[HUN] KF41 Lynx / Hiúz

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 385
113
EZF,amibe lehet vezetési pontot telepiteni.Volt ilyen,Rába csinált protó szinten utódot is belőle-úgy tudom,nem került sorozatgyártásra.
Szerintem ma már a hálózatos rendszerek miatt század szintre is kelleni fog PVP.Egyszerűen kell a hely a marhasok elektronikus kütyünek.
A várható harcformák miatt is kell már század szintre is szerintem.
Nem kell század szintre, a lynx monitorával és komm rendszerével század szintig bőven elvagy.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 197
33 436
113
Nem kell ilyen századonként
Kicsi csapatsűrűség,hibrid/aszimetrikus harcforma,rohatsok (elektronikus)kiegészitő kütyű (mindenféle kihejezett automata figyelő/bemérő rendszerek,földi égi dronok,hálozaton át közvetlen együtműködés koordinálása/irányitása a magasabb szint tűztámogató eszközeivel,jófenetudjamégmi).Könnyedén találhatod magad egy kikülönitett és meglehetősen önálló feladat/tevékenységi körű század HCs élén-és akkor örülni fogsz egy jol felszerelt PVP-nek......

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 385
113
Kicsi csapatsűrűség,hibrid/aszimetrikus harcforma,rohatsok (elektronikus)kiegészitő kütyű (mindenféle kihejezett automata figyelő/bemérő rendszerek,földi égi dronok,hálozaton át közvetlen együtműködés koordinálása/irányitása a magasabb szint tűztámogató eszközeivel,jófenetudjamégmi).Könnyedén találhatod magad egy kikülönitett és meglehetősen önálló feladat/tevékenységi körű század HCs élén-és akkor örülni fogsz egy jol felszerelt PVP-nek......
Szerinted. 20 éve így volt. Most nyomsz egy nézetváltás gombot a képernyőn. A c2 rendszerek csodái.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
Bár azt kell, hogy mondjam századonként nem is feltétlen kell ilyen, a századot el lehet vezetni egy IFV változatból is ami azért át van alakítva persze.
Minden attól függ, hogy a hardware-es cumót (köbméterre) mennyit kell beletenni. Ez függ az architechtúrától is, ami meg a gyártótól/szállítótól.
Meg nem utolsó sorban a mi saját igényeinktől..... ami meg függ az új C2/C4-es rendszer bonyolultságától is.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 795
47 067
113
EZF,amibe lehet vezetési pontot telepiteni.Volt ilyen,Rába csinált protó szinten utódot is belőle-úgy tudom,nem került sorozatgyártásra.
Szerintem ma már a hálózatos rendszerek miatt század szintre is kelleni fog PVP.Egyszerűen kell a hely a marhasok elektronikus kütyünek.
akarod mondani VZF.
Halott ügy. HA még a felépítményt át is rakjuk másik hordozóra, akkor működhet, csakhát ugye a kerekes/láncos viszonylat akkor is ott kellemetlenkedik.
Arról nem is beszélve, hogy ugye a Rába H -nak reszeltek.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 197
33 436
113
Szerinted. 20 éve így volt. Most nyomsz egy nézetváltás gombot a képernyőn. A c2 rendszerek csodái.
Mert normál harchelyzetben a század a zl HCsop részeként a zl PVP hálozati rendszerét tudja használni.De én arra számitok,hogy jobban szét lesznek húzódva a csapatok.Ez esetben a század önálló HCsop-ként fog működni,és el kel tudnia boldogulnia a zl törzs nélkül is.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 385
113
Mert normál harchelyzetben a század a zl HCsop részeként a zl PVP hálozati rendszerét tudja használni.De én arra számitok,hogy jobban szét lesznek húzódva a csapatok.Ez esetben a század önálló HCsop-ként fog működni,és el kel tudnia boldogulnia a zl törzs nélkül is.
Jobban széthúzva sem működik másként.

• Tetszik
Reactions: kamm

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
30 149
130 385
113
Hm.Kiküldenek Maliba(akárhova hátsósufniába) szerintem megváltozik majd a véleményed.De egy esetleges hazai tovahububan is,ha 50-100 km-re találod magadat kikülönitve önálló harcfeladattal.
De az információt ugyan úgy kezeled... Ugyan azokon a csatornákon jön be.

Gondolj már bele légyszíves, hogy láttam már századpk gépet párat amiben volt modern rendszer és volt alkalmam kipróbálni és megnézni a működését is.

