[HUN] Katonai drónok beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
2 983
5 306
113
Várpali semmilyen hivatalos közleményben nem szerepelt, csak a Soldat&Technik-es Kristóf cikkében jelent meg, mint valószínű gyártási hely. Gyakorlatilag találgatás a részéről. És Várpali gyár területét is elírta a cikkben. Nem 150 hektár, hanem 380 lesz :D
Nagyobb lesz mert megy oda a Hirtenberg is...

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 949
99 187
113
A gond az hogy jogok a RM-hez vannak kötve, nem gyárthatjuk csak úgy kedvünkre és nem is adhatjuk el senkinek.
Ezért pártolnám, hogy inkább pl. a Protar-csapatot toljuk meg! Jó a HERO, egy égető probléma megoldva, amúgy meg hazai fejlesztésre kell koncentrálni! Drónt gáyrtani nem annyira bonyolult hogy 3-5 év alatt ne lehetne saját termék!
Rotors & Cams-nak vagy egy másik csapatnak adjanak egy HERO szedjék darabokra, aztán másolják le. Ha nem is egy-az egyben, de sok ötletet adhat. Ne mindig csak licenc gyártásban gondolkodjuk!
Valószínűleg vmelyik közös cégben lenne gyártva itthon. Tehát a lőszer és egyéb gyártáshoz hasonlóan, nem puszira, hanem üzleti terv alapján kerülne ide a gyártás. Kölcsönösen érdekelt lenne az RM a sikerében.
Jelenleg a 30-as gyártása Olaszországban folyik. Ha minden igaz, ezt rendelték az olaszok.
Rengeteget jártunk a digókhoz az utóbbi időben. Sztem az olasz kormány engedélye is kell, ahogy a németeknél, a katonai ipari technológiai transzferhez. Valszeg erre akarnak ráfűzni az olaszok még pár dolgot, Ipari vonalon a LYNX gyártás kapcsán, illetve kínálják a harci helijüket.

A 120-ast említik, ami még gyártásérett. Ha erre nincs még olasz megrendelés, simán áthozhatják kezdetben. Az fontos, hogy értelmezésén szerint a HERO európai gyártási jogait megvette az RM.

Egy német előadásban az RM a 4iG kapcsán többször a közös dronfejlesztest említette, mint stratégiai cél. Itthon sztem nem, (nemcsak) saját termék a cél és nem partizánba szereljük szét, hanem közösen fejlesztünk. Így a termék eladhatósága exportja nem a saját nyügünk, hanem közös cél.
Szerencsére az öngyilkos drónok az orosz-ukranban mindkét oldalon bizonyítottak, így jelentős megrendelési potenciál elé nézhet.

Egyébként a HERO forgalmazója az UVision. Ez ahogy olvastam egy izraeli projektcég tele katonával és a Rafael izraeli állami vállalathoz kapcsolódik. Spike, Trophy stb.,
Rohadt bonyolultak ezek a céghálók, de nekem ez jött le.
( Egyébként hogy egy-egy ilyen termék, miért rohadt drága annak a fejlesztési költségein kívül egy másik oka a termék fejlesztéséhez, gyártásához, forgalmazásához kapcsolódó céghálók, amik mind leszedik a sápot. )

cc39263c50ec3b0c1f3596da2227f784.jpg

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 699
113
Ki? MG?

Ezt meg ki mondja?!? Még inkább: miből látod itt a francia vonalat?

Franciát sem "szoktunk" venni. A 25 éve rendszerben lévő Mistral meg talán a H225M-ek a franciák - bár az Airbus egy nemzetközi cég, sőt a MBDA is az! Az egyetlen Zrínyi keretében megvett Franciaországban készülő eszközünk a H225M. Ettől most akkor német-franca orientációt kapott a program?
Nem vettünk se francia harcjárműveket, se légvédelmet (NASAMS lett nem MICA VL), se tüzérséget, se radart - pedig ezekből amúgy lenne is választék náluk...

Én mindig azt mondtam, hogy kerülik az amerikait és csak akkor veszik ha nincs más, ami megfelelő lenne! A NASAMS egyik főelőnye a nagy mennyiségben elérhető (több mint 20 ezer készült belőle) és repülőkről is indítható AMRAAM rakéta, ami már rendszerben van a Gripenen. Minden más rendszerhez saját, más eszközből nem indítható rakéta van vagy a mi repülőinkhez nincs integrálva (SPYDER, MICA VL).
Ez továbbra is fenn áll: preferálják az európait és azon belül is a német-izraei-török a meghatározó. Nem vettünk tisztán amerikai fegyverrendszert továbbra sem. A HIMARS-ot konkrétan le tiltották - nem mintha bánnám meg @krisss szerint a szándék sem volt komoly.

