Nézd Molni.
Nem igazán világos most már, hogy mire erősködtök, talán a többi típusú és rendszerű komplexumot kukázni kéne innentől, mert feltalálták a spanyol viaszt, vagy mit? A NASAMS komplexumokról és nem rendszerekről beszéltek - itt van a csúsztatásotok egyik része-, mert akkor már mások a költségek és eszközök) fényesítésével mit akartok elérni. Mindenki tisztában van vele, hogy igen fejlett, korszerű, előre mutató, a légi és légvédelmi harcászatra jelentős hatással bíró fejlesztés. Ezt nem kell bizonygatni, mit ahogyan az előnyeit sem. Csak kezeljük helyén a dolgot.
A rakéta indítások közben szerinted egy lokátor sem fog működni a rendszerben. Ez a bullshit. Ha nem kap folyamatos felderítési adatokat, akkor ez is csak egy darab vas lesz. Egy komoly rendszer része, amelynek még nagyon sok egyéb eleme is van, hogy megfelelően tudjon működni.
"ad.1. Nincs működő radar.
Milyen lokátorról beszélsz? A felderítő-célkövetőről a rendszerben ?
ad.2. A többi rendszer hiába kap adatot mástól horizont alá vagy tereptárgy mögé nem képesek indítani. A NASAMS még ezt is tudja, hiszen aktív radaros a rakéta.
A. A horizont alá és domb mögé ki, honnan fog belátni? 2. A többi komplexum aktív rakétájával (Pac-3, Aster, 9M96, 9M100 stb.) mi a helyzet (Patriot, SAMP-T, Sz-300PM3, vagy Sz-400 más néven, Sz-350, stb)?
ad.3 Sem a Buk M1-2 sem az Sz-300P széria (mást nem exportálnak) nem képeserre tudtommal."
A BUK M1-2 amikor készült, exportálták, hol volt a NASAMS komplexum, még tervben sem. Melyik Sz-300P szériáról beszélünk és milyen rakétákkal. Már megint összehasonlítasz egy régi komplexumot egy vadiújjal.
Csúsztatsz.
A Patriot komplexumnak van saját felderítő-célkövető lokátor rendszere? Nincs.
A rávezető lokátor korlátait pedig Te írtad le.
GR <i>A Patriot és társai (még az Sz akárhányas) is a teljes harckészültség időszakában (konkrét háborús helyzet) a folyamatos, rejtett áttelepítéseket követően mély álomban szenderegnek a saját lokátoraikkal addig, amíg el nem kezdődik egy aktív tevékenység a körzetükben.</i>
Molni "A Patriot igen, az Sz-300P és Sz-300V család viszont nagyon nem."
<b>Ezt honnan veszed.</b> A légi helyzetről nem a a légvédelmi komplexumok fognak adatokat szolgáltatni a rendszerbe, hanem fordítva. Akkor miért is kapcsolnák be őket feleslegesen, ha nem muszály.
Ja, hogy arról egy szót sem szóltok, hogy a nagy komplexumoknál is megjelentek az aktív rávezetésű rakéták, amelyek hasonló üzemelést valósíthatnak meg kiegészítésképpen, hát ez elég kellemetlen.
Irakot miért is felejtsük el. Akár a NASAMS komplexumokat elvileg bárki üzemeltetheti majd a jövőben, akár arab is.
Az Sz-300 komplexumok komoly vezetési rendszerekkel megspékelve üzemelnek rendszer szinten (73N6 Bajkal-E, 9Sz52M1 Poljana-D4M), talán olvass utána, amelyeknek megvan, hogy milyen felderítő - és nem kereső - (akár A-50 AWACS) komplexumoktól kaphatnak adatokat. Hogyan épülnek fel rétegesen a parancsnoki szintek, mivel dolgoznak együtt, milyen típusú (egyszerre több is) komplexumokat vezetnek. Még a régi Sz-75, Sz-125 komplexumok sem kapcsoltak be, csak külön parancsra, talán elhiheted nekem. Nem véletlenül volt már annó cikloida, illesztő kabin.
Hidd el ezt tanultam, élesben dolgoztam benne, ráadásul érdekel is a szakma, (főleg a harcászati része), mert ez is egy komoly szakma.
A bekaa völgy esete egy példa volt (ha nemcsak a Kub, de más típusok is lettek volna, akkor azok ellen együttesen már sokkal nehezebben lehetett volna kidolgozni az eredményes eljárást), de nem erről szólt az egész mondat, amit írtam. Kár, hogy csak ennyi jött le belőle.
Molni "mintha azt mondanád, hogy egyfajta BVR légiharc rakétával nem lehet eredményesen harcolni."
Ki mondta, hogy nem lehet? Mi és ki ellen?
A repülőgépeken hányféle működésű elvű L-L rakétát függesztenek egyszerre a vadászoknál? Úgy többségében két félét a komolyabbakra (IR és félaktív vagy aktív változatút). Ott a pont. Hol a bullshit?
Mint ahogyan a lokátoroknál, zavaró komplexumoknál, repülőgépeknél sem egy típust alkalmaznak egy rendszerben, úgy a légvédelmi komplexumoknál sem egy típust érdemes, szerencsés alkalmazni, mert univerzális minden követelménynek megfelelő légvédelmi komplexumról én még nem hallottam, de szerintem más sem.
Nem a MANPAD eszközökkel kellene kiegészíteni, ennyi már lejöhetett volna, hiszen utaltam is rá.
Ne kelljen már megint mindent újra leírnom! Különben Molni, Te most szórakozol velem, kiforgatva a szavaimat?