Mondj már egy olyan karabélyt ami benne van ebben a súlykategóriában (a tömegeket nem vágom fejből szóval tényleg kíváncsi vagyok)
AUG, M4 kb.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Mondj már egy olyan karabélyt ami benne van ebben a súlykategóriában (a tömegeket nem vágom fejből szóval tényleg kíváncsi vagyok)
Magyar fegyverkonstruktőröktől az elmúlt 150 évben én még nem láttam igazán jó kézifegyvert, a mi fegyverlegendáink külföldi / objektív szemmel erősen az "elmegy" kategóriában vannak, de inkább csak többnyire túlbonyolított, kissé elvarázsolt konstrukciók kísérletező kedvű konstruktőröktől. Mert egyszerűen nincs meg hozzá a tapasztalat, a fegyverkulturánk, ami az igényeket és a jó megoldásokat szüli, szűri, és a szükséges ipar háttér és know-how.
M4A1 töltve 3,5 kiló. üresen 2,92.AUG, M4 kb.
A rövid csövű verzió optika nélkül 3,5 kg.
https://www.steyr-arms.com/us/steyr-aug-a3-m1
A M4 is nehezebb töltve és optikával.AUG, M4 kb.
Király-féle géppisztoly elég jó fegyver volt a maga korában: egyesek szerint a gépkarabély előfutára.9×25 mm Mauser az egyik legerősebb pisztolylőszer volt akkoriban, a csőhossza az MP40 csőhosszának kétszerese volt (499 mm vs. 248 mm). Igazi automata karabély - kuriózum a maga idejében.
Azért behajtható, mert csendőröknek rendszeresítették először és ott kritérium volt az, hogy puska kinézete legyen.Fenéket, egy korai (használható) géppisztoly, ami pont azokat a jegyeket mutatja, amit ezek: a konstruktőr nem igazán tudja eldönteni, hogy mire való a géppisztoly, most karabélyt tervez, vagy inkább automata fegyver, egy lőszerrel, amit senki más nem használt és azóta sem terjedt el sehol, mert köztes lőszernek meg túl kevés, pisztolylőszernek meg túl sok. Van egy elvarázsolt sütőszerkezete amit egy amúgy nem létező probléma (akkori rugók anyagfáradására találták ki ha jól emlékszem) találtak ki, egy rohadt bonyolult és drágán esztergálható zárszerkezettel. Behajtható a tár, MINEK? Pontosan az amit írtam, hogy bonyultnak elég bonyolult, a gyakorlatban különösebb előnyökkel nem kecsegtető, elvarázsolt konstrukció.
Ezt azon lehet legjobban lemérni, hogy mások mit vettek át belőle és mi terjedt el (semmi).
Szerintem 3,5 alatt normáls (nem CQB) kialakításban 3,5 alatt töltve nemigen találsz.
Azért behajtható, mert csendőröknek rendszeresítették először és ott kritérium volt az, hogy puska kinézete legyen.
Az az igazság, hogy közvetlen egymás után még nem fogtam a Bren 2-t, és az AK-63D-t, de nekem a Bren megfogása után (az elmúlt 1 évben több ször is volt hozzá szerencsém) mindig volt egy olyan érzésem, hogy a kialakítása miatt lehetne könnyebb is. Valahogy nekem egy amolyan egy tömbnek éreztem.Szerintem 3,5 alatt normáls (nem CQB) kialakításban 3,5 alatt töltve nemigen találsz.
Az nem új, ezt elmondtuk akkor is.Az az igazság, hogy közvetlen egymás után még nem fogtam a Bren 2-t, és az AK-63D-t, de nekem a Bren megfogása után (az elmúlt 1 évben több ször is volt hozzá szerencsém) mindig volt egy olyan érzésem, hogy a kialakítása miatt lehetne könnyebb is. Valahogy nekem egy amolyan egy tömbnek éreztem.
A múltkor berakott "új" melső markolat is ugyan azt a kissé bumfordi érzetet adja.
Minidg az az érzésem, hogy egy reszelővel, fúróval még jelentős dekákat lehetne lefaragni belőle.
