnak. a közös hadseregben. Akkor talán elképzelhető hogy orosz masinákat (szàllítóvonalon) tudunk majd vásárolni. Emlékeim szerint a Franciák is akartak vásárolni Mi-26 at. Még pár évvel ezelőtt. Az uki balhé előtt. Mert ilyen kapacitású helikopter nincs vagy baromi drága nyugati vonalon. Plusz ellentételezés szaga is benne volt a hordozokért cserébe.

Inkább ne told full-ba...
Más....

Amúgy nincs ezekkel a kopterekkel semmi gond, csak kell majd mellé a másik 20 db H225, ha 2-3 év múlva megveszik azokat is akkor minden rendben lesz. A kérdés persze az hogy megveszik-e
Szerintem lesz az 5-6 év is mire lesz belőle valami. Addig a Minyok is kihúzzàk. Lent is rendet kell vágni :) Meg ki tudja hogy mit hoz a jövő? Amilyen gyorsan változik itt minden.

Más....

Amúgy nincs ezekkel a kopterekkel semmi gond, csak kell majd mellé a másik 20 db H225, ha 2-3 év múlva megveszik azokat is akkor minden rendben lesz. A kérdés persze az hogy megveszik-e
Miert ne vennek meg mondtak hogy vesznek.
Ugyan ez ment az airbusoknal is /masra kepzeltek a hasznalatukat itt sokan mint amire valok es amire hasznalva lessznek. Teherszallitot akartak belle faragni es soroltak hogy nem alkalmas rampas geep helyett /es nem akartaak megerteni hogy nem rampas gep helyett lesznek./ aztan jott hogy ugyseveszunk rampast hiaba momdjak mikozben 99% hogy lessz rampas....

Itvan husz madar par ujsagiro akik azt nem tudjak merre forog a rotor kitalalta hogy ezek valtjak a minyokat es sokan beveszik. Nem ezek a mi2 esek szerpet toltik be /aminek a szerepet a minyo vette at/ plusszkepes tuztamogatassra.

Tehat igen lessz nagyobb heli besuerezve nem most azonnal mert nem surgos igen a prospektusba leirt kepessegekkel kpjuk a vasakat onvedwlmi rendszer fegyverzet stb. A gyartonal is le van irva.... /hogy mi az ara iden 30 milliard alt rendelkezesre erre a celra ez valoszinuleg az eloleg 50% tehat ehhez jon meg 30 milliad ami eggyutt 60. /becsles/ ami 3 milliard/gep. Ami nem rossz egy civil h145 800 millio. Ha ehhez hozzatesszuk a katonai remdszereket a fegyverzetet a potalkatreszt es kepzest /ami a civilhez is jar uj vasarlasa eseten/ plussz a naagytetel es a kozvetitoceg kiiktatasat teljesen jo ar.

Aki aztmodja ennyit nem ertek meg az botorsagokatbeszel mar bocsanat. /mennyibe is van egy gripen nekunk?/

• Tetszik
Reactions: Pal
Hát, nem egy Mi-28NM vagy Ka-52 se nem NH90, de míg az előbbiekre egy szabad és független ország a saját pénzét nem költheti szabadon, utóbbira meg nincs pénze, így a kontinensen belűl maradva valami ilyen méret és beszállító ami szóbajöhetett. Sajnos kicsit négyévszakos gumi szaga van, ami télen nem tapad, de cserébe nyáron legalább sokat fogyaszt a kocsi vele és jobban is kopik.
Az jó vastag trollkodás volt, mert harci helikoptereket vetettél össze egy többfeladatú felfegyverzhető szállítóhelivel, amibe aztán bele hoztad a politikát. Amikor kb. n+1-szer kitárgyalt téma, hogy arra a luxusra, hogy legyen korszerű 4+(+) gen vadászgép és korszerű harci heli a kőgazdag, hatalmas és / vagy erőn felül fegyverkező országoknek telik. Mo. egyik sem....

