Szia,
Elvben igazad lehet abban, hogy 50%-jal nagyobb celfelulet 50%-kal nagyobb talalati esellyel jar, de szerintem a gyakorlatban nem.
Ugyanis a gyakorlatban nem 1 negyzetkilometeres aszfalton parkolo jarmuvekre lonek, hanem olyanra, ami a terepen kozlekedik. Marpedig a terep takarja az a cel aljat.
Tehat a cel aljat nem lehet eltalalni, csak a kozepetol felfele. Kicsi egyszerusitessel, ha 1 meter magas dombocskak vannak az ut szelen, akkor az 2 m magas jarmunek a felso 1 meteret lehet eltalalni, a 3 m magas jarmunek meg a felso 2 meteret - dupla akkora esely van a talalatra!
Es lathatoan ezzel a gondolatmenettel egyet ertenek a Lynx tervezoi is, mivel szembol vedtelen a panceltoro raketakkal szemben (APS hianya miatt) kb 130 cm magassagig a panceltest (a 130 cm-t egy
abra alapjan becsultem, lehet hogy pontatlan).
A BMP-1 188 cm magas a torony csucsaig a wiki szerint, a Lynx 330 cm magas a torony csucsaig a wiki szerint (ami nekem kicsit tulzasnak tunik, de ha igaz, akkor) ez azt jelenti, hogy a Lynx tervezok szerint veszelyes magassagban (130 cm folott) 53 cm-t van a BMP-1, es 200 cm-t a Lynx.
Nyilvan tengersok elonye van a Lynxnek, de ebben az egy ertekben sokkal rosszabb, ebben nagyon ugy tunik, hogy bekere terveztek es nem haborura.