Én úgy gondolom, hogy jelentősen túl van misztikálva e szempontból az a kommunista rendszer. Emlékszem gyerekkoromban a szomszéd "faluban" volt egy szovjet vadászezred (3 század MIG-21) meg nekünk néhány szállítógép (Ancsák meg valami más). Engem konkrétan nullát zavart. A szintén ott levő "fehérjefeldolgozó" (vagy mi a bánat volt) viszont pl. annál inkább - retkes büdös volt bár ez széljárásfüggő volt ... Na ez utóbbi ellen kimennék tüntetni az biztos, ha valaki kitalálná, hogy ugyanabban a formában megint lenne.
Szóba került az érintett repülőtér újra reptérként való felhasználása valamikor. Emlékszem a jelszavakra - "zajterror" meg "házról lerepülő összes cserép" ...
Istenem ...
Persze akkoriban az is hozzájárult ahhoz, hogy kevésbé zavarta az embereket a haditechnika jelenléte/zaja (adott esetben nem csak repülőké), mert rengetegen éltek még annak idején nemcsak olyanok, akik a világháborúk frontjait megjárták oda-vissza hanem olyanok is, akik "élvezhették" pl. a "baráti" szomszédos és a "nem annyira" szomszédos országok bombázóinak "zajongását" is ...
Namost ezzel nem jövök, hogy mi minden másnak van akár sokkal brutálisabb zajterhelése folyamatosan - pl. üzemeknek, aki M0 mellett vagy éppen vasúti töltés mellett lakik ... Persze akinek nem tetszik az ne költözzön ilyen helyekre. Namost aki a Ferihegy mellé költözött, annak nem tűnt fel, hogy kicsit nagyobb a repülőgép forgalom, mint egyéb helyeken?
A "katonai hunta" -t továbbra sem értem. Nem azért mert értetlen lennék, hanem mert az amúgy sokmindennel igen "terhelt" történelmünket és a honvédség a társadalomba történő integráltságát alapul véve ez kb. pont
egyáltalán nem fenyeget. Kb. minden más sokkal valószínűbb ... Azzal sem akarok jönni, hogy amennyiben "megtörténne baj", akkor ugyanezek a civilek panaszkodnának a leghangosabban, hogy békeidőben miért nem zajongtak többet a katonai gépek ... Valahol azért úgy gondolom, hogy túl sok embernek lett hirtelen túl sok szabad ideje és e mellett még unatkoznak is. Az előbbi dologért kicsit irigylem is Őket ...