szerintem egyébként ez a kaliberes vita kicsit félrevisz...
nekem a legnagyobb gondom az, hogy amikor bejelentették a lynxet mi volt a 2 legfőbb érv? mert 35 mm és az milyen fontos, meg hogy milyen moduláris...
namost amikor kiderül, hogy 30 mm lesz az ágyú, ráadásul ugyanau, mint ami a Pumaban is van (vagyis nem wotan 30, amit valszeg tényleg könnyen lehetne 35-re alakítani), akkor meg beindul az, hogy: jaj nem is olyan fontos a 35 mm, jaj, mert úgyis majd milyen könnyen át lehet fegyverezni (jó pénzért persze)
modularitásra hivatkozni meg egy olyan jármű esetében, aminél az alap IFV-ből is van össz-vissz 1 proto...hát az maxi vicces...és mi van ha úgy alakul, hogy mi leszünk az egyetlen rendszeresítők? persze az RM akkor is megcsinálja nekünk a mission modult...horror áron...akkor nem lett volna kockázat minimalizálóbb, ha a BW mintájára IFV-t veszünk, specializált feladatokra meg lenne Boxer?
Én ezt ágyú kérdést nem érzem relevánsnak a térséget figyelve és bár a hivatalos duma az, hogy a NATO 2% a keleti fenyegetés miatt, de mi tudjuk, hogy számunkra az ország biztonsága, a határon túli magyarok és a magyar gazdasági érdekek védelme a fontos. Akkor pedig a szomszedok és a Balkan.
Szoval a Hiuz ezzel a fegyvezettel Top1, messze kilógva!
Ha mégis cserélni kell geopolitikai, katonai okokból 10-15 év múlva, nekünk lesz a legegyszerűbb, itt lesz a zalaegerszegi gyár.
A modularitás kapcsán igazad van. Mivel első rendszeresítők vagyunk, pénzügyi rizikót vállalunk mind a gyárral, mind a a további verziók fejlesztésével kapcsolatban. De ez volt az ára, hogy negkapjuk a tech transzfert. Európában ilyen formában más nem fogja megkapni, az ausztralok, USA igen.Én ezt a rizikót ugyanígy vállaltam volna. Mivel a nulláról csinálunk hadiipart, ami stratégiai kérdés, nem minden a pénzügyi szempont, bár ha a csillagok állása szerencsés nem győzzük majd hova lapátolni a zsét egy arab megrendelő esetén.
Innentől már nekünk is kell nyomni a lobbit ott is és a cseh tenderen, mert ott valóban az ASCOD-ot nyomja a sereg, kár, hogy Babis dönt.