W
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
most komolyan , nem unalmas ez már 1000edjére?Arról azért nem kellene elfeledkezni, hogy egy kibontakozó/elhúzódó/hosszú konfliktus esetén:
- mindegyik szomszédnak
- van 100-as nagyságrendű,
- modernizálható kohószökevénye.
...nekünk is. Ja, nem!
Nekünk, kb. 0, az az NULLA! (...az összes szomszéd egyenkénti mennyiségéhez képest!)
OFF
Erre mondom, hogy ez a hiba annál is hazaárulás,
aki elkövette
és annál is aki nem javítja!!!
"Csipet-"(FIDESZ-)Csapat: Mire vártok???
Alkalom szüli a(z újabb) Trianont!!!
ON
Visszaugorva a fórum témájához, szerintem a pénzügyi és (költség)hatékonysági realitások és "Kárpát-medence meghatározó hadereje" valós megvalósításához a Leo-k mellé megvett csapattárs/body-guard T-72 a reális hibrid megoldás, felkészülve a reális hibrid-konfliktusra.
Számszerűsítve --szerintem-- ennek a leghatékonyabb megvalósítása egy 2 tucat körüli Leopard 2A7V+ és 150 darab T-72, csapat-társ szerepre modernizálva: pótpáncél, harctéri/hálózati(adat) rádiózás, 850LE/1.150LE, 45-50 Tonnáig... (...további 100 T-72 "lezsírozva", ahogy a svédek/finnek/egyéb értelmesek teszik!)
A T-72-t és a 72-s barkácsolását akkor sem fogják elengedni itt a fórumon, ha az utolsó magyar 72-t katonai tiszteletadás mellett betolják egy kohóba, hogy kanálgép alapanyag legyen belőle.Ugyanis akkor a hívek egy posztomusz topikot nyitnak neki, sőt az összes ötletet, átépítési "agyalást", virtuális felújítási és modernizálási "programot" egybe szerkesztve vörös bőrkötésben fogják kiadni, aminek az elején (aranyozott betűkkel) ott fog díszelegni hogy: Gombokért........
mivel a deszanttér átalakul szeparált lőszertárolóvá, esélyesen nem robbant fel
Ha 1 light, 1 Leo 2A7+ találkozik 15 szerb tankkal, amik mik is?
Hová szűkítenéd Tata műveleti területét, ha egyszer haderőfejlesztés közben azon kellene gondolkodni, hogy meddig lehet kiterjeszteni, te nagyon te?
Vicces. Szóljál már a szerbeknek, hogy nem most kellene modernizálniuk a harckocsikat, hanem tizenöt éve kellett volna.
Szóval a braziloknak azt ajánlanád, hogy vegyenek 40 éves vasakat 56 tonnával, már nem gyártott hidraulikus stabilizátorokkal, régi lőszerekkel és ágyúval, hálózati képesség és aktív védelem nélkül a dzsungelbe, minthogy vegyenek 45-50 tonás modern tűzképességű, hálózati kommunikációba integrált és Strikeshield-del felszerelt harkocsikat a dzsungelbe?
Egy demó fotó:K. nehéz a 130-as lőszer - nem tölthető kézzel "értelmes sebességgel".
Egyébként egyre kevesebb az ember - sokat jelent, ha 3 fővel is elműködik egy MBT.
Már ennél kiakadtam, de végigmentem az egészen és most újra és megint kiakadtam. Ha az RM egy olyan cég, ami megpróbál érvényesülni a hadiipar piacain, ahol a vetélytársai láncos platformon ebben a szegmensben:Ha te olcsó "tankot" szeretnél 120-as löveggel a környező országok létszámelőnyének az ellensúlyozására és megkéred az RM-et, akkor valami ilyesmit fog neked tervezni:
A láncos platformon ezeknek az ára jelenleg egy MBT 2/3 a körül mozog, kerekesen kb fele 40%-a, a harcértéke viszont nincs azon a szinten szóval szerintem nem éri meg.Már ennél kiakadtam, de végigmentem az egészen és most újra és megint kiakadtam. Ha az RM egy olyan cég, ami megpróbál érvényesülni a hadiipar piacain, ahol a vetélytársai láncos platformon ebben a szegmensben:
K-21 IFV alapon létrehozott harckocsi, Cockerill 105 toronnyal:
Cv90120T IFV alapon tervezett harckocsi saját toronnyal, RUAG CTG 120 mm ágyúval:
ASCOD IFV alapú harckocsi Leonardo Hitfact MK. II 120 toronnyal, RUAG CTG 120 ágyúval
Harimau IFV alapon tervezett harckocsi Cockerill 105 mm toronnyal:
Tehát az RM egy piaci szereplő, aki a sértettségeddel ellentétesen valószínűleg nem Stryker MGS-t ajánlgatna, ha megkérdeznénk, hogy a modulárisan cserélhető tetőlemezű, amúgy tökre mellékesen HARCJÁRMŰCSALÁD bázisának tervezett Lynx-ből tudnának-e valami hk-t produkálni, hanem eséllyel elővennék az amúgy kész tervüket a szekrényből. Amihez, bár tanújelét adták már, hogy a Leonardo Hitfact MK. Ii-őt ők is a gyártónak elhívve a dolgot, hogy bármire felszerelik, ráapplikálták már Marderre:
mégis esélyesen ha 120 mm lenne az igény, akkor nagynehezen szereznének egy 120 mm ágyút valahonnan, hogy megismerkedjenek vele. Vajon honnan is vehetne az RM 120 mm low recoiless ágyút? Csak nem az RM-től a saját mintegy véletlenül kifejlesztett 120 mm L47 LLR ágyújukat?