Miert ne vennek meg mondtak hogy vesznek.
Ugyan ez ment az airbusoknal is /masra kepzeltek a hasznalatukat itt sokan mint amire valok es amire hasznalva lessznek. Teherszallitot akartak belle faragni es soroltak hogy nem alkalmas rampas geep helyett /es nem akartaak megerteni hogy nem rampas gep helyett lesznek./ aztan jott hogy ugyseveszunk rampast hiaba momdjak mikozben 99% hogy lessz rampas....

Itvan husz madar par ujsagiro akik azt nem tudjak merre forog a rotor kitalalta hogy ezek valtjak a minyokat es sokan beveszik. Nem ezek a mi2 esek szerpet toltik be /aminek a szerepet a minyo vette at/ plusszkepes tuztamogatassra.

Tehat igen lessz nagyobb heli besuerezve nem most azonnal mert nem surgos igen a prospektusba leirt kepessegekkel kpjuk a vasakat onvedwlmi rendszer fegyverzet stb. A gyartonal is le van irva.... /hogy mi az ara iden 30 milliard alt rendelkezesre erre a celra ez valoszinuleg az eloleg 50% tehat ehhez jon meg 30 milliad ami eggyutt 60. /becsles/ ami 3 milliard/gep. Ami nem rossz egy civil h145 800 millio. Ha ehhez hozzatesszuk a katonai remdszereket a fegyverzetet a potalkatreszt es kepzest /ami a civilhez is jar uj vasarlasa eseten/ plussz a naagytetel es a kozvetitoceg kiiktatasat teljesen jo ar.
Céges újságíró írta. De remélem csak elszolas volt, bár egy ilyen bakiert ha én volnék a sajtófőnök hirugyeletes akármi tábornok biztos lebaxnam és a nyár hátra lévő részében a klímás pesti irodából kivezenyelnem az alakulatokhoz hogy megismerje a technikát. De hát nem én vagyok a parancsnoka, a kutya kutyát, a tiszt meg tisztet nem bánt.

• Tetszik
Reactions: Terminator
Más....

Szerintem meg talán a helikopterek árából valamiféle harcjármű rendszeresítés kezdődhetne el... Valahol egészen elképesztő, hogy kb. a nagy semmihez építenének fel egy ekkora helikopters erőt. Hova...? Minek...? Hogy vigyék az RPG-7-es és kalás gyalogost 0 felszereléssel? Vagy pakolgassa a D-20-hat, ha egyáltalán képes vinni?

Én, ha szárazföldi lennék kb. most szorulna ökölbe a kezem... Mert tényleg frusztráló lehet, hogy nálunk minden csak leépül. A Mistralokat leszámíva a hh vége óta semmi korszerűt nem kaptak, ami jó volt és használható lenne, azt is kidobatták velük, pl. az Akáciát.

Szerintem meg talán a helikopterek árából valamiféle harcjármű rendszeresítés kezdődhetne el... Valahol egészen elképesztő, hogy kb. a nagy semmihez építenének fel egy ekkora helikopters erőt. Hova...? Minek...? Hogy vigyék az RPG-7-es és kalás gyalogost 0 felszereléssel? Vagy pakolgassa a D-20-hat, ha egyáltalán képes vinni?

Én, ha szárazföldi lennék kb. most szorulna ökölbe a kezem... Mert tényleg frusztráló lehet, hogy nálunk minden csak leépül. A Mistralokat leszámíva a hh vége óta semmi korszerűt nem kaptak, ami jó volt és használható lenne, azt is kidobatták velük, pl. az Akáciát.
Egyet értünk ez egyszer, hogy a szárazföldi erőket helyeztem volna én is előbbre, de én azért örülök így is. Ha meglesz amit ígértek(na jó ez itt a gyenge pont) akkor a nagy haderőfejlesztés végére várható. Majd meglátjuk...