Pl. a Gestamen karabélyának M4-re hajazó teleszkópos tusája sokkal könnyebbnek tűnik ránézésre. Pedig lehet, hogy a Bren 2 hatalmas tömbösített tusája belülről csupa üreg, és szerkezeti erősítés, de szerintem @Kurfürst is inkább a szemének hisz, mint a súlyérzékelésének.
Ez a Noname cég azért helytelen hozzáállás, mert nem a cég neve a lényeg, hanem az, hogy kik vannak technikailag mögötte. Erről nekünk sok infónk nincs.Más országokban üzletet kötni egy noném cég, azt úgy nehéz ha a fegyvereket amit gyárt, a saját ország sem veszi meg.
Ha jobban megnézed, ez nem amiatt van, mert nem akarnak, vagy mert nem tudnának, hanem mert nem bízza meg őket senki. Pl. most az Fn az Evolys esetén egyszerűen megcsinálta ugyan azt, az FN SCAR-ral, amit a Gestamen a fegyvercsaládon belül csinált.Van hogy nagy múltú fegyvergyártó cégek nem terveznek évente 6 új fegyvert. Főleg nem hadi használatra.
Fajlagosan drága, de valószínűleg olcsóbb, mint bármi más a kategóriájában. (Gondolom az FN a SCAR-ral is meg lett keresve) Akkor még 0 opció volt. Most már ott a Gestamen mint opció.Ami nekem fura.
2 éve rájöttek ennek a csúnya cz-nek drága az előállítása.
Mert ez nem volt letisztázva?
Mondom, a modern technikákkal CAD szoftverekkel, CNC gépekkel, 3D nyomtatással (műanyagokat és fémet is lehet velük nyomtatni) piszkosul felgyorsul a tervezés és a protó gyártás. És mivel minden eleme a tervezésnek digitalizált, így gyakorlatilag a végleges verzió mindenféle forma meg egyedi szerszám készítés nélkül akár kisszériás gyártásba adható. Hogy végül is a végső példányszámot mivel fogják legyártani az már az adott alkatrésztől függ, de az sem elképzelhetetlen, hogy hasonló digitális módszerekkel oldják meg.Ok akkor a fejlesztést ki fizeti? Az is költség!
Nem is kevés.
HK is ment majdnem csődbe fegyverfejlesztés miatt.
Amikor a cz deal megszületett nem volt pénz?Pedig csak innen 2021-ből visszatekintve fura. 2016-17-ben, amikor a Cz deal megszületett, se pénze nem volt az MH-nak, sem hadiipar. De még csírájában sem. Hova fejlesztettünk volna kézifegyvert, amikor szükséges volt a kézifegyverek cseréje és kézifegyvergyár sem létezett???
A Bren licensz elhozása jó húzás volt, ahogy a gyár felépítése is. Ennek a sikerére alapozva gondolták tovább az illetékesek. Én örülök, hogy nem elégedettek a Bren gyártással, hanem a folyamatos fejlesztést és fejlődést átgondolva önálló tervezésű, fejlesztésű és gyártású kézifegyvereink lehetnek, a MH igényeire speciálisan szabva.
Eleve egy összeszerelésnél, gyártásnál mélyebb tapasztalatot és tudást nyerünk. A magyar mérnökök nem külföldi cégeknek termelik a profitot, adják a tudásuk, hanem itthon tartjuk.
Mivel a mi gyárunk modernebb, mint a cseh Cz, eleve a Breneket is kevesebb emberrel gyártjuk. Nah, most egy új fejlesztésnél ezeket a korszerű gyártási lehetőségeket is figyelembe veszed, lehet olcsóbb.
Az anyagköltség kapcsán a minőségen nem spórolnék, esetleg a mennyiségen, de ez kézifegyvernél sztem nem számottevő.
A beszallítókkal lehet olyan szerződést kötni, hogy minden kövi évben olcsóbban szállítsák ugyanazt, ez bevett gyakorlat.
Nemcsak Cz-s tapasztalatunk lesz/van, bérgyártásban itt áll még min. 3 másik cég.
Mire költenél inkább? A cseheknek licenszdíjra, ami különböző generációnként megújuló költség, vagy fejlesztési projektekre, ahol hazai szakembereket fizeted??
