[HUN] Mikojan-Gurevics MiG-23 "Flogger"

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 076
24 928
113
17527531_original.jpg

17525366_original.jpg

17524998_original.jpg

17524944_original.jpg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 155
60 811
113
Amikor még én jártam hivatalosan a katonai repülőtereinken, akkor még fényképezni nem lehetett, pedig nagyon jó képeket csináltam volna. Pápán pl. a készültségi, rakétákkal felszerelt MiG-23MF tetején rajzoltam a kamuflázst. A pilóta azt mondta, hogy csak ne fényképezzek. Jó kis belépőm volt, szinte bárhová bejuthattam vele a légierőn belül. Nekem a 11-es MiG-23MF volt a kedvencem.
Régi szép idők!
Offtopic, de tessék :)

6176619_6c7cf223fc9b74820110466a4783410b_xl.jpg

6176621_c0cf6dda47036bfa7795f9ebf4860a12_xl.jpgDélelőtt voltam, eza képsorozat akkor készült. A taszáriak repültek akkor (még nem tagozódtak be teljesen a pápai ezred állományába) és a délutáni váltás volt azon a keddi napon a pápai állományé. A MiG-23-asok már nagyon a végüket járták, így a reptéren senki se tudta megmondani, hogy a délutáni etapban lesz-e egyátalán 23-as, vagy csak a 21-eseik fognak tudni feladatra menni. Nekem meg haza kellett jönnöm, így végül sohasem tudtam meg, hogy lemaradtam-e valamiről is egyátalán :)
A keszi-ben a 01-es és 02-es (vagy a 02-es és 03-as?) MiG-23MF-ek voltak, mert ezekben volt a legkevesebb üzemidő és így tudtak spórolni, hogy a többivel a csak a kiképzési repüléseket nyomatták.

Amit még tudok, hogy 1996 decemberének végén, egy kifejezetten hideg napon az utolsó együléses MiG-23-as, ami idehaza repült, az a 11-es volt. Az utolsó kétüléses pedig a 15-ös:

6176615_688c0b343de938778e68de171fe8e670_xl.jpg
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 155
60 811
113
Az egyik MiG-23MF-ünk demót gyakorol Pápán:


Sajnos, sem a felbontás, sem a kamera zoomja nem a legjobb, de a lényeg látszik és hallatszik.

Ez a felvétel pedig annyiban kuriózum, hogy a teflonszürke 12-es kabinjában az 1990 szeptemberében a nyilt napon lezuhant Soproni Károly ül, mellette levő teflonszürke gép a ugyanebben az évben Ajka mellett villámcsapás miatt lezuhant teflonszürke 09-es, míg mellettük az ekkor még vadonat új terepfestésű (valószínű, nemrég jött haza a bolgároktól) 14-es, ami 1995 szeptemberében zuhant le a két pilótájával. Bár ezt így felvételről megállapítani nem korrekt, de azárt valamennyire átjön, hogy annak az egy UB-nak a felszállása nagyobb zajjal járt, mint az őt követő két MiG-21bisz-é :)


Ez meg itt csak egy sima begurulás a zónába, még a teflonszürke korszakból:

 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 155
60 811
113
Kötelező anyag mindenkinek. Ez az úriember itt a Flickr-en már AI-val javítja fel a képeit, így egyik-másik fotót látva olyan az érzése az embernek, hogy a képek mostaniak és Pápán feltámadtak a Sámánok :)


Érdemes végiggörgetni a komplett szovjet, NDK-s és csehszlovák részt is.