Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ilyesmi.
Igen! Köszi. Nem jutott eszembe a helyes elnevezés.Kimenő ruházatra gondoltál ? Már ha jól éretettem.
Mondjuk háborús, vagy csak hadgyakorlati helyzetben nem hinném hogy maguk mosnak a katonák. Ott kell hogy legyen ruhacsere. Viszzatérve a tisztításra. Nekem civil vállalatnál, 3 garnitúra ruhám van, amit a cég tisztít, 11 db pólval egyetemben. Ki sem hozhatom a gyárból. Chip van a ruhákban az adataimmal, még a pólókban is. Kissé meglepett dudi kommentje, hogy maguk mosnak a katonák gyakorlót. Hadműveleti területen ezt hogy oldják meg ? Néphadsereges időben, Szombathelyen, minden pénteken volt ruhacsere. Mindent cseréltek, leadtuk a használtat és kaptuk a mosottat. így is volt 2 garnitúra gyakorlónk. Igaz, az egyik, úgynevezett szolgálati gyakorló volt, amit kiképzésre nem használhattunk, csak szolgálatba.
Igen! Köszi. Nem jutott eszembe a helyes elnevezés.
https://honvedelem.hu/cikk/114812_rajszintu_kikepzest_tartottak_tatan
Már kérdezni akartam. A képeken látható mellény valami lövedékálló darab? És miért ilyen rikítóan zöld?
Illetve van olyan kép ahol egyszerre 4 különféle sisakot is vélek felfedezni, Remélem nemzetközi gyakorlatokra nem így megyünk.
Igen az a rendszeresített mellény,TMK neve.
És de valószínűleg nemzetközi gyakoelatra is 1000 fajta sosakban vannak a katonák.
Mondjuk háborús, vagy csak hadgyakorlati helyzetben nem hinném hogy maguk mosnak a katonák. Ott kell hogy legyen ruhacsere. Viszzatérve a tisztításra. Nekem civil vállalatnál, 3 garnitúra ruhám van, amit a cég tisztít, 11 db pólval egyetemben. Ki sem hozhatom a gyárból. Chip van a ruhákban az adataimmal, még a pólókban is. Kissé meglepett dudi kommentje, hogy maguk mosnak a katonák gyakorlót. Hadműveleti területen ezt hogy oldják meg ? Néphadsereges időben, Szombathelyen, minden pénteken volt ruhacsere. Mindent cseréltek, leadtuk a használtat és kaptuk a mosottat. így is volt 2 garnitúra gyakorlónk. Igaz, az egyik, úgynevezett szolgálati gyakorló volt, amit kiképzésre nem használhattunk, csak szolgálatba.
Erre gondoltál ?Ami a mosást illeti, valahol mintha már láttam volna erre egy megoldást.
Így megyünk mostanában gyakorlatra.https://honvedelem.hu/cikk/114812_rajszintu_kikepzest_tartottak_tatan
Már kérdezni akartam. A képeken látható mellény valami lövedékálló darab? És miért ilyen rikítóan zöld?
Illetve van olyan kép ahol egyszerre 4 különféle sisakot is vélek felfedezni, Remélem nemzetközi gyakorlatokra nem így megyünk.
Mosasra visszaterve van rendszeresitve mosohalo gyakorlatokon muveleti teruleten /felveheto/ ha jofej az ellatos kiosztja majd. Majd heti remdszeresseggel bekeri es kimosatja... De nem mind ilyen... Mosogep van minden alegysegnek legalabb egy automata es annyi keverotarcsas amennyit igenyel. /loveszeknel/ket automata volt a szazadszinten es egy szaritogep./ ebbol az egyiket vittuk pluszba gyakorlatokra hogy ott is legyen boven... Es volt ket keverotarcsas meg a szinten meg 2-3 raktaron./ gyakorlaton hk nal nem vitte az ellatos a ruhakat a loveszeknel elvitte /kontener mosodaba./ hatarzar epitesnel volt a legnagyobb gond a mosassal. Csak a teli gyakorlot volt ertelme hordani mert a nyarit szagatta a gyoda./de mivel agusztusba letunk levezenyelve./ a 3 telibol mindenki csak kettot rakott be. /foleg nallunk hk nal volt bajos./ mert 2 hetre keszultunk es kozel masfel honap lett a brigad javanak... /elorre nem tervezheto okok miatt.../ polot gatyat zoknit minden nap kezzel mostam. Mosogephez csak a 2. Heten jutottam de akkor ketszer is../elso szerencsevel/balszerencsevel..majdnem mindig utolsonak ertunk be a taborba igy mindig minden mosogep foglalt volt.. Mig nem az eggyik nap defektet nem kapott az eggyik uralunk /szelep/potkerek persze rossz iranyu volt.. A potkerek persze rossz iranyu volt. De azert nagynehezen a laza talajon kicsereltuk. Majd a taborba visszaerve kaja majd ujra csere fel ejfelig be is tartott aztan furdes ujra kaja/ez volt a mazli mert fel egyre felszabadult ket gep is.../de az elejen a gyakorlokat is kezzel mostam ahogy tudtam./ majd egy volt egy munkabol kiesett emberunk ra par napra a taborban maradt es amig varta a valtasat kimosott rank napkozben... /akikkel lejott az ellatosuk azoknak az rendezte a mosast./napkozben./
Majd megjott a brigad felenek a valtas vele egy hadnagy onnettol kezdve meg volt oldva a heti egy mosas... /jo pk volt hadnagy letere.../
Ugyhogy gyakorlaton vagy muveleti teruleten eleg valtozatos ez a dolog. /alegyseg fuggo./ ugye a lehetoseg mindenkinek adott hogy maga mossa de vannak alegysegek es szituaciok amikor meg van a lehetoseg a kollektiv mosasra is... /en ugy vettem eszre hogy ellatos fuggo a dolog no meg tiszt./ ha az ellatos bevallalja akkor elviszi konteneresbe ha nem akkor mindenki mos magara... De egy jo tiszt azert meg tudja oldani hogy az allomanyara mosva legyen.../
A legenysegi altiszti es tiszti szallokon is van mosasi lehetoseg...
