Jöhet. Attól még a támogató feladatokban mindent úgy, vagy jobban tud.Vonulj fedezékbe, mert mindjárt jön az össztűz!
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Jöhet. Attól még a támogató feladatokban mindent úgy, vagy jobban tud.Vonulj fedezékbe, mert mindjárt jön az össztűz!
Ez egy tüzérségi eszköz,mint ilyen tüzérséget nem helyetesit,hanem egy eleme a tüzérségnek.Hát meglehet. Az IFV is olyan nagy, hogy ez már nem számít.
Viszont egy ilyen verzió nagyon kéne. Szerintem az esetek 70-80(-90?)%-ában helyettesíteni tud egy harckocsit és még a tüzérséget is egy személyben.
Tömeg, LE | becsült célfelület | |||
LYNX | 3+8 fő "kényelmes" | 45t/1.140LE | 30mm-es gépágyú + 7,62-es NATO +ATGM | a BMP-k duplája(+)!!! Bármelyik irányból! |
BMP-1 | 3+8 fő "kényelmetlen"/szűk | 20 t (közelítőleg LYNX-szintre páncélozva), 350 LE(a modernizáltak) | 73mm-es löveg, + 7,62-es PKM +ATGM |
Szerintem is sokszor hasznos lehet, de azért tényleg nem harckocsi...Akkor már inkább Lynx-120 - persze az aknavetősök mellé és nem helyette.Jöhet. Attól még a támogató feladatokban mindent úgy, vagy jobban tud.
Én is inkább egy modernizált bmp 2-t részesítenék előnyben némi pótpáncéllal meg a berezsok toronnyalEgy szemléletes ábra. hogy hogyan lehet/mitől elégtelen egy 40(+) Tonnás IFV:
Tömeg, LE becsült célfelület LYNX 3+8 fő
"kényelmes"45t/1.140LE 30mm-es gépágyú
+ 7,62-es NATO
+ATGMa BMP-k duplája(+)!!!
Bármelyik irányból!BMP-1 3+8 fő
"kényelmetlen"/szűk20 t (közelítőleg LYNX-szintre páncélozva),
350 LE(a modernizáltak)73mm-es löveg,
+ 7,62-es PKM
+ATGM
Azt a "Bármelyik irányból kétszer-akkora vagyok ám!" tényt nagyon-nagyon sokba kerül ellensúlyozni! ... ha sikerül!
Van annyi pénzünk? Lesz ilyen árak mellet a szükséges mennyiség, vahy jőn majd a Politikusi/"széttárt-karos:"... a súlyos történelmi helyzet...!" Brü-hü-hü, , könnyek +nyugdíj pár milliárddal...
Várom a megfizethető megoldást, ami vbiztos lesz, hiszen van évi150(+) milliárdos média, + "Előrelátás", a "Gyorsítós"!
Mennyiség lehet nem fog kelleni majd, hiszen vettünk sok "Politikai jóindulatot"!
Ez utóbbi csak emlékeztetőnek!
Mint Kasszandra, én is szeretnék tévedni! Nem kell ez ügyben sem az "egyéni" siker, beáldoznám egy jó cáfolatért!!!
U.I.: Egy igaziért, nem a szokásos "Vetítős"-ért!
.
Én lennék a "rászedett jóhiszemű"? Vagy félreértem?Én a háttérbe húzódó Kibecet/Felbújtós szokom "ütni" inkább, nem a rászedett jóhiszeműt!
Kedvelem a sejthetően lehervadó mosolyukat "közben"!
Ki is az??? +
.
Én lennék a "rászedett jóhiszemű"? Vagy félreértem?
Nézd, az Ukrajnában látottak alapján:
- Alig van tank vs tank esemény, én még nem is láttam pl. így kilőtt tankot (mondjuk kerülöm is a topikot, mint a mérget)
- A videókon látott tankok jellemzően támogató, tisztogató feladatot végeznek. Valójában kijelenthetjük, hogy azért használnak tankot, mert az az egyetlen nagykaliberű, közvetlen irányzású harcjármű arrafelé. A legtöbb célpont esetén teljesen felesleges az a méreg drága, hatalmas harckocsilöveg és a rengeteg helyet foglaló lőszere. De ezt használják, mert nincs más! A 30-as gépágyún és a harckocsilövegen kívül csak a BMP-3 lövege van, de ott meg az alapjármű papír. Az ukránoknak meg még az sincs.
