Értem, a gondolatmenetedet, hogy kérjük a beszámítást. De ezeket mi is azért cserélnénk, mert nem megfelelőek egy vadászgépbe. Ha modernizációról tárgyalsz egy kivitelezővel, már egy nem túl egyszerű alkudozás. Ha azt kéred, hogy tartsa meg a régi cuccot és adja el valakinek, miközben te az új cucc árát és a munkaköltségeket nem fizetnéd ki teljes árban, csak 50-75%-ban, akkor az alapár fog felfelé menni, mert plusz kockázat, hogy talál-e vevőt a bontottra, plusz munka, hogy ennek az értékesítéséről tárgyaljon.
Ha értékesíteni akarod, akkor egyszerűbb rögtön megmondani, hogy mibe tegye bele. És akár a kiszerelés számláját 0-ra le tudod alkudni, mert azt neki úgy is el kell végeznie az új berakása előtt; de nem fog érte semmit kérni, mert hajt a következő megbízásra, hogy az én példámnál maradva mondjuk a drónok eladása biztos legyen és a nem bontott anyagú UAV-ot is tőle vásárold meg.
Érted az én logikámat?
Lenne mondjuk egy tucat olyan nagy méretű pilótanélküli, ami a C/D-k régi szenzoraival repül. Ezeket küldenénk be elsőként felderíteni. Ezek még mindig egy vadászgép célfelderítési képességeivel rendelkeznek, le kell lőnie a légvédelemnek, de neked kvázi ingyen volt a szenzor, csak a sárkányt fizetted ki újonnan. Nem azokat kockáztatod első körben, amiknek az érzékelőit is ki kellett fizetni, mert újak.
Csak egy példa volt, mert igazából szerintem kiképző repülőbe is tökéletes arra, hogy gyakorolják azt, hogyan fogja be a célt. Ez már tényleg nem az én dolgom, hogy mibe akarjuk átpakoltatni. A lényeg, hogy azok beszerzése sokkal olcsóbb lesz, mint amennyiért beszámítanák. (És én abból indulok ki, hogy egy UAV-nak nem kell elérnie egy vadászrepülő képességeit, hogy még kiválónak minősüljön a feladatra.)