[HUN] Lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 544
138 256
113
Azért a Marder, Fuchs sőt a Leopard - amit korábban szintén gyártott a RM - sem volt rossz termék a maga idejében. Én megértem, hogy haragszol a cégre a sok be nem tartott ígéret miatt, de ha CV90-et vettünk voln akkor is ugyanilyen vagy még dühősebb lennél, mert a svédek is ugyanúgy egy nem létező verziót adtak el a csehszlovákoknak és az árat is folyamatosan emelik. És azt még csak nem is nálunk gyártanák.
A csehek és a szlovákok is kaptak gyártást.
A 90-es évek óta nem gyártott semmit az RM abból amit felsoroltál.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 298
88 182
113
Az utolsó gép 40 éve készült el... az üzem sincs meg. Az RM egyedül nem gyártott harcjárművet a 90-es évek óta és azóta egy saját projektjük sem lett sikeres.

Szóval továbbra sem lehet alapozni a cég előéletére.
Reszben meg kell védenem őket. Világ életükben lőszert és "puskát" gyártottak, abban jók, Az más kérdés, hogy mi nem csak "golyót és puskát" vettünk tőlük.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 875
3 994
113
Nem.
Rávillantok a lényegre: Az az +50%-kal nagyobb célfelület böki valójában a csőröm!
A kényelem=>nagyobb méret miatt 50%-kal nagyobb a célfelület, optikailag 50%-kal nagyobb a találati esély.
Akkor még nem tettük bele a serpenyőbe, hogy a nagyobb belteret már nem lehet sokkal jobban páncélozni, mert akkor meg ugrik a mozgékonyság, a nagyobb beltér miatt gyengébb lesz a védelem.
Ez a szakterület "Kő-Papír-Olló"-ja.

Senki nem vitatta magát a Liebherr motort, csak nem ezt ígérték(kb -150LE), és nem ennyiért.
Vagyis ismét a szokásos Zrínyis beszerzés, a szokásos kábítós kommunikációval.
A semminél jobb egyébként, valóban.
Rosszabb döntés kevés van/volt, jobb viszont sok!
A józan és használata segíthet mindenkinek saját véleményt alkotni, csak vannak ám akik, arra utaznak, hogy a többség nem fogja ezt megtenni, mert kellemetlenek a válaszok!

"Úgy átbaszlak, hogy inkább nem vallod be, még magadnak sem!"

A kormányzati kommunikáció egyik leggusztustalanabb módszere!
Ez van!

.
Az alqpvetes a problemas, nem nagyobb 50%al, kivéve ha tényleg a bmp az etalon, ami hát... Ne.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 372
17 603
113
Nem.
Rávillantok a lényegre: Az az +50%-kal nagyobb célfelület böki valójában a csőröm!
A kényelem=>nagyobb méret miatt 50%-kal nagyobb a célfelület, optikailag 50%-kal nagyobb a találati esély.

A mai harctéren mindent eltalálnak és mindent felderítenek, amit akarnak. Százával hullanak a BTR-ek meg a BMP-k a szomszédban, pedig azok kicsik, laposak.

Ha elkezdik 30-assal beverne és/vagy kigyullad én inkább nagy sebesen egy pajtaajtón távoznék a nagy égő pajtából.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 298
88 182
113
A mai harctéren mindent eltalálnak és mindent felderítenek, amit akarnak. Százával hullanak a BTR-ek meg a BMP-k a szomszédban, pedig azok kicsik, laposak.

Ha elkezdik 30-assal beverne és/vagy kigyullad én inkább nagy sebesen egy pajtaajtón távoznék a nagy égő pajtából.
Ő még nem jutott el az iranyított lőszerek és a tűzvezető rendszerek vilagába (pedig az oroszok is felismerték ezeķ fontosságát 1 év háborúzás után), megmaradt a BMP-1 szintjén, persze hogy számítneki a méret.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 226
14 499
113
Az alqpvetes a problemas, nem nagyobb 50%al, kivéve ha tényleg a bmp az etalon, ami hát... Ne.