Valójában ha az ideális áttörő, támogató járművet keresed a Lynx mellé, akkor kéne egy MBT test, egy MBT védettségű toronyba épített aut. 120-as aknavetővel, egy az @Aladeen által emlegetett antidrón képes 30-as RCWS-el és egy dupla ATGM tubussal. Ez lenne az igazi Terminátor. Ezek mellé kellene néhány MBT, amiknek az a dolga, hogy az igazán kemény célokat felnyissák! És még véletlenül se futóárokban gubbasztókat lövöldözzön 125-os harckocsilöveggel, a limitált lőszerkészletéből!
Az elképzelt jármű az aknagránátból mennyit tudna vinni? 2-3-4x annyit? Nem mindegy!
Lehet a 72-eseket így kéne átalakítani egy új toronnyal
Lynx120al is ugyan az a probléma.A nagy energiájú löveg ugyan jobban alkalmas erőditmények rombolására,de hk szerepet csak addig láthat el,mig nincs szükség a hk páncélvédelmére.Szerintem is sokszor hasznos lehet, de azért tényleg nem harckocsi...Akkor már inkább Lynx-120 - persze az aknavetősök mellé és nem helyette.
Leginkább azért támogtom a tornyos aknavetőt, mert védettebb és magasan automatizált. Ha nyitott lenne felül, akkor a saját APS-e is veszélye lehet a kezelőkre nézve, szóval ebből merek arra következtetni hogy nem felnyíló tetős megoldásban gondolkodnak.
Ha az RM és/vagy HDS nem áll elő egy saját tornyos aknavetővel (ez az irány most nem látszik) akkor vagy NEMO vagy ez a Crossbow lesz szerintem. Az RM a grafikákon a NEMO-t mutogatta...
Ez a kényelmes/kényelmetlen a ti fejetekben furcsán létezik!Egy szemléletes ábra. hogy hogyan/miért lehet elégtelen egy 45(+) Tonnás IFV védelme
LYNX kontra BMP(k) :
Tömeg, LE becsült célfelület LYNX 3+8 fő
"kényelmes"45t/1.140LE 30mm-es gépágyú
+ 7,62-es NATO
+ATGMa BMP-k duplája(+)!!!
Bármelyik irányból!BMP-1 3+8 fő
"kényelmetlen"/szűk20 t (közelítőleg LYNX-szintre páncélozva),
350 LE(a modernizáltak)73mm-es löveg,
+ 7,62-es PKM
+ATGM
Azt a "Bármelyik irányból kétszer-akkora vagyok ám!" tényt nagyon-nagyon sokba kerül ellensúlyozni! ... ha sikerül!
Van annyi pénzünk? Lesz ilyen árak mellet a szükséges mennyiség, vahy jőn majd a Politikusi/"széttárt-karos:"... a súlyos történelmi helyzet...!" Brü-hü-hü, , könnyek +nyugdíj pár milliárddal...
Várom a megfizethető megoldást, ami biztos lesz, hiszen van évi 150(+) milliárd HUF-os média, + "Előrelátás", a "Gyorsítós"!
A Mennyiség lehet nem fog kelleni majd --Áááá, dehogy/minek...--, hiszen vettünk sok-sok "Politikai jóindulatot"!
Ez utóbbi csak emlékeztetőnek!
... "amúgy": Mint Kasszandra, én is szeretnék tévedni! Nem kell ez ügyben sem az "egyéni" siker, beáldoznám egy jó cáfolatért!!!
U.I.: Egy igaziért, nem a szokásos "Vetítős"-ért!
.
+ ha BMP hajt aknára, akkor kb. mindenki meghal odabent - nem véletlen utaznak inkább a tetején.Ez a kényelmes/kényelmetlen a ti fejetekben furcsán létezik!
1. Az átlagmagasság kb 10cm-t ment feljebb az elmúlt 20-30 évben. 186 cm-el én voltam az osztályelső, ma szinte átlagos vagyok.
2. A gyalogosok extra felszerelését - ami szintén az elmúlt 20-30 év eredménye - hova teszed? Veszünk néhány Thule dobozt a tetőre? CG, aknavető, DMR stb. A brit tengerészgyalogosoknak Falklandon 50 kg volt a menetfelszerelésük!! Jó, ez is sarkítva van, de akkor is.
Fasza Benny Hill show-t lehetne forgatni arról, hogy a mai modern raj próbál teljes felszereléssel kikecmeregni egy BMP-ből
Ez a kényelmes/kényelmetlen a ti fejetekben furcsán létezik!
1. Az átlagmagasság kb 10cm-t ment feljebb az elmúlt 20-30 évben. 186 cm-el én voltam az osztályelső, ma szinte átlagos vagyok.