Ami az Allison váltót illeti: az egy civil eszköz vagy legfeljebb kettős felhasználású. Bárkinek adják aki nem áll hadban vagy háború közeli állapotban az USA-val.
Szóval nem látom megalapozva a "piszkálódásod".

Ez még mindig értelmezhető úgy is, hogy szerinted a miniszter nem érti a Zrínyi felé megfogalmazott politikai elvárásokat.

De mivel úgy tűnik, hogy rajtam kívül nagyon kevesen értik ezt a nyelvet, leírom, miről szól a miniszter beszéde. Röviden összefoglalva, ha megindulnak az oroszok a következő évtizedekben, akkor Krisss és a többiek Németországból és Franciaországból számíthatnak első sorban erősítésre.
Ami a te leckéztetésedet illeti, az csak annyi, hogy miközben folyamatosan mantráztad, hogy Macron tegnap beszólt Viktornak és emiatt nem lehetséges francia fegyvervásárlás, hogy a svédek beszóltak Viktornak, ezért nem lehetséges svéd vásárlás, hogy a NASAMS után már Norvégiától sem fogunk semmit venni, és építetted az ideológia képző iskolát, hogy Orbán Viktor Erdogán török elnökkel és Izraellel ápol jó kapcsolatot, ezért csak német-török-izraeli fegyverek lehetnek elképzelhetőek... Pofán vágott Bobo és elmondta, hogy az egész Zrínyi nem erről szól. Tök mindegy a Gidrán török származása, megvettük, mert jó gép, de az RM-nek pont azért kell benne lenni az üzletbe, hogy elmondható legyen, hogy német és mi német fegyvert veszünk. Puls és a Hero is úgy kerül a képbe, hogy a német rendszeresítés is napirenden van. Spike kapcsán simán német felségterület az EuroSpike.
Vagyis teljesen téves a számítási matekod, mikor leválasztod a H145M-ről a franciákat és abból oda nem jut pénz. Egy francia-német vállalat húz belőle hasznot, állítólag a 145-ösökhöz a csigaevők már fejlesztik is a drónt, amit szintén meg akarunk majd vásárolni. Megnézem a nagy számokat, Leo2, Lynx, AirBus helikopterek a Zrínyi fő számai mind tényleg francia-német túlsúlyról szólnak. A Mistral mellett tervezzük a Gripeneket is francia rakétákkal felszerelni.
Mondhatod, hogy nem francia cég, ez mese habbal.

Senki nem gondolja, hogy egy háborúban Izrael dandárokat fog küldeni a megsegítésünkre. Minden átfegyverzés egyben geopolitika is. Tudom, itt a fórumon a katonák szeretik csak pénzügyi és technikai témaként kitárgyalni.

Számomra nagyon szomorú, hogy minden arra mutat, hogy a kormányfő komolyan vette az amerikaiak szavait, hogy középtávon el fogják hagyni a kontinenst, és arra alapozott stratégiát, hogy a németek és franciák észhez térnek. Én elhiszem, hogy Krisss és a többiek nem fogják likeolni, amikor ezt mondom, mert számukra ez életveszély ebben az évtizedben. És 2030-tól is akkor nem az, ha végre a germánok elkezdik költeni azt a híres 100milliárdot, mert telnek az évek és ott tartanak, hogy csak a 2%-ra felemelt keret miatt többet kellene költeniük, nem hogy plusz csodaváró injekció lenne az a hitel számukra, a BW számára. Ehelyett emelés helyett csupán szájalást hallunk.
A másik, amiért szomorú, mert olyan leendő európai hatalmaktól várnánk a segítséget, akik még fel sem fogják, hogy valamit tenniük kellene ennek a szerepnek a betöltéséhez. Jól látszik, hogy sem a hadiiparuk helyzetéről, sem a seregük helyzetéről... sok mindenről, ami kellene egy Európai Haderő Projekthez még csak gőzük sincs.

Ez volt az OFF, a kitérő, ami nem a te reagodnak szól. De én tényleg elgondolkodnék a helyedben, hogy nem-e csak mesét szőttél a német-török-izraeli háromszögről... És nem lehet-e Maróth Gáspár távozásának is az igazi oka, meg előtte Benkő lecserélésének, hogy a végére már túl kevés volt a német meg a francia a vásárolt német fegyverekben?

