[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lucullus

Well-Known Member
2022. március 13.
126
511
93
5 millió dollár/ rakéta költség mellett is mindenre ezt kell lőni szerintük! :D

Ez volt az eredeti hozzászólásom:
"Az ukránok Patriotot akarnak. Látszik, hogy ott van teljesítmény.
De ha nekik kellene kifizetni, elég lenne a NASAMS is, legfeljebb nem mennének vele semmire, de lenne."
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 113
36 592
113
Ez volt az eredeti hozzászólásom:
"Az ukránok Patriotot akarnak. Látszik, hogy ott van teljesítmény.
De ha nekik kellene kifizetni, elég lenne a NASAMS is, legfeljebb nem mennének vele semmire, de lenne."
Nagyon is sokra mennek vele: Kalibr meg hasonló CM-ket simán leszedi akár csak a Shahedokat.

Ez egy kis hatótávú légvédelmi rendszer hagyományos légicélokra: repülőgépek, helikopterek és robotrepülőgépek (CM) valamit nagyobb drónok ellen nagyon is hatásos. (AMRAAM-ER rakétával már inkább közepes hatátóvú, de ilyet nem kaptak hozzá az ukránok.)
Ballisztikus rakéták ellen (amiből az oroszok sokat kaptak az utóbbi időben Észak-Koreánból és Iránnól) nem hatásos, de soha senki nem is állította hogy ezeket képes lelőni. Erre már egy másik kategória kell mint pl. a Patriot.

Ettől még a NASAMS/ IRIS-T SLM is kell, nem lehet őket kivonni / nem beszerezni, mert akkor még néhány fegyverkategória szabad utat kap a légtérben.

Az hogy nincs ezekből a rendszerekből elég és nem kapnak hozzájuk rakétát az nem a NASAMS, mint rendszer hibája.
Sokan érvek és ok nélkül fikázzák - nem feltétlen rád gondolok.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 996
14 067
113
@LMzek 2.0 én megértem a frusztráltságodat, de szerintem egy kicsit kontraproduktív mindenhol ugyanezt a mantrát előadni.

A NASAMSnál milyen politikai jóindulatot vásároltunk meg? Úgy utáltuk a norvégokat hogy csuda. Milyen politikai hasznot értek el a deallel? Milyen jóindulatot vásároltunk ezzel? A norvégokét? Az amcsikét? Egyiket sem látom.

Akkor ezek szerint szerinted sem sikerült "politikai jóindulatot" vásárolnunk. Tapsi-tapsi-tapsi...
Én ezt szoktam mondani mint hibát: a --szinte-- kizárólagosan politikai jóindulatra alapozott (HON-)védelem!!! ???!
A még nagyobb hiba, hogy csak a "Politikai jóindulatot vásároljuk és közben mellette a VALÓS Honvédelem --a Politikai jóindulat vásárláshoz képes-- aránytalanul keveset költünk!
Sőt: Szinte SEMMIT, az elért VALÓS képességeinket számba véve!
Ezt emlegetem "csak" 1-2 éve: a politikailag itthon jól eladható, társadalmat polarizáló, azt személyeskedésre kényszerítő "VAGY-VAGY" kérdést sulykolja a társadxalomnak évi 1.000+ milliárdból --az állami reklám-költségekkel együtt-- a média.
A Honvédelem kérdésére jó válasz az "IS-IS", fel sem merül, mert eredményeket kellene felmutan, számonkérhető lenne. .


Nézzünk példákat, mit/hogyan lehetett volna JÓL csinálni és nem kicsit rosszabbul:
  • Lepoard 2 és mellé a modernizált T-72-k, vagy Merkava-k, vagy bármi, ami az önmagában nevetségesen kevés Leo-k mellé megadja a hatékony "Egészet". Nicsak megvan(lenne) a: Minőség és Mennyiség,
  • NASAMS és --hazai gyártású-- Piorun(vagy hasonló) és +egyéb költséghatékony megoldások, az önmagában elégtelen (Jóindulat-vásárlós) NASAMS mellé. Nicsak megvan(lenne) a: Minőség és Mennyiség,
  • az elbaszott, +kib@szott drága LYNX mellé 6x6-os Gidran és vagy 6x6NMS 300-300 darab. Nicsak megvan(lenne) a : Minőség és Mennyiség,
  • ...
A fő probléma a hibás (politikai eredetű)koncepció:
a jelenlegi VAGY-VAGY, a történemileg igazoltan jó IS-IS helyett!!!