2. A gyalogosok extra felszerelését - ami szintén az elmúlt 20-30 év eredménye - hova teszed? Veszünk néhány Thule dobozt a tetőre? CG, aknavető, DMR stb. A brit tengerészgyalogosoknak Falklandon 50 kg volt a menetfelszerelésük!! Jó, ez is sarkítva van, de akkor is.
Fasza Benny Hill show-t lehetne forgatni arról, hogy a mai modern raj próbál teljes felszereléssel kikecmeregni egy BMP-ből
Bocs,de nem.Én lennék a "rászedett jóhiszemű"? Vagy félreértem?
Nézd, az Ukrajnában látottak alapján:
- Alig van tank vs tank esemény, én még nem is láttam pl. így kilőtt tankot (mondjuk kerülöm is a topikot, mint a mérget)
- A videókon látott tankok jellemzően támogató, tisztogató feladatot végeznek. Valójában kijelenthetjük, hogy azért használnak tankot, mert az az egyetlen nagykaliberű, közvetlen irányzású harcjármű arrafelé. A legtöbb célpont esetén teljesen felesleges az a méreg drága, hatalmas harckocsilöveg és a rengeteg helyet foglaló lőszere. De ezt használják, mert nincs más! A 30-as gépágyún és a harckocsilövegen kívül csak a BMP-3 lövege van, de ott meg az alapjármű papír. Az ukránoknak meg még az sincs.
Valójában ha az ideális áttörő, támogató járművet keresed a Lynx mellé, akkor kéne egy MBT test, egy MBT védettségű toronyba épített aut. 120-as aknavetővel, egy az @Aladeen által emlegetett antidrón képes 30-as RCWS-el és egy dupla ATGM tubussal. Ez lenne az igazi Terminátor. Ezek mellé kellene néhány MBT, amiknek az a dolga, hogy az igazán kemény célokat felnyissák! És még véletlenül se futóárokban gubbasztókat lövöldözzön 125-os harckocsilöveggel, a limitált lőszerkészletéből!
Az elképzelt jármű az aknagránátból mennyit tudna vinni? 2-3-4x annyit? Nem mindegy!
Lehet a 72-eseket így kéne átalakítani egy új toronnyal
Ez teljesen egyértelmű. Ezek gyalogsági támogató járművek. Szerintem a Nemo jellegű sokkal többcélú (és talán olcsóbb is) mint a Lynx 120. Az utóbbinak csak akkor lenne értelme, ha jelentősen olcsóbb lenne egy MBT-nél. De ez meg nem valószínű.Lynx120al is ugyan az a probléma.A nagy energiájú löveg ugyan jobban alkalmas erőditmények rombolására,de hk szerepet csak addig láthat el,mig nincs szükség a hk páncélvédelmére.
Hát ez megint egy nagyon attol függ dolog......Nagyon jól leírta @fip7 , hogy a jelenlegi --örökölt-- előírások/harceljárások gyakorlatilag a II. V-h-s logisztika öröksége, és egy harcképtelenné málházott gyalogost teremtettek meg, aki a 3 napi ellátás/fegyverzet miatt még a saját (repesz,...) önvédelmét sem tudja magával vinni, a (mindét-oldali !!! )fotel-tábornokok harctéri valóságtól elrugaszkodott elméletei miatt!
A 3-napos ellátmánnyal hullanak mindkét oldalon pár óra alatt!!!
...de-de-de: az a 3-napos készlet a fontos! Az egyéni védelem a sokadik!
Nincs esetleg "kicsike" baj az eltolódott hangsúlyokkal???
.
Amiről te beszélsz, az ellen az MBT sem megy semmire. Erre való a légierő és a nehéztüzérség. Pont ezért nem haladnak az ukránok. És egyébként meg a ruszkikon kívül kiknek van meg a képességük, hogy egy ekkora fronton ilyen mértékű erődítési munkát végezzenek. Mi szerintem nem tervezzük, hogy inváziós műveleteket végezzünk kiépített védvonalak ellen, a cél a védekezés. Ne az orosz és az amerikai elveket nézd, nekünk nem célunk egy mindenre képes hadsereg kiépítése.Egy jol kiépitett védőállás rendszerben valójában a lőállások nagyobbik része frontirányban nagyon jol védett.Nincs is lőállás a frontoldalon,csak védmű.A támpontok egymást fedezik (régi szakszóval flankirozó tűzrendszer).Az ilyen oldalazó lőállást egy 120milis av még közvetlen irányzással se tudja kilőni,mert egyszerűen nincs meg hozzá az ereje.A nagy teljesitményű hk ágyúnak meg megvan.