Áhh ez még nem került bele semmibe, fogalmuk sem lenne, hogyan illesszék egy járműbe:
Akkor legalább a saját tervezésű járműre még biztos nem gondolták, hogy esetleg valamiféle módon ráilleszthető ez a teljesen véletlenül kifejlesztett ágyú. Ilyenek ám ezek a furmányos germánok. Az ember ilyet kér tőlük, erre ilyet kap:
Hogy is gondolhattam volna másra, hiszen én nem is tudok gondolni se'. Egyszerűen a többire nem vagyok hajlandó reagálni, mert nem akarok feleslegesen ideges lenni, csak azért, hogy oldalakat véssek tele logikusan levezetett gondolatsorokkal neked, aki semmit nem fog fel belőle. Nem azért mert hülye vagy, hanem azért mert bár én is laikus vagyok a magam x feldolgozott ismeretanyagával, de belőled hiányzik ennek az ismeretanyagnak az az alapja, hogy egyértelmű legyen az egyértelmű. Nem látom értelmét a folytatásnak, mert érvekkel hit és hiszti ellenében nincs értelme.
Az USA most vonja ki a stryker MGS-t.Ez a T-72 Újítgatás számomra is egy vállalhatatlan dolog.
Ne felejtsük hogy NATO tagok is vagyunk,és a hadrafoghatóság megőrzése is horrorisztikus többlet kiadást róna ránk. Ez a tipikus esete annak a mondásnak hogy "amit nyersz réven,elveszted a vámon"...
Alig várjuk hogy a BTR-eket letudjuk magunkról dobni annyira drága a szinten tartása azoknak is.
Én értem az aggodalmakat,és maximálisan egyetértek velük hogy ez a HK állomány kevés. Persze fel kell tenni a kérdést hogy MIRE?
Vegyük sorba a dolgokat,hogy lássunk,és gondolkodjunk tiszta fejjel!
Mi volt a cél? Egy nehéz Dandár,és egy közepes,jó esetben még egy...
A deklarált célunk első felét elértük a jelenlegi szerződés állománnyal. Ezt ugyan még itt senki nem boncolgatta,de ami jön,Leo és Lynx,Gidrán etc etc és a többi nyalánkság,az pontosan egy összfegyvernemi nehéz Dandár felépítésére elegendő technika. Pont.
A kérdés második fele az izgalmas. Amiről még az égadta világon semmit nem tudunk,és ilyen kontextusban nem is lett itt soha tárgyalva,hogy a másodikat mivel töltjük fel. Mert a közepest is össz fegyvernemre kell húzni!
Ez már az új NATO koncepció szerint alap kell hogy legyen. Az USA kezdte ezt forszírozni,ott is így csinálják a tapasztalatok alapján.
Minden jel erre mutat hogy ez lesz nálunk is meglátásom szerint.
Összességében a közepes dandár egy olyan összfegyvernemi dandárt takar,amely páncélozott szállító platformra tervezett, és megfelelő harctámogató és harci kiszolgáló,támogató erővel rendelkezik. Képes magas intenzitású és döntő harctevékenység megvívására,nehéz terepviszonyok között is. Ez tartalmaz könnyű,közepes,és nehéz zászlóaljakat.
Erre tipikus példák az amcsi Stryker brigádok,amik így épülnek fel. Nekünk legalább minimum 300db-ra van szükség összesen,mindenféle konfigurációban 8x8 asból. Ennek egy része közvetlen tűztámogatási feladatokat kell hogy ellásson.
Hogy a mondandómat ki kerekítsem,ezért állítom én magabiztosan hogy lesz 105,vagy 120-as kaliber 8x8 alapon ,mert elvárás. Sőt a lynxre is rakhatunk! Példaképpen itt van egy gyönyörű Cockerill 105-ös toronnyal a CV sorozat. Ugyan ezt képzeljük el egy modern 8x8-ason!