Nem vagyok meggyőződve a te német-török-izraeli elméletedről. Idén leválthatták volna Erdogánt és alapvető hibás elképzelés lenne, ha arra építenénk, hogy fúj-fúj fegyverek lesznek az onnan jövők, amíg nem jön egy újabb 4 év és egy nekünk tetsző kormány. Nem vagyunk USA, hogy megengedhessük magunknak az ilyen hóbortot. Én nagyon remélem, hogy az épp jó olasz és zsidó kapcsolatok olajozni fogják a Hero drónok beszerzését, de szerintem fegyverbeszerzés pillanatnyi hangulat vagy 4 évig hatalmon lévő kormányokra építeni butaság lenne.

• Hűha
Reactions: Aladeen

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 423
15 023
113
Kérdés, hogy a key facts -es felsorolásban az utolsó pont az mennyire sablon szöveg, vagy mennyire specifikus a magyar megrendelésre ( az előző pontok mind azok ). Ha specifikus a rendelésre, akkor biza a rendelés tartalmazza a nagyobb modelleket is.
Én azt az infót kaptam hogy a család mindegyikebol veszünk valamelyikből nagyon sokat valamelyikből kevesebbet de mindbol lesz nem csak Mutira

sisimoto

Well-Known Member
2020. február 1.
666
3 253
93
Olaszok is gyártják majd, és az alábbiak szerint:
"A közleményben a szerződés nyertese az észak-olaszországi Ghediben található RWM Italia S.p.A. 2021-ben az UVision stratégiai megállapodást írt alá az olasz entitással a Hero típusok engedélyezett gyártására és fejlesztésére. A partnerségben az RWM Italia fővállalkozóként működik az európai piacon, egyes lőszerelemeket szállít és gyárt, rendszereket szerel össze és logisztikai támogatást irányít."

https://www.defensenews.com/unmanne...l-secret-customer-of-hero-30-kamikaze-drones/

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 604
26 455
113
Nem tudom figyeltétek e a hasonlóságot a Hero és az Izdeliye-53 között ? A szárnyak hasonlósága valószínűleg
a csőből való indítás miatt van ?

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 820
134 114
113
Nem tudom figyeltétek e a hasonlóságot a Hero és az Izdeliye-53 között ? A szárnyak hasonlósága valószínűleg
a csőből való indítás miatt van ?

Igen a legtöbb csőből kilőhető drón ezt az elrendezést alkalmazza.

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 552
8 370
113
750 darabért érdemes itthoni gyártással szarakodni?
Gondolom ez a "gyártás" annyi, hogy egy csarnokban összeszerelik, mint az RC model-kitet a civil ember - vagyis készletből. Vagyis közel nulla saját hozzáadott értékkel "gyártunk"...ismét.
Ilyen gyors leszállításnál nagyon többre nincs idő és infrastruktúra...
120-ig nem sok, de a 250-1250-es kategóriában az. Várjuk ki a végét.
Az is lehet, hogy a RM érdekeltségébe tartozó 4iG-hez kapcsolódó R&C Pro Tar drónja meg fogja kapni a Hero optikáját és harci részét. Érdekes volna.
Egyébként adhatunk le újabb megrendelést Hero-ra is miután a 750-et legyártottuk itthon. A technológia és a szakemberek megmaradnak.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
4 423
15 023
113
120-ig nem sok, de a 250-1250-es kategóriában az. Várjuk ki a végét.
Az is lehet, hogy a RM érdekeltségébe tartozó 4iG-hez kapcsolódó R&C Pro Tar drónja meg fogja kapni a Hero optikáját és harci részét. Érdekes volna.
Egyébként adhatunk le újabb megrendelést Hero-ra is miután a 750-et legyártottuk itthon. A technológia és a szakemberek megmaradnak.
Ez a lényege annak hogy ide hozzunk a gyartasbol egy kis szeletet

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 552
8 370
113
A pro tar céldrón méretében a hero 400 és 900 közé esik.

Protar:
60 kg, max magasság 6000 m, sebessége 500 km/óra, kommunikációs hatótávolsága 75 km, üzemideje 1 óra, sugárhajtású.

Hero 400:
40 kg, ebből a harci rész 10 kg, kommunikációs hatótávolsága 60 kg, üzemideje 2 óra, meghajtása elektromos, légcsavar.

Hero 900:
90 kg, ebnől a harci rész 25 kg, kommunikációs hatótávolsága 150 km, üzemideje 2 óra, meghajtása belső égésű motor, légcsavar.

