TáborfalvánHá hun?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
TáborfalvánHá hun?
Akkor ezek az új garázsok gondolom
Yes, Da, igen, JaAkkor ezek az új garázsok gondolom
Ez a táborfalvai kisgarázs.Hat, en nem vagyok annyira elalelva ezektol a salgos-hullamlemez-kinezetu lakotelepi garazsoktol:
Illetve na, előbb kellett volna lecsekkolnom google mapsen és aztán kommentelni...
Úgy néz ki volt/van valami építkezés az egyik telephelyen, felülről nem látszik de gondolom ha már hozzányúltak rendesen megcsinálják.
Egyik sem garázs.Táborfalván is látszik sok friss földmunka, de ezek nem garázsnak tűnnek:
Táborfalván is látszik sok friss földmunka, de ezek nem garázsnak tűnnek:
hát nem harckocsiágyú, de abból indul a 9M117 és annak tandem verziójú atgm-je....amit a strikeshield hivatott leszedniEgész értelmes, "szakszerű" bemutató cikk. "A Lynx nem harckocsi, hanem gyalogsági harcjármű" ilyent is rég olvashattunk újságcikkben.Lynx, a sokoldalú nagymacska – Megnéztük, mitől élesek a Hiúz karmai
Évtizedekkel repíti előre a Honvédséget a Lynx harcjármű érkezése. De mitől különleges a Rheinmetall terméke? Valóban egyedi, amit tud? Megnéztük, mit tud a Honvédség új nagymacskája.novekedes.hu
"a BMP-3-asból viszont van olyan kivitel, amire 100 mm-es harckocsiágyút szereltek, ami át tudná lőni a Lynx homlokpáncélját"
Ez azért nem valószínű...
A szabvány 100 mm-es 3OF32 repeszgránát 250 m/s sebességgel indul. Szóval az sem kizárt hogy ezt is elfogja az APS.hát nem harckocsiágyú, de abból indul a 9M117 és annak tandem verziójú atgm-je....amit a strikeshield hivatott leszedni
Hülyeséget ír. Nem harckocsiágyú. Abba a hibába esett mint az orosz "szakértő" fip kolléga, aki ugyanúgy azt állította, hogy a a BMP-3 ágyúja teljesértékű 100mm-es hk ágyú lőszert tüzel, holott csak a lövedék azonos, a kivetőtöltet pedig csak a töredéke.Egész értelmes, "szakszerű" bemutató cikk. "A Lynx nem harckocsi, hanem gyalogsági harcjármű" ilyent is rég olvashattunk újságcikkben.Lynx, a sokoldalú nagymacska – Megnéztük, mitől élesek a Hiúz karmai
Évtizedekkel repíti előre a Honvédséget a Lynx harcjármű érkezése. De mitől különleges a Rheinmetall terméke? Valóban egyedi, amit tud? Megnéztük, mit tud a Honvédség új nagymacskája.novekedes.hu
"a BMP-3-asból viszont van olyan kivitel, amire 100 mm-es harckocsiágyút szereltek, ami át tudná lőni a Lynx homlokpáncélját"
Ez azért nem valószínű...
Azért a 100-as repeszgránát alaposan helybenhagyna (még ilyen kis energiával becsapódva is) még egy harckocsit is, ha valami csoda folytán sikerül vele eltalálni.A szabvány 100 mm-es 3OF32 repeszgránát 250 m/s sebességgel indul. Szóval az sem kizárt hogy ezt is elfogja az APS.
Ha pedig nem, akkor sem hiszem hogy átmegy szemből a páncélzaton. A 20+ éves Bradley ODS oldalpáncélzata némi páncéltöréssel, de kivédte a 850 m/s sebességű 125 mm-es repeszgránátot - a jármű gurult tovább. Egy sokkal lassabb és kisebb lövedék nem jelenthet gondot a Lynxnek sem szemből...
Más lőszer nincs hozzá, az ATGM-et meg várhatóan leszedi az APS - ahogy írtad.
Kezdő sebességen a lövedék fotóján látszik is...Hülyeséget ír. Nem harckocsiágyú. Abba a hibába esett mint az orosz "szakértő" fip kolléga, aki ugyanúgy azt állította, hogy a a BMP-3 ágyúja teljesértékű 100mm-es hk ágyú lőszert tüzel, holott csak a lövedék azonos, a kivetőtöltet pedig csak a töredéke.
A régi, de modernizált Bradley oldala kibírta az erősebbet 125mm-es HE-FRAG gránátot is. (lásd linkelt videó fentebb)Azért a 100-as repeszgránát alaposan helybenhagyna (még ilyen kis energiával becsapódva is) még egy harckocsit is, ha valami csoda folytán sikerül vele eltalálni.
