Igazad van, nincs benne kevesebb. De annak kiesése esetén, ami borítékolható, nem kerül szopóágra a raj.
Ezért szimpatikus nekem a Pzh, és ezért nem az Archer. Ugyanígy a többi modern rendszernél.
Miért nem?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Igazad van, nincs benne kevesebb. De annak kiesése esetén, ami borítékolható, nem kerül szopóágra a raj.
Ezért szimpatikus nekem a Pzh, és ezért nem az Archer. Ugyanígy a többi modern rendszernél.
Ennek itt a helye, hogy ki mit gondol erről...
Mi a problémája az időzítéssel?Ennek itt a helye, hogy ki mit gondol erről...
Kitartóan elolvastam mindenkit és bár tudom,hogy a kutyát sem érdekli,de én mondtam,hogy Pumát kéne venni!
De most úgy tűnik Lnyx lesz. A 35 mm-es gépágyú nagyon jó lett volna, az az egy előnye volt a Pumához képest.
35-ost nem raknak amugy a Pumara ha a vasarlo azt akar?
35-ost nem raknak amugy a Pumara ha a vasarlo azt akar?
Asszem pont a Redback kapott egy új típusú darabokból álló gumihevedert.Nekem kb. egyforma méretűnek tűnnek. De ha addig nem adnak ki méretadatokat, akkor az ausztrálok biztos csinálnak közös képeket, videókat, azokról jobban lehet majd becsülgetni.
A Lynx két tonnával nehezebb lesz elvileg.
Én úgy vélem, hogy a test is körkörösen STANAG 6. Ha nem az lenne, akkor azt feltüntették volna, pl. hogy "frontal", vagy 6/4-5. Persze az is lehet, hogy túl jóhiszemű vagyok.
Igen, szerintem is kevés lesz a különbség. De azt semmiképpen nem gondolom, hogy a Lynx kevésbé lenne védett.
Gumiláncot nem tudom. Kicsit bizalmatlan vagyok vele (a gumi öregszik, a kövek darabokat szedhetnek ki belőle sziklás terepen, ezek meggyengíthetik, ilyesmik és a lánctalpas járműveknél az a gáz, hogy ha elszakad/leesik akár csak az egyik is, akkor onnantól kezdve az a jármű mozgásképtelenné válik) ,de simán lehet, hogy alaptalan a bizalmatlanságom.
Én megértem, hogy nem szeretitek, én sem vagyok oda érte, de nem lehetne valami kulturáltabb formában előadni a véleményeteket..?
Meglátásom szerint a fórum olvasóközönsége nem feltétlenül kíváncsi ilyesmire...
Háát pont ez az egyik előnye. Mert ugye a gumi lánctalp miatt jóval kisebb lenne a tömeg. Maga a jármű is - a képek szerint, nekem - kisebbnek tűnik. (minimálisan ugyan)
Ha a gumilánctalp és a kisebb méret ellenére a Redback ugyan olyan tömegű (41-42t), mint a Lynx, akkor az nekem azt sugallja, hogy jobb lesz a védettsége.
A Redbackről már tudjuk, hogy STANAG 6 (bár itt a körkörös védelem szintje kérdés), és akna ellen 4a/4b.
A tornyot ugye az Elbit csinálta, és az APS már alapból integrálva van, de a torony körkörösen is STANAG 6.
Nagyon kevés lesz a különbség, és talán ott is ergonómiai, gazdasági és logisztikai dolgok fognak dönteni. Itt sem lesz utolsó dolog a gumiheveder.
A Lynx a Boxerrel mutat majd azonosságokat, a Redback meg az M1-gyel.
Nem lehet csak simán hernyótalpas?Érdekes ez a "lánctalp" szó. Ugye helyesen a "lánc" részt kellene "gumi" -ra cserélni, de a magyarban ezt összeolvasva már van más jelentése annak a szónak: "gumitalpú" ...
A Renk-es ismerősödet meg tudnád kérdezni arról, hogy pontosan milyen váltó lesz-van a KF41-ben? Úgy értem, azt ugye tudjuk, hogy HSWL 256, de ezen belül melyik verzió és annak mik a tulajdonságai?
Mert elvileg a "sima" HSWL 256 van a Pumában, HSWL 256B az Ajaxban és, ha minden igaz, akkor a KF41-be egy HSWL 256C jelölésű megy.
Van is ezzel kapcsolatban amúgy egy pár dokumentummal részben alátámasztott elméletem a HSWL 284 családból levezetve, kíváncsi vagyok, hogy jól gondolom, vagy sem.