Iden lessz 120 as aknaveto beszerezve nagyobb tetelbe. Jobban mondva dontes szuletik rolla./szinten tamogato/ de szukseges./nem nem ennyi lessz a tuzerseg felylesztese es csak egy hianypotlo keppesseg bovites /visszaszerzes/lessz/
Idei evbe szinten dontes szuletik a pctfehyverek ugyeben./ valoszinuleg ket tipus lessz beszerezve tobb reszletbe./
Lessz harcjarmu beszerzes is de nem most par even bellul./
Idenre a ruhazat es az egyeni lofegyver beszerzesenek alapjai a prioritas plussz a laktanya felujitasok a szarazfold teren./

Ami varhato iden egy nagyobb merteku ellyelato beszerzes szarazfoldon felderito radarok egyenifelszereles/vedoeszkozok/ruhazat. /automata granatvetok nem biztos hogy iden meg is jonnek /kissebb tetel//
Modernizalt pkm ek.
Es elvileg a komondorrol az ev vegen szuletik dontes./nem tudom mennyire szukseges egyebkent koszovoi nagyobb szerepvallalas miatt mondjuk par db elfer./
Ha minden igaz a zart felepitmenybe ultetett mistral kezszem is iden promozva leasz. Es talan uav rol jonnek hirek iden /amint latszik idei ev a szarazfoldon a felderitoke inkabb az uj ezred /prioritast elvez/
Szakcsapatok /tamogatok fejlesztese folyik a szarazfoldon egyenlore a lovesz kozeptavon a nehezebb technika hosszutavon /legvedelem tabori tuzerseg/csoves kitudja lehet raketas/ es esetleg hk is. De ezekre mind 2026 utolso szakaszaban amikor penz is tobb all rendelkezesre.

Az jó vastag trollkodás volt, mert harci helikoptereket vetettél össze egy többfeladatú felfegyverzhető szállítóhelivel, amibe aztán bele hoztad a politikát. Amikor kb. n+1-szer kitárgyalt téma, hogy arra a luxusra, hogy legyen korszerű 4+(+) gen vadászgép és korszerű harci heli a kőgazdag, hatalmas és / vagy erőn felül fegyverkező országoknek telik. Mo. egyik sem....
Trollkodásnak tűnik vagy sem, akkoris ez van. Négyévszakos gumi, ami semmiben nem igazán jó.

Azért hihetetlen pár komment -jellemzően ugyanazoktól; "hagyják rohadni a meglévő technikát...ménem újítják föl". Kiküldik felújítani, erre: "nyócvanas évek technikáját minek...". Vesznek újat: "ménem a tüzérség, lánctalpas stb".
Ismerjük a jelenlegi honvéd koncepciót? Van pénz egyszerre mindenre? Fontossági sorrend? Én speciel örülök a vz-nek, tartalékosoknak, ennek...bárminek amitől pozitívan mozdul el a honvédség képessége.

Iden lessz 120 as aknaveto beszerezve nagyobb tetelbe. Jobban mondva dontes szuletik rolla./szinten tamogato/ de szukseges./nem nem ennyi lessz a tuzerseg felylesztese es csak egy hianypotlo keppesseg bovites /visszaszerzes/lessz/
Idei evbe szinten dontes szuletik a pctfehyverek ugyeben./ valoszinuleg ket tipus lessz beszerezve tobb reszletbe./
Lessz harcjarmu beszerzes is de nem most par even bellul./
Idenre a ruhazat es az egyeni lofegyver beszerzesenek alapjai a prioritas plussz a laktanya felujitasok a szarazfold teren./

Ami varhato iden egy nagyobb merteku ellyelato beszerzes szarazfoldon felderito radarok egyenifelszereles/vedoeszkozok/ruhazat. /automata granatvetok nem biztos hogy iden meg is jonnek /kissebb tetel//
Modernizalt pkm ek.
Es elvileg a komondorrol az ev vegen szuletik dontes./nem tudom mennyire szukseges egyebkent koszovoi nagyobb szerepvallalas miatt mondjuk par db elfer./
Ha minden igaz a zart felepitmenybe ultetett mistral kezszem is iden promozva leasz. Es talan uav rol jonnek hirek iden /amint latszik idei ev a szarazfoldon a felderitoke inkabb az uj ezred /prioritast elvez/
Szakcsapatok /tamogatok fejlesztese folyik a szarazfoldon egyenlore a lovesz kozeptavon a nehezebb technika hosszutavon /legvedelem tabori tuzerseg/csoves kitudja lehet raketas/ es esetleg hk is. De ezekre mind 2026 utolso szakaszaban amikor penz is tobb all rendelkezesre.
Na igen, a Mistral. Ideje volna már annak amit írsz. De vajon mire applikaljak fel? Azok az unimogok amiken jelenleg vannak már +20 évesek.

