[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
én kedvelem @krisss-t és biztos megérdemelné a piát, de nem hiszem hogy ő rajta múlik a sorozatvető-beszerzésünk... :)

Kezdem megint elveszteni a fonalat. Odáig jutottam az értelmezésbe, hogy Efött és Krisss fogadott egy italban, amit az egyikük most megnyert.
A többit, hogy te hogyan keveredsz bele, ott elvesztettem a gondolatmenetet.

• Vicces
Reactions: Aladeen

efott1974

Well-Known Member
2022. március 11.
1 796
2 380
113
Kezdem megint elveszteni a fonalat. Odáig jutottam az értelmezésbe, hogy Efött és Krisss fogadott egy italban, amit az egyikük most megnyert.
A többit, hogy te hogyan keveredsz bele, ott elvesztettem a gondolatmenetet.
Nem fogadtunk!Én ajánlottam fel az eredetileg a skót füstös whiskey-t , ha lesz Puls!De ő közölte hogy az írt és a nem füstöset szereti.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 293
113
énnekem egyébként olyan mind1 hogy török vagy izraeli eszközből lenne multikaliberes rakétasorozatvető beszerezve. mind a 2 jó amelyik árba jobb szerintem az a jobb minőségre ellátásbiztonságba mind2 ország eszköze megfelel.
a tartalékos erők részére 24 db (nem multikaliberes vagy csak kis mértékben) 122mm es T 107-122 elengedhetetlenül fontos.
OIP.U8a4Oh3uhrjSejb2dFMrdgHaCr
ez 20 indítós eszköz nem 40.
gazdaságos eszköz ami nagy tűzerőt bitosít irányított fegyverzettel és terület cél esetében hagyományos rakétákkal.

6 db gyors szállítással (ez egy lövegnyi mennyiség)

a fennmaradó 18 (opciósan 12 db biztos lehívása ha a hazai teszteken és csapatpróbán kiképzési célra (több turnusos kiképzés több állománykategoriának külön-külön majd összekovácsolás... megfelel az első üteg.) rendelésbe. (aztán ha nem lenne pénz a teljes 24 es csomag lehívására rövid időn belül akkor a csapatpróbák (több turnusos csapatpróbával több lépcsőssel) magyarázható. De mivel olcsó eszközrö, van szó 6 db 1 db HIMARS ára ugyan azon feltételekkel. nem szabad hogy problémát jelentsen közel-közel-középtávon.

ha muszáj 107 est is kérni hozzá mert úgy olcsóbb esetleg akkor néhány vontatott 107mm sorozatvető is jó lenne. (ha mást nem füstöt lőni) infra takaróst. (ködvető célzattal repeszromboló képességgel) no meg kiképzésnek az is jó.

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 937
16 386
113
énnekem egyébként olyan mind1 hogy török vagy izraeli eszközből lenne multikaliberes rakétasorozatvető beszerezve. mind a 2 jó amelyik árba jobb szerintem az a jobb minőségre ellátásbiztonságba mind2 ország eszköze megfelel.
a tartalékos erők részére 24 db (nem multikaliberes vagy csak kis mértékben) 122mm es T 107-122 elengedhetetlenül fontos.
gazdaságos eszköz ami nagy tűzerőt bitosít irányított fegyverzettel és terület cél esetében hagyományos rakétákkal.

a fennmaradó 18 (opciósan 12 db biztos lehívása ha a hazai teszteken és csapatpróbán kiképzési célra (több turnusos kiképzés több állománykategoriának külön-külön majd összekovácsolás... megfelel az első üteg.) rendelésbe. (aztán ha nem lenne pénz a teljes 24 es csomag lehívására rövid időn belül akkor a csapatpróbák (több turnusos csapatpróbával több lépcsőssel) magyarázható. De mivel olcsó eszközrö, van szó 6 db 1 db HIMARS ára ugyan azon feltételekkel. nem szabad hogy problémát jelentsen közel-közel-középtávon.

ha muszáj 107 est is kérni hozzá mert úgy olcsóbb esetleg akkor néhány vontatott 107mm sorozatvető is jó lenne. (ha mást nem füstöt lőni) infra takaróst. (ködvető célzattal repeszromboló képességgel) no meg kiképzésnek az is jó.
Esetleg még a lengyel Langusta is jó ötlet lehet irányítatlan rakétákhoz. Mondjuk először nekem sokkal égetőbb, hogy az aktív alakulatainknak még nincs elég lövege.
De jó ötlet, mert a tartalékosainknak is kell rendes tüzérség, anélkül semmi értelme az egésznek.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 293
113
Esetleg még a lengyel Langusta is jó ötlet lehet irányítatlan rakétákhoz. Mondjuk először nekem sokkal égetőbb, hogy az aktív alakulatainknak még nincs elég lövege.
De jó ötlet, mert a tartalékosainknak is kell rendes tüzérség, anélkül semmi értelme az egésznek.
ezzel eleinte az aktív alakulatok katonáit is ki lehetne képezni. vagy új alakulatot létrehozni (késöbb továbbadni tartalékosoknak vagy a kiképzés 6 db al továbbra is folyhatna egy aktív tüzér ezrednél akár vagy osztálynál ahova kerülnek a multikaliberesek)
tiszteket pl több évig kell képezni ezt külföldön macerás. Már a típusraképzés sem rövid idő (lsd PZH vagy LEO) de jólenne rakétás tüzér tiszt altiszt legénységi állományt kiküldeni... multikaliberes MLRS kategoriára. (ami azért jóval bonyolúltabb mint a linkelt török.) de a cserélhető blokkos cső/rakétaköteg miatt mégis hasonló. (tehát nem nem grad (platón csőtöltős) generációs hanem modernebb)persze a lehetőség a platón töltésre itt is megvan)

• Tetszik
Reactions: Pogány

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 033
14 037
113

Azt venném a két kb. hasonló árú közül, amelyik adja a 122-eshez sima-precízós-okos-ok gyártását is kb. a most 35-50(hosszútávra a -65) km-esekkel a csövekbe!!!