Gondolatolvasásból 1-es. Leülhet! ;)

Komolyra fordítva:
Én ugyanis a CV-90-re gondoltam, de koreai modell esetében is van egy becsülhető +20-30%! . . . :oops:

Bár ITT:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

... oldalnézetből látható a különbség, de pusztán a magasság különbség méretből látható és becsülhető, hogy szemből is van bőven különbség.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

És ezt a két-három jelentősen méret-különbséges IFV-t védeni-páncélozni kell(ene), és mozgatni.
Melyiket könnyebb? Melyik lehet költséghatékonyabb?
...ami --költséghatékonyabb(an) megteremtett és "üzemeltetett"-- haderő gyakorlatilag előre eldönti, hogy melyik fél jön ki megerősödve egy konfliktusból, legalább is a töri-órák alapján.

U.I.: Aki tud Hit nélkül is gondolkozni, az ránéz a képre, és annak(ebben a kérdésben) ennyi érv elég. "Pont"
Aki meg nem tud/akar saját buksit használni --csak politikusokét a médiákon keresztül--, azt nem akarom zavarni.

U.I. 2.0: Bónusz; A másik két változatnak van, vagy komolyabb rajzasztalos változatban van "Könnyű-tank" változata is! :oops:

.

• Tetszik
Reactions: Venom85

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 226
14 499
113
Ő még nem jutott el az iranyított lőszerek és a tűzvezető rendszerek vilagába (pedig az oroszok is felismerték ezeķ fontosságát 1 év háborúzás után), megmaradt a BMP-1 szintjén, persze hogy számítneki a méret.

Akkor nézzük az "ukrajnai Valóság"-ból levonható tapasztalatot: A megfizethető minőségű Mennyiség éppen ledarálja az Extra-Profitos 44-24-209 mennyiséges High-tech-et. :oops:
Mindez történik egy totális NATO-USA felderítési+kommunikációs, haditechnikai és utánpótlás-logisztikai támogatás ellenére.

De a következő érv népszerűtlen --de éppen napi bizonyítás alatt álló-- Valósága is figyelemre méltó:
Az alacsonyabb szintű haditechnika is győzelemre vihet, ha a megfizethető ára miatt anyagilag létrehozható az alkalmazásához szükséges hadrend-rendszer.
A jobb de sokkal drágább rész-haderő --MBT, légierő, ...-- az anyagi okok miatt hiányzó támogatás --felderítés, drónok, távolsági csapásmérés, ...-- miatt nem képesek érdekérvényesítésre a látszat ellenére sem!

A 44-24-209-es haderőnk állományból többségében "Hősök" lesznek a mellőlük hiányzó Mennyiség és a hiányzó Támogatás miatt.
Túl sok ilyen van nekünk a történelmünkben! :mad:

Használni kéne a vezetői "Tökfejeket" --a bólogatás helyett--, és ehhez "némi" motiváció kellene a magyar társadalomtól a mindenkori politikai vezetés felé!

.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 118
5 197
113
Nem.
Szia,

Elvben igazad lehet abban, hogy 50%-jal nagyobb celfelulet 50%-kal nagyobb talalati esellyel jar, de szerintem a gyakorlatban nem.

Ugyanis a gyakorlatban nem 1 negyzetkilometeres aszfalton parkolo jarmuvekre lonek, hanem olyanra, ami a terepen kozlekedik. Marpedig a terep takarja az a cel aljat.

Tehat a cel aljat nem lehet eltalalni, csak a kozepetol felfele. Kicsi egyszerusitessel, ha 1 meter magas dombocskak vannak az ut szelen, akkor az 2 m magas jarmunek a felso 1 meteret lehet eltalalni, a 3 m magas jarmunek meg a felso 2 meteret - dupla akkora esely van a talalatra!

Es lathatoan ezzel a gondolatmenettel egyet ertenek a Lynx tervezoi is, mivel szembol vedtelen a panceltoro raketakkal szemben (APS hianya miatt) kb 130 cm magassagig a panceltest (a 130 cm-t egy abra alapjan becsultem, lehet hogy pontatlan).

A BMP-1 188 cm magas a torony csucsaig a wiki szerint, a Lynx 330 cm magas a torony csucsaig a wiki szerint (ami nekem kicsit tulzasnak tunik, de ha igaz, akkor) ez azt jelenti, hogy a Lynx tervezok szerint veszelyes magassagban (130 cm folott) 53 cm-t van a BMP-1, es 200 cm-t a Lynx.

Nyilvan tengersok elonye van a Lynxnek, de ebben az egy ertekben sokkal rosszabb, ebben nagyon ugy tunik, hogy bekere terveztek es nem haborura.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
937
2 617
93
Nem akarok bele vau-vau-zni a témába, de vannak más szempotok is.