Lesznek bebukott projektek is, de a Honvédség feladata nem elsősorban a nyereség termelése. Persze jó ha van, főleg exportból, de az önvédelmi képességek erősítése ugyanilyen fontos. Márpedig ehhez egy potens hadiipar, a hadiipari fejlesztési bázissal együtt is hozzátartozik.
Miért pengette volna? Kapsz egy projektfeladatot, amit x összegből megfinanszíroz az MH vagy a VBÜ és bemutatod, mit alkottál belőle. A VBÜ meg választ. Az USA IFV projektnél is 5 pályázó projektjét részben megfinanszírozza a US Army, elmondja hova kell abból eljutni. Aki akar saját rizikóra még tehet mellé dellát.
Bent van a cikkben. Vmi jól, vmi kevésbé jól sikerült. De az igazi teszt még hátravan.
Sztem logikusan a VBÜ vagy az MH fizeti és ad minden támogatást hozzá, hisz nekünk lesz gyártva. Szted az ausztrál IFV teszteket ki fizeti???
Ezek rosszindukatú feltételezések részedről.
Erről sincs szó. Nagyon előreugrasz.
Vannak a lövéstesztekből tapasztalatok, ahol megfeleltek, ezért mennek a kövi fázisban a tartóssági tesztekre. De valszeg már az első tesztek alapján adtak visszajelzést, hol, min kell finomítani. Ezekben a tesztekben a katonáknak résztvenni komoly felelősség, de öröm is lehet, hisz a visszajelzéseik alapján alkotnak vmi újat.
Ez nem lózung, hanem magyar védelmpolitikai stratégia.
Nem, mindegyik fegyver túl van az első lövés teszteken (az nem 1-1 lövés) és jelenleg a 10 000-es nyúzópróbák vannak hátra. Ezt személyesen a mérnök mondta, meg az igazgató mondta.Mi sikerült jól? Mi rosszul? Miből állapították meg?
Elmondta a cég vezetője, egy-egy lövéseket adtak le.
épp azon vannak hogy legyen használható mérnök. én nem hiszek abban h genetikailag alkalmatlanok lennénk fegyvertervezésreMert egyszerűen nincs meg hozzá a tapasztalat, a fegyverkulturánk, ami az igényeket és a jó megoldásokat szüli, szűri, és a szükséges ipar háttér és know-how.
Ami nem megy, nem kell erőltetni.
Akkor félreértettem a videóban mondottakat.Nem, mindegyik fegyver túl van az első lövés teszteken (az nem 1-1 lövés) és jelenleg a 10 000-es nyúzópróbák vannak hátra. Ezt személyesen a mérnök mondta, meg az igazgató mondta.
Mire ebből sorozatban gyártható fegyver lessz a gyárat is megépíthetik.
A külföldről hazacsábított számtalan mérnök segítségével.
Gondolom a cz gyár is elvitt pár tehetséges szakembert.
Nekem az a gyanúm, hogy a negatív érzelmeid egy félreértésen alapulnak.Magyarországra hozattunk egy gyárat egy kész termékkel.
Rosszul írtam. Vágom önálló cég.Nekem az a gyanúm, hogy a negatív érzelmeid egy félreértésen alapulnak.
Az félegyházi gyár nem a CZ gyára. Az az Arzenal-é. Az Arzenal megvette a CZ licencet 200000 fegyver erejéig. Ez szűken a jelenlegi fegyverigényt elégíti ki. De az nyilvánvaló, hogy ennyi nem lesz elég. Ez már akkor is nyilvánvaló volt, amikor megkötotték a szerződést.
De a gyár független a CZ-től. Ezért tud majd UA fegyvereket meg saját AR-t is közben gyártani.
Ergo teljességgel felesleges lenne a Getamennek saját gyárat építenie, amikor ott a rengeteg elsőosztályú kapacitás az Arzenalnál.
Ahogy írod. Brawn egy kész terméket vett át. Amin csiszolt alakított kicsit.Ez a Noname cég azért helytelen hozzáállás, mert nem a cég neve a lényeg, hanem az, hogy kik vannak technikailag mögötte. Erről nekünk sok infónk nincs.
Egy példa az F1-ből. Vegyük a Brawn GP-t. Ross Brawn átvette 1 Euro-ért a Honda brutálisan veszteséges programját, amibe évekig öntötte a Honda a pénzt. Évi 150-200M-ós veszteséget termeltek 0 eredménnyel.
