1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mercedes-Benz UNIMOG-4000

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Phoenix által indítva @ 2013. március 8..

 1. joker

  joker Well-Known Member

  Én nem mondtam, hogy nem ennyi az ára, hanem azt érzékeltettem inkább, hogy ebben benne van még egy 500-1000% -os profit (esetleg minusz az adott kenőpénz, de ez már másik történet lenne).

  "miért van az, hogy nem végtelen számú sufniüzem ontja a piacra ezeket az eszközöket, hanem a Rheinmetall-hoz és a Northrop Grumman-hoz hasonló cégek teszik?" - mert nekik van olyan kapcsolati rendszerük, amivel el tudják adni ennyiért a gépeiket.

  "ezek rohadt komoly eszközök, nem azok a gyilkos hobbirobotok amikkel az amik játszadoznak tv műsorokban" - az egész kiindulópontja az a platform, ami elviszi az összes kültyüt A-ból B-be. Erre jön egy kar, ami fog vagy nem fog és lehetőleg minél jobban, nyúlik, hajlik, forog stb., és hogy az egészet elsősorból nézhesd, kell egy (esetleg két) 5 eurós kamera. Itt nincs semmi, amit valamelyik műszaki egyetem ne tudna megscinálni és qrvára nincs semmi ami 70 milliót érjen. Egyszerűen nincs.
   
 2. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Hányszor mondjam még hogy a 70 Millió teljesen fals adat?

  Cirka 100ezer USD egy Andros F6A ára... és az a nehéz robot..
   
 3. eSeM

  eSeM New Member

  ez az uccsó válaszom a témában, össz-vissz 9 oldal talán, viszont leírja minek kell megfelelni, ha ezek után szerinted ez egy egyszerű dolog, ami odamegy és lerak akkor nincs több kérdésem, bár amúgy sem

  https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:K5wpvcqOp78J:hadmernok.hu/kulonszamok/robothadviseles7/gacser_rw7.pdf+&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESgazsOfJpOIKAc7XRypRWwjWyCOPSOsneum7LQEgC1rUCUR68OZWse0LCnamLnHZ2WSPHtKOlaE_CC-hls8rcFt3fRwFiABGUA3sESRx5Iehte5aG1G5ISGaE2g7iHa2Tvo_M6m&sig=AHIEtbQ7j1erBkPvUdX1WJn11F5gMhaczw
   
 4. eSeM

  eSeM New Member

  ez a diasor előadás meg árakat is tartalmaz

  https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:AfsRwLRYbbgJ:www.zmne.hu/tanszekek/ehc/konferencia/prez/Gacser_Zoltan.ppt+&hl=hu&gl=hu&pid=bl&srcid=ADGEESiJeEVL-cRycs5tEVyeuGjk942iIyk1B4II8A-JxyT8_p1I0vKnaQ2AVarDe_sf1wouPOWNZQ5q5oSF0gyp6QCJ0ZkRlHXi9sRFqLzQkU9cBOWEECN0k4b7aGaV90eK3NTs7uJT&sig=AHIEtbR7qnWaDQNFHWehQRzXo67FRpqVew
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">duckdodgers</a>

   

  Azoknak a kameráknak is valamelyik tök átlagos gyártó gépéből van a szenzoruk, attól, hogy 20x annyiért adják tovább, még nem fog 20x annyit érni / tudni. A fő kamera képét megnézném, hogy mit nyújt félévi fizómért, és persze azt is, hogy ugyanazt a tudást az amazon-ról, ebay-ről, árukereső-ről, stb meg tudnám-e venni mondjuk egy nullással kevesebbért.
   
 6. atta

  atta New Member

  A haditechnikai eszközök valóban gyakran felülárazottak, a szokásosnál jóval nagyobb nyereséget biztosítanak a gyártónak. Ugyanakkor nem kéne elfelejteni, hogy a katonai eszközökkel szemben általában jóval nagyobb követelményeket támasztanak, mint a polgári gépekkel szemben és ezeknek megfelelni többnyire drága dolog. Nyugodtan mondhatjuk, hogy 70 millió egy robotért soknak tűnik, de azért minden szaktudás nélkül ne saccolgassunk 7 millió forintokat.
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  na húztam, szombat estéhez képest kicsit elmérgesedett itt a hangulat, ez az Észak-Koreai konfliktus úgy látszik ránk is kihat :)
   
 8. atta

  atta New Member

  Csak viszonyításul: egy ABB IRB 140 ipari robotra 48 ezer dolláros árat találtam. Tehát kb. 11 millió forint egy 6 kg-os súlyt felemelő robot. Se lánctalp, se kamera. A hét millió forintot szerintem felejtsük el.
   
