A válttámaszok azóta jórészt be is döglöttek.
Vajon AMD-65 lehet még raktáron ? Mert abból százezrek voltak.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A válttámaszok azóta jórészt be is döglöttek.
Vagy 10 éve voltak nálunk csapatpróbán, mert valaki kitalálta, hogy milyen jó is lenne, ha újra lenne puskagránát. A vége az lett, hogy az AMP még működött is, de a gránátok nem nagyon akartak felrobbanni (az lett az ítélet, hogy a gránáok szabvatossági ideje lejárt az is nagy szó, hogy nem robbant fel valaki kezében) így el is engedték a dolgot.Nem tudom van-e, szerintem az nemnagyon.
Vajon AMD-65 lehet még raktáron ? Mert abból százezrek voltak.
Remélem. Annál egy nagysagrenddel jobb az AMMSz.Csomót adtunk az afgánoknak viszont biztos hogy van egy rakás itthon de a rendőrségé. De náluk is csak kiképzésen/lőtéren kerül elő
Egy cikkben egyszer azt olvastam, hogy sorozatlövésnél sokkal könnyebb volt vele célra tartani emiatt. Ennek ellenére az volt a szabályzatban, hogy lehetőleg egyes lövéssel használják.Egyszer sikerült találkoznom,és lőnöm AMPvel-de csak 43M lőszert,NEM puskagránátot.Hát,mint gépkarabély,én nem voltam elvarázsolva tőle.Engem legalábbis zavart,az a rugózó válltámasz.
Ők nagyon lehúzták ha jól emlèkszem.Egy cikkben egyszer azt olvastam, hogy sorozatlövésnél sokkal könnyebb volt vele célra tartani emiatt. Ennek ellenére az volt a szabályzatban, hogy lehetőleg egyes lövéssel használják.
Csomót adtunk az afgánoknak viszont biztos hogy van egy rakás itthon de a rendőrségé. De náluk is csak kiképzésen/lőtéren kerül elő
A horvátok kaptak jó sokat a polgárháború alatt belőle.Emlékeim szerint úgy 20.000 db-ot adtunk az afgánoknak. Több tízezer mehetett mindenfelé, elsősorban a közel keletre és afrikai országokba, a rendszerváltás előtt. Viszont 600.000 db-ot gyártottunk. Több százezer lehetett a rendszerváltás előestéjén a Néphadsereg, majd Honvédség birtokában.
Ez abból a szempontból játszik, ha még van belőle nagyobb tétel, általános mozgósítás esetén azt is elővennék, ebben biztos vagyok. Mert akkor minden is jöhet, ami van.
Én egyébként szerettem, de lehet azért mert nekünk még nem volt más. Súlyra könnyű volt, kezelése, karbantartása egyszerű. 300 méterig tartotta a hosszabb csővel ellátott egyéb AK verziókkal a szórásképet. Tűzereje brutális. Más kérdés hogy sima lövész fegyvernek hülyeség volt rendszeresíteni.
A horvátok kaptak jó sokat a polgárháború alatt belőle.
Szia,![]()
AMP-69 puskagránátos gépkarabély civilben - 1. rész - FegyverVideo.hu
Az 1960-as évek végén az AKM ill. AMD-65 bázisán kifejlesztett magyar puskagránátlövő gépkarabély félautomata sportfegyverre lebutított kivitelének kipróbálása. Mivel awww.fegyvervideo.hu
![]()
AMP-69 puskagránátos gépkarabély civilben - 2. rész - FegyverVideo.hu
Folytatjuk Pelikán elvtárs kalandjait…illetve a magyar narancsnak minősíthető FÉG AMP-69 puskagránátos gépkarabély félautomata konverziójának bemutatását. Ebben a részben a szét-www.fegyvervideo.hu
A HM Ei zrt.- nél az fbö-knek van kiosztva, nekem is olyan volt. Szinte gyári állapotúak.Egy cikkben egyszer azt olvastam, hogy sorozatlövésnél sokkal könnyebb volt vele célra tartani emiatt. Ennek ellenére az volt a szabályzatban, hogy lehetőleg egyes lövéssel használják.
