1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[HUN] Saab JAS-39EBS-HU Gripen

Diskurzus a(z) 'Vadász-/csapásmérő/kiképző repülőgépek' témában - Nightstalker által indítva @ 2011. április 4..

 1. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Arra gondolnék (ha költséghatékonyan szeretném fejleszteni a magyar légierőt, hogy vennék(de legszívesebben fejlesztettnék ITTHON!!!) egy drónt, (mondjuk: Apród, Fegyverhordozó néven vagy akár ...(ide kérem az angol nyelvű javaslatokat :) ként, ami kommunikál a Grippenjeinkel és hordozza helyette a radar keresztmetszet növelő és sok üzemanyagot fogyasztó fegyverzetét, nemkicsit növelve "madaraink" képességét(amit molni sajnos jól lát, mint a típus gyenge pontját). Egy Gruppen akár 2-3 "Apróddal"(Apródonként 2-3 hasznos teherrel), egészséges fölényt biztosítana környéken egy darabig :) És ráadásul máris ötletet adtunk a jövendőbeli magyar hadiparnak...
   
  endre and antigonosz like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  ?????
   
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Szép elképzelésnek tűnik... De a Gripenek fegyverzetét csak úgy egy drón nem fogja elvinni. Itt tonnákról beszélünk. Érdemes megnézni, hogy a világ felfegyverzett drónjain milyen fegyverzet található meg, pláne, hogy ezek a szerkezetek milyen sebességgel repkednek. Nem véletlen, hogy a mai felfegyverzett drónok igazából csak a felfegyverzett harci helikopterek meghosszabbított karjaiként működnek, vagy fognak majd egyszer működni (AH-64E Guardian már erre van kifejlesztve, nem tudom élesben hol tart ez a dolog, pedig már exportálták is a variánst, míg az oroszoknál csak dolgoznak az ügyün, elsősorban a Ka-52-esek részére), mivel azokkal azonos sebességtartományban operálnak ezek is.

  Napjainkban senki se fejleszt komolyabban egy hangsebesség feletti típust úgymond "tehermentesítő" drónt, mivel - teszem hozzá logikusan - azzal azonos sebességgel kéne dolgoznia ennek is. Képzeld csak el, mi értelme van harcászatilag egy nagysebességű gép fedélzetéről olyan gépeket távirányítani (még ha manapság egy drón a repülési ideje nagy részében már autonóm működésre is képes, csak a harcfeladatnál történik beavatkozás), melyek sebessége jóval kisebb.
  Ha van egy Gripenünk, vagy akármink, amihez kiképzett pilóta és komoly üzemeltetési költség tartozik, akkor az azért van, mert ez a gép minden másnál gyorsabban avatkozik be, azaz, neki ez a szerepe a harcászatban. A lasabb repülőeszközöknek meg más. Egy ilyen általad vizionált "Gripen-apródnak" magának is a Gripen szintjén kellene lenni, minusz a hajózószemélyzet és a kapcsolódó rendszerek, plusz a komplex irányítórendszer. Ha teszem azt, már csak az egyszerűség kedvéért ez a drón műszakilag akár csak valahol egy MiG-21-es szintjén állna, akkor se tudná kifejleszteni senki idehaza. De elárulom, még más káeurópai országban se. Remélem értehtően megindokoltam, hogy az általad vázolt dolog miért egy orbitális szájenszfiksön...
   
  fip7, endre, sirdavegd and 5 others like this.
 4. LMzek

  LMzek Well-Known Member

  Akkor jó hírem van Magamnak, mert tudok olyan 1.500, kg körüli típust ami megfelelne bár csak 750 km/H utazót tud, De a Griff se sokat tud sokat M felett repülni, nem sokat maradna le:), de a Griff helyett ha visz 1-2 AMRAM-ot az egy légifölény-kivívásban "picike" előny.
  Mennyit is érhet egy kritikus helyzetben kb 4 rövid és 3-4 akár látóhatáron túli(BVR, jól emlékszem?) rakéta fegyverzet a Griff majdnem maximális hatósugarával?

  Mert ez a tét kb.

  És ha ezt tudom, már csak alapítani kell egy céget a megvalósításra :)
   
 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Milyen 1500 kg? Mi az 1500 kg? Mit akarsz kezdeni 1500 kg-al???
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  A tank támadó fegyver.
   
 7. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  1500 kg a repülő? Mert ha igen, arra nem fogsz felpakolni semmiféle komoly légiharc rakétát. És még egy kis méretűtől (ami majdhogynem veszélytelen egy gépre) is dransztikusan csökkenni fog az amúgy sem nagy sebessége.
   
