1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Lynx KF41

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - borisz által indítva @ 2020. augusztus 17..

 1. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  [HUN] Lynx KF41

  Csak így mert már így is forog a gyomrom.
   
  antigonosz likes this.
 2. arcas

  arcas Well-Known Member

  Lehet már volt, nincs kedvem keresni, mert érdekes lehet sokaknak így animálva látni:

  Lynx 360 Interior
   
  endre, wolfram, zeal and 4 others like this.
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Fasza, hogy a videó közben körbe is lehet nézni. :cool:
   
  arcas likes this.
 4. OhioNurse

  OhioNurse Member

  Itt van egy hasonló
   
  wolfram and arcas like this.
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Huuu... Nem nezek ATV-t, Vadait meg plane nem.
  Hat akkor adott a valasztas kerem, Benkoek, vagy a Gyurcsany szeretoje.
   
 6. Venom85

  Venom85 Active Member

  kamm likes this.
 7. DTheo

  DTheo New Member

  Ez nem igaz.
  A csehek 2 milliárd euróért 210 darabot kaptak volna. Mi 218 Lynx-et vettünk ennyiért (ebben a közös cég és a gyár is benne van).
  A puma 3+6 fős, a lynx 3+8.
  Megkaptuk a gyártást, de ami ennél is fontosabb, hogy K+F is jön ide.

  Egyébként, a németek 2023 továbbfejlesztenek 40 pumát +500 millió euróért, szóval a pumák ára tovább fog emelkedni...
   
 8. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Az bosszantja, ha véletlenül ők kerülnek hatalomra, akkor sem lehet a NATO-nak felajánlott egységek új felszerelését olyan egyszerűen eladni ócskavasnak.
   
  vasszekely and Pogány like this.
 9. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  A Lynx választás, egy lutri, amely bejön vagy nem. A gyár, ha csak annyi gépre készül és nem nyernek csehországban vagy európában tendert, akkor bukás, mert max nagyjavításra lesz szükséges. (Lásd brassói Airbus helikoptergyár, arra készült, hogy Közép-Kelet eu-ban léőv rendelések és a 3. világnak ott gyártsák Őket. Most már szinte csak nagyjavítás folyik, erősen veszteséggel. Nagy különbség, hogy volt más Airbus gyár is erre a típusra eu-ban.
  Ha nyernek a tenderen eu-ban akármelyik országban Lynx beszerzést, akkor ez EGYETLEN ilyen gyár lesz a mienk, mert a gyártónak csak protoi vannak, amit összeraktak, de nincs kompletten erre felszerelt gyárra. Persze kialakíthat de minek, ha itt van..
  Az, hogy a gyermekbetegségek kijönnek-e.. Igen, mint minden más típuson, de így is fényévekre van a BTR-től. Ami inkább problémás az uszóképesség hiánya. Mindenhova nem lehet hadihidat telepíten és háborúban, konfiktusokban a "híd től messze van".. Egyébként azon gondolkodtam a Brave Warrior amerkai erőinél tett látogatásomkor csütörtökön, hogy ott az m2/M3 Bradley amely még 1-2 évtizede nehéz IFV volt a BMP-hez képest (akár a Warrior) most meg akár Lynx akár Puma majd egy MBT súlya. Amikor láttam ezeket a monstrumok protoit pld. Koblenzben, arra gondoltam, hogy ezek olyanok belülről, és akkorák mint az Alienben a csapatszállítók, milyen hülyeség ilye méretű csapaszállítokat fejleszteni. és tessék mára ezek vannak.
   
  endre, fishbed, bel and 3 others like this.
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Lutri, de ezért is tudtuk idehozni a gyárat, ezt sztem be kellett vállalni.
  Igazat adva neked, de ha felteszem az optimista szemüveget akkor vannak további érvek is miért vállaltuk ezt a kockázatot.
  Olyan hadiipari kapcitás épül ki, ami itthon nem létezik, ez nemzetbiztonsági szempontból is fontos. Bekerülünk a Nyugat-Európai hadiipari vérkeringésbe, amihez sosem tartoztunk.
  Ha tartják az ígéretet és nem csak gyártás lesz, hanem katonai és civil kutatás-fejlesztés, akkor tech. transzferben megint sokkal többet jelent, mint egy összeszerelő üzem.
  Illetve nem csak EU-s megrendelések számítanak. Az ausztrál - USA projekt persze minimálisan játszik, de egy arab megrendelés is hozhat komolyabb nyereséget, ha az anyagi szempontok hangsúlyosak, mivel az RM a többségi tulajdonos, erre fokozottan törekedni fognak.
   
  alfa74, anonim999, DTheo and 3 others like this.
 11. zulu

  zulu Well-Known Member

  8x8 járművekre is szükségünk lesz a jövőben, ha nem nyer a Lynx máshol, lehet Boxert gyártani. Igaz, sajnos az sem úszóképes. Nem tudom, egy hasonló mennyiségű Boxer rendelés, mennyi időre kötné le a gyárat összességében.
   
 12. Hummen23

  Hummen23 Active Member

  Így van! Ez a kis kezdő bivalybasznádi cégecske, ez a Rheinmetall bt vagy mi, ez ilyen alien filmes fejlesztgetésekkel lutrizik. Vagy bejön vagy nem alapon, ugyan mit veszíthetnek, nem? Minden féle koncepció és kutatás nélkül.