A két technológiát ötvözve kaphatunk a hero-nál gyorsabb, 15-20 kg harci résszel szerelt, 100-150 km (vagy nagyobb) hatótávolságú, ew ellen jól védett fegyvert.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Valószínűleg vmelyik közös cégben lenne gyártva itthon. Tehát a lőszer és egyéb gyártáshoz hasonlóan, nem puszira, hanem üzleti terv alapján kerülne ide a gyártás. Kölcsönösen érdekelt lenne az RM a sikerében.
Jelenleg a 30-as gyártása Olaszországban folyik. Ha minden igaz, ezt rendelték az olaszok.
Rengeteget jártunk a digókhoz az utóbbi időben. Sztem az olasz kormány engedélye is kell, ahogy a németeknél, a katonai ipari technológiai transzferhez. Valszeg erre akarnak ráfűzni az olaszok még pár dolgot, Ipari vonalon a LYNX gyártás kapcsán, illetve kínálják a harci helijüket.

A 120-ast említik, ami még gyártásérett. Ha erre nincs még olasz megrendelés, simán áthozhatják kezdetben. Az fontos, hogy értelmezésén szerint a HERO európai gyártási jogait megvette az RM.

Egy német előadásban az RM a 4iG kapcsán többször a közös dronfejlesztest említette, mint stratégiai cél. Itthon sztem nem, (nemcsak) saját termék a cél és nem partizánba szereljük szét, hanem közösen fejlesztünk. Így a termék eladhatósága exportja nem a saját nyügünk, hanem közös cél.
Szerencsére az öngyilkos drónok az orosz-ukranban mindkét oldalon bizonyítottak, így jelentős megrendelési potenciál elé nézhet.

Egyébként a HERO forgalmazója az UVision. Ez ahogy olvastam egy izraeli projektcég tele katonával és a Rafael izraeli állami vállalathoz kapcsolódik. Spike, Trophy stb.,
Rohadt bonyolultak ezek a céghálók, de nekem ez jött le.
( Egyébként hogy egy-egy ilyen termék, miért rohadt drága annak a fejlesztési költségein kívül egy másik oka a termék fejlesztéséhez, gyártásához, forgalmazásához kapcsolódó céghálók, amik mind leszedik a sápot. )

cc39263c50ec3b0c1f3596da2227f784.jpg
Nem igazán értem, hogy mi alapján írták, hogy az olaszoktól bármilyen tech transfer-re lenne szükség. A Szellemi termék UVision-é. Az meg izraeli. Egy ilyen drónban 0 forradalmi technológia sincs.
Ha az UVision idehozná a 120-as gyártását, akkor ahhoz szerintem nem sok köze van az olaszoknak.
Én a megállapodást inkább abban látnám, hogy a 2 ország (magyar-olasz) abban állapodott meg, hogy az közös családot úgy viszik sikerre, hogy egymás által gyártott verziókból rendelnek. Így a darabszámokat kölcsönösen a profitábilitás szintjére tudják emelni. Arról nem beszélve, hogy a később csatlakozó országok a család többi tagjával hasonlóan járhatnak el.
Na ezt a hozzáállást hozza szerint a RM a bizniszbe...

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 949
99 187
113
Nem igazán értem, hogy mi alapján írták, hogy az olaszoktól bármilyen tech transfer-re lenne szükség. A Szellemi termék UVision-é. Az meg izraeli. Egy ilyen drónban 0 forradalmi technológia sincs.
Ha az UVision idehozná a 120-as gyártását, akkor ahhoz szerintem nem sok köze van az olaszoknak.
Én a megállapodást inkább abban látnám, hogy a 2 ország (magyar-olasz) abban állapodott meg, hogy az közös családot úgy viszik sikerre, hogy egymás által gyártott verziókból rendelnek. Így a darabszámokat kölcsönösen a profitábilitás szintjére tudják emelni. Arról nem beszélve, hogy a később csatlakozó országok a család többi tagjával hasonlóan járhatnak el.
Na ezt a hozzáállást hozza szerint a RM a bizniszbe...
A DND is izraeli cég. Németországban gyártotta az RGW-t. Csak a német kormány engedélyével lehetett áthozni a gyártást.

Az UVision az európai gyártási jogokat eladta az RM-nek és a Rheinmetall olasz leányvállalata, az RWM Italia SpA gyártja és forgalmazza a HERO családot Európában.