Eleve ha egyedül vagy nem sérted a többi alegység sávhatárait, menetvonalát csak a saját dolgaiddal kell számolnod,

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 549
18 883
113
Igen, az a konténeres szétnyitható mobil "kupi"... :D
Szóval ha összeszorzod a matekot (századonként 1, +1 a zászlóaljanként), akkor azért dandár szinten ki fog jönni egy olyan szám, ami közel lesz a 20-hoz (nagyon-nagyon közel)

A PVP azon a szinten kell, ahol van harcvezetesre, döntés előkészítésre, vezetési funkciók megvalósítására alkalmas törzs.
Ez pedig jellemzően a zászlóalj.
Ott megvannak az egyes szakterületek szakemberei, ezért nekik kell munkaállomás, kommunikációs csatorna lefelé, felfelé.
Az S3 (művelet) adja a harcvezető tisztet (battle captain, olyan, mint a kormányos: rajta keresztül mennek a parancsok, bár nem ő a kapitány, de a harcot irányítja a parancsait alapján). Ad még jelentő altisztet (watchkeeper). Az S2 (felderítés, intel) nélkülözhetetlen, szaktiszt, altiszt. Javasolt egy tuztamogató (főre support) szakember is.

• Tetszik
Reactions: pöcshuszár

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 549
18 883
113
Mindezek mellett hasznos egy S4 (logisztika) és egyéb támogatók jelenléte.
Természetesen kell egy parancsnoki munkahely, ahol a zpk, zpkh esetleg a TÖF ücsörög.
Na ilyenek a századnál nincsenek, bár a funkciók működnek. De azok megoszlanak a két századszintű vezetési elem között: a szdpk és helyettesének harcjárműveiben ücsörgő vezető beosztású katonák között.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
21 638
42 059
113
sebesültszállítón fegyver, kb a legális célpont kategória, (ha rajt van a vörös kereszt)
Fegyver torony lehet rajta max nem tesznek rá fegyvert és toronyra is ráhúznak egy ponyvát.
Ha olyan kell harcolni ahol céltáblának nézik a vörös keresztet és szarnak a szabályokra, akkor legyen már mivel védekezni!

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 197
33 436
113
A PVP azon a szinten kell, ahol van harcvezetesre, döntés előkészítésre, vezetési funkciók megvalósítására alkalmas törzs.
Ez pedig jellemzően a zászlóalj.
Ott megvannak az egyes szakterületek szakemberei, ezért nekik kell munkaállomás, kommunikációs csatorna lefelé, felfelé.
Az S3 (művelet) adja a harcvezető tisztet (battle captain, olyan, mint a kormányos: rajta keresztül mennek a parancsok, bár nem ő a kapitány, de a harcot irányítja a parancsait alapján). Ad még jelentő altisztet (watchkeeper). Az S2 (felderítés, intel) nélkülözhetetlen, szaktiszt, altiszt. Javasolt egy tuztamogató (főre support) szakember is.
Igen-jelenleg.Csakhogy szerintem a kevés rendelkezésre álló csapaterő,és a várható harcformák miatt az egész hőbelebancra szükség lesz egy szintel lejjebb is.Szerintem egy század hcsop-nak meg kell lennie az önálló harcképességnek,saját műveleti és felelőségi körzet ellátására.A mai technológia ezt lehetővé teszi,a csapaterő hiánya (egyszerűen kicsi a sereg) meg szükségesé.A várható konfliktusformák többségében meg felesleges is egy komplett zl hcsop koncentrálása egy helyre-miközben ezzel a koncentrálással védtelenül hagyhatunk jelentős területeket.
Plusz a harcot várhatóan kiterjedt elktronikus figyelő-érzékelő-felderitő rendszer fogja támogatni már század szinten is.Kelleni fog a segitség a pk-nak,hogy ő már valamennyire feldolgozott állapotba kapja meg az infót.
Hagyományos háborúban erre nincs szükség,de egy hibrid/aszimetrikus konfliktusban szerintem igen.
Plusz saját személyes mániám,hogy meg kéne alakitani a (svájci mintájú)) Nemzetörséget.Ha ez meglenne,a felelőségi körzetében védelmi helyzetben a mellé/alá rendelt milicista egységekkel is együt kell tudnia működni,és veztni a harcukat.És ehez is (már) mindenképpen kell egy PVP

• Tetszik
Reactions: ravenlord