Nem hinném, hogy egy esetleges helyi balhé esetén mi városi bevetéssel számolunk elsődlegesen a nehéz dandár esetében.
És igen, félre érthető voltam. Át kell fogalmaznom a fenti kommentemet. Szerintem még csak nem is zöld mezős ütközetre készülnek, 5-10 km-en felvonultatva mind a két fél amijük csak van.
Ha tippelnem kellene, akkor olyan elmúlt évekbeli háborúkat vesznek majd alapul a tervezésnél, mint Jugo felbomlása, Szíria, Líbia, Nagorno-Karabakh. Plusz én szerintem a hadügyben figyelembe vették a környékbeli országok képességeit.
Szíriáról rengeteg videót találhatsz a netten. Nem az volt az általános, hogy pár száz tank vs. több ezer tankelhárító. Volt pár nagyobb csoportosítás (3-5 hk.), de döntően ott például egy gép volt és rá egyetlen állásból indítottak rakétát. Irakban jellemzően egy NATO missziónak meg pláne nem a nagyobb csoportosulással gyűlt meg a bajuk, hanem az elszórt, kis ellenálló sejtek partizán akcióival.
Szóval mind a mai napig az várható -szerintem-, hogy a honvédek elszórt páncéltörő fenyegetéssel néznek szembe. Ha csapaterőben harcolnak és szembekerülnek nagyobb tűzerővel, például az első egységünkre 5 helyről ráküldenek elhárítót, akkor a harccsoport feladata lesz ennek az 5 tüzelőállásnak az azonnali felszámolása. És itt sem lesz megengedhető, hogy második sortüzet leadhassanak.
Utána... "Ember tervez, Isten végez."