[HUN] Honvédségi kézifegyverek és fegyver kiegészítők

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 688
37 221
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ezekben mennyi a valódi saját fejlesztés igazából? Gondolom a cső, tusa, markolat, sínek stb. azok készen beszerzettek. A tok, zár, gázelvételi rendszer saját egyedi gyártmány?

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 344
113
Ezekben mennyi a valódi saját fejlesztés igazából? Gondolom a cső, tusa, markolat, sínek stb. azok készen beszerzettek. A tok, zár, gázelvételi rendszer saját egyedi gyártmány?
Hát, manapság a CNC meg a 3D nyomtatás korában maga a fejlesztés iszonyúra leegyszerűsödik.
Akár 2-3 naponta újra lehet tervezni-gyártani-tesztelni mindent.
Ha mindent 3D tervező programban csinálsz, akkor nincs reszelgetés.
Megtervez egy darabot, pár perc, vagy óra alatt kijön a CNC gépből (ha fém alkatrészről van szó), vagy a 3D nyomtatóból (ha műanyag).
Ha reszelni kellene kicsit rajta, akkor vagy minimálisat reszel rajta, vagy azonnal megy az újragyartás.
De mivel digitálisan lett megtervezve, így mindene pontosan ugyan olyan lesz a kész darabnak, mint az előző alkalommal, csak a reszelés helyén lesz átírva a programban az anyagvastagság.
Ha az alapkoncepció rendben van, akkor a tökéletesítés, vagy később a digitális gyártás már pofonegyszerű.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 982
4 863
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 102
82 941
113

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 534
24 316
113
Szia,

Hat ezek inkabb kerdesek, mint valaszok, de azert kicsi plusz info is van benne: www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-magyar-loveszfegyver-csalad-gestamen-zrt/
Plusz infók a portfolio.hu oldalról

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 982
4 863
113
Szia,

Hat, nem tunik racionalisnak, hogy az ingyen a tartalekosok rendelkezesere allo AK-63D-ket olcsobb lecserelni az uj fegyverre (amihez uj gyartosorok kellenek), mint a mar sorozatgyartasban levo Bren 2-re. Es foleg mint maradni AK-63D-nel.

Azt ertem, hogy NATO orszagokban keves geppuskat hasznalnak (a rajon belul csak golyoszoro van), de ezen a teren nem kellene lesulyedni a szinvonalukra.

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
10 546
35 900
113
Szia,

Hat, nem tunik racionalisnak, hogy az ingyen a tartalekosok rendelkezesere allo AK-63D-ket olcsobb lecserelni az uj fegyverre (amihez uj gyartosorok kellenek), mint a mar sorozatgyartasban levo Bren 2-re. Es foleg mint maradni AK-63D-nel.

Azt ertem, hogy NATO orszagokban keves geppuskat hasznalnak (a rajon belul csak golyoszoro van), de ezen a teren nem kellene lesulyedni a szinvonalukra.

Az Arzenálnál fogják gyártani ha eljut odáig

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 446
21 173
113
Nekem a Gestamen-es gépkarabély kimondottan tetszik! Tök jól néz ki! Dizájnosabb mint a CZ! Kérdés mit tud és mennyit bír?!

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 534
24 316
113
Szia,

Gondolom azért mert a Bren2 drágább mint ez a magyar fejlesztés lenne, mondjuk nem tudom mennyiért veszi a HM, de amikor megmondtam a sportváltozat kisker árát (950 ezer) nagyon kikerekedett a CZ standon lévő fickó szeme (a repülőnapon).
Szerintem nem jó a több féle típuscsalád, legyen akkor egy (a Bren). Az AK-63D meg bármennyire is szeretem, de egy régi elavult konstrukció, eljárt felette az idő :(

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 982
4 863
113
Honnan szedted ezt?
a137e0_5565feb8eb7b483a82a151213d5fca65~mv2.png

Mint lathato, 2 golyoszoro (M249) van a rajban, geppuska (olyan, aminek puskaloszere van) egy sincs.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 344
113
Szia,

A fegyver alkatrészeinek megmunkálása nem klasszikus sorozatgyártás. Egy CNC gép esetén ugyan abból az alumínium gépből egymás utáni 2 alkatrész is készülhet 2 teljesen különböző fegyverhez.
Az AK-kat nem azért váltják le, mert szarok voltak, hanem mert átállunk fullban a NATO lőszerekre.
A cseh fegyverekhez képest pedig a licence díjat nyered meg, valamint nekem úgy tűnik, mintha kicsit kevesebb anyag kellene ezekhez a fegyverekhez. Ok, lehet, hogy csak pár dkg, de sok fegyvernél sokra mehet.
Mondom, hogy nem akarok előre inni a medve bőrére, de nekem járható útnak tűnik ez a rendszer.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 277
5 536
113
Mi a racionális érv arra hogy 2 éve megvettünk egy komplett családot, a CZt pisztoly, SMG, karabely és BR.... elkezdjük vele felszerelni a csapatokat, majd kifejlesztunk mi egy újabb csaladot de mi a fasznak??? Kinek? Hova??? Raadasul ótvar egy szlovák KolArms utóerzese van, ami egy kalap szar és még azt mérik írni hogy 21. század??? :) amikor már majdnem azt hiszem hogy mivan akkor rájovok hogy mégsem..

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 344
113
Mi a racionális érv arra hogy 2 éve megvettünk egy komplett családot, a CZt pisztoly, SMG, karabely és BR.... elkezdjük vele felszerelni a csapatokat, majd kifejlesztunk mi egy újabb csaladot de mi a fasznak??? Kinek? Hova??? Raadasul ótvar egy szlovák KolArms utóerzese van, ami egy kalap szar és még azt mérik írni hogy 21. század??? :) amikor már majdnem azt hiszem hogy mivan akkor rájovok hogy mégsem..
Fröcsögés helyett olvass tovább. Portfolios cikk bammeg! :mad:

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 980
13 025
113
Mondta egyikük, hogy a csövet honnan veszik, de elfelejtettem.
Azon kívül semmit. Hamarosan úgy néz ki azt sem.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby