1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Mercedes-Benz UNIMOG-4000

Diskurzus a(z) 'Harckocsik, harc- és szállítójárművek' témában - Phoenix által indítva @ 2013. március 8..

 1. tallking

  tallking New Member

  duckdodgers és a többi "nagy öreg" és közgazdász: az a kár hogy a nagy-Nagy-NAGY-NAAAGY bonyolultság felsorolása mellet  nem tudjátok vagy nem soroljátok be ide, hogy konkrétan mely cég, hány fővel gyártotta-gyártja ezeket a robotokat. Merthogy semmi köze az MIT szintű egyetemekhez, a Rheinmetall és Lockheed méretű cégekhez az nyilvános információ,csak  keresni kell.
   
 2. forest

  forest New Member

  Tallking!

   

  Nem értem cinikus hozzászólásod lényegét. A MH -nál rendszeresített robotokat a Northrop Grumman ill. a Rheinmetall/American Crane fejlesztette. Bárhogyan is nézzük ezen cégek igencsak piacvezetőek a maguk szektorában...
   
 3. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  A Remotec a Northrop-Grumman leányvállalata

  http://www.northropgrumman.com/Capabilities/Remotec/Applications/Pages/EOD.aspx

  A Telerob nem a Rehinmetallé ez igaz, ugyanis eladták egy befektetői csoportnak. De ezt a robotot (Telemax ) még az Ő idejükben fejlesztették ki.

  http://www.dmb-beteiligungen.de/en/dmb/portfolio/

  Hát bocs tényleg nem tudom hogy hány fő dolgozik ezen cégeknél, de igazából nem is hiszem hogy sokat számítana. A lényeg az hogy a kifejlesztéshez komoly hadiipari konszernek adták a szükséges hátteret.

  Egyébként ha értelmeznéd is a szöveget amit olvasol, akkor talán eljutott volna hozzád, hogy én épp azt írtam hogy még egy MIT szintű egyetem sem állt elő ilyesmivel. Ugyanakkor azt nem tudhatjuk hogy részterületek fejlesztésébe nem vontak e be műszaki egyetemeket bármelyik cégnél. Mert ilyen előfordulhat.
   
 4. Rommel28

  Rommel28 Active Member

  Elárulom, hogy annak a "nem túl nagy dolog" MASAT-1-nek a fejlesztése 300 millió forintba került. Úgy, hogy még csak nem is űrkutatási minősítésű alkatrészekből készült, mert nem volt rá pénz.

   

  A wifi meg különösen vicces, mert ilyen esetekben, ha IED-t találnak általában megy egy viszonylag széles spektrumú zavarás, amiben egy wifi meg se tudna mukkanni.
   
 5. tallking

  tallking New Member

  Nem mondtam, hogy 1 perces keresésről lenne szó.

  http://www.zoominfo.com/#!search/profile/company?companyId=45269889&targetid=profile

  http://www.northropgrumman.com/Capabilities/Remotec/Pages/About.aspx

   

  Évi 10 milliótól 25 millió dollárig terjedő bevételű cég, amelynek 100...250 alkamazottja van, 1980ban jegyezték be és nukleáris környezetben dolgozó robotokat fejlesztett, egy ANDROS nevű robotcsaládot és erre épül a mai tűzszerész robotjuk. A Nothrop Grumman 1996ban vásárolta fel őket és nagyobb részt a marketinget és a nagyobb sorozatú gyártáshoz szükséges anyagi hátteret biztosította számukra.

  És még bányászhatnék információkat a kezdeti ANDROS robotjuk kifejlesztésének körülményeiről (kb 10 fővel).
   
 6. tallking

  tallking New Member

  A Talon gyártója, a FosterMiller sem rendelkezett semmiféle giga háttérrel. Ma persze már fel van vásárolva. Mint ahogy a SAAB is egymagában fejlesztette a Gripen-t de az eladásnál ár beszállt(bekönyökölte magát) a BAe.
   
 7. forest

  forest New Member

  Tallking!