Elfelejtesz valamit, ez nem kinetikus energiával pusztít, hanem a bennelévő robbanóanyaggal és repeszekkel. A Bradley-s példád szerintem ott sántít, hogy én máig nem vagyok róla meggyőződve, hogy felobbant az a 125-ös HE gránát.Kezdő sebességen a lövedék fotóján látszik is...
Ez a lőszer mozgási energiáját és romboló erejét tekintve egy 120-as aknavetőhöz áll közelebb. Kb. mintha NEMO vagy más tornyos aknavető lapos szögben, közvetlen irányzással lőne...
A régi, de modernizált Bradley oldala kibírta az erősebbet 125mm-es HE-FRAG gránátot is. (lásd linkelt videó fentebb)
Páncél eltörött, de a jármű gurult tovább, javítható maradt és állítólag nem volt sérült.
Szóva szemből a Lynxnek is jó kilátásai lehetnek ez ellen a 100 mm "gránátvető" ellen...
Szerintem igen, felrobbant, mert valami letépte az extra oldal páncélt, a kötényzetet, ami a jármű egész oldalán végig futott.Elfelejtesz valamit, ez nem kinetikus energiával pusztít, hanem a bennelévő robbanóanyaggal és repeszekkel. A Bradley-s példád szerintem ott sántít, hogy én máig nem vagyok róla meggyőződve, hogy felobbant az a 125-ös HE gránát.
ez tuti nem pukkant el rendesen. máskülönben a sáncszerszámok meg a láncoska valahol 50m es körzetbe lenne darabokba szétsdzórva és nem szabályosan rögzítve épségben.Szerintem igen, felrobbant, mert valami letépte az extra oldal páncélt, a kötényzetet, ami a jármű egész oldalán végig futott.
Ez a 100mm-es szinte minden paraméterében egy 120-as aknavetőnek felel meg (gránát tömege kb. azonos). Szóval ha azt kibírja a Lynx, akkor ezt a 100mm-eset is.
Ukrajnából jött olyan beszámoló, hogy "aknagránát telitalálatát kibírta a PZH2000", ami hasonlóan vagy inkább gyenegébben védett mint a Lynx. (PZH körkörösen 14,5mm-es ellen védett - ha minden igaz). A hírben nincs benne hogy milyen kalibrrel találhatták el, de nem túl valószínű hogy 30+ km lőtávolságú PZH egy 82mm vagy 60 mm aknavető lőtávján belül flangálna.
A 120-asok lőtávja már 8-9km körüli, ami jobban igazodik a "lőtáv 1/3-ánál történő elhelyezés szabályához".
Szóval mindent figyelembe véve inkább arra fogadnék, hogy szemből(!) kiállja a Lynx a 100mm-es BMP-3 lövedéket...
Néhány oldallal előrébb szó volt arról, hogy a 30 mm-es gépágyú nem igazán lesz megfelelő a jövőben.
Nekem ezt nem célom eldönteni, de hozzátenni azért szeretnék valamit...
Én a jövőben két gépágyú/gránátvetővel egységesíteném a kalibert 50 mm-ben, APC-k és IFV-k számára egyaránt. Hogyan? Úgy, ahogy az oroszok továbbfejlesztették az AGS-57-es gránátvetőt az LShO-57 típusú gránátvető/gépágyúva, és kezdik őket használni Epoch tornyokban. Ezekben két fajta lőszert tudnak használni, egy hosszú, kis kivetőtöltetű 3OF91 rogyókúpos robbanógránátot (57x93 mmRB) és a jóval nagyobb kivetőtöltetű, 1350 m/s kezdősebességű 3BM76 (3UBM21) típusú APFSDS-t.
Az 50 mm-es kaliber pont jó felépítésű valami ilyesmihez, hiszen a hüvely és a lövedék átmérői közel azonosak, ezek arányait kedvünkre változtathatjuk.
Mint mondtam, két fajta tüzelőeszközt látnék szívesen ezzel kapcsolatban a jövőben: az egyiket az APC-inkre tenném, ez könnyű, kizárólag a kis nyomáson működő, vékony csőfalas fegyvernek képzelem el. Dual-feed, HEDP (HEAT-Frag, ha úgy tetszik), illetve programozható drónelhárító lőszerekkel. Egy toronyba mehetne ezzel mondjuk HERO-60/120 indító is. Az ezekkel felszerelt APC-k rendelkeznének így tűrhető önvédelmi képességekkel, míg 2-3 km-en belül drónelhárításra, 4-6+ km-en belül pedig közvetett tűztámogatásra is alkalmazhatók lennének. Így az APC-ink a desszantolt katonákat távolról is hatékonyan tudná támogatni saját maga által végzett felderítéssel, és lelőhetné a fejük felett szálló drónokat is.
A másik egy kis- és nagynyomáson működő, a jelenlegi 50 mm-es gépágyúkra hajazó megoldás lenne, amiket az IFV-kre pakolnék. Ebben a dual feed úgy működne, hogy a nagy nyomású és átütő képességű 50x228 mm-es APFSDS-t is tüzelni tudja amellett, hogy "gránátvető" üzemmódja is lenne.
