Itt mire gondolsz? EW-t illetően tudnám elképzelni, hogy igen. De bármivel támadsz egy susnyásból... Egy 30 mm-es ágyúval feltűnőbbnek érzem a támadást. Van még Spike, de a rakéta indítása messze sokkal jobban észrevehetőbbnek tűnik, mint egy keringő lőszeré. Például nem füstöl.
Ha szempont az a támadásnál, hogy azért állok a susnyásban, mert nem szeretném, ha a pozíciómat felfedezzék, akkor egy Hero tűnik a Lynx lehetséges fegyverzeteiből a legalkalmasabbnak erre, hiszen kevesebb zajjal megoldható, kisebb sebessége segít, hogy kövesse a terepet az első száz méteren, jobban, mint egy rakéta. Fényt sem bocsát ki annyit (rakéta lángcsóvája). És nagyobb is a hatótávolsága, ezért ezek a tényezők 30 km-re lévő ellenségnél kevesebb hatást fejtenek ki, mint a Spike 5-10 km-én vagy a gpú 1,5 km-én, ami meg már ügye teljesen más kategória.
Szóval olvasva téged, arra gondolsz, hogy a támadással a "lebukás" kockázata nő vagy arra, hogy a különböző eszközöknél egymáshoz viszonyítva mennyire nő meg, hogy az ellenség észre vegye az IFV-t?
Közben olvasom, hogy erről már tovább is ment a beszélgetés, de igen, a loitering munition elsődleges és majdnem egyetlen funkciója, hogy elpusztítsuk az ellenséget vele. Ha jól értem, amúgy ezek nem is tudnak GPS koordinátát generálni az ellenségről, így nem sok értelme van egyszer használatos felderítő eszközként tekinteni rájuk. Mindig mondom, hogy ne találjuk ki a tenyér méretű Bayraktart, mert az olyan, mint az unikornis. Sokat írtunk mindkettőről, csak még senki nem látott olyat. A kamikaze drónok nem felderítők és a méretük sem teszik ideálissá őket erre. Én felvetettem régebben, hogy lehetne mondjuk század szinten az egyiket átkonfigurálni és a robbanó fej helyét felszabadítva ilyesmire rendszeresített változatot kifejleszteni, de akkor engem mindenki lehurrogott.
És én is csak azért gondolkodtam ilyenen, mert még nem volt orosz offenzíva és nem kezdett el senki mini drónokban gondolkodni beszerzésnél, csak Bajraktár vs. Karajban. A lengyel tüzérdrón messze jobban használhatónak tűnik sac/kb ugyan olyan áron felderítőzni, mint egy HERO.