Terminátor fő feladata nem az,hogy jol kiépitett lőállásokat lőjön szét (eredetileg 57milit akartak,az közepes erőségű erődelemeket már szét tudot volna kapni,de a 30 milis csak gyengék ellen jó),hanem hogy a gyalogságot fogja/semmisitse meg,kényszeritse fedezékbe-ahonnan nem tudja használni a pct fegyvereit.
"Bocs, de nem." (egyébként ilyenkor odaírhatnád, hogy szerintem!!, mert ez így egy kicsit fellengzős)Én azt mondom,hogy a T72 leghasznosabb annak,aminek tervezték-hk-nak.Persze,már nem élvonalbeli hk,de ez igazábol csak hk(T72) vs élvonalbeli hk csatában hátrány,a többi hk feladatkörre egy jó modernizálással továbbra is nagyon is jol megfelel.
Hja, csak nem mindegy, hogy milyen aknára! Meg, hogy hol kapja el.+ ha BMP hajt aknára, akkor kb. mindenki meghal odabent - nem véletlen utaznak inkább a tetején.
Az alábbi videón egy M113 hajt aknára: a katonák röhögnek egyet aztán mindenki kiszáll élve...hallani hogy láncot ledobja, de komoly személyi sérülésnek nincs nyoma. Ebben egyértelműen jobbak a nyugati harcjárművek. Jobb védelemhez nagyobb méret és tömeg jár.
Miért szar a KF51 és miért @optuk meg a Hiúzt?
Ha szabad?
Lynx/Hiúz: Kb. ezek miatt!
- Mert túl olcsó!
- Ezért túl sok --Mennyiség-- lesz belőle!
- Számunkra is megfizethető a hosszútávú üzemben-tartása!
- Ideális a 30mm-es fegyverzete a "környéken"!
- Nyílt technológiával kapjuk,
- ezért rugalmasan fogunk tudni magunk tovább-fejleszteni!
- Vannak is erre felkészült fejlesztő/gyártó hazai cégeink!
Vagy inkább egyik sem igaz???
U.I.: A "30mm-es" ponttól eltekintve ezek az "előnyök" a a (rém-)álom-tervezet KF-51-re is igazak!
Mindkét technika igazán gyártói érdekeket és előnyöket szolgál, ezekért politikai előnyökkel hitegetve a magyar politikai vezetést.
Gyorsan/röviden összefoglalva!
.
a Lynx dologgal nem értek egyet , a KF51-ről meg még nem tudni semmit hogy fikázva legyen, az tény hogy nagy jövőt én szvsz nem látok neki és elég nagy hibának tartom a mostani formában
Oké , értem hogy mit szeretnél mondani de ,:Ide terveztem betenni, másodszor sikerült!
Nem kell egyetértenünk, attól még megy tovább a Világ!
Bövebben kicsit és másként:
- Ár/érték arányban továbbra sem elsősorban nekünk jó a Lynx, hanem német gyártónak, aki az otthoni kapacitásait elveszítve, aki negyed-/ötöd német betanított munkás fizetésének szintjén kapja meg ezt tőlünk, megkötések nélkül.
Röviden összegezve: Égetően kellett neki egy otthon hiányzó kapacitás, ezért Mi fizettünk neki pár-száz milliárd HUF-ot, hogy legyen! Hmmm...
- @fip7 és mások levezették, hogy a pár éven belül a környéken rendszerbe álló APC-k, IFV-k ellen nem lesz elég a 30 mm-es űrméret a Lynx-en!
- A látszat-gyártás egy --49%-os magyar =>semmire nem jogosító hazai tulajdon-hányadú-- vállalkozásban van!
... ami egy nálunk két nagyságrenddel erősebb érdekérvényesítő képességű állam nemzetközi vállalatáé!
Lesz vmi esélyünk érdek-érvényesítésre? Váron a töri-óráról hiányzó naívak véleményét!
... iiigen, ez az az állam, amelyik --történelmi példákkal igazolva-- be-nem-váltott politikai ígéretekkel befolyásolt bennünket, "csak akkor", amikor lehetett!
Hmmm... Hurrrááá...
.
... csak vágnék a teknőből 5-10 centit, hogy kisebb súlyú célpont legyen a 35-40 mm-es hazai gyártású gépágyúval!
Ezek miatt a kontrukciós hibák és változott gyártási felállás miatt 50%-ot vágnék a rajnás-bilivasas cég profitjából is!
Jééé: megfizethető lenne egy qúúúrva jó "vas"!
Vagyis NEM német érdek, nem lesz!
.
.