1., Akkora mint egy hodály, de kényelmesebben elfész benne mint a BMP-1/2/3-ban a mai személyi felszereléssel. Plusz mivel kényelmesebb mint a BMP-1/2/3 sokkal pihentebbek a srácok mint elgémberedet tagokkal kimászni belőle két kis ajtón a hátsó részen.

2., Mivel magas, eltud rejtözni magasabb fedezék mögött is, vízmosásban, árokban. Jobb a lövegsülyedés. A BMP-1/2/3 max pipiskedik, hogy lásson valamit a majd nulla lövegsúlyedéssel.

• Hűha
Reactions: LMzek 2.0

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 977
15 901
113
Szia,

Elvben igazad lehet abban, hogy 50%-jal nagyobb celfelulet 50%-kal nagyobb talalati esellyel jar, de szerintem a gyakorlatban nem.

Ugyanis a gyakorlatban nem 1 negyzetkilometeres aszfalton parkolo jarmuvekre lonek, hanem olyanra, ami a terepen kozlekedik. Marpedig a terep takarja az a cel aljat.

Tehat a cel aljat nem lehet eltalalni, csak a kozepetol felfele. Kicsi egyszerusitessel, ha 1 meter magas dombocskak vannak az ut szelen, akkor az 2 m magas jarmunek a felso 1 meteret lehet eltalalni, a 3 m magas jarmunek meg a felso 2 meteret - dupla akkora esely van a talalatra!

Es lathatoan ezzel a gondolatmenettel egyet ertenek a Lynx tervezoi is, mivel szembol vedtelen a panceltoro raketakkal szemben (APS hianya miatt) kb 130 cm magassagig a panceltest (a 130 cm-t egy abra alapjan becsultem, lehet hogy pontatlan).

A BMP-1 188 cm magas a torony csucsaig a wiki szerint, a Lynx 330 cm magas a torony csucsaig a wiki szerint (ami nekem kicsit tulzasnak tunik, de ha igaz, akkor) ez azt jelenti, hogy a Lynx tervezok szerint veszelyes magassagban (130 cm folott) 53 cm-t van a BMP-1, es 200 cm-t a Lynx.

Nyilvan tengersok elonye van a Lynxnek, de ebben az egy ertekben sokkal rosszabb, ebben nagyon ugy tunik, hogy bekere terveztek es nem haborura.
Bmp1
Úgy írom ezt, hogy amúgy kimondottan szerettem.

Ha 8-an ültünk a desszantèrben, a hátizsákjaink a lőszer helyèn voltak.
Szóval amúgy nem fèrt bele semmi +.

175cm magas vagyok, így sem fèrt el rendesen a lábam, ha 3-4 órát ültünk benne, alig tudtam lábraállni.

Páncèlzata finoman szólva sem acèlos.

Fegyverzete elmèletben fasza, gyakorlatban nem annyira.

Szóval mi mennyire van háborúra, jó kèrdès.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 998
6 470
113
Bmp1
Úgy írom ezt, hogy amúgy kimondottan szerettem.

Ha 8-an ültünk a desszantèrben, a hátizsákjaink a lőszer helyèn voltak.
Szóval amúgy nem fèrt bele semmi +.

175cm magas vagyok, így sem fèrt el rendesen a lábam, ha 3-4 órát ültünk benne, alig tudtam lábraállni.

Páncèlzata finoman szólva sem acèlos.

Fegyverzete elmèletben fasza, gyakorlatban nem annyira.

Szóval mi mennyire van háborúra, jó kèrdès.
Nyáron nem volt rossz. Sokszor kinyitottuk a tetőablakot, felálltunk és nézelődtünk. Télen nagykabátban viszont elég szűk volt a deszant 4 embernek.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 606
102 003
113
A csehek és a szlovákok is kaptak gyártást.
Gyártást, de nem létesül gyár! Nálunk 3 helyen is létesült, illetve fog, plusz a pesti lerakat.
Sztem itt van a nagy hadiipari különbség a LYNX és a CV között.
Mind a csehek,mind a szlovákok a meglévő hadiipari cégeiken keresztül a megrendelésük volumenében kapnak vmilyen fokú helyi összeszerelést. 40-60%-os helyi tevékenység párosul a projekthez, aztán kifújt.

