Én biztos vagyok benne, hogy itt is el fog csattani pár "már készülnek a magyar Lynx-ek" gyárlátpgatós kép, ha jól sejtem.En nem vagyok optimista ilyen téren.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Én biztos vagyok benne, hogy itt is el fog csattani pár "már készülnek a magyar Lynx-ek" gyárlátpgatós kép, ha jól sejtem.En nem vagyok optimista ilyen téren.
A Leo 2-es topikban volt emlitve a strategia hogy "addig lojuk amig ki nem gyulad, aztan meg lojuk a kovetkezot". Gondolom ez IFV-nel is nagyjabol igy mukodik. Kapacitas szempontjabol ez mekkora hatrany egy 40mm-es toronynal?
A modern IFV-k annyira fel lettek páncélozva, hogy szemből már nem sokra mennek egymás ellen 30mm gépágyúkkal. Az oroszok és az amerikaiak is 50mm illetve 57mm irányába indultak el IFV fegyverzet terén.A Leo 2-es topikban volt emlitve a strategia hogy "addig lojuk amig ki nem gyulad, aztan meg lojuk a kovetkezot". Gondolom ez IFV-nel is nagyjabol igy mukodik. Kapacitas szempontjabol ez mekkora hatrany egy 40mm-es toronynal?
What.A modern IFV-k annyira fel lettek páncélozva, hogy szemből már nem sokra mennek egymás ellen 30mm gépágyúkkal. Az oroszok és az amerikaiak is 50mm illetve 57mm irányába indultak el IFV fegyverzet terén.
A Lynx 30x173mm lövege sem túl előre mutató ebből a szempontból - még ha programozható lőszer nem páncélozott célok ellen hatékony is. Ha már amúgy is baromi lassan halad ez a projekt (1-1,5 év mire megérkezik az első jármű, a saját gyártásúakról nem is beszélve),
WHAT^2igazán választhattak volna valami ütősebb fegyvert. ( pl. 35mm Wotan gépágyú)
Es megint azt kell mondanom, olvass vissza...Gondolom logisztikai okokból lett az elterjedt 30x173mm lőszert tüzelő löveg, meg a szerződéskötéskor a 35mm Wotan sem volt kész teljesen, de ha ennyire elnyúlik a beszerzés érdemes lenne váltani...
(Biztos volt már ez is téma mire lett a 30mm, de vagy 5-6 év mire elkészül a teljes flotta - addigra a 30x173mm nem sok mindent fog átütni...pláne nem a Kurganets-25 IFV-t, de még BMP-3 is védett ellene szemből...)
Az oroszok és az amerikaiak is 50mm illetve 57mm irányába indultak el IFV fegyverzet terén.
(Közvetlen szomszédainkkal nem hiszem, hogy konfliktusba keverednénk belátható időn belül - inkább valami ukrán vagy balti balhé, esetleg egy olyan észak-afrikai konfliktusba keveredhetünk bele NATO és/vagy EU tagság okán mint Líbia...)
Hosszabb távon biztos hogy erősebb löveg kell - de jobb és talán olcsóbb lett volna előbb meglépni...
Szerintetek lenne értelme 105 vagy 120mm harckocsi ágyúval felszerelt Lynxnek?
Én úgy gondolom lenne értelme, hogy kiegészítsük a nehéz dandár tűzerejét egy CV90120 jellegű könnyű/közepes harckocsival/páncélvadásszal Lynx alapon. Hidegháborús nem-modernizált harckocsik illetve IFV-k ellen 105-ös löveggel lenne olyan hatékony mint a Leopard 2 és valószínűleg olcsóbb lenne vagy legalábbis a hazai gyártás révén országon belül marad a pénz (valamennyire).
A 120-as löveggel meg ugyanazt a NATO lőszert tüzelné mint a Leopard 2 - legfeljebb alacsonyabb kezdősebességgel, átütő erővel.
Kicsit mint a második világháborúban: az éket a Tigerek (jelen esetben a Leopardok) vezetik, mögöttük, mellettük a Pz IV (ágyús Lynx) - nem olyan strapabíró de azért tud "harapni".
Modern taktikázáshoz nem értek szóval valószínűleg más lenne a hadrend - de érdekes analógia szerintem...
Ez, mint szabaly, biztosan nem igaz. Sot, az esetek tobbsegeben biztosan nem igaz.("Vót má" "Olvass vissza" emberek ne írjanak - ha minden téma egyszer fordul elő, akkor a járművek beérkezéséig kb. 5-10 érdemi poszt lenne ebben a témában. Úgyis mindenki latolgat találgat az alig létező publikus információk alapján...
Minden új fórumtag azért tud valami újat hozzátenni egy témához
Tudod, ugyanazokat a naiv otleteket targyalgatni huszadszorra unalmas es emiatt be sem nez mar az ember egy ido utan a temaba.- ha meg nem akkor nem kell vele foglalkozni. Akit érdekel hozzászól, akit meg nem az nem!)
Es gyengebb erovel, gyengebb pancelzattal stb, viszont ugyanannyiba kerulne gyakorlatilag. Szerintem teljes penzkidobas egy ilyen kicsi hadseregnek, de meg a romanoknak is.
