Szerbusztok hölgyek és urak!
Az Én blogom, az én véleményem..
köszönöm a személyes segítéget s véleményeket.
Néhány gyors gondolat: gyurcsány feri véletlenül maradt ki, pótolva lett, akárcsak javítva a két-háromtengelyes jármű.
Lőszergyártás: Várpalota. Nos a szortimentet - akár tévedhetett, akár dezinformációs szándékkal, de vezető kománytisztviselő mondta nekem az ünnepségen. Aki a 105mm-en meglepődik, jelentem még tervezés szintjén áll a légi szállíthatóságú vontatott könnyűtarackok kérdése. Nem írtam bele, mert nem mondták, de az osztrák 120mm-es aknavető gránátok illetve akár a Lo2 lövedékek gyártása is ott történhet.
Ami a védettséget illeti. Az IFV-k védelme nagyságrendileg, különösen oldalról, hátulról, felülről nem áll arányban a bekerülési költséggel. Amit elviszi a pénzt, az aktív-passzív védelem amik gyakorlatokon, néhány prototípusokon és max. némi regionális konfilktusokon került próbára, de igazán nagy intenzítású háborúban nem. Maguk a páncélzatok , hogy nehézgéppuska, vagy 20-30mm-es gépágyúk ellen védenek, és persze milyen távolságból, az órási nagyságrendben nem változott. Persze STANAG elölésben igen, de a harkocsiágyúk és páncéltörő rakéták elintéznek minden IFV-t. Persze az aktív védelem minden ellen véd a gyártók szerint még a halálcsillag lézere ellen is, de valójában egy valóságos harchelyzetben, amely során a járművet többoldali egyidejü támadás is érheti ráadásul hoszabb intervallumban harcérintekezés , nos olyanra eddig nem volt példa, még a Thophy esetén sem..
Tetszik-nem tetszik, ha az IFV (vagy PSZH) stb elleni lövedéket, rakétát nem álítják meg, lövik ki, térítik el, hanem az becsapódikahogy azt tervezték STANAG ilyen olyan védettségű páncélzat mellett amelyet áraggatak az IFV-e akkor kedves vezetőnket idézve annak Kampó..
Ami a pénügyi konstrukciókat illeti Nem én találtam ki, felelős döntéshozóval beszéltem. Amiben nagyon igaza van. Az állam rossz gazda. Ráadásul amennyiben tulajdonos, akkor a politikai kurzustól függően befolyásolhatja a termelést, gyártást, összeszerelés, sőt akár az eladásokat. -- Az már saját gondolat, hogy egy demokráciában teljesen egyet értek vele, és magán tőkealappal, amely egy állami szervezet alatt, de mégis a kormánytól bizonyos távolságban, profitorientáltan az állami bevételeket gyarapítja.
Nálunk Orbánisztánban, vszont egy Szijj László, Szalay-Bobrovniczky, Garancsi, Tiborc stb kapna íkár kamatmentes állami kezességel rendelkező költcsönt és ismét a kedvenc holdudvar oligarchái járnának jól a Rheinmetáll és más küldöldi cégek mellett.
Köszönöm a hozzászólásokat, Örülök, hogy gyermekeim is szóba kerültek. Aki komoly műszaki írást akar a Lynxről, annak ajánlom a Haditechnika (ahova én is írok) Ocskay István ezredes úr írását, illetve Zsig Zoli barátom, Killermetal blogban írt eszmefuttatását.