• Tetszik
Reactions: alfa74
Na igen, a Mistral. Ideje volna már annak amit írsz. De vajon mire applikaljak fel? Azok az unimogok amiken jelenleg vannak már +20 évesek.
Azt nemtudom a temder kiirast lattam csak meg hogy megmyertek es az idei ev vegere kell elkeszulnie az elso protonak.../sajnos mar nemtudom biztosra kik nyertek meg de nem cuncus zrt /akik hala az egnek hazterbe szorultak/

Hosszú volt ez a szünet, de most már talán látszik a fény az alagút végén...
Ezzel a hosszú távú következményekkel bíró beszerzéssel együtt, valamint a használt Airbusokkal hazánk végre elkötelezte magát tettekkel az európai katonai-ipari komplexum mellett, ami egy nagyon jó és megnyugtató döntés volt. Ezzel az üzenet kiment, hogy a hülyítés csak a választóknak szól, ha tettekről van szó, az ország elkötelezett. (A másik jó döntés az itthon gyártott szolgálati gépkocsik rendszeresítése, de én nem csak az MH-nak rendeltem volna itthon gyártottat a helyükben - ps szégyen de Bayer Zs. is Kia-ra cserélte Suzukijai egy részét, eddig azt hittem elkötelezett hazai iparvédő ő is)

Ugyanakkor az is roppant megnyugtató, hogy jól választottak, ezek a kis egyszerű könnyű gépek jól jönnek kis hazánknak, nem jelentenek fenyegetést a szomszédoknak, az állomány mégis modern technológiával repülhet, az üzemeltetőknek sem valami ezeréves sólyom működéséért kell imát is elmondaniuk mert már csak azt tartja egyben, hanem egy up-to-date rendszerről van szó.
Persze az nyugtalanító, hogy ennyire légi fegyvernem-nehéz lett az MH, de legalább történik valami. Valaki azt rebesgette, hogy ez csak a beszerzés fele, ha így van, akkor én felderítő uav-ket várnék tárt karokkal.

Szerintem amúgy főleg határőr elfogóegységeket fognak tologatni velük, mert rájöttek, hogy nem elég nagy az állomány a határ hatékony védelmére fixen kitelepülve (és drága is annyi elfogadható állapotú laktanyát felújítani/fenntartani), ezt uav légi felderítéssel szépen ki lehetne egészíteni. [irónia?]Ha nem, akkor meg lehet felállítják az első magyar lovassági egységet ezekkel a helókkal (légi szállítású gyorsreagálású erő).[/irónia] Vagy valami egészen más lesz belőle. Spekulációkat félretéve, ha valakinek van valami infója a konkrét szervezetről, ahogyan/amibe majd kerülnek, ne tartsa magában.

Egyebkent iden kezd majd jobban elterjedni a motorola /tetra / radio is /tok jok egyebkent./
Es h18 ra is megporog a kd 84 integracio is /kommyu desszantatkelo keszlet./egyebkent helyesen nincs bajom a zilekkel de ha mar terjed a h18 logisztikailag minden kepp egyszerubb /plane hogy a folyami atkeles az egyikk valassztott profilja a MH nak natoba./

Egyebkent iden kezd majd jobban elterjedni a motorola /tetra / radio is /tok jok egyebkent./
Es h18 ra is megporog a kd 84 integracio is /kommyu desszantatkelo keszlet./egyebkent helyesen nincs bajom a zilekkel de ha mar terjed a h18 logisztikailag minden kepp egyszerubb /plane hogy a folyami atkeles az egyikk valassztott profilja a MH nak natoba./
Tetra radio terjedesebe en a hundy ra tippeltem volna mimd kesobb rendszeresitett eszkoz. /de a motorola tetra is tok jo./ egybekent visszagondolva mintha emlitette is volna valaki anno hogy a huday ujjabb /szebb a kijelzo es kicsit kissebb/ de a motorola jobban vedett./es hogy a humday inkabb belugyiseknek valo/ minden esetre orulok hogy terjedni fog hamarosan mert tenyleg elorrelepes.