Most vannak a bakonyban ugye?Az elkövetkezendő egykét hétben elég sok lynxes anyag fog kikerülni.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Most vannak a bakonyban ugye?Az elkövetkezendő egykét hétben elég sok lynxes anyag fog kikerülni.
Igen.Most vannak a bakonyban ugye?
A BMP-n a szinte mindig kint volt a sofőrök feje. Periszkóppal csak akkor vezettek amikor muszáj volt. Motoros szemüvegük volt, és sokszor még kendőt is kötöttek a szájuk/orruk elé a por miatt.
Nem az IFV lenne APC arban, hanem a 8x8 is olyan drága ma már, hogy sok év után a Lynx simán ugyanott lehet.A tudjuk hogy majd jon az is azert keplegeny mert igeny volna ra de akarat nem hiszem.
Apc talan lesz 10-15 ev mulva azt az otletet hogy full ifv legyen nem mondok el nagy titkot felvetettek de ha lesz btr modernizacio akkor az a terv kuka
Az ifv soha nem lesz olyan olcso mint egy apc gyarthatnak legyarthanak belole itthon belole annyit mint egen a csillag akkorse fogjak sokkal olcsobban adni.
Mikyen "lehetőségeket"? A legnehezebb pont a létszám, nem más. 10 év nagy idő.Szerintem nagyon optimista vagy.
Lynxből valószínűleg lesz több, de ha már dupla annyi lenne 8-10 éven belül, amennyi rendelve van, akkor szerintem kimaxoltuk a lehetőségeket.
Kell, APCnek. IFVnek egyáltalán nem feltétlenül kell, még ha valóban gyorsabbak is közúton (mert felázott terepen kizárt.)Kellenek a kerekesek is. Nem minden út, híd bírja el a láncosokat, a kerekesek gyorsabbak is, olcsóbbak is (nem Boxer kategóriára gondolok),
APCt irtam én is, de abból a mennyiség miatt érdemes lenne valami tömegesen gyártottat nezni, olcsón.főleg a 6X6-osok, és hát az sem árt, ha lesz egy olyan típus is, ami úszni is tud.
A BTR utánra, vagy mellé, ha az egyszer menne tartalékba.
Nem viccelek, hanem leirtam, mi muszaj, mert egy nagyon képlékeny történelmi időszakba léptünk, amiből így nagyon jól is kijohetunk, ha véletlenül úgy hozza a helyzet és van is mivel kiaknázni azt.Persze sok a ha, és kevés a pénz, ami ezekre van szánva.
Párszáz hk.? Viccelsz?
Az én kommentemnek semmi köze semmilyen elképzelt "eletszeruseghez".2 zászlóalj Panthernél többet nem hiszem, hogy életszerű volna bele képzelni a jövőbe, de még így is optimista voltam.
Te már csak tudod. Ez olyan, mint a hangsebesség körül tekergő CMet kezihajtannyal...?A Lynx sosem lesz egy árban egy török 8x8-assal, de tán még a Patriáéval sem...
Rendkívül konstruktív. Ez is része a kommunikációs kiképzésedneiz vagy akkor hiányoztál?Már new yorkban is legalizáltàk a marist?
Hogyne tudnank. Kizárt dolog, hogy a jelenlegi mennyiség elég lenne.Ezt nem tudjuk, csupán a te vágyad.
A legnehezebb a pénz, aminek híjján vagyunk, mert haszontalan dolgokra költik.Mikyen "lehetőségeket"? A legnehezebb pont a létszám, nem más. 10 év nagy idő.
Ennek tagadásával magadat égeted. Számos felvétel van arról CM-ket szednek le MANPAD-szal, csak te nem vagy hajlandó tudomásul venni.Te már csak tudod. Ez olyan, mint a hangsebesség körül tekergő CMet kezihajtannyal...?
Mi már leszerződtünk a Lynxre: nem fogják olcsóbban adni csak azért mert az olaszok is vettek. Azóta infláció is van, szóval már most drágább lenne nekünk is, mint amennyiért annó vettük.Minden ilyen gyártás lényege a scale, azaz ha az olaszok miatt megugrik a mennyiség - még ha csak részlegesen hat Zalára -, a fajlagos R&D stb meredekes leesik, azaz simán találkozhat a gorbe egy 8x8 gorbejevel, aminek meg a piac miatt felfele ment az ara.
Nem ördöngösség ez, sima közgazdaságtan.
Az egyetlen görbe amivel találkozhatna (ha nem menne ugyan úgy felfelé az ára a lynxnek is) az a lance 2 tornyos boxer.a fajlagos R&D stb meredekes leesik, azaz simán találkozhat a gorbe egy 8x8 gorbejevel, aminek meg a piac miatt felfele ment az ara.