 9. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  A google a barátotok :)))

  megsúgom hogy a legtöbb ilyen dolognak utána lehet nézni csak szándék kell hozzá.

  http://www.cityofchicago.org/dam/city/depts/dps/SoleSource/NCRB_2005/02_Feb2005/Remotec.pdf

   

  én itt azt látom hogy egy nagy halom extra cuccal és helyszíni kiképzéssel ~134 ezer USD... (2005-ös adat ugye)
   
 10. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  az 5 eurós kamera témához :

  http://kepfeltoltes.hu/130309/telemax1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Hát nem tudom :))) ahogy én látom az egy kb 10 centis optika ott
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

 12. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Minek? Ezek az Unimogok valszeg Pápára fognak járni váltásban. Kintre meg Cougar van Andros F6A-val. De amit eddig senki nem említett hogy az igazán nagy újdonság a dupla fülke. Eddig csak szimplák voltak ami miatt plusz kocsi kellett.
   
 13. forest

  forest New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Minden igényt kielégítenek az új UNIMOG-4000-esek
  Régebben már belevágtam itt egy biztonságtechnikás vitába, megtenném most is. Elöljáróban annyit, hogy jelenleg azért vagyok innen eltűnve mert térfigyelő rendszereket és egyéb biztonságtechnikai, informatikai és kommunikációs megoldásokat építek vállalatok és önkormányzatok számára. Viszonylag megy az üzlet ezért nincs időm cikkeket sem írogatni mostanában.

  Nos a kamera témára terelve a szót:
  Az ilyen robotok a digitális adatátvitel miatt alapból IP kamerákkal vannak felszerelve. A hazai forgalomban kapható legolcsóbb valamire való IP boxkamera olyan 88e Ft környékén vásárolható meg (Videosec ICS-20F), ehhez veszel egy megapixeles optikát 15e Ft és egy robbantásbiztos kameraházat ami kb 400e ft. Erre rádobsz egy infravetőt 15e Ft. Ami még nem robbanásbiztos.

  Egy ilyen robot esetén azonban speciális igények vannak mind a kamera mind az objektivvel szemben. Egy megfelelő IP kamera kb 200e Ft míg ugyanennyi egy hozzá való motoros zoommal ellátott megapixeles objektív. Ergo egy ilyen kamera robbanásbiztos házban kb 1 misi. (és még mindig a legolcsóbb megoldást kerestük az adott feladatkörre).

  A robot karján kívül még rendelkezik 1-2 szerényebb illetve elképzelhető, hogy +1 db nagyobb tudású kamerával a térbeli tájékozódáshoz. A jelátvitelhez szükséges még egy zavarmentes, nagy sebességű adatátviteli rendszer is és még csak az optikai kapcsolatot hoztuk létre... Szóval ennyit a 3 usd-s kamera opcióról.
   
 14. panoz

  panoz Well-Known Member

  Na jó, azért a Masat-ot ne misztifikáljuk túl. Csak egy 1 kilós kocka, nem sok tudományos értéket nyújtott, ilyet az is összetudna rakni aki csak szakirodalomból tájékozódik és nincs egyetemi végzettsége. Nem a hazai zsenialitást tükrözi, hanem a kezdeményezőképességet. A Masat féle egyetemi holdak gyorsan elhullanak az űrben általában.

  Csak hogy barkácsolás és professzionális munka ára közt lássuk a különbséget: a JWST ára valahol 8 milliárd dollárnál fog megállni.

  Pedig ugye a JWST-be is lehetne rakni filléres mobilkamerát...
   
 15. Pela

  Pela New Member

  Srácok!

   

  Nem felejtünk el valamit az árazásnál? A tervezést, a gyártást mind ki kell fizetni. Nem,hogy a mérnököknek de még a melósoknak is sok a fizetése. Mivel gondolom nem minden hazai gyártású, a másik pedig,hogy a hadieszközökre elég kemény vám van.. Persze,hogy mindenki nyereséget akar, de ne beszéljünk már 300%-os nyereség felett.. A minőséget meg kell fizetni, ha pedig a pénz vagy a nagy része itthon marad, akkor meg jó főleg,ha jó technikát kaptak.
   
 16. Star Trek

  Star Trek New Member

  Panoz!

   

  Most nem azért ,de valahol el kell kezdeni.Wright fivérek  gépe se volt túl nagy szám ,mégis a modern repülésnek a kezdete volt.
   
 17. joker

  joker Well-Known Member

  forest

   

  Szerinted minek kell 400 ezres robbanásálló kameraház egy 100 ezres kamerához? Hogy az menjen szarrá és a kamera túlélje? Amúgy megnézném, hogy mennyire robbanásálló egy ilyen cucc mondjuk egy méterre 10 kg TNT-től vagy egy zsák ammónium-nitráttól. Pl https://www.youtube.com/watch?v=QW9iOmcKnWk

  Sokkal enyhébb robbanásvédelemmel is el tudnám képzelni ezeket a gépeket, mert ha felrobban mellettük valami, akkor a gépnek úgyis annyi. Valami védelem kell neki, de az inkább víz / sár / ütés /porvédelem.