  Bocsánat, de legyél szíves logikusan gondolkodni.
   
  kamm and OhioNurse like this.
 13. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ez a butaság úgy hangzik mintha 50-50% lenne az esély a sikerre vagy a bukásra, pedig nem így van. Veszek egy lottót és vagy nyerek vagy nem? Az életben minden lépésben van kockázat, de az a halálom, amikor a mennyiségi követelményeket keverik a minőségivel... o_O
  A jelentős részben ismert elemekből összelegózott gép a valóságban nem sok mérnöki kockázatot jelenthet, a piacot ismerik, illetve a maradék minimális kockázat is kivédhető a szerződésben. Fölösleges ilyen manipulatívan fikázni ezt az üzletet.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Áááá!Lynx gyártósoron nem lehet Boxert gyártani!Ahoz,hogy ugyanott készüljön a kettő kb ki kell belezni az egész csarnokot és új gyártósort kell felállitani.Ez nagyon nem kevés pénz....
   
  antigonosz likes this.
 15. zulu

  zulu Well-Known Member

  :D
   
 16. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  ÖÖÖ, azért ha megnézzük, hogy az USA kis bt-i mekkora pénzeket öntöttek bele soha meg nem valósult projektekbe.... :D Szóval a kritikus gondolkodást tartsuk már fenn.
   
  endre, bel and LMzek 2.0 like this.
 17. Hummen23

  Hummen23 Active Member

  Az USA az másik univerzum. Teljesen más fejlesztési és lobbizás kultúrával.
   
  kamm likes this.
 18. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  A szerződés valahol meg lehet nézni?
  Nyilvános?
   
 19. Ocses

  Ocses Well-Known Member

  Kicsit túl van itt misztifikálva ez a gyártó sor.
  Egyrészt mert azt sem tudjuk mit fognak itt gyártani hozzá.
  Másrészti mivel itt elég kicsi széria fog menni évente így valószínűleg a gyártó sor annyi lessz, hogy egymás mellett lesznek állomások ahol a különböző szerelési fázisok lesznek.

  Ha az ember a Puma gyártásáról megnéz egy videót ott is így működik.
  Egyik helyen hegesztenek/másikon motor bele/harmadikon rá a torony stb.

  Ez bőven kis széria ami manufaktúrális jelleggel működik mindenhol a világon.

  Ezt átállítani nem nagy kunszt.
   
  kamm, papi and notaricon like this.
 20. dkes

  dkes Well-Known Member

  Amennyire jól látom ez egy Raytheon-Rheinmetall promo videó. Nem rossz egyébként. Vannak benne ilyen dolgok - pl. CIWS az MSSA/SEOSS-2 -re (azaz nem a főfegyvezet gpá. -val) alapozva "hunter-killer" képességgel meg hasonlókkal. Aztán meg lehet nézni a Raytheon APS koncepciót működés közben (persze leegyszerűsítve) - négy konténer a jármű négy sarkában besüllyesztve, érzékelők 360° -ban stb.

  Ami még érdekes az a Raytheon Coyote drón indításának lehetősége. Két dolog miatt is. Az egyik, hogy a Rheinmetall -nak is van a gyakorlatban is használt (pl. ausztrál Boxer CRV -ben) ahol hátul levő konténelből csúszik ki hátra egy tálca rajta a drónnal és már reppen is. Ez viszont teljesen más. Tubusból is indítható (ld. a képet alább - igaz ez nem Lynx). A Lynx -en kétoldalt lesz 2*2 indító. Eredeti deklaráció alapján is meg lehet választani, hogy melyik tárolóba milyen fegyverrendszer kerüljön. Ezen videó szerint meg még azt is lehet keverni, hogy egy oldali tárolóba az egyik tubus ATGM (ugye azt is lőnek a videóban) - a másik pedig ez a Coyote. Azaz elméletileg lehet olyan konfig is, hogy: 3 db ATGM + 1 db Coyote ...

  Mi is ez a Coyote? Rengeteg mindenre használható drón. Felderítés, tartós őrjáratozás, akár robbanófejjel és "keres és megsemmisít" üzemmódban is stb.

  [​IMG]

  A kilövése tubusból - ezt a videóból a Lynx zárható tárolójának egyik tubusából teszik:

  [​IMG]  Igen, hozzátéve hogy semmi sincs ingyen azért nem képzelném azt, hogy majd egy olyan portfólióval, hogy Leo 2, PzH-2000 (ugye itt is egy raklap közös alkatrész lesz a Lynx -el - pl. a lánctalpas hajtás stb.), Lynx (gyárastul, tesztpályástul) és RM MAN Military teherautókkal amennyiben elkezdenénk Boxer fronton érdeklődni, akkor elhajtanának a francba.

  Ez akár olyan módon is, hogy lemegy a magyar/katari (utóbbi, ha lenne) Lynx adag, akkor Boxer -re átállva. Amennyiben meg annyian vinnék mint a cukrot mindkettőt, akkor akár némi kapacitásbővítéssel. Azért a Lynx-Boxer vonalon is rengeteg áthallás lehet - pl. akár a komplett torony, érzékelők, szoftver, fegyverrendszerek stb. stb. Azaz elméletileg ezek párhuzamosan is futhatnának amennyiben az üzem erre fel van készítve. Ugyanakkor nálunk, ha lenne is Boxer az baromira nem mostanában lenne. Alhangon akkor amikorra a Lynx gyártás lefutna - sőt ... Így meg már azért nem elképzelhetetlen.
   
  wolfram, kamm and OhioNurse like this.

Ezen oldal megosztása