Igen.
És akkor lesz làncos sorozatvetőnk ha ingyen hozzànk vágjàk (sose)
Nagy baj,csak azt vennék.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Igen.
És akkor lesz làncos sorozatvetőnk ha ingyen hozzànk vágjàk (sose)
Egyetlen nagyobb támogatújuknak van nagy számban MRLS rendszere: USA - csak tőlük tudnak korszerű rendszert szeretzni, ezen nincs mit kutatatni.van valami hír az MRLS beszerzésekről?
vagy még mindig piackutatás van? egyébként ukránok miért nem piackutattak(nak)? erre nem kell válaszolni?
A Podcast szerint : izraeli-török -német irány van/lesz!Új eszköz elsősorban amiben csak lehet-ergo lehet hogy nem amerikai.....van valami hír az MRLS beszerzésekről?
vagy még mindig piackutatás van? egyébként ukránok miért nem piackutattak(nak)? erre
Milyen podcast??A Podcast szerint : izraeli-török -német irány van/lesz!Új eszköz elsősorban amiben csak lehet-ergo lehet hogy nem amerikai.....
MG a HTKA egyik podcastjában beszél erről még a tavasszal...Milyen podcast??
Jah, azt hittem, valami uj hir.MG a HTKA egyik podcastjában beszél erről még a tavasszal...
A wadiyai hírszerzés szerint fel lett véve egy új Podcast MG-vel nem rég, de még jóváhagyásra vár.Jah, azt hittem, valami uj hir.
Jövő hét hétfőn megtudom mikor operálnak augusztusban; azért még előtte jó lenne...ne az ubiszezon után!A wadiyai hírszerzés szerint fel lett véve egy új Podcast MG-vel nem rég, de még jóváhagyásra vár.
@Vlad arra celzok, hogy a 280km Khan egy export verzio, de a nativ Bora 700km (!) is elvisz mar most is, es elvileg jon a Bora-2 is...?
Mivel a Khan/Kaan a Bora export változata, azt állítják, hogy hatótávolsága 280 km. A valóságban egy kompozit karosszériával gyártott Bora TBM hatótávolsága 340 km. Amennyire én tudom, a Bora 2-t jövőre nagyon nagy valószínűséggel jelentik be, de azt jósolom, hogy ez az új rakéta a Hyunmoo 2c török változata lesz. Tehát nem alkalmas exportra.Jah, azt hittem, valami uj hir.
Hmm, mondjuk ha mindenkeppen uj lesz, az sokat elarul... a Rocketsan nonstop fejleszti az MLRSuket - a torokok 'dafke' MBRLnek, multi-barrel rocket launchernek hivjak -, szoval ebbol meg valami okos dolog is kisulhet.
@Vlad a Khan elmegy 280km-re, lesz-e abbol valaha 500km, mint pl az izraeli meg amerikai taktikai BMokbol nemsokara...?
Ugyanakkor ha pl az izraeli PULS lenne a platform, de nemet fire controllal (jobban bizok benne, mint a zsidokeban), ami sokkal inkabb passzolna az RMHU altal fejlesztett BMS rendszerhez, HX 6x6 (radar) ill 8x8 meg 10x10 platokon, akkor hol fer be a torok vonal? Esetleg valami torok-izraeli 122-260/300mm vagy hasonlot lehetne gyartani bele...?
Az jol hangzik, tehat akkor a Khan is elvisz 340Kmra? Az hibatlan lenne egyelore, az meg a jelenlegi ATACMS lotavolan kivulrol is hatasos lenne...Mivel a Khan/Kaan a Bora export változata, azt állítják, hogy hatótávolsága 280 km. A valóságban egy kompozit karosszériával gyártott Bora TBM hatótávolsága 340 km.
Az nem valami koreai Iskander-derivative design volt...?Amennyire én tudom, a Bora 2-t jövőre nagyon nagy valószínűséggel jelentik be, de azt jósolom, hogy ez az új rakéta a Hyunmoo 2c török változata lesz. Tehát nem alkalmas exportra.
A koreaiak kifejlesztették a Hyunmoo 2c-t az amerikai Pershing alapján. Roketsan Bora 2-je technikailag nem kapcsolódik a jelenlegi Borához. Várhatóan ez egy olyan rendszer lesz, amely valós értelemben közel áll a Hyunmoo 2c funkcióihoz. Évekkel ezelőtt a tudományos és ipari miniszter azt mondta, hogy a Bora 2-n dolgoznak. Más törökországi védelmi projektekkel ellentétben a ballisztikus rakétaprojektekről nem sokat beszélnek. Amikor Borát 2017-ben bevezették, 2014-től kezdve már több száz rakétát szállítottak a hadseregnek.Az jol hangzik, tehat akkor a Khan is elvisz 340Kmra? Az hibatlan lenne egyelore, az meg a jelenlegi ATACMS lotavolan kivulrol is hatasos lenne...