   

  Pela szerintem nem felejtettük el. Igaz, hogy egy ilyen robotot meg kell tervezni és össze kell rakni, te a technológiákat nem ők kell kifejlesszék. A kamerák, a motorok, valószínűleg a robotkar is, a wifi, az optikai adatkapcsolat, akkumulátorok, stb már mind mind rég megvannak és kereskedelmi forgalomban kaphatóak.
   
 18. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  A robotk nem igazán robbanásállóak, de ez nem is szempont. A linkelt videon szereplő Dragon Runner pedig mondjuk úgy, nem is egy ligában játszik a Telemax-szal, az Andros-szal pedig még annyira sem. Ha elolvastad volna amit írtam linkeltem, akkor értenéd ezt. Egy ilyen Dragon Runner ára 50ezer USD alatt van. és összességében kb annyira használható hogy odavigyen egy töltetet az IED-hez.  Amúgy ez esetben nem a fickó ba..ta el hanem egyszerűen a megfigyelő látta mi jön és rányomta a robotra. Látta hogy itt már nem tud mást tenni hát kárt okozott. Kint az EOD-kra elég magas vérdíj van kitűzve, gyanítom a robotnak is van tarifája.

  De amúgy elfelejtettél elég sok mindent ezzel az egésszel kapcsolatban. Ezek rohadtul nem játékszerek és teljesen más követelmények vonatkoznak a legkisebb alkatrészekre is. Egy ilyenbe nem rakhatsz filléres kamerát vagy bármilyen elektronikát mert megbosszulja magát. A másik hogy amit már említettem menj csak el egy bemutatóra és kukkantsd meg a vezérlőpultját... nem egy laptopot fogsz látni bár gomb van rajta közel annyi.

  De továbbra is azt kérdem, hogy szerinted miért is költenek ennyit ezekre ha fillérekből megoldható lenne? Gondolod hogy Te vagy az első a világon akiben mindez felmerül? Ennyi erővel egy rakétáról is beszélhetünk hogy miért is kerül annyiba...
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Egy ligában játszik vagy sem a videón szereplő gép a telemaxxal, a telemaxból is hulladék lenne egy ilyen robbanás során. Az is ugyanúgy odagurulna, és Musztafa megnyomná a gombot mikor a bomba mellett van.

  Ezek felfogtam, hogy nem játékszerek, mert elég hülye játék lenne az, amiben részt vesznek. Szerintem nem kell feszegetni azt, hogy ennyire vagy annyira mások a követelmények egy ilyen kütyüvel. Működnie kell és kész, függetlenül attól, hogy hideg, meleg eső vagy por van és ne hagyjon szarba. Ezt amúgy elvárom a mobiltelefonomtól is és meg is csinálja függetlenül attól, hogy nem került 70 millióba. Ez a nem rakhatsz bele filléres kamerát dolog is eléggé vicces, a fennebb forest által leírt kamera amennyibe kerül és amennyit tud, ugyanannyiért tudok venni egy mobiltelefont, amiben van egy ugyanolyan tudású kamera, vagy kicsit többért egy GoPro Heroe3-mat, ami képminőségben és sebességben is megeszi a másik kamerát. Plusz kapok vele egy tokot, ami ha nem is robbanázbíztos, de rohadt jól védi víztől, portól, ütődéstől. Kiindulási pontnak szerintem megfelel.

   

  Szerintem azért költenek annyit ezekre, mert jó a reklámja, vagy valakit a döntéshozók közül "meggyőztek", hogy ilyent kell venni, vagy csak jól mutat a diplomáciában, hogy amerikai hadi technológiát veszünk vagy ezeknek a kombinációja. A rakétás példád meg nem jó, mert rakétaalkatrészket, vagy annak könnyen átalakítható elemeket nem nagyon kapsz nagykereskedelemben. Míg egy kamera a válladon is alapvetően ugyanazt csinálja ejtőernyőzés közben, mint amikor egy ilyen 70 milliós robotra van felszerelve.
   
 20. desertfox

  desertfox New Member

  <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/harckocsik-harc-es-szallitojarmuvek/mercedes-benz-unimog-4000/page-2/" rel="nofollow">joker</a>: egyébként azt nem értem , hogy pl cirka 70 millioért szerintem Én megcsinálom a netről  ,de tuti hogy a töredékért , nem hiszem nem tudna egy Ország magának kifejleszteni egy ilyet.
   

Ezen oldal megosztása