Ezekből kell --szerintem-- qrva sok lőszer majd a következő 10-20 év környékbeli "vitáiban"!
Ha ez lesz nekünk -- + legalább 50(+) a kb. 500(+) km-es "megtorlókból", akkor lehet békénk, mert megvan az (elrettentőhad)erő, a nyugalmunkhoz!

U.I.: ...kb.!

.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 866
13 135
113
Azon gondolkodtam hogy ezt most azért hoztak nyilvánosságra egy eléggé durva jelzés formában a diplomáciában hogy fogadjuk már el a svédek csatlakozását és cserébe meg vehetjük amit 2 éve akartunk
Vagy csak én gondolom rosszul? :D

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 033
14 037
113
Azon gondolkodtam hogy ezt most azért hoztak nyilvánosságra egy eléggé durva jelzés formában a diplomáciában hogy fogadjuk már el a svédek csatlakozását és cserébe meg vehetjük amit 2 éve akartunk

Lehet!

Akkor sem venném meg, ráadásul tisztán szakmai okok miatt ! ... költséghatékonyság/Ár-érték arány ??? Ritka rossz ebből a szempontból!
Eleget --túl sokat-- vásároltunk már a politikai miatt!!! ... "jól be is vásároltunk" mindegyik esetben! :mad: :mad: :mad:

.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
3 866
13 135
113
Lehet!

Akkor sem venném meg, ráadásul szakmai okok miatt!
Eleget --túl sokat-- vásároltunk már a politikai miatt!!! ... "jól be is vásároltunk" mindegyik esetben! :mad: :mad: :mad:

.
Ehhez nem ertek én de mint haditechnika kedvelő ár ertek arányban rohadt drága es az Izrael vagy török lenne a járható út nekünk véleményem szerint
De majd a politika dönt

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 033
14 037
113
Ehhez nem ertek én de mint haditechnika kedvelő ár ertek arányban rohadt drága es az Izrael vagy török lenne a járható út nekünk véleményem szerint
De majd a politika dönt

... ettől félek!!! ..., hogy ismét így lesz!

U.I.: Szeretnék --már végre-- tévedni! :hadonaszos:
Annak is tudok örülni. amikor tévedek (jó irányba) ! :hadonaszos:

.

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 937
16 386
113
Eléggé nem jött be, mert most már direktben azt nyilatkoztuk válaszul, hogy nem gogunk HIMARS-t venni.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 633
42 043
113
Ha jól emlékszem, legutóbb a NASAMS rendelést tagadták ennyire...
Most azért sok minden utal arra, hogy tényleg nem akarnak:
1. Nem adják nekünk
2. Blokkolás azért erő politikai üzenet - mi van ha az üzemeltetés el lehetetlenül, mert blokkolnak alkatrészeket, kódokat?
3. A PULS sokkal olcsóbb a hollandok szerint - pénzből meg most kevés van.
4. rohadt nagy a sorban állás rá: 27-28-nál előbb kizárt hogy kapjunk

Miért akarnának venni egy problémás, drága 5-6 évig nem beérkező rendszert, amire nem is biztos hogy kapunk export engedélyt?

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 179
113
Szerintem ez a realitás, hogy egy, vagy még egy tartalék javadalmazás a rakétatüzérségnél, igen.
Akkor felesleges.
Sokan azt felejtik el, hogy a korai hátul töltős fegyverek elméleti tűzgyorsasága alacsonyabb volt, mint a kései elöl töltősöké. Csak a gyakorlat meg az volt, hogy a könnyebb lőszer miatt a gyalogság többet tudott magával vinni. Így a valóságban mégis gyorsabb volt.
Avagy a háborúban senkit nem érdekel, hogy amúgy figyi, nekünk most épp nem jó, mert várjuk a lőszert.

• Tetszik
Reactions: borisz

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 152
50 324
113
Akkor felesleges.
Sokan azt felejtik el, hogy a korai hátul töltős fegyverek elméleti tűzgyorsasága alacsonyabb volt, mint a kései elöl töltősöké. Csak a gyakorlat meg az volt, hogy a könnyebb lőszer miatt a gyalogság többet tudott magával vinni. Így a valóságban mégis gyorsabb volt.
Avagy a háborúban senkit nem érdekel, hogy amúgy figyi, nekünk most épp nem jó, mert várjuk a lőszert.
De ez nem arra van már mint a grad, hogy területet lefogjon, hanem nagy távolságra támad precíziósan nagy értékű célokat! Nincs több száz ilyen valid célpont!