1, Azzal érvelsz, hogy nincs szükség páncélra, mert a jobb szenzorral hamarabb látja meg a célpontot, meg BMS és ezért elsőként lövi ki a célpontot, ezek remek fegyverek, mert megkapták a legjobb ágyút. Körülbelül a te érvelésed szerint a Leopárd2-nek sem kellene páncél, mert remekül megoldja a dolgokat nélküle is.
De könyörgöm! Ez egy hülyeség. Nem egyszer megfogalmaztak olyan marketing dumákat már fegyvergyártók égen, földön, levegőben, hogy akkorát fejlődött a technika, hogy nincs szükség páncélra vagy gpú a repülőre, stb. Soha nem hallottam olyan háborúról, ahol minden ellenséget felderítettek azonnal, pláne olyat nem, hogy egy hosszú porfelhőt maga után húzó előre nyomuló lánctalpast az ellenség nem vesz észre.
Nem vitatom, nem értem, mit akarsz kihozni abból, hogy egyébként egy 30 milis ellen páncélozott Lynx ugyan úgy megfelelő védelemmel rendelkezne, mint egy 120-as ellen páncélozott T-72 vagy egy 125-ös ellen páncélozott Leo2. Típust és lőszert lehet hozni, lehet hinni abban, hogy a mi leoink nem is fogják tudni kilőni a legmodernebb lőszereket, nem tudom, mit akarsz kihozni ebből. Egy szovjet szar olcsóbb és mégis jobban páncélozott és ebbe nem kéne többet belemagyarázni.
Ha 1 Leo2HUN és 4 Lynx120-as találkozik 15 szerb tankkal, akkor pillanatok alatt magára marad a csatatéren az új építésű Leo. Kár a frontszakaszokat olyan gépekkel feltölteni, amik helyén a csata első órájában már csak áttört hézagok lennének. Ilyenkor nem a könnyen elhulló, páncélozatlan a megoldás, hanem szűkíteni Tata műveleti területét és a pénzt inkább igazi tankokra költeni.
Fent leírtam mi a páncélja egy harcjárműnek. Az a baj, hogy erőlteted rám az elképzeléseidet, pedig ha ha olvastál volna korábban, tudnád, hogy milyen elképzelésekben használnék a 44 Leo 2A7+ MELLETT egyéb harckocsit. Ha 1 dd lesz harckocsival, ha 2, ha 3, ha önálló hk zászlóaljakat állítanánk fel, stb...ÍGy sajnos a durván egysíkú egysíkú világodban vezetgetjük le a gondolatainkat, ez pedig nem tesz jót nekik. Melyik T-72 van itthon jelenleg 120, és melyik Leo 125 mm ellen hatékonyan páncélozva és milyen lőszer ellen? Mert a szaar, be sem indul TR-85-höz azért a romulánok vettek izraeli 100 mm-s lőszert ami mindkettőt kiszedi frontból, a szerbek is vettek 125-öst izraelből, ami kiszedi őket frontból. A ki lő először háború semmivel nem nehezedik kisebb súllyal ezekre a gépekre, mint egy Lynx 120-ra. Majd az A7+ tudni fogja a modern lőszereket, azok teljes palettáját használni. Egy A4 csak modernizáció után tudja. A T-72 esetében pedig nekünk is új lőszer lenne a minimum, de ahhoz azért bezony hozzá kell nyúlni a gépekhez. És akkor még passzív, reaktív páncél, BMS, APS, RCWS, FCS és minden nyalánkság és erősebb páncélzattal, de végre elérik a Lynx 120 képességeit.
