Ki? MG?
Ezt meg ki mondja?!? Még inkább: miből látod itt a francia vonalat?
Franciát sem "szoktunk" venni. A 25 éve rendszerben lévő Mistral meg talán a H225M-ek a franciák - bár az Airbus egy nemzetközi cég, sőt a MBDA is az! Az egyetlen Zrínyi keretében megvett Franciaországban készülő eszközünk a H225M. Ettől most akkor német-franca orientációt kapott a program?
Nem vettünk se francia harcjárműveket, se légvédelmet (NASAMS lett nem MICA VL), se tüzérséget, se radart - pedig ezekből amúgy lenne is választék náluk...
Én mindig azt mondtam, hogy kerülik az amerikait és csak akkor veszik ha nincs más, ami megfelelő lenne! A NASAMS egyik főelőnye a nagy mennyiségben elérhető (több mint 20 ezer készült belőle) és repülőkről is indítható AMRAAM rakéta, ami már rendszerben van a Gripenen. Minden más rendszerhez saját, más eszközből nem indítható rakéta van vagy a mi repülőinkhez nincs integrálva (SPYDER, MICA VL).
Ez továbbra is fenn áll: preferálják az európait és azon belül is a német-izraei-török a meghatározó. Nem vettünk tisztán amerikai fegyverrendszert továbbra sem. A HIMARS-ot konkrétan le tiltották - nem mintha bánnám meg
@krisss szerint a szándék sem volt komoly.
Ami az Allison váltót illeti: az egy civil eszköz vagy legfeljebb kettős felhasználású. Bárkinek adják aki nem áll hadban vagy háború közeli állapotban az USA-val.
Szóval nem látom megalapozva a "piszkálódásod".
Ez még mindig értelmezhető úgy is, hogy szerinted a miniszter nem érti a Zrínyi felé megfogalmazott politikai elvárásokat.
De mivel úgy tűnik, hogy rajtam kívül nagyon kevesen értik ezt a nyelvet, leírom, miről szól a miniszter beszéde. Röviden összefoglalva, ha megindulnak az oroszok a következő évtizedekben, akkor Krisss és a többiek Németországból és Franciaországból számíthatnak első sorban erősítésre.
Ami a te leckéztetésedet illeti, az csak annyi, hogy miközben folyamatosan mantráztad, hogy Macron tegnap beszólt Viktornak és emiatt nem lehetséges francia fegyvervásárlás, hogy a svédek beszóltak Viktornak, ezért nem lehetséges svéd vásárlás, hogy a NASAMS után már Norvégiától sem fogunk semmit venni, és
építetted az ideológia képző iskolát, hogy Orbán Viktor Erdogán török elnökkel és Izraellel ápol jó kapcsolatot, ezért csak német-török-izraeli fegyverek lehetnek elképzelhetőek... Pofán vágott Bobo és elmondta, hogy az egész Zrínyi nem erről szól.
Tök mindegy a Gidrán török származása, megvettük, mert jó gép,
de az RM-nek pont azért kell benne lenni az üzletbe, hogy elmondható legyen, hogy német és mi német fegyvert veszünk. Puls és a Hero is úgy kerül a képbe, hogy a német rendszeresítés is napirenden van. Spike kapcsán simán német felségterület az EuroSpike.
Vagyis teljesen téves a számítási matekod, mikor leválasztod a H145M-ről a franciákat és abból oda nem jut pénz. Egy francia-német vállalat húz belőle hasznot, állítólag a 145-ösökhöz a csigaevők már fejlesztik is a drónt, amit szintén meg akarunk majd vásárolni. Megnézem a nagy számokat, Leo2, Lynx, AirBus helikopterek a Zrínyi fő számai mind tényleg francia-német túlsúlyról szólnak. A Mistral mellett tervezzük a Gripeneket is francia rakétákkal felszerelni.
Mondhatod, hogy nem francia cég, ez mese habbal.
Senki nem gondolja, hogy egy háborúban Izrael dandárokat fog küldeni a megsegítésünkre.
Minden átfegyverzés egyben geopolitika is. Tudom, itt a fórumon a katonák szeretik csak pénzügyi és technikai témaként kitárgyalni.
Számomra nagyon szomorú, hogy minden arra mutat, hogy a kormányfő komolyan vette az amerikaiak szavait, hogy középtávon el fogják hagyni a kontinenst, és arra alapozott stratégiát, hogy a németek és franciák észhez térnek. Én elhiszem, hogy Krisss és a többiek nem fogják likeolni, amikor ezt mondom, mert számukra ez életveszély ebben az évtizedben. És 2030-tól is akkor nem az, ha végre a germánok elkezdik költeni azt a híres 100milliárdot, mert telnek az évek és ott tartanak, hogy csak a 2%-ra felemelt keret miatt többet kellene költeniük, nem hogy plusz csodaváró injekció lenne az a hitel számukra, a BW számára. Ehelyett emelés helyett csupán szájalást hallunk.
A másik, amiért szomorú, mert olyan leendő európai hatalmaktól várnánk a segítséget, akik
még fel sem fogják, hogy valamit tenniük kellene ennek a szerepnek a betöltéséhez. Jól látszik, hogy sem a hadiiparuk helyzetéről, sem a seregük helyzetéről... sok mindenről, ami kellene egy Európai Haderő Projekthez még csak gőzük sincs.
Ez volt az OFF, a kitérő, ami nem a te reagodnak szól. De én tényleg elgondolkodnék a helyedben, hogy nem-e csak mesét szőttél a német-török-izraeli háromszögről... És nem lehet-e Maróth Gáspár távozásának is az igazi oka, meg előtte Benkő lecserélésének, hogy a végére már túl kevés volt a német meg a francia a vásárolt német fegyverekben?
Nem vagyok meggyőződve a te német-török-izraeli elméletedről. Idén leválthatták volna Erdogánt és alapvető hibás elképzelés lenne, ha arra építenénk, hogy fúj-fúj fegyverek lesznek az onnan jövők, amíg nem jön egy újabb 4 év és egy nekünk tetsző kormány. Nem vagyunk USA, hogy megengedhessük magunknak az ilyen hóbortot. Én nagyon remélem, hogy az épp jó olasz és zsidó kapcsolatok olajozni fogják a Hero drónok beszerzését, de szerintem fegyverbeszerzés pillanatnyi hangulat vagy 4 évig hatalmon lévő kormányokra építeni butaság lenne.