Sztem egyrészt tőlük kapjuk a drónokat, a 30-ast, amit már az olaszoknak gyártanak mindenképp és a hazai gyártás is csak az olaszokkal kötött ipari együttműködéssel lesz lehetséges.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 832
44 785
113
Ez még mindig értelmezhető úgy is, hogy szerinted a miniszter nem érti a Zrínyi felé megfogalmazott politikai elvárásokat.

De mivel úgy tűnik, hogy rajtam kívül nagyon kevesen értik ezt a nyelvet, leírom, miről szól a miniszter beszéde. Röviden összefoglalva, ha megindulnak az oroszok a következő évtizedekben, akkor Krisss és a többiek Németországból és Franciaországból számíthatnak első sorban erősítésre.
Ami a te leckéztetésedet illeti, az csak annyi, hogy miközben folyamatosan mantráztad, hogy Macron tegnap beszólt Viktornak és emiatt nem lehetséges francia fegyvervásárlás, hogy a svédek beszóltak Viktornak, ezért nem lehetséges svéd vásárlás, hogy a NASAMS után már Norvégiától sem fogunk semmit venni, és építetted az ideológia képző iskolát, hogy Orbán Viktor Erdogán török elnökkel és Izraellel ápol jó kapcsolatot, ezért csak német-török-izraeli fegyverek lehetnek elképzelhetőek... Pofán vágott Bobo és elmondta, hogy az egész Zrínyi nem erről szól. Tök mindegy a Gidrán török származása, megvettük, mert jó gép, de az RM-nek pont azért kell benne lenni az üzletbe, hogy elmondható legyen, hogy német és mi német fegyvert veszünk. Puls és a Hero is úgy kerül a képbe, hogy a német rendszeresítés is napirenden van. Spike kapcsán simán német felségterület az EuroSpike.
Vagyis teljesen téves a számítási matekod, mikor leválasztod a H145M-ről a franciákat és abból oda nem jut pénz. Egy francia-német vállalat húz belőle hasznot, állítólag a 145-ösökhöz a csigaevők már fejlesztik is a drónt, amit szintén meg akarunk majd vásárolni. Megnézem a nagy számokat, Leo2, Lynx, AirBus helikopterek a Zrínyi fő számai mind tényleg francia-német túlsúlyról szólnak. A Mistral mellett tervezzük a Gripeneket is francia rakétákkal felszerelni.
Mondhatod, hogy nem francia cég, ez mese habbal.

Senki nem gondolja, hogy egy háborúban Izrael dandárokat fog küldeni a megsegítésünkre. Minden átfegyverzés egyben geopolitika is. Tudom, itt a fórumon a katonák szeretik csak pénzügyi és technikai témaként kitárgyalni.

Számomra nagyon szomorú, hogy minden arra mutat, hogy a kormányfő komolyan vette az amerikaiak szavait, hogy középtávon el fogják hagyni a kontinenst, és arra alapozott stratégiát, hogy a németek és franciák észhez térnek. Én elhiszem, hogy Krisss és a többiek nem fogják likeolni, amikor ezt mondom, mert számukra ez életveszély ebben az évtizedben. És 2030-tól is akkor nem az, ha végre a germánok elkezdik költeni azt a híres 100milliárdot, mert telnek az évek és ott tartanak, hogy csak a 2%-ra felemelt keret miatt többet kellene költeniük, nem hogy plusz csodaváró injekció lenne az a hitel számukra, a BW számára. Ehelyett emelés helyett csupán szájalást hallunk.
A másik, amiért szomorú, mert olyan leendő európai hatalmaktól várnánk a segítséget, akik még fel sem fogják, hogy valamit tenniük kellene ennek a szerepnek a betöltéséhez. Jól látszik, hogy sem a hadiiparuk helyzetéről, sem a seregük helyzetéről... sok mindenről, ami kellene egy Európai Haderő Projekthez még csak gőzük sincs.

Ez volt az OFF, a kitérő, ami nem a te reagodnak szól. De én tényleg elgondolkodnék a helyedben, hogy nem-e csak mesét szőttél a német-török-izraeli háromszögről... És nem lehet-e Maróth Gáspár távozásának is az igazi oka, meg előtte Benkő lecserélésének, hogy a végére már túl kevés volt a német meg a francia a vásárolt német fegyverekben?