Elfogadom ha leírod hogy a NASAMS miért nem felel meg nekünk, mit nem tud, mi lehetne inkább helyette, de ez a sablonlevél minden beszerzésre szerintem nem az igazi.

A NASAMS mellé a 14 év alatt meg lehetett volna oldani a Piorun hazai gyártást! Abból ki lehetne váltani negyed/tized ára miatt a sokkal drágább gyémánt-áras/"jóindulatos" közel-légvédelmi rendszerek "kirakatnyi" mennyiségét.

Az ukrán háború jól mutatja, hogy a valóban kiemelkedő minőségű "pár-tucat" Mennyiség ellen egy valódi konfliktusba igenis tud nyerni a "gombokért" megvehető, "átlagos" 100-150 darab!
Jaaaa: hogy nem is volt cél a "valódi konfliktusra felkészülés"? Oopszi...
Akkor ismétlem magam: Egy ilyen Politikai vezetés Mi-a-f@szt keres a Hatalomban!
Azon kívül. hogy hülyének nézi, +jól-át-b@ssza a saját társadalmát.


.
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 661
5 440
113
100%,ez nooormális? Egy nulla teljesítményű nettó célpont amit jelent. :D
Ma én úgy kezdenem ezekkel a pökhendi norvegokkal a tárgyalást hogy mennyit fizetnek hogy rendszeresítsük a xarjukat, ha bufikeznek egy pillanatot is elengedni azon nyomban ezt a kotla xart.
Hát mire való ez a fos élesben?
Semmire!
Szerencsére korbeszopkodtuk a fél világot ezért a xarert, megalazkodtunk, seggberakraktak 2x. Ilyen egy gagyi fosert pénzt adni...
Ezeknek kéne fizetni hogy egyáltalán meltoztatunk bevenni a rendszerbe.

Van valami normális, technikai érved is rá, hogy miért szar, vagy csak az, hogy drága/nyugati? Ami amúgy elég vicces, úgy, hogy nyugati munkahelyed van, + határ mellett élsz, gondolom kihasználod Ausztria minden előnyét... :)

Bónusz: mit gondolnál helyette, milyen létező rendszer tud leszedni több száz célpontot kb egyszerre? (Ugye a hétvégéből kiindulva)
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 397
14 447
113
100%,ez nooormális? Egy nulla teljesítményű nettó célpont amit jelent. :D
Ma én úgy kezdenem ezekkel a pökhendi norvegokkal a tárgyalást hogy mennyit fizetnek hogy rendszeresítsük a xarjukat, ha bufikeznek egy pillanatot is elengedni azon nyomban ezt a kotla xart.
Hát mire való ez a fos élesben?
Semmire!
Szerencsére korbeszopkodtuk a fél világot ezért a xarert, megalazkodtunk, seggberakraktak 2x. Ilyen egy gagyi fosert pénzt adni...
Ezeknek kéne fizetni hogy egyáltalán meltoztatunk bevenni a rendszerbe.
Azon tanakodtam mi a nagyobb baj.
Ha ezt komolyan gondolod.
Vagy nem, ès egyszerűen csak trollkodsz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 013
66 442
113
Ez egy tulhajpolt fegyver, a valóságban nem bizonyította azt amit elvartak tőle. Több meg is semmisult.
Cserébe nagyon drága volt nekünk és meg is kellett alazkodnunk érte.
Semmivel sem ért többet mint más eszközök odaát mert akkor az ukránok Nasams-ért nyafognanak. De majd pár év múlva részletesebb információk lesznek róla hogy működött élesben,mikor odaát vége lesz és a statisztikusok rendszerezik az adatokat.
Egyenlőre az biztos hogy nem a Nasams sikereitol hangos a média és furcsa mód az ukránok sem még több Nasamst kérnek. Nekem eddig ez alapján úgy tűnik hogy nem erte meg azt amibe került nekünk.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 244
3 670
113
https://www.portfolio.hu/global/202...szag-legendas-buk-raketas-parancsnokat-681435
"Elesett az ukrajnai háborúban Alekszej Utocskin százados, az orosz légvédelmi erők egyik leghíresebb katonatisztje – számol be az orosz Readovka portál."
Értem én, hogy az 5. generációs repülők meg a modern nagy hatótávolságú rakéték ellen már nem hatékony, de a BUK védelmére mondva...Azért az orosz-ukrán fronton még helyt tudott állni.
Lassan repülő drónok és helikopterek ellen pedig még ezután is hatékony lenne itthon is. Főleg amíg fel nem áll teljesen az új magyar rakétás légvédelmi rendszer teljes egészében. Nem mi máris túl akarunk rajtuk adni...egy talmi barátság ürügyén. Hova ez a nagy rohanás már megint.
Egy váratlan konfliktus esetén mi is kaphatunk egy tömeges dróntámadást ahol miden egyes rakéta számít.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 203
11 010
113
https://www.portfolio.hu/global/202...szag-legendas-buk-raketas-parancsnokat-681435
"Elesett az ukrajnai háborúban Alekszej Utocskin százados, az orosz légvédelmi erők egyik leghíresebb katonatisztje – számol be az orosz Readovka portál."
Értem én, hogy az 5. generációs repülők meg a modern nagy hatótávolságú rakéték ellen már nem hatékony, de a BUK védelmére mondva...Azért az orosz-ukrán fronton még helyt tudott állni.
Lassan repülő drónok és helikopterek ellen pedig még ezután is hatékony lenne itthon is. Főleg amíg fel nem áll teljesen az új magyar rakétás légvédelmi rendszer teljes egészében. Nem mi máris túl akarunk rajtuk adni...egy talmi barátság ürügyén. Hova ez a nagy rohanás már megint.
Egy váratlan konfliktus esetén mi is kaphatunk egy tömeges dróntámadást ahol miden egyes rakéta számít.