CV 90105-120 Main Battle tank
Crew~ 3 men Dimensions and weight Weight~ 25 tLength (gun forward)~ 8.9 mHull length~ 6.6 mWidth~ 3.2 mHeight~ 2.4 m Armament Main gun105-mmATGWFalarickMachine guns?Elevation range- 10 to + 42 degreesTraverse range360 degrees Ammunition load Main gun?ATGW?Machine guns? Mobility EngineScania DI16...world-defense.com
Gondolom kihagytad a wall of text vitánk 90%-át ami alapján már itt tartunk.A láncos platformon ezeknek az ára jelenleg egy MBT 2/3 a körül mozog, kerekesen kb fele 40%-a, a harcértéke viszont nincs azon a szinten szóval szerintem nem éri meg.
Őszintén szólva @Vogon -t nem szoktam elolvasni. Legtöbbször se füle se farka annak amit ír és mire végzek a rettenet mennyiségű szöveggel amit kirak azt is elfelejtem én mit gondoltam eredetileg a témáról.Gondolom kihagytad a wall of text vitánk 90%-át ami alapján már itt tartunk.
Hosszú megbeszélés volt egy dolgon amire ráharapott és gyakorlatilag saját elhatározásában meggyőződve gyakorlatilag a saját gondolatát az enyémnek kiadva kezdett vitába velem a saját maga által felállított és rám szabott körülmények szerint.Őszintén szólva @Vogon -t nem szoktam elolvasni. Legtöbbször se füle se farka annak amit ír és mire végzek a rettenet mennyiségű szöveggel amit kirak azt is elfelejtem én mit gondoltam eredetileg a témáról.
Nem azért vonja ki,hanem azért mert szar az automata töltőberendezése,és kurva drága a karbantartás.Az USA most vonja ki a stryker MGS-t.
Az a baj, ezekkel a cuccokkal, hogy a láncos platformon lévők ára megközelíti a modern MBT-ét, (a kerekesek se olcsók) a harcértéke viszont nem közellíti meg olyan mértékben mint a költség. Emiatt lehet, hogy neked tetszenek de a döntéshozóknak "kevésbé".
Attól még kivonja, mert szar. Amúgy light tank lesz helyette. (Griffin talán ha egyszer lefut a tender)Nem azért vonja ki,hanem azért mert szar az automata töltőberendezése,és kurva drága a karbantartás.
dehogy is, kalap szar, azért vonják ki mert fingjuk nincs mire lehetne használni (és mert szar) , először volt 27/dd aztán ebből lett 9 , aztán hát , off-ra rakták őketNem azért vonja ki,hanem azért mert szar az automata töltőberendezése,és kurva drága a karbantartás.
De úgy tényleg.Koma! Ez a kártya akkor jön elő, amikor már végképp nincs más. Engem nem zavar. Remélem téged sem. (Igazság szerint Maróth urat sem! )
Én ezt írtam?
Beraksz 3 képet mindegyiken a "katona" Bren 1-essel a kezében akciózik.
Erre képaláírásnak beteszed ezt:
Nem a katona a fontos, hanem a fegyver a képen.
Ez is Bren2-es változat.
Ahogy ez is.
(egyik sem az! )
Nem az volt a kérdés, hogy melyik saját, vagy melyik nem, hanem az, hogy egyáltalán miért használod más fényképét, amikor gondolom sikerült egy csomó sajátot is lőni.
Végül is az egész blogbejegyzésnek ez lett volna talán az egyetlen releváns információ, mivel eddig senkinek sem engedtek ilyet. Emiatt nincs is RM saját kép.
Csak hátulról ajtón befényképezős.
Erre te leírod:
Ha valaha is veszünk hasonlót, akkor abban biztos lehetsz, hogy lynx alapon lenne, hogy tovább pörgesse a gyártást (és ez gazdaságpolitikai döntés lenne nem katonai) . Az meg sok minden csak nem kéznél lévő darab és amennyi időbe telne kifejleszteni és lehozni új MBT-t is legyártanak.@Pogány és én is teljesen a realitás talaján érvel. Majd a jövő eldönti kinek lesz igaza. A Leo kurva drága,kell más is mellé. És a fentebb vázoltak kéznél vannak,készen vannak,sokat nem is kell velük tökölni. Az idő sürgeti a programot. ( Z2026 )
És ez kizáró ok arra hogy mi építsünk egy jót?dehogy is, kalap szar, azért vonják ki mert fingjuk nincs mire lehetne használni (és mert szar) , először volt 27/dd aztán ebből lett 9 , aztán hát , off-ra rakták őket