[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Valószínűleg igen!
1. Normálisan el kellene osztani az alakulatokat területileg. Rengeteg volt katonával beszéltem, akik azért szereltek le, mert elegük lett a Nyíregyháza-Debrecen közötti ingázásból, pedig az Északi-középhegységben vagy a Dél-Dunántúlon élőknek még rosszabb a helyzetük...
Sajnos az ország népsűrűsége és gazdasági szerkezete adott. Meg a bérviszonyok ezek mellé...

2. Katonai középiskolákat tennék minimum minden megyeszékhelyre, és már általános felsőben betenném az érdeklődést felkeltő honvédelmi alapismeretek órákat a tantervbe.
Ennek a "flat" megközelítésnek semmi értelme. A legkisebb megyeszékhelyek és vonzáskörzete szerintem ehhez túl kis populációt jelentenek.
Pl. Szekszárd székhely és kisebb, mint több Bp-i agglomerációs település, mint Érd vagy már Szigetszentmiklós... Ez a két település egymástól 15 km-re van és Pesttől egy köpésnyire...

A lakosság csökkenése is elég durva dolgokat mutat...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_legnagyobb_települései_lakónépesség_szerint

3. Az iskolai testnevelést úgy ahogy van megszüntetném, helyette heti 3-4 alakalommal előírnám, hogy sportoljon valamit a fiatal abban a sportágban amit választ, s a részvételt jelenléti ívvel igazolnia kellene.
Ezt ötletnek jó, de pl. én hogyan igazolnám, hogy mondjuk heti 200 km-et tekerek...? Legfeljebb GPS trackkel, de azt meg bárki letekerheti vagy összerakod magad.
És, aki nem talál semmi értelmeset?

4. Nettó 200 ezer forint (túlóra és pótlékok nélkül) alatt ne keressen senki a Magyar Honvédségben.
Ameddig ez a cél, addig nagyon a hordó aljáról fogsz embereket kapni. Vagy onnan sem. Egy sima árufeltöltői meló vagy pénztáros már e fölé lő a nagyobb városokban...
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Crusader

Crusader

Well-Known Member
2018. november 27.
755
2 041
93
1.Azt gondolom, hogy a Dél-Dunántúl, mondjuk Pécs lazán elbírna egy harci alakulatot, de Borsodban is akadna katonának való ember szerintem.
2. A katonai középsulikat el lehetne indítani ahol kell több osztállyal, ahol nincs rá igény, ott kevesebbel. Az ellenzékes gyerekkatonás riogatással kapcsolatban: nem egy nyugati orszàgot lehetne példaként felhozni, ahol militárisabb a rendszer.
3. A Debreceni Egyetemen végeztem. Igaz csak két félév tesi a kötelező, de az a sok-sok ezer diák választhat kondizást, futást, csapatjátékokat, úszást, meg még sok tucat féle mozgásformát, sőt még lövészettel is lehet teljesíteni. Szerintem egykori sportololók ezrei vállalnának foglalkozásokat, alakulnának sportklubok. Jelenleg is lasszóval kell sok helyre a diákokat fogni, pl box edzésre havi 3500 ft os tagdíjért.
4. Sajnos több régióban (visszacsatolva az első pontra) ahol alig van jelen az MH simán elmennének már a jelenlegi bérekért is, nemhogy 200 nettóért.
5. Igen szagolnak, én 104 lőszert toltam el. Apám a sorkatonaságban 6 lőszerlőszert lőtt 2 év alatt. Mondjuk ez sem elég semmire, nem is katonai célból javasolnám kötelezővé tenni ezt a 4 hetet, vagy a szerződésesek 6 hetét, hanem: ugyebár 2 évig voltam ÖTT-s és rengetegen átmentek szerződésesnek onnan. Sokak mondták nekem a végén a társak közül, hogy szorgalmasabbak lettek a mindennapokban is, sőt volt olyan akinek teljesen hiányzott előtte a napi rendszer az életéből és dícsérte a dolgot a végére. Volt aki azt mondta, hogy addig visszahúzódó, önbizalomhiányos ember volt, de adott neki egy löketet az a 10 modul. Jómagam pedig 5 kilót fogytam, és anyagilag is jó volt a dolog, szóval nem bánom. Igazából azért is szereltem le mert az első évben teljesített 4 hét után kb semmi szintentartás, továbbképzés nem volt, én meg reméltem, hogy katonailag komolyabb lesz a dolog. Katonailag az ÖTT nem képesség, de hadkiegészítésre tökéletes. Az alkalmatlanokra vonatkozólag pedig csak annyit tudok mondani, hogy volt köztünk olyan is az elején aki a másodikra nem bírt fellépcsőzni, meg olyan apró hölgyek is akik kézi ereje kevés volt az Ak csőretöltéséhez is.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and LMzek 2.0

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 739
93
Hát, nem lehet neked sem könnyű... Kicsit mintha a kisegítő osztályban kéne pedagóguskodnod. De nézd a jó oldalát, ha sikerül átadnod a tudást, az a te érdemed lesz. Mindenesetre kitartást kívánok neked! :)
Ezért húzom fel a szemöldököm amikor feljön ötletként hogy az önkéntes haderőnél az ingyenes felsőoktatás legyen a "csali". Nem biztos hogy ugyanaz a célközönség. (Bár az is igaz hogy a feladat és időtáv sem ugyanaz)
 