Találtam egy másik érdekes cikket, benne ismerős névvel:
![]()
Újra szolgálatban az AMP69 - Honvédelem
Idén 40 éves a méltatlanul elfeledett, magyar fejlesztésű AMP-69 gépkarabély, melyet a Magyar Néphadseregben 1974-ben rendszeresítettek. A 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj lövész kiképzéssel foglalkozó szaktisztjei 2006-2007-ben figyeltek fel újra a fegyver speciális lövészfeladatokhoz- még ma is...honvedelem.hu
De azóta sem láttam a szolnokiaknál AMP-t. Érdekelne, hogy vajon új, felújított, vagy csak simán kikonzervált gránátokat használtak a próbára. Illetve a cikk megjelenése óta eltelt 14 év során mi lett a fegyverek sorsa.
Igen de ők mint karabèly teszteltèk.Szia,
Gyors voltal, te raktad be hamarabb - pedig az en fegyverem.
Annyi kiegeszites a cikkhez, hogy nyilvan a legfontosabb funkciot nem tudtak kiprobalni, a puskagranatot rajta.
Szerintem ez megint egy olyan legenda mint a gepárd.Nem tudom miért vannak elájulva ettől a fegyvertől. Még csapaterős képzésen kaptam rá képzést, meg lőttem vele 20 db vakgránátot. Eleve mikor bohóckodik a puskagránáttal a használó, akkor a fegyvert nem tudja használni gépkarabélyként. Másrészt, még ha a kis tárat használja direkt a vaklőszerekhez, akkor is ott az esélye hogy stressz alatt vagy éleslőszerrel küldi meg a gránátot, vagy utána vaklőszerrel lőne, és a fegyver meg elakad ha a csőtorkolatnál a gáznyomás szabályzó kart nem állítja vissza.
Gránátot lőni kényelmetlen volt vele, rúgott mint az állat, 20 lövés után már azért fájt a kezem rendesen. Biztos jó volt 40 éve, meg van egy hangulata annak, hogy ezt mi találtuk ki, és emlék a múltból, de hogy 2023-ban mivel jobb, mint az alternativák, azt nem értem.
Szia,Nem tudom miért vannak elájulva ettől a fegyvertől. Még csapaterős képzésen kaptam rá képzést, meg lőttem vele 20 db vakgránátot. Eleve mikor bohóckodik a puskagránáttal a használó, akkor a fegyvert nem tudja használni gépkarabélyként. Másrészt, még ha a kis tárat használja direkt a vaklőszerekhez, akkor is ott az esélye hogy stressz alatt vagy éleslőszerrel küldi meg a gránátot, vagy utána vaklőszerrel lőne, és a fegyver meg elakad ha a csőtorkolatnál a gáznyomás szabályzó kart nem állítja vissza.
Gránátot lőni kényelmetlen volt vele, rúgott mint az állat, 20 lövés után már azért fájt a kezem rendesen. Biztos jó volt 40 éve, meg van egy hangulata annak, hogy ezt mi találtuk ki, és emlék a múltból, de hogy 2023-ban mivel jobb, mint az alternativák, azt nem értem.
Ha lessz energiám rá majd megkeresem azt az írást ami erröl szólEz a fegyver lehetove tette a maga 210 mm-es pancelatutesevel, hogy barmilyen szogbol atusse a Leo-1 harckocsikat (tehat a testet akar szembol is), igy tokeletes panceltoro kepessege volt,
Ha lessz energiám rá majd megkeresem azt az írást ami erröl szól
Ezek az èrtèkek imponálók.
De tesztlövèszetek eredmènye az volt, hogy szinte lehetetlen vele eltalálni egy harckocsi nagyságú cèlt.
Szóval nem vèletetlenül nem lett rendszeresítve igazán nagy számban.
Ja én úgy értettem, hogy képen van...Speciáliséknál.![]()
Super Energa,illetve a dél afrikai R1M1 275milis átütéssel bitak......SE kb 200 méterig talált el egy tankot-búr csak 75méterig,viszont lövedékcsabdás,mig az SE kilövőtöltényes (tulajdonképpen a búr az SE lövedékcsabdás változata)Ezek az èrtèkek imponálók.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..