Mi építettünk egy gyárat, amit a közös cég visszabèrel és az RM 51%-ban érdekelt a cég sikeres működésében. , A zalai cég nem kívülálló, hanem szorosan bent van az RM európai gyártási hálójában, ezért tud most az olaszoknak gyártani és ezért lehet szerepe a KF51-ben is. És a többi gyárukrol ne is beszéljek, amihez szintén a LYNX üzlet volt a beugró.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 118
5 197
113
Nem akarok bele vau-vau-zni a témába, de vannak más szempotok is.

1., Akkora mint egy hodály, de kényelmesebben elfész benne mint a BMP-1/2/3-ban a mai személyi felszereléssel. Plusz mivel kényelmesebb mint a BMP-1/2/3 sokkal pihentebbek a srácok mint elgémberedet tagokkal kimászni belőle

Igen, ez egyertelmuen igy van.

2., Mivel magas, eltud rejtözni magasabb fedezék mögött is, vízmosásban, árokban. Jobb a lövegsülyedés. A BMP-1/2/3 max pipiskedik, hogy lásson valamit a majd nulla lövegsúlyedéssel.
Szia,

Azt talaltam a leirasokban, hogy a BMP-2 -5 fok, a Lynx -10 fokban tudja kiteriteni a fegyveret.
A fegyverek pontos magassagat nem talaltam meg, ezert kicsit pontatlanul (mindket szam nagyobb a valosnal, mivel a torony tetejetol merve; vagyis az ara'ny szerintem jo):

Lynx: 3.3 m * ctg(10)= 18 m-en tud a foldre celozni
BMP: 1.88 * ctg(5)= 21 m-en tud a foldre celozni.

Tehat mint a legtobb dologban, ebben is jobb a Lynx. De ebben nem nagy a kulonbseg.

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
937
2 617
93
Szia,

Azt talaltam a leirasokban, hogy a BMP-2 -5 fok, a Lynx -10 fokban tudja kiteriteni a fegyveret.
A fegyverek pontos magassagat nem talaltam meg, ezert kicsit pontatlanul (mindket szam nagyobb a valosnal, mivel a torony tetejetol merve; vagyis az ara'ny szerintem jo):

Tehat mint a legtobb dologban, ebben is jobb a Lynx. De ebben nem nagy a kulonbseg.
Szia!

Köszi a pontositást. :)

• Tetszik
Reactions: bel

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 745
47 111
113
Igen, ez egyertelmuen igy van.

Szia,

Alapból elég vicces a Lynxet összevetni bármelyik BMP-vel.
A Lynx olyan távolságról eltalál egy 2 tenyérnyi felületet, ahonnét a BMP alig is látja. Eltalálni meg kis esélyes, mert sokkal gagyibb a tűzvezető rendszere - BMP-1 meg BMP-2 kurblis sima nulla-elektromnikás a optikával. Továbbá a 30-as orosz gépágyúhoz csak AP-T meg APDS lőser van rendszeresítve ami simán lepattan a Lynxről - tán még oldaláról is, de szemből biztosan. A Lynx nyíl lövedéke meg 100 mm-es RHA-n átmegy: T-72 ellen is van esélye oldalról és hátulról. BMP-k esetén meg kijön túloldalon és megy tovább...

Világ baromsága azon kattogni hogy "nagy a Lynx, jaj de szar!" (ez most LMzeknek szólt.)

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 482
14 829
113
Gyártást, de nem létesül gyár! Nálunk 3 helyen is létesült, illetve fog, plusz a pesti lerakat.
Sztem itt van a nagy hadiipari különbség a LYNX és a CV között.
Mind a csehek,mind a szlovákok a meglévő hadiipari cégeiken keresztül a megrendelésük volumenében kapnak vmilyen fokú helyi összeszerelést. 40-60%-os helyi tevékenység párosul a projekthez, aztán kifújt.

Mi építettünk egy gyárat, amit a közös cég visszabèrel és az RM 51%-ban érdekelt a cég sikeres működésében. , A zalai cég nem kívülálló, hanem szorosan bent van az RM európai gyártási hálójában, ezért tud most az olaszoknak gyártani és ezért lehet szerepe a KF51-ben is. És a többi gyárukrol ne is beszéljek, amihez szintén a LYNX üzlet volt a beugró.
Hogy egy klasszikust idezzek: "a faszt". :D

• Vicces
Reactions: Catles and SilvioD