Én nem értem ezt a kalibervitát. Hogy egy összecsapást ki nyer meg az nem csak a kaliberen múlik. Már rég nem ez a döntő. Az nyer, aki megnyeri a felderítést és előbb lőhet, vagy vissza is vonulhat. Piszkosul kevés van arról, milyen is lesz végül az adott gép felszereltsége. Elméletben nem lenne a világ pénze, ha a tetejére rácsapnának 3 dróntároló'töltő dobozt, amikből egy pár mindig felderítésben lenne. Továbbá lehet veszünk ehez is valami jó álcázó felszerelést, stb. Azttán ott a kiképzés. Mivel ez egy vadi új gép, hozzá kel idomítani a korábbi kiképzési és egyébb rendszereket, előírásokat, újakat kell kitalálni. Szóval szerintem, majd csak olyan 25 re lesz valamelyest reálisabb kép arról, mennyire is ütős a macsek horda magyar kézben.
Viszont akkor keresni kell a lehetőségét a problémák megoldására. Most még csak demó van, jó lenne, ha bemutatnák Magyarországon, sok mindent megtudnánk róla.
A protók megjelenése mérföldkő lesz, ha azon már javítanak dolgokat az nagyon jó. Az alábbi területeken látok lehetőséget a fejlesztésre, javításra.
1. tömegcsökkentés:
- A járműtest előnyösebb kialakítása, a kevésbé szögletes keresztmetszet jelentős tömegcsökkentést eredményez. Erre akkor van lehetőség, ha a burkolatok (páncélzat) alatt a Marderhez hasonló a test kialakítása, 45 fokban le vannak csapva az oldalsó lemezek felső részei. Most jól jönne a Marder örökség.
- Ha ez lehetséges, akkor kisebb lehet a függőleges kiegészítő (moduláris) páncélzat felülete, ezáltal tömege.
- Ha sikerül csökkenteni egy-két tonnával, akkor van esély a gumilánctalpra, az további csökkenést eredményezne.
2. Terepjáró képesség:
- Nem tudni, hogy a demóban már az új nagyobb motor van, vagy az ami a KF31.ben. Ha nem, akkor az új meghajtás miatt változhat a láncmeghajtó kerék magasságának tengelye. Itt az lenne az előnyös, ha kicsit magasabbra kerülne, mert akkor javulna az árokáthidaló és akadályleküzdő képesség és általában a terepjáró képesség. (Ránézésre most alacsony.)
3. Páncélvédelem:
- Nem ismert a test szerkezeti kialakítása, de az aknavédelem és a páncélvédelem miatt az az előnyös, ha a lánctalp feletti rész teljesen független a test belső részétől, azzal nem alkot egy légteret. Ezzel a belső tér (a deszanttér oldala) máris egy lánctalpnyi távolságra kerül a kiegészítő páncélzattól, így nagymértékben javul a kumulatív eszközök elleni védelem. A Puma test egyébként ebből a szempontból nem teljesen jó, mert az egyik oldalon valamiért (akkumulátoroknál) nem így lett kialakítva. Most kiderül, hogy korszerűbb lesz-e a Lynx, vagy nem. Ennek a megoldásnak további előnye, hogy a tetőpáncél terhelhetősége nagyobb, erősebb a test és jobb a torziós merevsége is.
Mindez nem a magyar változat sajátossága, hanem az összes Lynx-é, tehát ezt a már épülő protókon látnunk kell. A Liebherr és a Renk is hozzátehet a maga módján, ha fejlesztgetik, reszelgetik terméküket a Lynxhez optimalizálva, korszerűsítve.
Akik sírnak a 30mm és az emberes torony miatt, belegondoltak abba, hogy néznének ki az események, ha mi besétálunk az RM-hez és azt mondjuk, kérjük a Lynx-et 35mm-es távirányított toronnyal? Nekünk nem kell a Lance 2.0! Ja! Az első zászlóaljnyi már 2023-ra kell!! Egy még proto jármű egy még talán papíron sem létező toronnyal (legalábbis nem az RM-nél létező).
Lehet ez történt. Erre azt mondta az RM, hogy rendben a 2023, csak egy már meglévő toronnyal. Mivel a Lance 2.0-t még senki nem rendelte meg - és lehet, soha nem is fogja - ezért azt mondták, hogy az első 46-os 2023-as sorozat Lance 1-es toronnyal jön, mert ahhoz van gyártósor. Aztán lehet később viszik a tornyokat és nem is vettük meg őket. Vagy az első 46 megy a közepes dandárba, oda bőven jó a Lance 1.
Ez megmagyarázná a Lance 1-es tornyot, meg a RM sajtóközleményt, hogy a magyar igényeket teljesen kielégítő gépek, már Mo-n készülnek. Lehet komolyabb tornyot akarunk mint a Lance 2.