En pl majdnem mindig a szazadszinten mostam altalaba melo alatt. Reggel ruha be a mosoba amikor lejart vagy delbe at a szaritoba. /ha lejart a gep es mas mosott volna vagy en talaltam mas ruhajat a lejart gepbe atpakol a szaritoba es a szennyes a mosogepbe./ soha nem volt problema belolle.../ de altalaba tudtuk is hogy ki mos meg aznap kinek a ruhaja van epp mosoba vagy szaritoba.../komunikacio./
A mosokontenerekrol. A szazad ellatosa oda hordta... /a tabori konyha furdo kontenerei mellett szoktak lerakni a bakonyba. /gondolom a vizellatas es a szenyvielvezetes miatt vagy nemtudom./konyhai textil mosas miatt/elokeszito "helyisegbol" kijove a 3. Kontener. /meg mikor a hk nal voltam csellozni szemetszurt./pedig akkor ruham nem kerult oda./ egyebkent csak a loveszeknel szedte ossze az ellatos a cuccunkat mosasra /aki akarta odaadta neki moso haloba./ hk nal nem tett ijen felajanlast a masik... Ezert mondtam hogy ellatosa valogatja en ugy tapasztaltam.... Sokan a zuhamyzo kontenerbe bekotott mosogepbe mostak /en is pl../de volt hogy mosattam./mert akkor vadaltak szaritottak is nem kellett teregetni/de alsonemut akkor is kezzel mostam./
Egy civil vállalatnál, ahol több száz, vagy ezer főt foglalkoztatnak, megoldják a munkaruházat tisztíztását simán. Egy katonai szervezetnél pláne meg kellene tudni oldani ezt. Nem a katonáknak kellene mosni a gyakorlót, szerintem. Néha visszakanyarodok a múltba, ami nem biztos hogy mindenkinek tetszik, de a Néphadseregben ezt simán megoldották. Hetente volt tisztaruhacsere. Olyankor leadtuk a szennyest, a tisztát meg kaptuk. A szolgálatvezető intézte. Meg a segédei. Nyílván egy laktanyában kell hogy legyen egy központi mosoda, ahol nagyüzemi mosógépekkel elintézik ezt a feladatot. Ma már nem gond, a ruházatba berakni a katona egyedi azonosítóját, így még a saját ruháját is kaphatja vissza mindenki. El nem tudom képzelni, hogy a Honvédségnél a gyakorlóruházat tisztítását miért nem oldják meg laktanyánként, központilag.
Az akkor volt. Nekem10 evvel kesobb ugyanott ahol te voltal, november kozepetol februar elejeig 1 db gyakorlom volt, ja es mosas nelkul. Szoval lehuztam kozel harom honapot ugyanabban a gatyaban mosas nelkul. Januarra mar fekete volt a combja a retektol, kanalgeppel lehetett vakargatni rola. Meg lehetett szokni.Egy civil vállalatnál, ahol több száz, vagy ezer főt foglalkoztatnak, megoldják a munkaruházat tisztíztását simán. Egy katonai szervezetnél pláne meg kellene tudni oldani ezt. Nem a katonáknak kellene mosni a gyakorlót, szerintem. Néha visszakanyarodok a múltba, ami nem biztos hogy mindenkinek tetszik, de a Néphadseregben ezt simán megoldották. Hetente volt tisztaruhacsere. Olyankor leadtuk a szennyest, a tisztát meg kaptuk. A szolgálatvezető intézte. Meg a segédei. Nyílván egy laktanyában kell hogy legyen egy központi mosoda, ahol nagyüzemi mosógépekkel elintézik ezt a feladatot. Ma már nem gond, a ruházatba berakni a katona egyedi azonosítóját, így még a saját ruháját is kaphatja vissza mindenki. El nem tudom képzelni, hogy a Honvédségnél a gyakorlóruházat tisztítását miért nem oldják meg laktanyánként, központilag.
Minek ezeknek ilyen vilagos? Nehez lesz megszokni, talan a regibol lehet most majd olcson szerezni, az jo minosegu, es a szine is jo.