Ha 1 light, 1 Leo 2A7+ (gondolom a hun-t erre értenéd, vagy azért típusszám nélkül adtad meg, hogy kényelmes legyen majd fordítani, hogy nem arra gondoltál) találkozik 15 szerb tankkal, amik mik is? T-B1MS, vagy M84AS1, vagy M84AS vagy M84? Akkor mi lesz? A Lynx személyzete fog hülyén a halálba menni, vagy mindketten, vagy mi lesz? Mert azért ez majd nyolcszoros túlerő, nem túl életszerű, hogy páncélos ász akar lenni valamelyik parancsnok és Wittman után szabadon végig akarja lőni őket nevetve. Inkább igyekeznek leválni, csenben, vagy harcolva, amígcsak támogatás vagy egérút nem lesz, mert ennek nekimenni maximum a leggyengébb opció ellenében lehet ésszerű ha nagyon muszáj. Ahhz viszont van azonos harctéri segítő rendszerek tömkelege mind a Leoban, mind a Lynx 120-ban, van 120 mm-es löveg, modern lőszerek, nagypontosságú tűzvezetés, stabilizátorok legújabb generációja. ÉS mivel aí Leopard elég zsíros és komoly célpont, inkább Lynx-re vadásznál hadd lőjön a Leo alapon a szerbek részéről, vagy inkább a nehezebb célt szeretnéd beszántani előbb, amíg van elég fegyvered erre?
Hová szűkítenéd Tata műveleti területét, ha egyszer haderőfejlesztés közben azon kellene gondolkodni, hogy meddig lehet kiterjeszteni, te nagyon te?
2, Kerülöd a konkrét számok megadását. Csak azzal érvelsz, hogy kellene nekünk 80 környékén T-72, de modernizálva, mert ha nem, akkor felidegesíted magad, mint a múltkor. Meg kellene nagyon sok könnyű tank, mert a háborúban minden frontszakaszon fohászkodni fognak ezért a csoda járgányért.
Nem értem a koncepciódat. Tegyünk a Szittya könnyű lövészekhez is be minden gyalogos mellé egy könnyű hk-t, mert a háborúban majd minden frontszakaszon szerinted kelleni fog? Ha nincs tank egy adott szakaszon, akkor a katonák nem fogják tudni megoldani a feladatukat szolnoki különlegesként, vagy épp közepes dd-ként?
Sokszor azt érzem, hogy te a tatai dandár szektorát az akár több száz km hosszú frontszakasz teljes hosszára kiterjesztenéd. Lehet csak nekem jön le rosszul. De sokszor mintha abból indulnál ki, hogy a Szittyák nem képesek városi harcra vagy hegyvidéki terepen hadviselésre, ha nem kapnak T-72-t vagy valamit.
Tata egy dandár lesz. A frontvonal egy megadott szakaszán fog egy időben jelen lenni. Nem az lesz a feladata, hogy a teljes frontvonalon szétdobjuk a hk állományt árkon-bokron-hegyen völgyön keresztül, vagy tényleg nem tudom, mire szoktál gondolni, amikor azzal érvelsz, hogy ahol nincs Leopárd2, ott milyen jó lenne egy könnyű tank. Ahová tatai lövész megy, ott lesz Leopárd is.
Az a helyzet, hogy egy önálló zlj-be és ha mind kipozódik akkor még a gyalogos zlj-k századszintű támogatására tudok számolni a T-72-vel. Legalább 1-2 zlj-vel szoktam számolni modernizált Leopard 2-vel. Vannak különböző koncepcióim erre, ha önálló zászlóaljba tesszük valahol keleten, ha dandárhoz szervezzük ismét keleten, ha a tatai dandárba szervezünk még egy zászlóaljat. Ezekben mindben ott van a modernizáció, vagy beszerzés és modernizáció mint szükséges opció. Vagy ezek helyett, ha új gyártású, valamivel olcsóbb, modern eszközöket akarunk, amik logisztikailag magyrészben azonosak a Lynx bázisra épült járműparkkal, akkor szóba jöhet a Lynx 120(tőlem 130 is). Ahogy többször elmondtam én az átmeneti időszakra és ez nem csak a Leo 3-ig tartó átmeneti időszakot jelenti, hanem sokkal inkább a mi saját átmeneti időszakunkra koncentrál, én egy modernizált, nagyjából STRV 122 szintű, Leopard 2A5+ harckocsit tartanék optimálisnak. Mert az a térségünkben található ágyúk, lőszerek ellenében is megállja a helyét a passzív védelmével frontból, kerülhet bele DM63-at kezelni képes ágyú, hálózati eszközök, jobb szenzorok, de az is pénz. Viszont nem annyi pénz, mint a Leo 2A7, vagy egy Lynx 120, mert adott alkatrészekben építkezhet a korábbi szériákra a Leopard családból.
