Nem tudom miért vannak elájulva ettől a fegyvertől. Még csapaterős képzésen kaptam rá képzést, meg lőttem vele 20 db vakgránátot. Eleve mikor bohóckodik a puskagránáttal a használó, akkor a fegyvert nem tudja használni gépkarabélyként. Másrészt, még ha a kis tárat használja direkt a vaklőszerekhez, akkor is ott az esélye hogy stressz alatt vagy éleslőszerrel küldi meg a gránátot, vagy utána vaklőszerrel lőne, és a fegyver meg elakad ha a csőtorkolatnál a gáznyomás szabályzó kart nem állítja vissza.
Gránátot lőni kényelmetlen volt vele, rúgott mint az állat, 20 lövés után már azért fájt a kezem rendesen. Biztos jó volt 40 éve, meg van egy hangulata annak, hogy ezt mi találtuk ki, és emlék a múltból, de hogy 2023-ban mivel jobb, mint az alternativák, azt nem értem.
Szia,
Szerintem az utolso mondatod a lenyeg: 40 eve jo volt, es ez azt jelenti, hogy 14 evvel a kifejlesztese utan meg jo fegyver volt. Most hirtelen nem jut az eszembe olyan magyar tervezesu es gyartasu fegyver, amirol ez elmondhato.
Szerintem a meglevo korlatai mellett egeszen kivalo fegyver volt a munkasorseg reszere, aminek regebben fontos masodlagos, a vege fele pedig mar hivatalosan elsodleges feladata volt az orszag vedelme a fegyveres megszallokkal szemben (most tekintsunk el attol, hogy nem akart minket megszallni a NATO). Ez a fegyver lehetove tette a maga 210 mm-es pancelatutesevel, hogy barmilyen szogbol atusse a Leo-1 harckocsikat (tehat a testet akar szembol is), igy tokeletes panceltoro kepessege volt, mikozben logisztikailag nem boritotta fel annyira a raj eletet, mint egy RPG tette volna, es amikor epp nem granatot lottek vele, akkor karabelykent hasznalhato volt, valamint volt hozza repeszgranat is (az RPG-vel szemben, amihez nem rendszeresitett se az MN, se a MH).
Ugyanilyen elvek alapjan a rendorseg szamara is kivalo tamogato fegyver volt (sot, szerintem erre a celra meg most el megfelelo lenne - ha lenne hozza granat).
Szamomra logikus lett volna az ejtoernyos katonaknak is adni viszonylag nagy szamban (minden felderito csoportnak), valamint azoknak a katonaknak, akiknek a gyakorlatban nem jutott RPG (pl. szallito alakulatok nehany tagjanak, hogy ha lesallasba futnak, akkor kepes legyenek joval nagyobb tuzerot kifejteni, de akar muszaki alakulatoknal se lett volna butasag, ha hidepites kozben az oroknek van panceltoro kepessege minimalis sulytoblet es karabelytuzero-veszteseg mellett).
Nyilvan egy RPG-7V nagyobb atutessel rendelkezik, ami pl az elso 1800 db Leo-1-es tornyanal kenyelmes biztonsagi tartalekot ad (a 210 mm atutes a gyakorlatban bizonytalan eredmenyt ad a 200 mm-es pancelon, a 270 mm-es biztos atutes viszont kenyelmesen eleg), M-60A1 eseteben meg meg jelentosebb a kulonbseg (szembol a 210 mm atutesnek eselye sincs a 254 mm toronnyal, vagy a 260 mm-es testtel szemben), es valamivel pontosabb is, ezert szerintem indokolt, hogy inkabb az RPG-7-t hasznalta a nephadsereg/honvedseg nagy szamban.
De szerintem meg a loveszeknek is hasznos lett volna, ha a rajonkent 1 RPG helyett 1 RPG + 1 AMP lett volna (nyilvan ez vedelemben sokkal fontosabb, mint tamadasnal).
Remelem, hogy a fentiekbol egyertelmu, hogy nem gondolom azt, hogy 2023-ban ilyet kellene beszerezni. De jelenleg a tartalekosoknak semmi mas fegyveruk nincs, mint AK, a maga 2 mm-es panceltoro kepessegevel, ennel pont 105-szor hatekonyabb lenne az AMP (nyilvan, ha lenne AMP, es ha lenne mukodo granat hozza).