Brawn 1 évet kihagyott. Kitalálta a befújt diffúzort, és a következő évben elindulva elsőre világbajnokok lettek. Azóta azok az emberek, akiket komoly F1-es tapasztalattal összetrombitált, megalapozta a Merci hegemóniát. Persze, csak a befújt diffúzor nem lett volna elég, ha legalább a gép többi része is ne lett volna minimum 95%-os. Nem tudnék felsorolni egyetlen nevet sem, de valahogy csak összerakták.
Jelenleg annyit tehetünk, hogy bízunk benne, hogy a Gestament alkotó mérnökök tényleg mind jó helyen nevelkedtek, és a nyilatkozatokban emlegetett több 10 éves tapasztalat nem a külföldi fegyverfejlesztő cégek büféjének futtatása tette ki.
A rendszeresítés - többször is el lett mondva - komoly feltételekhez kötött.
És azért az kurv@ nagy kunszt, hogy míg a CZ összepakolt egy komplett családot, hevederes és full automata elemet - többünk homlokráncolására sem - sikerült összelapátolni a BREN szériából. Mondjuk ők elsősorban piacra terveznek, és mivel a cseh Védelmi Minisztérium nem nagyon halmozza el őket megrendeléssel, így szartak maguktól fejleszteni.
Ha jobban megnézed, ez nem amiatt van, mert nem akarnak, vagy mert nem tudnának, hanem mert nem bízza meg őket senki. Pl. most az Fn az Evolys esetén egyszerűen megcsinálta ugyan azt, az FN SCAR-ral, amit a Gestamen a fegyvercsaládon belül csinált.
Fajlagosan drága, de valószínűleg olcsóbb, mint bármi más a kategóriájában. (Gondolom az FN a SCAR-ral is meg lett keresve) Akkor még 0 opció volt. Most már ott a Gestamen mint opció.
Minimum 5-6 évig biztosan pöcsölnek még a CZ fegyverekkel, mire elfogy a megvett licence-be foglalt 200.000 darab fegyver.
És akkor mi lesz? A 200.000 biztosan nem lesz elég!
Hát meg kell növelni a gyártható mennyiséget!
Mikor leszünk jobb alkupozícióba? Ha 0 másik opcióval félig felfegyverezve odaállunk a CZUB elé, hogy srácok kéne még pár alapfegyver, mer' nem lett elég. Na ilyenkor megropogtatja a knédlin nevelkedett sales manager az újait, és egy 2 számmal vastagabb ceruzát vesz elő a fiókból.
Most meg ha sikerül egy a teszteken jól teljesítő egy közös moduláris családot a hazai fejlesztőknek kiizzadni, akkor a 185.000-edik fegyver elkészülte után hétrét hajlongva fog megjelenni a CZ alkalmazott, hogy vegyük meg/gyártsuk már a "szarjaikat".
Mondom, a modern technikákkal CAD szoftverekkel, CNC gépekkel, 3D nyomtatással (műanyagokat és fémet is lehet velük nyomtatni) piszkosul felgyorsul a tervezés és a protó gyártás. És mivel minden eleme a tervezésnek digitalizált, így gyakorlatilag a végleges verzió mindenféle forma meg egyedi szerszám készítés nélkül akár kisszériás gyártásba adható. Hogy végül is a végső példányszámot mivel fogják legyártani az már az adott alkatrésztől függ, de az sem elképzelhetetlen, hogy hasonló digitális módszerekkel oldják meg.
Most képzeld el azt, hogy megírod az önéletrajzodat egy egyszerű Wordben. És mivel szépnek kell lenni, és rájössz, hogy javítanod kell, így kézzel az egészet újra írhatnád, még ha írógéppel is pötyögnél. A Word-ben meg a digitális állományban a szükséges javítást pillanatok alatt átírod, és az egészet újranyomtatod 30mp-en belül.
3D-ben egy szimulációval ez valahogy így néz ki - egy fa dombormű esetén:
A beszallítókkal lehet olyan szerződést kötni, hogy minden kövi évben olcsóbban szállítsák ugyanazt, ez bevett gyakorlat.