Én a tatai dd műveleti területére húzom szét a 44 Leopard 2A7HU-t, sőt még tartalékot is képzek belőlük, hogy ne eszetlenül legyen így fiktíven felállítva. És hidd el, egy dd nem úgy működik, hogy szigorúan háromszög alakba felállva közlekedik át mindenen mindig, meg nem is úgy, hogy egy úton egyetlen elérendő hadműveleti célt teljesít. Van hadműveleti zónája, ahol támadó és védekező műveletekben mozog, településeket, csomópontokat biztosít, vesz be, a zászlóaljaival egy időben ebben a zónában. Tevékenykedhet más egység is velük, de megvan a határa a mozgásra elégséges infrastruktúra kihasználásának. Ettől függetlenül a nehéz dd harckocsijai a nehézdandár egységeiben fognak feladatot teljesíteni, így csak ott tudnak lenni ahol és mivel nekik lesznek a jelen felállás szerint harckocsijaik, másoknak nem lesz máshol. Ha erre azt mondod, hogy valami fikció, amiben szétteríteném őket a frontvonalra, akkor elég bénán igyekszel hitelteleníteni. Az a helyzet, hogy pont abból fakadóan születik az igény a fórumtagokban, hogy tudjuk, hogy a rengeteg egyéb modern képesség mellett a harckocsi univerzális fegyver és a harctér legerősebb eszköze és ennek megvannak a maga felhasználási lehetőségei és bizony a történelemben az alkalmazásukban megvoltak a hibák is.
A 44 db Leopard 2A7+-t igyekeznénk egyben tartott irgalmatlan ütőerőként alkalmazni, amikor a még harckocsit koncepciók előkerülnek. Mert ha nem tudsz valamilyen közvetlen irányzású tűztámogató páncélost adni a nehézdandár gyalogsági harcainak a támogatására, akkor a Leopard 2A7+ fogja betölteni ezt a szerepet. És akkor máris megkezdődött a legnagyobb erő elaprózása. Századonként a gyalogos zászlóaljak között, vagy mégtovább, szakaszonként a gyalogos századok között vagy mégtovább, tűzpáronként a gyalogos szakaszok között. És ennek is van értelme, csak így a tartalékképzés esetén, ha nem a 12 db A4 tölti be ezt a szerpet, végül a nehézdandár hadműveleti zónájának minden szakaszán minimális harckocsierő lesz jelen és ebben az esetben minden összpontosított harckocsiművelet átszervezéssel lassítja a tervezést és a műveleteket és az addig harckocsival támogatott gyalogság is hk nélkül maradhat adott pontokon. Ellenben ha kimondottan a gyalogság részére biztosítunk harckocsikat, vagy még egy hk zászlóalj a rendelkezésre áll a 44(+12) hk-n felül, akkor a legnagyobb ütőerőnket nem kell elapróznunk, főleg nem mennyiségi fölényben levő ellenféllel szemben, aki nevetve tudja kiaknázni az harctér szörnyetegjeinek az egyesével való levadászását.
És hiába van egy adott heyen a tatai dandár, meg még valahol a hódmezői meg egyéb egységek, ha a mennyiségi fölény miatt még három ponton lehet ellenséges nehézdandárral számolni. Szóval aligha valami felesleges igény a még harckocsi. Valamilyen formában a lehetőségek közül.