Ha valaki égeti magát itt, az biztosan nem én vagyok, ezzel a sok gyerekes videos hulyeseggel.Ennek tagadásával magadat égeted.
Nincs semmilyen "számos", csak pár teljesen kiderithetrtlen harcteri felvetel, amin tisztán latszik, hogy nem hangsebesség körüli dolog megy el felettük, aztan meg semmi mast nem lehet azonositani.Számos felvétel van arról CM-ket szednek le MANPAD-szal, csak te nem vagy hajlandó tudomásul venni.
Hahaha, szakportal - ez ugyanaz, amelyik szerint Ukrajna már megint éppen megnyeri a háborút minden negyedévben?Szakportál ugyanerről:
Ukrainians Use US Stinger Portable Air Defense System to Destroy Russi
In a remarkable display of skill and ingenuity amidst a challenging military context, Ukrainian soldiers from the President's Special Brigade have successfarmyrecognition.com
Számodra irracionális, mert nincsenek meg a műszaki alapjaid es nem erted az erre épülő problémamegoldó gondolkodás lényegét. Ezt az egyetemen is azzal alakítják ki, hogy csillió hulyebbnel-hulyebb problémát oldatnak meg veled az atlagosok mellett, úgy alakul ki a 'think outside of the box'. Nem véletlenül vannak többségben a mérnöktisztek a tervezési stb egysegeknel, ők sokkal gyorsabban tudnak kombinalni, no meg barmikor ki is számolják a dolgokat, nem tippelgetnek a levegőbe Wikipédia alapján, mint te is teszed általában.Ez ugyan olyan irracionális agymenésed mint mindenre 4 millió EUR-os Taurusszal lövöldözni.
Te már csak tudod. Mint a fentiek esetében is.Nagy valószínűséggel sosem lesz Tauruszunk egyébként.
Te semmit nem értettél meg abból, amit írtam, az R&D ktg visszereruleset meg nem is érted, úgy tűnik...Mi már leszerződtünk a Lynxre: nem fogják olcsóbban adni csak azért mert az olaszok is vettek. Azóta infláció is van, szóval már most drágább lenne nekünk is, mint amennyiért annó vettük.
Amint azt fejlebb elmagyaráztam, ez vaskos tévedés.Továbbá az olaszok konfigurációja el is fog térni a miénktől, a miénk árazását minimálisan befolyásolja az olasz rendelés.
Nem hinném, higy előre látod, 6-8 év múlva jol fog jarni az acél ára avagy a török gazdaság (amely pár éve az összedőlés szélén imbolygott, ne feledjük.)Az egyetlen görbe amivel találkozhatna (ha nem menne ugyan úgy felfelé az ára a lynxnek is) az a lance 2 tornyos boxer.
Minden más esélytelen.
Penz VAN, csak másra koltik. Ezen már vegigmentunk, tessenek már kicsit kilátni a jelekből.A legnehezebb a pénz, aminek híjján vagyunk, mert haszontalan dolgokra költik.
Ha pénz lenne, létszám is lenne. Persze csak ha írásba adnák, hogy végérvényesen eltörlik a leszerelési tilalmat, és max. a kiképzési költség 1 részét kellene visszafizetni, ha valaki indokolatlanul, idő előtt lelép.
Jelenlegi érvényes árajánlatokból es mintákbol tudok kiindulni. Te wishful thinkingből. Az acél a legolcsóbb része ezek az eszközöknek.Nem hinném, higy előre látod, 6-8 év múlva jol fog jarni az acél ára avagy a török gazdaság (amely pár éve az összedőlés szélén imbolygott, ne feledjük.)
Az a problema nem igazan latunk 10ev mulvase erolepest, nem kommunikaljak az iranyt.Penz VAN, csak másra koltik. Ezen már vegigmentunk, tessenek már kicsit kilátni a jelekből.
Amint írtam, én 10+ éves tavlatrol beszélek.
Személyeskedsz, fölényeskedsz, forrásokat bizonyítékoz nem hozol.Ha valaki égeti magát itt, az biztosan nem én vagyok, ezzel a sok gyerekes videos hulyeseggel.
Nincs semmilyen "számos", csak pár teljesen kiderithetrtlen harcteri felvetel, amin tisztán latszik, hogy nem hangsebesség körüli dolog megy el felettük, aztan meg semmi mast nem lehet azonositani.
Hogy te itt évek óta mindent azonnal tényként adsz elő, amit kitalalsz, az nem nekem kínos, hidd el.
Hahaha, szakportal - ez ugyanaz, amelyik szerint Ukrajna már megint éppen megnyeri a háborút minden negyedévben?
