Teljesen elbeszéltek egymás mellet.
A gond azzal van, hogy az AW249 eredetileg a 3 csövű 20mm-essel van tervezve. És hevederes megoldással, mert a gép tömegközéppontjába tervezett lőszertárolótól előre kell vinni a lőszert az orrban lévő gépágyúhoz. Ezt nem lehet az IFV-knél megszokott heveder nélküli megoldással megcsinálni, mert az extra súlyt jelentene. A H225-höz meg nem áll rendelkezésre, csak a .50-es és a 20mm-es konténerizált löveg. Szerintem nem is valószínű, hogy ennél feljebb mennének, mert a konténeres megoldásnál az ágyú kikerül a pilonra, és ebben az esetben még a 30x113 is túl nagy erőt fejtene ki a pilonra és a gép egészére. Ez még elmegy a gép hossztengelyébe, vagy ahhoz nagyon közel felszerelt ágyúval, de pilonra biztosan nem. vagy leszakítja a pilont, vagy olyat perdít a gépen, hogy nem győzöd belépni pedálokkal.
Mondom, hogy elbeszéltek egymás mellett. Ezért írta, hogy olvasd el még egyszer, amit írt. Sosem beszélt 30x173-asról a helikopterről. A fentebbi idézetben kiemeltem, hogy a GYENGÉBBIK 30-asról beszélt!
Háát valószínűleg a dobozba többet beleraknak a gyengébb lőszerből, mivel rövidebb, de abban igazad van, hogyha nem hevederes megoldást alkalmaznak, akkor keresztmetszet azonosság miatt azonos mennyiség tárazható.
Ebben igazad van, de azért, ha nagyon akarnák, megoldhatnák. Ahogy a Mi-24-re felpakolták fixre szerelt 30-asat is.
Szerintem
@acorn a nem hevederes lőszertárolóra gondolt, amikor a 30-35-ös átállásra gondolt. Ebben az esetben tényleg nem egy nagy truváj a kaliber csere. Már ami a lőszer tárolását illeti. Át kel méretezni a sínrendszert (tár) de alapvetően ez nem komoly meló.
Ahogy az általad berakott képen is látszik, eltérő űrméretek esetén a lőszer elforgatásával megoldható, hogy a logisztikai alapegységekbe belpakolhatnak különböző űrméreteket.
Ez egészen biztos? Mert a CT50 nem azonos hosszú a sima 35-össel. Hosszba szerintem lehet eltérés. Mivel hosszában tolják be a töltényűrbe a lőszert. Ha a hüvely mérete hosszra egyezik, akkor szerintem töltési szempontból nincs para.
Ezt meg amit betettél pont arra példa, hogy a szabványos logisztikai egységeket tartva azért van opció a lőszeres dobozok kihasználásában.