   

  Most mi a problémád? A saját szavaiddal is azt igazolod, hogy az Andros fejlesztője több mint 30 év tapasztalattal rendelkezik, több mint 700 robotot építettek már mire eljutottak erre a szintre. 24/7-es non-stop technikai támogatással több száz alkalmazottal és egy giga céggel a hátuk mögött állnak a piacon. A Grumman szerepét pedig nem venném ennyire félvállra. Elvégre a Grumman éppen hogy a zavarmentes kommunikációs és felderítőrendszerek terén (is) fejleszt évtizedek óta. Melyik magyar cég tudna hasonló hátteret, műszaki színvonalat, és támogatást felmutatni? Ja! Hogy egyik sem? Akkor?

   

  A Gripen példáját szintén nem értem, egy több évtizedes múltú cégről beszélsz, a Gripen kb 85%-ban külföldi fejlesztés (radar, ülések, hajtómű, fegyverzet stb.). Arról nem beszélve, hogy Svédország kicsit más szinten áll műszaki háttért tekintve.
   
 8. tallking

  tallking New Member

  Gondoltam hogy a Gripen példáját nem érted. A fejlesztésnél a viszonylag  kis cég is megoldja a dolgot, nagyobb  eladásnál, nagyobb sorozatú gyártásnál, világpiaci marketingnél beszáll a nagy cég. ez az elvontabb része. Ez bevett szokás, ez van pl. a gyógyszeripar területén is és sok más iparág terültén.  nem tudom mennyire ismered a Ripsaw robot történetét., csak egy újabb példa erre az üzletmenetre.
   
 9. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Rommel28 : Jammer használata esetén is van lehetőség a robot használatára , ilyenkor vagy kihagyja a jammer a kérdéses frekvenciákat vagy optikai kábelt használnak.

  tallking és azt meg tudod e mondani hogy ez az éves szintű bevétel például globálisan értendő vagy csak az USA-ban és ez csak a nyilvánosan fellelhető adatokon alapul e, vagy minden benne van? 

  Megint hozod a szokásos formádat belekötsz a részletekbe, miközben max. a neten láttál-olvastál a haditechnikáról.

  Tudod az hogy bekerültek egy nagy hadiipari konszern alá az nekik pl a forest által említett előnyökkel (is) járt. Tehát egyszerűen kiveszik a NG kosarából azt amire szükségük van.

  A Foster-Millert mikor alapították és ki a tulajdonosa manapság? És úgy összességében mivel is foglalkozott kb 2000-ig?
   
 10. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  annyira tudtam hogy előbb-utóbb elő fog jönni egy ilyen Discoverys téma...

  Nahh akkor ripsaw : mikor kezdték el reszelgetni? Mennyit költöttek rá? És mikorra jutottak el oda hogy az egy működő és gyártható dolog legyen?

  Valóban működik a dolog így, csak épp azt felejted el hogy az amit a TV-ben láttál az kb 1 %.

  Az rendben van hogy megépítették egy eszköz prototípusát, de azt amit ők csináltak még mindig nem egy hadi felhasználásra alkalmas eszköz hanem leginkább egy Technológiai demo. Gondolod hogy abban a formában kerül sorozatgyártásba?
   
 11. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  A Saab Group egyébként mióta kis cég? És ha a Saab kis cég akkor a Dassault micsoda?
   
 12. tallking

  tallking New Member

  A Saab aero a maga üzletágában kis cég.

   

  nem állította senki, hogy egyáltalán nem kell semmilyen háttér  egy robot gyártásához, mint ahogyan  azt sem, hogy filléres költségvetésből megoldható,  csak azt, hogy nem kell olyan világmulticég hozzá. Természetesen egy szakmabeli, 50...100 alkalmazottas cég gyárthat ilyen eszközöket, ha erre rááll és ezt űzi.
   
 13. Qualit

  Qualit New Member

  Érdekes téma, kár, hogy csak most fedeztem fel. Ahhoz amiket Joker vettet fel nincs mit hozzászólni. Sima 2 bites gondolkodás. Alapból az az ötlet, hogy egy szimpla egyetem magában tudná azt a minőséget, költséghatékonyan hozni, mint amit egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező cég, hát elég bizarr.  Főleg, hogy a programra a kiutalt pénz 3/4-t kezdésnek elvinnék a licence díjak. Utána még K+F, anyagdíjak... Több év szórakozás, mocskosul drágán, egy olyan valamiért aminek a piaca telített és esély sincs rá, hogy minőségben felvegye a versenyt. Tipikus "magyar narancs". Mint az AK modernizáció... Ez van. És ez se a magyar egyetemek, vagy a gonosz multik hibája. Sajnos a jelenlegi szabvány és szabadalmi rendszer megfolytja az innovációt. 
   