Leghamarabb a lengyelek szintjen latom ertelmet, ha a korabbi RM loveg licenszet le tudnak gyartani olcson, bar ok sincsenek sokan, de ott az irgalmatlan pusztasagban megy a hatar, ott feltetelezhetoen sokat szamit a pancelosok mennyisege - nem veletlenul az oroszokon kivul nekik meg ukranoknak van a legtobb hk hadrendben egesz Europaban.
Tudod, ugyanazokat a naiv otleteket targyalgatni huszadszorra unalmas es emiatt be sem nez mar az ember egy ido utan a temaba.
Amikor egy "csetszobaba" belepsz es ott beszelgetnek egy temarol, akkor egy darabig figyelsz es ha a valami eszedbe jut, akkor visszakeresed, kb mit mondtak errol, majd ha meg mindig van kerdesed, akkor azokat 'befaktoralva' kerdezel - ez szerintem a minimum elvarhato udvariassag.
Szerintetek lenne értelme 105 vagy 120mm harckocsi ágyúval felszerelt Lynxnek?
Én úgy gondolom lenne értelme, hogy kiegészítsük a nehéz dandár tűzerejét egy CV90120 jellegű könnyű/közepes harckocsival/páncélvadásszal Lynx alapon. Hidegháborús nem-modernizált harckocsik illetve IFV-k ellen 105-ös löveggel lenne olyan hatékony mint a Leopard 2 és valószínűleg olcsóbb lenne vagy legalábbis a hazai gyártás révén országon belül marad a pénz (valamennyire).
A 120-as löveggel meg ugyanazt a NATO lőszert tüzelné mint a Leopard 2 - legfeljebb alacsonyabb kezdősebességgel, átütő erővel.
Kicsit mint a második világháborúban: az éket a Tigerek (jelen esetben a Leopardok) vezetik, mögöttük, mellettük a Pz IV (ágyús Lynx) - nem olyan strapabíró de azért tud "harapni".
Modern taktikázáshoz nem értek szóval valószínűleg más lenne a hadrend - de érdekes analógia szerintem...
("Vót má" "Olvass vissza" emberek ne írjanak - ha minden téma egyszer fordul elő, akkor a járművek beérkezéséig kb. 5-10 érdemi poszt lenne ebben a témában. Úgyis mindenki latolgat találgat az alig létező publikus információk alapján...
Minden új fórumtag azért tud valami újat hozzátenni egy témához - ha meg nem akkor nem kell vele foglalkozni. Akit érdekel hozzászól, akit meg nem az nem!)
Pár oldalt visszaolvas az ember, de itt vannak 5000 oldalas komment-folyamok - bár ebben nem értünk egyet, de ennyit szinte senki nem fog visszaolvasni, aki nem rég óta tag.
Ő az új szzsolt, mondtamEs gyengebb erovel, gyengebb pancelzattal stb, viszont ugyanannyiba kerulne gyakorlatilag. Szerintem teljes penzkidobas egy ilyen kicsi hadseregnek, de meg a romanoknak is.
Leghamarabb a lengyelek szintjen latom ertelmet, ha a korabbi RM loveg licenszet le tudnak gyartani olcson, bar ok sincsenek sokan, de ott az irgalmatlan pusztasagban megy a hatar, ott feltetelezhetoen sokat szamit a pancelosok mennyisege - nem veletlenul az oroszokon kivul nekik meg ukranoknak van a legtobb hk hadrendben egesz Europaban.
Ja, az a Wehrmacht volt, amiben a Heer onmagaban volt sokmillios fegyvernem(!), a vegere mar vagy 8-10 hadseregcsoporttal, egyenkent mindegyikben 2-3 hadsereggel - valaki biztos tudja konkretan, de szerintem volt 15-20 panceloshadosztalyuk...
vs
... a MH egy (!) leendo nehezdandarral, benne 40-50 hk.
Egyetertek, erdekes analogia.
Ez, mint szabaly, biztosan nem igaz. Sot, az esetek tobbsegeben biztosan nem igaz.
Tudod, ugyanazokat a naiv otleteket targyalgatni huszadszorra unalmas es emiatt be sem nez mar az ember egy ido utan a temaba.
Amikor egy "csetszobaba" belepsz es ott beszelgetnek egy temarol, akkor egy darabig figyelsz es ha a valami eszedbe jut, akkor visszakeresed, kb mit mondtak errol, majd ha meg mindig van kerdesed, akkor azokat 'befaktoralva' kerdezel - ez szerintem a minimum elvarhato udvariassag.
Nem szeretnék álszent lenni. Napokon belül LMzeket megkértem, hogy foglalja össze nekem nagyon röviden, hogy mit ér ő az alatt, hogy képes lenne megállni egy megfelelő szintre modernizált T-72 a mai csatatereken is gombokért.
Vagy ő a szzsoltNÉ!Ő az új szzsolt, mondtam
Optika.szerinrem...Ez az egész baloldali kinövés/doboz a párhuzamosítottat rejti? És az az ovális fekete rész rajta az valami érzékelő/kamera lehet?
A videok alapján ott lesz a géppuska...Ez az egész baloldali kinövés/doboz a párhuzamosítottat rejti? És az az ovális fekete rész rajta az valami érzékelő/kamera lehet?