Előnyök a teljes erejű 50 mm-es plusz egy kiegészítő kisebb/könnyebb kaliber (20/25/30/35 mm) rendszeresítéséhez képest:
- könnyű és nehéz járműveken egyaránt alkalmazható legalább az gránátvető variáns
- logisztikai egyszerűsödés
- nagyobb repeszhatás a megnövelt hosszúságú 50 mm-es robbanólövedékek esetében
- gépágyúknál a kis nyomás miatt lassabb csőelhasználódás
- valószínűleg olcsóbb lőszer
- 60 mm-es aknavetőhöz hasonlítható röppályán közvetett tűz lehetősége, lényegesen megnövelt tüzérségi képességek
- ha mi fejlesztjük, mondjuk Zalában a RM égisze alatt, jó eséllyel sok exportlehetőség, ami sok pénz...
Elvileg van hozzá kummulativ gránát is fejlesztve-csak azt még muszka katona a csapatoknál nem látta.Hülyeséget ír. Nem harckocsiágyú. Abba a hibába esett mint az orosz "szakértő" fip kolléga, aki ugyanúgy azt állította, hogy a a BMP-3 ágyúja teljesértékű 100mm-es hk ágyú lőszert tüzel, holott csak a lövedék azonos, a kivetőtöltet pedig csak a töredéke.
Politikailag bizton nem vagyok egy muszkafan.De katonai vonalon a ruszkiknak jópár fejlesztését szemrebbenés nélkül átvenném,lekoppintanám-mert igencsak jónak gondolom őket.Néhány oldallal előrébb szó volt arról, hogy a 30 mm-es gépágyú nem igazán lesz megfelelő a jövőben.
Nekem ezt nem célom eldönteni, de hozzátenni azért szeretnék valamit...
Én a jövőben két gépágyú/gránátvetővel egységesíteném a kalibert 50 mm-ben, APC-k és IFV-k számára egyaránt. Hogyan? Úgy, ahogy az oroszok továbbfejlesztették az AGS-57-es gránátvetőt az LShO-57 típusú gránátvető/gépágyúva, és kezdik őket használni Epoch tornyokban. Ezekben két fajta lőszert tudnak használni, egy hosszú, kis kivetőtöltetű 3OF91 rogyókúpos robbanógránátot (57x93 mmRB) és a jóval nagyobb kivetőtöltetű, 1350 m/s kezdősebességű 3BM76 (3UBM21) típusú APFSDS-t.
Az 50 mm-es kaliber pont jó felépítésű valami ilyesmihez, hiszen a hüvely és a lövedék átmérői közel azonosak, ezek arányait kedvünkre változtathatjuk.
Mint mondtam, két fajta tüzelőeszközt látnék szívesen ezzel kapcsolatban a jövőben: az egyiket az APC-inkre tenném, ez könnyű, kizárólag a kis nyomáson működő, vékony csőfalas fegyvernek képzelem el. Dual-feed, HEDP (HEAT-Frag, ha úgy tetszik), illetve programozható drónelhárító lőszerekkel. Egy toronyba mehetne ezzel mondjuk HERO-60/120 indító is. Az ezekkel felszerelt APC-k rendelkeznének így tűrhető önvédelmi képességekkel, míg 2-3 km-en belül drónelhárításra, 4-6+ km-en belül pedig közvetett tűztámogatásra is alkalmazhatók lennének. Így az APC-ink a desszantolt katonákat távolról is hatékonyan tudná támogatni saját maga által végzett felderítéssel, és lelőhetné a fejük felett szálló drónokat is.
A másik egy kis- és nagynyomáson működő, a jelenlegi 50 mm-es gépágyúkra hajazó megoldás lenne, amiket az IFV-kre pakolnék. Ebben a dual feed úgy működne, hogy a nagy nyomású és átütő képességű 50x228 mm-es APFSDS-t is tüzelni tudja amellett, hogy "gránátvető" üzemmódja is lenne.
Előnyök a teljes erejű 50 mm-es plusz egy kiegészítő kisebb/könnyebb kaliber (20/25/30/35 mm) rendszeresítéséhez képest:
- könnyű és nehéz járműveken egyaránt alkalmazható legalább az gránátvető variáns
- logisztikai egyszerűsödés
- nagyobb repeszhatás a megnövelt hosszúságú 50 mm-es robbanólövedékek esetében
- gépágyúknál a kis nyomás miatt lassabb csőelhasználódás
- valószínűleg olcsóbb lőszer
- 60 mm-es aknavetőhöz hasonlítható röppályán közvetett tűz lehetősége, lényegesen megnövelt tüzérségi képességek
- ha mi fejlesztjük, mondjuk Zalában a RM égisze alatt, jó eséllyel sok exportlehetőség, ami sok pénz...