A Franciák más logika szerint működnek.
Most álltak neki a Mica NG fejlesztésének. (lesz VL Mica NG is...)
Elég komoly cucc lesz:
"
More specifically, the infrared seeker will use a matrix sensor providing greater sensitivity. Meanwhile the radio frequency seeker will use an AESA (Active Electronically Scanned Antenna), enabling smart detection strategies. The reduced volume of electronic components within MICA NG will allow it to carry a larger quantity of propellant, thereby significantly extending the range of the missile. Utilising a new double-pulse rocket motor will also provide additional energy to the missile at the end of its flight to improve manoeuvrability and the ability to intercept targets at long range. Lastly, the addition of internal sensors will allow the monitoring of the status of the weapon throughout its life (including during storage and transport), contributing to significantly reduced maintenance requirements and cost of ownership."
Az új rakétákkal már lehet hogy a VL Mica hatótávolsága is el fogja érni (esetleg meg is haladja valamennyivel) a 20 km-t.
Az ára még okozhat meglepetést. A
Francia Mica program 840 rakétája (470 IR, 370 RF) rakétája €1,8 milliárdba került ami testvérek között €2,1m / rakéta
Ez is jól hangzik, Rudi. Nyilván keresik ŐK is jól érthető okokból az eredetileg AMRAAM ra épülő NASAMS megfelelőjébe való EU megoldást.
Nekem a Mica család szimpatikus volt egyébként a kezdetek kezdete óta, főleg azért mert volt és van meg ahogy látom viszik is tovább okosan azt a megoldást hogy RF és IR rakétát is gyártanak azonos bázison. Minél szélesebb a spektrum, annál nagyobb a lehetőségek tárháza számomra és annál szélesebb spektrumban kell védekeznie az ellenfélnek.
Egyetlen bajom van a Mica-val: Szerintem kicsi. Mikor először raktam össze Rafale-t, akkor döbbentem meg hogy mennyire kis kecses(ez nem feltétlenül baj),de legalább nem is hosszú. Csodák nincsenek, majdnem 1,5x olyan nehéz egy AMRAAM. Ebből azért arra lehet következtetni(hogy ennyivel nem jobbak miniatürizálásban a franciák, azt én biztosnak veszem) arra, hogy gyengébb harci rész és/vagy jóval szerényebb hatótávolság is jár együtt vele.
Értem és elfogadom azt amit linkeltél, és hasznos infonak is tartom hogy jön a kettős karakterisztikájú nagyobb rakéta motor bele, kicsit tudnak még helyet spórolni, jobb lesz az elektronika AESA radar megy bele etc etc.
Ettől még sajnos az ami a legnagyobb problémám vele az nem változott: Kicsi.
Azért írtam hogy szerintem IDŐVEL lecserélik majd METEORRA, mert szerintem ez lenne a logikus lépés: Ugyan azok a fejlesztések mehetnek ebbe is, mint legfejlettebb elektronika MBDA háza tájáról, a torló-sugárhajtóműnél jobb megoldást hogy adott tömegből a lehető legmesszebbre elrepüljön nem igen fog kitalálni senki mostanában, mert a környezetből szippantod az égéshez szükséges oxigént, nem kell a hajtóanyagban magaddal vidd(kettős karakterisztika ide-oda, a TSH hatékonyabb mint a normál rakétahajtómű, ez van).
Előbb utóbb ez kiszorítja majd repülőgépeken is a Mica családot, én azt gondolom hogy a Mica a múlt/jelen, a Meteor a jövő.
Jah, és 190kg.
A méret meg számít, ne higgyetek el senkinek semmit, aki nem ezt mondja
!