Van a Borabol valoban 700km verzio amugy, vagy az csak rumor?
Az nem valami koreai Iskander-derivative design volt...?
Ertem, koszi. Szerinted a Bora 1 meddig fejlesztheto avagy meddig hordhat el max? Az irzaeliek LORAja sem fiatalabb, de 400km korul adjak meg a hatotavjat (amelyek sosem pontosak, de altalaban inkabb alabecsulik, hogy lepje csak meg az ellent, szoval en inkabb 450-500km kore teszem.)A koreaiak kifejlesztették a Hyunmoo 2c-t az amerikai Pershing alapján. Roketsan Bora 2-je technikailag nem kapcsolódik a jelenlegi Borához. Várhatóan ez egy olyan rendszer lesz, amely valós értelemben közel áll a Hyunmoo 2c funkcióihoz. Évekkel ezelőtt a tudományos és ipari miniszter azt mondta, hogy a Bora 2-n dolgoznak. Más törökországi védelmi projektekkel ellentétben a ballisztikus rakétaprojektekről nem sokat beszélnek. Amikor Borát 2017-ben bevezették, 2014-től kezdve már több száz rakétát szállítottak a hadseregnek.
Úgy gondolom, hogy a Lora sokkal hatékonyabb termék. A technológiai különbség itt nyilvánvaló lehetett, és ugyanez vonatkozik Iskanderre is. A következő szakaszokban, ha fel akarják nagyítani és javítani akarják Bora, ahogy mondtad, megnőhet a hatótávolsága és a hordozott robbanófejek mennyisége. A Bora szilárd tüzelőanyagú rakétamotor-technológiája technikailag a kínai B611m.Ertem, koszi. Szerinted a Bora 1 meddig fejlesztheto avagy meddig hordhat el max? Az irzaeliek LORAja sem fiatalabb, de 400km korul adjak meg a hatotavjat (amelyek sosem pontosak, de altalaban inkabb alabecsulik, hogy lepje csak meg az ellent, szoval en inkabb 450-500km kore teszem.)
Vilagos. Igen, arra gondolok, hogy ha a Bora warhead az 500-600kg helyett mondjuk feleakkorara van leskalazva, akkor azert annak el kellene mennie mar legalabb 400-450 km kornyekere, nem?Úgy gondolom, hogy a Lora sokkal hatékonyabb termék. A technológiai különbség itt nyilvánvaló lehetett, és ugyanez vonatkozik Iskanderre is. A következő szakaszokban, ha fel akarják nagyítani és javítani akarják Bora, ahogy mondtad, megnőhet a hatótávolsága és a hordozott robbanófejek mennyisége. A Bora szilárd tüzelőanyagú rakétamotor-technológiája technikailag a kínai B611m.
Igen, technikailag kivitelezhető, de nem tudom, hogy valaki csökkenteni akarja-e a robbanófejek számát. Az igazat megvallva, az olyan rakétarendszerek, mint a PRSM, nevetségesnek tűnnek számomra. Azt mondják, hogy a Warhead optimalizálva van, de amit a jelenlegi technológiával meg lehet tenni, az nagyon stabil és világos. Egy szabványos 70 kg-os hagyományos robbanófej használatával nem okozhat olyan károkat, mint mások egy 500 kg-os robbanófejjel, tisztán PR-rel.Vilagos. Igen, arra gondolok, hogy ha a Bora warhead az 500-600kg helyett mondjuk feleakkorara van leskalazva, akkor azert annak el kellene mennie mar legalabb 400-450 km kornyekere, nem?
Hyunmoo 2c ugy tudom,hogy az Iskander ferdeszemű változata.A koreaiak kifejlesztették a Hyunmoo 2c-t az amerikai Pershing alapján. Roketsan Bora 2-je technikailag nem kapcsolódik a jelenlegi Borához. Várhatóan ez egy olyan rendszer lesz, amely valós értelemben közel áll a Hyunmoo 2c funkcióihoz. Évekkel ezelőtt a tudományos és ipari miniszter azt mondta, hogy a Bora 2-n dolgoznak. Más törökországi védelmi projektekkel ellentétben a ballisztikus rakétaprojektekről nem sokat beszélnek. Amikor Borát 2017-ben bevezették, 2014-től kezdve már több száz rakétát szállítottak a hadseregnek.