Az hagyján, de egyetlen qrva felvetel nincs mellette, csak egy állítás, és az is szórakoztatóan kodosen van megfogalmazva:
"This event took place during a large-scale Russian aerial drone and missile assault on the night of March 22, 2024."
Szoval hol is van az a "szamos felvétel " meg a "szakportál " bizonyítéka?
Sehol.
Az hagyján, de én specifikusan mondtam a modernekre, a 0.8-2.x mach kozotti domborzatkovetokre, te meg - szokas szerint - a gyerekes strawman argument technikával másról próbálsz beszélni (és még arról sincs bizonyíték).
Számodra irracionális, mert nincsenek meg a műszaki alapjaid es nem erted az erre épülő problémamegoldó gondolkodás lényegét. Ezt az egyetemen is azzal alakítják ki, hogy csillió hulyebbnel-hulyebb problémát oldatnak meg veled az atlagosok mellett, úgy alakul ki a 'think outside of the box'. Nem véletlenül vannak többségben a mérnöktisztek a tervezési stb egysegeknel, ők sokkal gyorsabban tudnak kombinalni, no meg barmikor ki is számolják a dolgokat, nem tippelgetnek a levegőbe Wikipédia alapján, mint te is teszed általában.
Te már csak tudod. Mint a fentiek esetében is.
Te semmit nem értettél meg abból, amit írtam, az R&D ktg visszereruleset meg nem is érted, úgy tűnik...
A Lynx gyárban FELE tulajdonos az állam.
Azért, mert a Lynx R&D költségét részben az állam fedezte, meg foldet stb adott. A profitot azonnal vissza tudja forgatni új rendelésbe avagy eleve úgy rendel.
Ha az R&D X osszeg, ma fajlagosan X/219 az egy Lynxre eső ára. Ha 800 készül, akkor lesz X/800 (ez majd súlyozott lesz az olasz speci átalakításokkal, de az most mindegy). A gyártási ktg tipikusan mindig lefelé megy, az anyagktg meget felfelé, de ott is a scale érvényesül, azaz minél többet rendelsz, annál nagyobb a discount.
Amint azt fejlebb elmagyaráztam, ez vaskos tévedés.
Én 10+ évre előre spekulálok, ne feledd. Sokáig néztem arutozsdet meg más piacokat, nagyon sok minden alapvetően megváltozhat 10 év alatt.Jelenlegi érvényes árajánlatokból es mintákbol tudok kiindulni. Te wishful thinkingből. Az acél a legolcsóbb része ezek az eszközöknek.
Annak a jelét én már régen láttam, hogy a nagy haderő fejlesztés címén, max. a NATO által minimálisan elvárt fegyverek lesznek beszerezve, mutatóba.Penz VAN, csak másra koltik. Ezen már vegigmentunk, tessenek már kicsit kilátni a jelekből.
Amint írtam, én 10+ éves tavlatrol beszélek.
Ha Nagy Martonkent gondolkodunk. Ő viszont az arrogancia igazán csodás példája, szerintem akkorát fog bukni a végén, mint tripla leszúrt Rosenberger, de meglátjuk.Annak a jelét én már régen láttam, hogy a nagy haderő fejlesztés címén, max. a NATO által minimálisan elvárt fegyverek lesznek beszerezve, mutatóba.
És ezen ez a kormány már nem fog változtatni. Ha meg azt akarjuk megjósolni, hogy mi lesz 10+ év múlva, akkor kb. úgy járunk, mint Nagy Márton a következő évre vonatkozó pénzügyi jóslataival.
Már régen buknia kellett volna, de láthatóan nem a teljesítmény, hanem a megalkuvás miatt maradhat a posztján, sőt egyre nagyobb hatalmat kap! Tehát a kormány szerint jóvanazzzúúúgy.Ha Nagy Martonkent gondolkodunk. Ő viszont az arrogancia igazán csodás példája, szerintem akkorát fog bukni a végén, mint tripla leszúrt Rosenberger, de meglátjuk.
Orbán nem nagyon vált le minisztereket (volt már rá példa, de olyan ritka minta fehér holló) félúton.Már régen buknia kellett volna, de láthatóan nem a teljesítmény, hanem a megalkuvás miatt maradhat a posztján, sőt egyre nagyobb hatalmat kap! Tehát a kormány szerint jóvanazzzúúúgy.
Miért vennének? Kapitalizmust építünk s a népi tömegnek nem adnak fegyvert a kezébe! Ennyi!Mi itt elvitatkozhatunk, csak közben értelmetlenségekre költik a kevés pénzünket, de a Honvédségnek egy hokedlit se vesznek