  • Tetszik
Reactions: wolfram

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 622
121 856
113
Ezért húzom fel a szemöldököm amikor feljön ötletként hogy az önkéntes haderőnél az ingyenes felsőoktatás legyen a "csali". Nem biztos hogy ugyanaz a célközönség. (Bár az is igaz hogy a feladat és időtáv sem ugyanaz)
Hát pedig jó lenne ha nem a hülyék jönnének be és bevonzaná a kevésbé hülyéket is.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 217
8 070
113
Ezért húzom fel a szemöldököm amikor feljön ötletként hogy az önkéntes haderőnél az ingyenes felsőoktatás legyen a "csali". Nem biztos hogy ugyanaz a célközönség. (Bár az is igaz hogy a feladat és időtáv sem ugyanaz)
Csak megjegyzem, hogy tisztuljon a homály: minden magyar állampolgárnak alapjogon jár az életében térítésmentesen 12 félév valamelyik felsőoktatási intézményben. Csak annyi a feltétel, hogy be kell jutni a felvételin, és bent kell maradni. ;)
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 217
8 070
113
Ha nem ad érte semmit, akkor ne járjon. Ennyi.
Ez alapjog, függetlenül attól, volt-e katona, vagy sem. Viszont mindenkinek meg kell felelnie a felvételi követelményeknek. Példul lehet olyan, hogy valaki olimpiai bajnok, és gyakorlatilag bárhová jelentkezhet, de nem éri el a minimálisan meghatározott felvételi pontszámot (ami 2xx pont), így mégsem járhat egyetemre.
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 195
113
Nagy szart. A társadalmi mobilitás lehetőségének fenntartása alapvető társadalmi/nemzeti érdek, ha nem akarod, hogy a pórnép pár emberöltőnként megritkítsa az aktuális burzsoáziát.
A katonai szolgált, mint az ingyenes felsőoktatás feltétele nem tudom miért akadályozná a társadalmi mobilitást. Ne mobilizálódjanak olyanok a társadalmunk élére, akik nem hajalndók semmit tenni a hazájukért, csak tartják a markukat! Ilyenekből lesznek a rossz elitek.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 880
15 195
113
A katonai szolgált, mint az ingyenes felsőoktatás feltétele nem tudom miért akadályozná a társadalmi mobilitást. Ne mobilizálódjanak olyanok a társadalmunk élére, akik nem hajalndók semmit tenni a hazájukért, csak tartják a markukat! Ilyenekből lesznek a rossz elitek.
Fel tudnál szerelni annyi katonát, amennyi a felsőoktatásba jelentkezik? Elvileg minden évfolyam kb. 15-20%-a az akinek a felsőoktatásba kéne kerülnie, és ugye ennél az aránynál még nem beszélhetünk diplomagyártásról.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 880
15 195
113
A katonai szolgált, mint az ingyenes felsőoktatás feltétele nem tudom miért akadályozná a társadalmi mobilitást. Ne mobilizálódjanak olyanok a társadalmunk élére, akik nem hajalndók semmit tenni a hazájukért, csak tartják a markukat! Ilyenekből lesznek a rossz elitek.

Akkor viszont a nőknél meg a gyerekszülést kell beletenni.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles
T

Törölt tag 2822

Guest
A katonai szolgált, mint az ingyenes felsőoktatás feltétele nem tudom miért akadályozná a társadalmi mobilitást. Ne mobilizálódjanak olyanok a társadalmunk élére, akik nem hajalndók semmit tenni a hazájukért, csak tartják a markukat! Ilyenekből lesznek a rossz elitek.

Egyetértek. Én a szavazati jogot is hozzákötném a sorkatonai szolgálathoz. Csak az szóljon bele a haza irányításába, aki vállalja is, hogy megvédi azt amit irányítani akar. Ha valaki vallási, vagy egészségügyi okokból felmentést kér akkor pedig neki ajánljanak fel valamilyen egyéb békés, akár polgári vonalon társadalmi munkát.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 622
121 856
113
Egyetértek. Én a szavazati jogot is hozzákötném a sorkatonai szolgálathoz. Csak az szóljon bele a haza irányításába, aki vállalja is, hogy megvédi azt amit irányítani akar. Ha valaki vallási, vagy egészségügyi okokból felmentést kér akkor pedig neki ajánljanak fel valamilyen egyéb békés, akár polgári vonalon társadalmi munkát.
d5a5c24399001fb4fc46fd314fc63489.jpg
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 305
93
Egyetértek. Én a szavazati jogot is hozzákötném a sorkatonai szolgálathoz. Csak az szóljon bele a haza irányításába, aki vállalja is, hogy megvédi azt amit irányítani akar. Ha valaki vallási, vagy egészségügyi okokból felmentést kér akkor pedig neki ajánljanak fel valamilyen egyéb békés, akár polgári vonalon társadalmi munkát.
Deja-vu èrzèsem van. A H szinte ugyan ezt írja szóról szóra a Mein Kampf- ban. De igaza van... Nem is volt olyan buta gyerek ő... :cool:
 

alfa74

Well-Known Member
2013. március 15.
1 118
131
63
Egyetértek. Én a szavazati jogot is hozzákötném a sorkatonai szolgálathoz. Csak az szóljon bele a haza irányításába, aki vállalja is, hogy megvédi azt amit irányítani akar. Ha valaki vallási, vagy egészségügyi okokból felmentést kér akkor pedig neki ajánljanak fel valamilyen egyéb békés, akár polgári vonalon társadalmi munkát.
Elég kevés fiatal szavazhatna.
Ugye tudod, hogy a sorozás, nincsen már 2004.11.03 óta? Pontosabban a békeidős sorozás van felfüggesztve.