Nem vagyok meggyőződve a te német-török-izraeli elméletedről. Idén leválthatták volna Erdogánt és alapvető hibás elképzelés lenne, ha arra építenénk, hogy fúj-fúj fegyverek lesznek az onnan jövők, amíg nem jön egy újabb 4 év és egy nekünk tetsző kormány. Nem vagyunk USA, hogy megengedhessük magunknak az ilyen hóbortot. Én nagyon remélem, hogy az épp jó olasz és zsidó kapcsolatok olajozni fogják a Hero drónok beszerzését, de szerintem fegyverbeszerzés pillanatnyi hangulat vagy 4 évig hatalmon lévő kormányokra építeni butaság lenne.
OFF
Nagyon zavaros vagy, mint mindig! Ráadásul mindezt hosszan kifejtve... :confused:

A török-német-izraeli irányt nem én találtam ki, hanem MG modta és az eddigi vásárlásaink igazolják is ezek masszív túlsúlyát!
A politikai elvárás pedig úgy szól, hogy "európait kell venni elsősorban!", mert valóban ezek az országok érdekeltek a mi honvédelmi sikereinkben és logisztikai támogatás is egyszerűbb. Sajnos tényleg előfordulhatnak Trumhoz hasonló populisták, akik kiléphetnek a NATO-ból, magára hagyva Európát. Persze sokan tapsolnának ennek itt is (sztem tévesen), de erős kétségeim lennének azt illetően miként védené meg magát Európa egyedül ha az oroszok bepróbálkoznak pl. a Baltikumban. Egy USA nélküli NATO-tól (vagy mi lenne helyette) nem biztos, hogy nagyon megijedne az orosz vezetés...
Francia beszerzések még mindig nem hangsúlyosak, szóval ez csak a te konteód, hogy most már "francia-német tengely az erős". Izraeli fegyvert sokkal többet veszünk: Spike (közvetlenül Rafaeltől vettük, nem az RM kötődésű EuroSpiketól!), ELTA radarok, Skylark drónok, E-Lyxn infokomm rendszerek, a HERO is izraeli fejlesztés, bár ezt RM-től vesszük.
Izraeli vásárlásnak meg szerintem az a háttere, hogy jó árérték arányú, harcban bizonyított high-tech fegyvereket árulnak és ritkán firtatják ki mire használja őket.
Törököktől csak 4x4-est vettünk eddig, de velük fenntartott jó viszonynak is van geopolitikai okai: feltörekvő ország ami Európa többi részével ellentétben nem a kihalás felé menetel, hanem egyre inkább regionális hatalommá válik. Amúgy a minket elvileg védő NATO-harccsoportban is benne vannak...

ON

• Tetszik
Reactions: alali77

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 949
99 187
113
Az a bizonyos másik sajtóközlemény
3b1a6347a304e3c70dedbb71a169a8a6.jpg
Halászva az internetes információs dzsungelben van 1 kis információs zűrzavar.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

De mit tudunk?

1. 250 millió euros eladást tervezett nekünk az RM.

2. 2023-2025 közt szállítják.

3. 750 Hero rendszer(drón +indító?) hazai gyártásáról is szó van.

És ha ez a tweet igaz, akkor a csomag része 40 Hero 120- as rendszer ( indító, vezérlő?) és 400 kamikáze drónt, képzési és üzemeltetési szolgáltatást tartalmaz 140 millió euró értékben.

Ezek az indítási lehetőségek.
1c959907750fb1e50847d0ae6cc15d73.jpg

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
529
1 762
93
Amugy az uj csodafegyverunk is tud rajban tamadni/felderiteni? Most neztem meg az uj Product 53 orosz propi videot, csak azert kerdezem.
Tud.

A célpontok észlelése és nyomon követése érdekében a Hero Loitering Munition kombinált nappali és hőkamerával rendelkezik, amely nemcsak a célpont bevetését teszi lehetővé a maximális repülési időn belül, hanem más fegyverek kiosztását is.

A gyártó szerint a Hero rendszercsaládnak számos egyéb előnye is van:

A sűrített levegőt használó pneumatikus indítás nem bocsát ki füstöt vagy hangjelzést. Nincs nyomon követhető füstfarok sem.
Újrafelhasználhatóság lehetősége a hős ejtőernyős leszállásával. Az újrahasználathoz azonban az akkumulátort ki kell cserélni, és az ejtőernyőt megfelelően képzett személyzetnek ellenőriznie és újracsomagolnia kell.
Egyszerű és intuitív kezelés
Képes felderítő eszközként is működni
A rendszer vezérlési hatótávolsága, azaz a Hero és a vezérlő közötti maximális távolság öt kilométerben van megadva. A különböző antennák segítségével ez akár 60 kilométerre is növelhető.