 8. imike

  imike Well-Known Member

  Meg az irány a harcigép gyártóknál az, hogy a jövő vadászgépei és bombázói már mind nagyméretű drone-ok lesznek. A méret nagyjából ugyanaz a kellő sebesség, hatótáv, fegyverkapacitás, ... miatt, de nem lesz pilóta fülke, a földről irányítják, így olcsóbb, mert nem kell a katapultülés, létfentartó rendszerek, ... és a földön lévő pilótát is kevesebb baj érheti (és nem feltétlenül ellenséges tűzről beszélünk, hanem meghibásodás, madárral ütközés, ... minden héten hallunk egy-egy lepottyant gépről).
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nagy hatótávolságú irányított rakétafegyverzet volt tiltva emlékeim szerint. 1985 után kaptak AGM-65-öt a német F-4-esek.
   
  endre likes this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Juj, totáls sci-fi amit itt összehordasz. A 750 km/h meg az M1.0t-ől is fényévekre van. A másik az, hogy nem csak a végsebesség, hanem a magasság és helyzetváltoztató képesség is számít, amiben a szuperszoniku vadászgépek olyanok, hogy azokhoz képest kb. minden drón olyan, mint egy F1 autóhoz képest egy teherautó.
   
  endre and blitzkrieg like this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Na, ilyet még én sem láttam:  Kis átalakitás és mehet a régi/új Mi-24-esekre is a Dudi szerinti "nemlétező képesség"...:D
   
 12. kelepisti

  kelepisti Well-Known Member

  Most olvastam el itt vagy 4 oldalnyi kommentet, aminek 3/4 sületlenség. Fogadjuk el, minél komplexebb és drágább egy fegyverrendszer annál kevesebbet fognak gyakorlásra indítani. Sőt már rendszerbe állításhoz is elég pld. METEOR repülőgép típuskonként néhány rakéta. De ugyanez vonatkozik már légiharc rakétára is mostanában. A Gripenek bombavetésére nincs magyarázat, hiába probálta ezt még Simicskó hadügyérünk is elmondani

  https://mno.hu/belfold/simicsko-hamarosan-lesz-bombavetes-a-gripenekkel-2418923
  ... különböző bürokratikus és technikai akadályok (egyes alkatrészek hiánya) miatt nem sikerült elérni, hogy azokat az előírásos módon a gépekre lehessen függeszteni, illetve eredményes és biztonságos bombavetést lehessen végrehajtani.
  Mi úgy vettük a Denel függesztőket mint NATO kompatibilis eszkzöket, tehát nem értem az egyes alkatrészek hiányát. Vagy a Katonai Beszerzési Hivatal inkompetens emberekből áll, amihez hozzájárul az ÖHP Repülő Haderőnemmel, és azon belül a fegyverzettel foglalkozó tisztjei.

  A Gripennel egyébként nem csak a LGBU-val való bombavetést kéne gyakorolni, hanem a jóval olcsóbb Mk82, 83 bombákkal különböző harcászati eljárásoknál alkalmazott bombázást. (pld. hajító bombavetés).. Ezek minimális néhány 1000 dollár értékű gyakorlóbombákkal megvalósíthatóak, ráadásul nemcsak Raytheon amerikai relációban, mert Mk82-83 "kompatibilis" bombákat sok nemzet gyárt. A repülés és a bombavetés a gépágyús éleslövészeteknél nagyobb területet nem követelnek, ráadásul egyszerre megoldhatóak lennének... (bomba nélkül sorozatban gyakorolják a hajózók, akárcsak a Liteninges bombavetést..
  tehát nincs magyarázat miért nem vettünk, és miért nem gyakoroltunk, illetve amikor meg már megvettük akkor miért szaboltátuk el az egészet HM szinten..
   
  endre, fishbed, svajcibeka and 2 others like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dudi szerintem nem LGB dobálást, hanem a buta bomba dobálást hiányolta. Azért évi 2 darab felhasználásába tényleg nem rokkanna bele a Honvédség. Ha ez a helyzet, akkor zárjuk be a bolotot, de különben közröhej tárgyáva teszik magukat, egy Mk-82 ára asszem 2k USD táján, ha van.
   
  fip7, endre, fishbed and 3 others like this.
 14. dudi

  dudi Well-Known Member


  Mindent hiányolok ami csapásmérő képesség.Mert,hogy nem létezik jelenleg(40db AGM-65 az a nem létezik kategória).
   
  fishbed and svajcibeka like this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  És nem is azzal van a legnagyobb bajom,hogy nincs hanem,hogy olyan áron nincs hogy a Honvédség többi része kiherélődött emiatt.
   
  fishbed, svajcibeka and zsolti like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a mantra azért nem egészen igaz...
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  De nagyrészt igen.
   
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nem egyszerűbb lenne beszállni a NeURON projektbe...?

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  zeal, blitzkrieg and antigonosz like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Látom képtelen vagy pozíciódból fakadóna a legminimálisabb objektivitásra is.
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Na had halljam az érveket!
   

Ezen oldal megosztása