 14. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  de tallking , akkor megint ott vagyunk hogy igen az alapokat le lehet fektetni kis cégként, viszonylag kis(?) költségvetéssel és sok-sok szakértelemmel, de ha már komolyra fordul a dolog ott már dollártízmilliókról beszélünk amit elő kell rángatni valahonnan.

  De ha Te mindent a nulláról akarsz kezdeni új cégként , akkor mi marad? Kénytelen leszel profikat szerződtetni és hatalmas összegeket ölni a K+F vonalba, vagy kevesebb profival és pár megvásárolt részegységgel állsz neki... De még akkor is beleölsz egy halom pénzt mire egy működő és hadi felhasználásra alkalmas eszközöd lesz.
   
 15. forest

  forest New Member

  De, hogy véget vessünk ennek a vitának számoljunk csak egyszerűen:

   

  A gyártáshoz megveszed a CNC maró és esztergagépeket, a hegesztőket, röntgengépeket, számítógépeket, szoftvereket, bérelsz telephelyet stb. Eldurrogtatsz kb. 200 millió forintot.

   

  Megveszed a gyártáshoz szükséges alapanyagokat durván 60 milliáért. Amiből mondjuk kijön 2 prototípus és 1 db legyártott mintadarab.

   

  Felveszel kb. 30 főt. Gépkezelőket, mérnököket stb. Nagyjából adsz nekik egy 250e Ft-os fizetést ami jutalékokkal együtt már havi 500e/főbe kerül. Azaz havonta 15 000 000 Huf. A fejlesztés mondjuk tart 2 évig azaz 24 x 15 000 000 bérköltséggel számolhatunk ami már 360 000 000 Huf.

   

  Elkészül a termék, rendezed a jogi kérdéseket, szabványokat, promotálsz stb. Erre megint elmegy mondjuk 40 000 000 Huf.

   

  Eddig ott tartunk nagyjából, hogy 660 000 000 Huf amiért van 1 db prototípusunk mely még nem biztos, hogy megfelel a megrendelők igényének és nem biztos, hogy eladhatóvá válik. Amennyiben sikerül értékesíteni és mondjuk előírnak 3 év támogatást a beszerzés során akkor a termék árához még hozzá kell csapnod a következő 3 év bér, anyag és egyéb költségeit. Ebből lesz majdnem egy egymilliárdos számla. Ami vagy megtérül vagy nem...
   
 16. tallking

  tallking New Member

  Akkor nem a számokon vitázunk. Amit te kiszámoltál kb 660millió  HUf (kb. 2,5millió euró)  nem egy nagy összeg egy ilyen eszközre, még Mo-n sem. Technikailag lehetséges volna, ha valakinek erre lenne kedve.
   
 17. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Hogy mit? :))) eddig arról ment a vita hogy milyen drága egy ilyen robot, Az Andros F6A-hoz linkeltem be egy amerikai számlát 134ezer USD-ről és még az a cirka 30 M is sokallva volt :)))
   
 18. tallking

  tallking New Member

  Részemről az volt a vita lényege, hogy ennek az eszközkategóriának a gyártása  nem elérhetetlen egy kis ország számára. Elismerem nem követtem az elejétől így lehet hogy valaki előttem 500ezerből gondolta megvalósítani, de hát az első perctől nem volt komoly kérdés.
   
 19. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Szerintem Forest elég jól levezette miért nem érdemes nekünk itthon ilyesmibe fognunk. Egyszerűen nem éri meg.
   
 20. tallking

  tallking New Member

  Magáncégnek pedig érdemes lenne, nemzetközi piacra. Az ilyen eszközök iránt egyre nagyobb az igény és nagy az átjárhatóság a civil szektor felé is ahol szintén egyre több ilyen eszköz kell. Pl vízvezetékek, szennyvízcsatornák belsejében is a katonaiakhoz rendkívül hasonló eszközöket tuszkolnak be karbantartásra.
   

Ezen oldal megosztása