Kevered a BUK-ot a KUB-al.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 340
7 685
113
Ez egy tulhajpolt fegyver, a valóságban nem bizonyította azt amit elvartak tőle. Több meg is semmisult.
Cserébe nagyon drága volt nekünk és meg is kellett alazkodnunk érte.
Semmivel sem ért többet mint más eszközök odaát mert akkor az ukránok Nasams-ért nyafognanak. De majd pár év múlva részletesebb információk lesznek róla hogy működött élesben,mikor odaát vége lesz és a statisztikusok rendszerezik az adatokat.
Egyenlőre az biztos hogy nem a Nasams sikereitol hangos a média és furcsa mód az ukránok sem még több Nasamst kérnek. Nekem eddig ez alapján úgy tűnik hogy nem erte meg azt amibe került nekünk.
Talán azért nem kérnek állandóan nasamsot mert az egy teljesen más kategória nekik olyan kell ami ballisztikus rakétát le tud lőni na az a nasams nem tudja nem arra lett kitalálva aki meg arra akarja használni az ne csodálkozzon hogy leszerepel
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 339
28 054
113
Talán azért nem kérnek állandóan nasamsot mert az egy teljesen más kategória nekik olyan kell ami ballisztikus rakétát le tud lőni na az a nasams nem tudja nem arra lett kitalálva aki meg arra akarja használni az ne csodálkozzon hogy leszerepel
Hagyd rá, ő már eldöntötte, hogy ez egy szar mert nem made in russia/USSR
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 422
10 252
113
Ez egy tulhajpolt fegyver, a valóságban nem bizonyította azt amit elvartak tőle. Több meg is semmisult.
Cserébe nagyon drága volt nekünk és meg is kellett alazkodnunk érte.
Semmivel sem ért többet mint más eszközök odaát mert akkor az ukránok Nasams-ért nyafognanak. De majd pár év múlva részletesebb információk lesznek róla hogy működött élesben,mikor odaát vége lesz és a statisztikusok rendszerezik az adatokat.
Egyenlőre az biztos hogy nem a Nasams sikereitol hangos a média és furcsa mód az ukránok sem még több Nasamst kérnek. Nekem eddig ez alapján úgy tűnik hogy nem erte meg azt amibe került nekünk.
Te most viccelsz és nem értjük, vagy teljesen komolyan gondolod?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 013
66 442
113