Messze nem csak a gyorsreagálásról van szó.Az MH fenttarthatóságárol,kellő idejű harckészségének fentarthatóaágárol,alkalmazható harcformáiról,várható bevetési körülményeiről van szó.
Bár itt most mindenki nyilt orosz-NATO háborút vizionál,szerintem annak valós esélye igen csekély (MAD az MAD).Továbbra is úgy gondolom,hogy magyar katona közeljövőben legvalószinübben valamien misszióban kerülhet éles harcba.Középtávon meg inkább várható a Balkán felrobbanása miatti hibrid háború,forró határ,mint orosz-NATO háború.Még valamelyik szomszédunkkal való (szintén hibrid) háborúnak is több esélyt adok,mint a III.vh-nak.Közép/hosszú távon meg a belbiztonsági problémák kiéleződésére számitok (cigányság részarányának növekedése,migráncs munkerő létszámának drasztikus növekedése bizony ehez fog vezetni várhatóan).
Ilyen helyzetekben pedig nem (az országvédelemhez kellő méretben amúgy sem fentartható) nehéz erőkre alapozott seregre van szükség,hanem egy rugalmassan bevethető,kitartó,fentartható,mozgékony seregre.(ez nem jelenti azt,hogy ne lenne szükség nehéz erőkre-de,nagyon is szükség van.Kell egy pöröly a seregnek-de az legyen is pöröly,ne csak kiskalapács).
Én ugy gondolom,hogy 3,valójában elég gyenge gépesitett "nehéz" dd sem ütőereje,sem létszáma miatt nem lesz képes olyanfajta klasszikus páncélos hadviselési eljárásokkal országvédelemre,milyenben gondolkozol (meg a fórumközönség nagyrésze gondolkodik).Egyszerűen kevesek,gyengék,és nehezzen fentarthatóak lesznek hozzá.(technikailag és pénzügyileg egyaránt)
Mint irtam,szerintem a lehetőségekhez kell(ene) igazitani az elgondolásokat-mert a valóságot az elképzelésekhez úgy sem tudjuk.Sehogy nem tudunk egy IDF szintű nehézpáncélos sereget összerakni,mert nincs rá pénzünk.